Profesorka blokaderka zakukala u Utisku Nedelje: Zbog blokada od jeseni fakulteti prestaju da postoje!!!

Реално, читава ова халабука је кулминирала кад се поменуло долажење страних факултета.

Ако ништа друго, ови домаћи академици има да се огаде народу, тако да, какви год страни факсови буду, пригрлиће их, макар никад не имали ни за улазницу, а камоли за студирање на истима.

Poslednja izmena:
Немој да се правдаш.
И ја само покушавам овде да нађем одговоре на сопствене недоумице.

Pa nema šta tu. Ako si podstanar i zakoni omoguće da onome ko je gazda upravlja tobom, onda se ne možeš žaliti na izvršioce koji dođu da te izbace.

Ljudi imaju pogrešnu sliku, pa i studenti, da se radi o nekoj bici koja je kod ok korala. Nije sve tako. Mi imamo međunarodne obaveze, imamo studente u razmeni koji su sad došli i nikad više, imamo akreditaciju koja može biti ukinuta, tu ima sijset pravila koja obično stanovništvo pa i studenti sve zanemaruju, ugovore, mogu sad strane i strane d apišem o norma grupama po kojima se finasniramo od strane vlade, na kraju i sada se sarađuje, novi ministar je pozvao bio sve dekane sa prodekanima za nastavu na razgovor, da se raspita šta se dešava, da vidi može li se šk godina završiti... ali vi to sve gledate crno belo, navijački, mi ili oni i te fore, ne uzimajući u kontekst razna pitanja.

Da , ali ni u Švedskoj ni u Britaniji, univerziteti ne blokiraju državu. Ovo kod nas jeste problem . Dovoljno je da neka strana služba malo potplati NVO, malo profesore, i eto nereda u državi.
Ti tvrdis da su neredi u drzavi zbog potplacivanja od strane MI6 i CIA, a ne zbog rusenja nastresnice, i korupcije koja je na milion mesta.....
Moguce.....sve je moguce

Реално, читава ова халабука је кулминирала кад се поменуло долажење страних факултета.

Ако ништа друго, ови домаћи академици има да се огаде народу, тако да, какви год страни факсови буду, пригрлиће их, макар никад не имали ни за улазницу, а камоли за студирање у истима.

To se već uveliko dešava. Veliki broj naših sredjioškolaca odlazi da studira u inostranstvo, jer recimo Slovenci nude besplatne studije, pa i negde u Austriji i Italiji. Sad kada smo u blokadi, upisa neće ni biti - on se odlaže za sada, vlada još nije opbjavila da li če ga uopšte biti u junu/julu, tako da ti je ta stvar rešena !

Pa nema šta tu. Ako si podstanar i zakoni omoguće da onome ko je gazda upravlja tobom, onda se ne možeš žaliti na izvršioce koji dođu da te izbace.

Ljudi imaju pogrešnu sliku, pa i studenti, da se radi o nekoj bici koja je kod ok korala. Nije sve tako. Mi imamo međunarodne obaveze, imamo studente u razmeni koji su sad došli i nikad više, imamo akreditaciju koja može biti ukinuta, tu ima sijset pravila koja obično stanovništvo pa i studenti sve zanemaruju, ugovore, mogu sad strane i strane d apišem o norma grupama po kojima se finasniramo od strane vlade, na kraju i sada se sarađuje, novi ministar je pozvao bio sve dekane sa prodekanima za nastavu na razgovor, da se raspita šta se dešava, da vidi može li se šk godina završiti... ali vi to sve gledate crno belo, navijački, mi ili oni i te fore, ne uzimajući u kontekst razna pitanja.
Београдски Универзитет не сме да дозволи да буде подстанар.

Da ja skratim tu vasu analizu,
Dozvoljeno je da se narod buni , ali iskljucivo na glasackom mestu i glasanjem, sve ostale varijante nisu dozvoljene...

Jer nisu legalne, dok legalnost pljacke obezbedjuje zloupotreba institucija, i tu nema nikakvih problema, institucije su tu , zakoni postoje, a kako se obavljaju funkcije institucija to je do njih, narod tu ne treba da mnogo mozga...

Pa bas ste lepo zamislili.....svako cuva svoje dupe i nