Profesorka blokaderka zakukala u Utisku Nedelje: Zbog blokada od jeseni fakulteti prestaju da postoje!!!

U basketu sa onim klincem ?

Šta ti znaš o Sparti ili Atini ? - kada ovde ubacuješ Spartance - Ko su bili Lakonci ?
Očigledno različite procjene imamo. Već sam napisao na ovoj temi da nisam vidovid. Vrijeme će pokazati.
Ne ubacijem ja Spartance, samo sam parafrazirao, ali po tvom stavu rekao bih da zapravo nemaš pojma o njima. Mogao bih ti vjerovatno napisati knjigu o njima da učiš.

Očigledno različite procjene imamo. Već sam napisao na ovoj temi da nisam vidovid. Vrijeme će pokazati.
Izvinjavam se nisam čitao celu temu, ali znam da si SNS bot,.. a takvi me iritiraju,..
Ne ubacijem ja Spartance, samo sam parafrazirao, ali po tvom stavu rekao bih da zapravo nemaš pojma o njima. Mogao bih ti vjerovatno napisati knjigu o njima da učiš.
Ne treba,... Pitaj šta te zanima ? Stani mi na crtu ;) .
Gde su to Spartanci rekli "vjerojatno" ?

*** i nezamislivo mi je da obrazovan čovek ( a oni koji znaju istoriju stare Grčke, to nesumnjivo jesu, prihvati doktrinu jedne neobrazovane i nekulturne gomile i njihovog vođe čiji govori i gluma vređaju i prosečnu intiligenciju)

Izvinjavam se nisam čitao celu temu, ali znam da si SNS bot,.. a takvi me iritiraju,..

Ne treba,... Pitaj šta te zanima ? Stani mi na crtu ;) .
Gde su to Spartanci rekli "vjerojatno" ?

Rekli bi, a ne rekli su. Dok tako etiketiraš, mora da si neki strani plaćenik, banderovac.
Možda ti napravim jedan youtube tutoriajal o Spartancima, pošto ne vjerujem da čitaš knige.

Rekli bi, a ne rekli su. Dok tako etiketiraš, mora da si neki strani plaćenik, banderovac.
Da, prijavi me :) Antonio Banderaš (tako mi je nadimak sa druge mreže, a dao mi ga je Bravar , koji nije bio pravi, jer da jeste bio bi Maršal :D )
Možda ti napravim jedan youtube tutoriajal o Spartancima, pošto ne vjerujem da čitaš knige.
nećeš to uraditi, ali ako sam te motivisao, uradi to..
da ti ređam vajare i slikare, pisce tragedija,.. Fidije, Miron i Poliklet, slikari - Polignot i Apolodor, .. Eshil, Sofokle i Euripid,.. Zlatno doba Atine 460-430.-e g p.n.e.. O Homeru da ti pišem,.. o Odiseju,.. ? Na pogrešnu si se crkvu namerio prijatelju,.. ( malo sam studirao i Istoriju umetnosti )..

Da, prijavi me :) Antonio Banderaš (tako mi je nadimak sa druge mreže, a dao mi ga je Bravar , koji nije bio pravi, jer da jeste bio bi Maršal :D )

nećeš to uraditi, ali ako sam te motivisao, uradi to..
da ti ređam vajare i slikare, pisce tragedija,.. Fidije, Miron i Poliklet, slikari - Polignot i Apolodor, .. Eshil, Sofokle i Euripid,.. Zlatno doba Atine 460-430.-e g p.n.e.. O Homeru da ti pišem,.. o Odiseju,.. ? Na pogrešnu si se crkvu namerio prijatelju,.. ( malo sam studirao i Istoriju umetnosti )..
Banderaš? Šta si ti neki elektrotehničar koji je usput sudirao istoriju umjetnosti, a uz to regrutovan od stranih službi da troluje po forumima.
Nedovoljno je to . Treba da čitaš malo moje knjige o antičkoj Grčkoj.

Banderaš? Šta si ti neki elektrotehničar
diplomirani elektro inženjer,
koji je usput sudirao istoriju umjetnosti,
daa, bilo mi dosadno na ETF-u ( a hteo sam da muvam najbolje ribe tamo na AEG - u ;) ) pa sam paralelno upisao i filozofski - tamo je u BG, istorija umetnosti,.. .
a uz to regrutovan od stranih službi da troluje po forumima.
Nisam još,.. čekam najbolju ponudu :whistling: zato se i hvalim ovde,... :kafa:
Nedovoljno je to . Treba da čitaš malo moje knjige o antičkoj Grčkoj.
Hoću, rado :D .

Ovo vec prelazi u licne prozivke, a to se kod Srba ne zavrsava dobro..

Jos imamo ocigledne dokaze da su Srbi narod za sprdnju , i to sveze potvrdjeno...
Uzasava me to sveze potvrdjivanje stanja Srba, da su emotivno ruinirani , da su mentalno zakrzljali , da su eticki nepismeni , ne samo nedosledni i neizbalansirani , nego nepismeni, socioloski su debili , bukvalno...ispada kao da je cela Srbija dosla sa neke planincine iz Bosne ili Hercegovine, i to tamo blizu Niksica, gde je najmanja gustina naseljenosti...pa ne znaju za ponasanje kad je vise od 20 ljudi....

Tacno je da svet ide u distorziju usled blentavosti u prepustanju slobode kapitalu , tj mafija preuzima sve, ali to je drugacija nakaradnost od ove prirodne...straha od pametnijih od sebe...

To je prisutno kod Srpskog naroda bas ono naglaseno ....neverovatno sta Turci i zbegovi ucinise , uz izdajice i jajarizam na jednoj strani , javio se mentalitet eliminacije pametnijih od sebe da bi mogao qurcoloski da se ispolji potomak od nekog blente....tj da proradi ekonomska selekcija u selu , prvi u selu taj se zeni dundjerski cerkicom, a poslednji moze da peva o Vasi Ladackom..

Mislila sam da su fakulteti nezavisniji.
Ako je to sve tako kao sto Paula pise (a nema razloga da zeni ne verujem jer je vrv zaposlena na nekom faksu), onda je sve ovo neki dublji udar na skolstvo sa dva fronta.

Pa vidi, mislim da ljudi brkaju neke lončiće. Brkaju vlast sa poštovanjem propisa i zakona. Dakle, protesti su nastali kao poziv da sve institucije u državi funkcionišu kako treba, to ne treba zaboraviti. Govorilo se da je predsednik nenadležna institucija, jer prema zakonima ne sme da se meša u rad vlade. Tu se pozivamo na zakone, da pridržavanje zakona i propisa čine jednu državu jakom.

I sad, da bi fakultet dobio akreditaciju, morao je da preda veliku dokumentaciju, ta priprema traje više meseci. U toj akreditaciji, iako je državna institucija, to joj se ne gleda kroz proste, morala je da precizira do u sitna crevca plan nastave u smislu broja časova, broja časova po nastavniku, CV nastavnika, brojevi studenata samofinansirajućih, budžetskih itd...plan svakog nastavnog predmeta. I onda je dobio akreditaciju na određeni broj godina. Zatim prema Zakonu o VO, svaki fakultet mor da se pridržava akreditacionih obaveza koje je potpisala. Zatim sa samofinansirajućim studentima postoje ugovori, dekan je potpisao sa svakim uslove nastave u toj godini. Sa ministarstvom postoji stalna komunikacija, tamo ima stručnih ljudi koji su upučeni i time se bave, tu sve takođe sve ide prema propisima. Da ne govorim međunarodne ugovore i studente u razmeni, posebno na doktorskim,koji su došli u Srbiju iz inostranstva, a sada ne mogu da polažu ispite.I posle svega toga neko kaže fakulteti su nezavisna nebeska tela i mogu da obustave rad, a da se ništa ne desi bitno. :) Pa to je smeh.

To da je to bitka neke 2 nezavisne institucije može da misle klinci, ali svaka zrela odrasla osoba zna da je borba izmeu onog ko finansira i onog ko je finansiran, od braka do firmi i preduzeća i fakulteta - potpuno neravnopravna. Zato je Univerzitet mogao da protestuje, čak par meseci da bude van koloseka u nezakonitom radu, pa da to pokuša da nadoknadi. Ali ideja nekih da to može da traje dugo i da se ne završe obaveze koje je preuzeo o nastavi, je toliko amaterski i nezrelo, da ajde ako neki student to veruje, ali da odrasli ljudi, posebno oni koji su bili negde CEO, u upravljanju itd, to je već potpuno čudno - ili su ostrašćeni ili su maliciozni, ili neki drugi razuman ili nerazuman interes imaju.

Pa dovoljno je banalna stvar da ne uplate par meseci za struju za vodu za grejanje, nema plata nastavnici našli drugi posao, nema komunalnih troškova, isključe se struja voda i već studenti u blokadi kako će da sede u zgradi bez osnovnih uslova? I gde će posle kad se sete da bi studirali da studiraju? I sve to zato što blokiranje NASTAVE je neko extra big postignuće, koje će ne znam kako da uceni vladu ?! Pa vlada samo gleda sve to sa visine, jer zna da su u njenim rukama moć jer gde su pare tu je moć. Ti možeš da tražiš svoje po zakonu, ali onda će ti reći - izvini, ali ti se ne ponašaš po zakonu, ne ispunjavaš obaveze koje prethode finansiranju.

I sada blokaderi kažu pa to je ukidanje autonomije univerziteta ! Pa pročitajte malo zakone i za šta fakulteti dobijaju finansiranje. autonomija se odnosi na to da slobodno biraju dekane, da imaju autonomiju u svom naučno-istraživačkom radu, ali se ne odnosi na to da možeš da NE RADIŠ prema obavezama (u nastavku sam stavila izvadak iz zakona o VO). Još je striktno zakonom zabranjeno bilo kakvo delovanje. Citat (u članu 43) "Na visokoškolskoj ustanovi nije dozvoljeno političko, stranačko ili versko organizovanje i delovanje." I onda naravno da te opale po glavi ako ne izvršavaš obaveze.

Zato kažem, niko ti ne može ništa ako protestuješ, ali izvršavaš obaveze po zakonu. Ali ako protestuješ po ulicama, a ne izvršavaš obaveze koje si preuzeo i za koje dobijaš finansiranje po zakonu, onda ne možeš da se žališ kad ne dobijes novac.

Akademske slobode
Član 5
Akademske slobode jesu:
1) sloboda naučnoistraživačkog i umetničkoistraživačkog rada, uključujući slobodu objavljivanja i javnog predstavljanja naučnih rezultata i umetničkoistraživačkog dostignuća, uz poštovanje prava intelektualne svojine;
2) sloboda izbora metoda interpretacije nastavnih sadržaja.

Autonomija
Član 6
Autonomija univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova podrazumeva, u skladu sa ovim zakonom:
1) pravo na utvrđivanje studijskih programa;
2) pravo na utvrđivanje pravila studiranja i uslova upisa studenata;
3) pravo na uređenje unutrašnje organizacije;
4)pravo na donošenje statuta i izbor organa upravljanja i drugih organa, u skladu sa ovim zakonom;
5) pravo na izbor nastavnika i saradnika;
6) pravo na izdavanje javnih isprava;
7) pravo na raspolaganje finansijskim sredstvima, u skladu sa zakonom;
8) pravo na korišćenje imovine, u skladu sa zakonom;
9) pravo na odlučivanje o prihvatanju projekata i o međunarodnoj saradnji.
Prava iz stava 1. ovog člana ostvaruju se uz poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda i otvorenosti prema javnosti i građanima.

Ministarstvo
Član 31
Ministarstvo:
1) predlaže Vladi politiku visokog obrazovanja;
2) planira politiku upisa studenata na studije koje ostvaruju visokoškolske ustanove čiji je osnivač Republika, na predlog Nacionalnog saveta;
3) prati razvoj visokog obrazovanja;
4) izdaje dozvolu za rad visokoškolskih ustanova;
5) raspodeljuje finansijska sredstva iz budžeta Republike namenjena visokoškolskim ustanovama i kontroliše njihovo korišćenje;
6) stara se o uključivanju visokoškolskih ustanova u proces priznavanja visokoškolskih kvalifikacija u Evropi;
7) vrši nadzor nad zakonitošću propisa iz člana 12. stav 1. tač. 10)-14), u skladu sa zakonom kojim se uređuje državna uprava;
8) (brisana)
9) potvrđuje, na zahtev zainteresovanog lica, da je isprava koju je izdala visokoškolska ustanova javna isprava;
10) obavlja i druge poslove, u skladu sa zakonom.

Mislila sam da su fakulteti nezavisniji.
Ako je to sve tako kao sto Paula pise (a nema razloga da zeni ne verujem jer je vrv zaposlena na nekom faksu), onda je sve ovo neki dublji udar na skolstvo sa dva fronta.
u vecini dosadasnjih privatizacija insajderi su dodatno snizavali vrednost preduzeca. na kraju procesa ti bi dobijali deo kolaca.naprimer omoguci jeftinu kupovinu mlekare pa za uzvrat dobije manju farmu isto jeftino.

jedan deo ucesnika ove igranke bi trebao biti unutar same prosvete. pri vrhu. mozda u samom sindikatu. suvise je sve uspesno sinhronizivano od samog pocetka. protesti i obustava nisu bili spontani.

nevezano za to sta je bila stvarna namera obustave i protesta neshvatljivo mi je da je deo profesora odbio da drzi predavanja deci. al ajd sad. pokazali su koliko nam je prosveta zaista trula.

u vecini dosadasnjih privatizacija insajderi su dodatno snizavali vrednost preduzeca. na kraju procesa ti bi dobijali deo kolaca.naprimer omoguci jeftinu kupovinu mlekare pa za uzvrat dobije manju farmu isto jeftino.

jedan deo ucesnika ove igranke bi trebao biti unutar same prosvete. pri vrhu. mozda u samom sindikatu. suvise je sve uspesno sinhronizivano od samog pocetka. protesti i obustava nisu bili spontani.

nevezano za to sta je bila stvarna namera obustave i protesta neshvatljivo mi je da je deo profesora odbio da drzi predavanja deci. al ajd sad. pokazali su koliko nam je prosveta zaista trula.
Kao da je neko hteo da pokaže kakvi sve tupsoni i ološ vaspitavaju i obrazuju decu. Još se sami javili.

Nisu, oni spasavaju fakultete.

Zaista je tuzno kako se od zrtvi prave agresori i kako na stranu agresora staje profesija iz licnih razloga.

Zaista je tužno kada odrasli radno i mentalno sposobni ljudi ne razumeju obaveze i zakonski rad institucije, kao i posledice nečinjenja istih i ne razlikuju lične od profesionalnih razloga.

Javljaju se ljudi bez ikakvog iskustva u obrazovnom procesu i bez dana da su bili u upravi nekog velikog preduzeća/institucije da palamude o nečemu o čemu nemaju pojima. I da imaju velike ideje koje se uzgred realno ne mogu realizovati.

Pri tom sa visine gledajući profesore, jer je san svakog malog i jadnog čoveka da stane profesoru na glavu i da time bude barem jednom u životu veći od njega. Jadno. Barem da mu spočita da je to što želi da se sačuva institucija u koju je ulagao decenije rada, prebaci na lični plan ličnog interesa, kao da je u pitanju hebač koji će da izmakne.

Javljaju se ljudi bez ikakvog iskustva u obrazovnom procesu i bez dana da su bili u upravi nekog velikog preduzeća/institucije da palamude o nečemu o čemu nemaju pojima. I da imaju velike ideje koje se uzgred realno ne mogu realizovati.

Pri tom sa visine gledajući profesore, jer je san svakog malog i jadnog čoveka da stane profesoru na glavu i da time bude barem jednom u životu veći od njega. Jadno. Barem da mu spočita da je to što želi da se sačuva institucija u koju je ulagao decenije rada, prebaci na lični plan ličnog interesa, kao da je u pitanju hebač koji će da izmakne.

Niko ne misli da je čovek sa doktoratom veći čovek od nekog diplomiranog čoveka 😂😂😂.

Nisam, meni je super.

Da li bi ponovo pisala da je univerzitet jedina nezavisna institucija? Kako si se setila zakona? Do sada nisi znala kako funkcioniše državni fakultet?

Da, nezavisna da donosi odluke, ali dok sam to pisala nije mi padalo na pamet da nećemo izvršiti obaveze vezano za ovu školsku godinu. Ako se ne izvrše obaveze onda radiš protiv zakona. Par meseci kašnjenja nije problem, ali da uopšte ne izvršiš upis i ne završiš školsku godinu - to je ozbiljan prestup.

Inače, čime se ti baviš pa si stručan?

Niko ne misli da je čovek sa doktoratom veći čovek od nekog diplomiranog čoveka 😂😂😂.
naprotiv.

ćutali su svo vreme ovih protesta i zavlačili se u mišje rupe iako se radilo o čiglednoj katastrofi što se fakultetskog obrazovanja tiče. a dekani i direktori su neposredno odgovorni za rad a ništa nisu preduzimali.

svaka čast izuzecima.

Ako se ne izvrše obaveze onda radiš protiv zakona. Par meseci kašnjenja nije problem, ali da uopšte ne izvršiš upis i ne završiš školsku godinu - to je ozbiljan prestup.
pa po kom tom zakonu imaš pravo da da obustaviš predavanja na više meseci?

Back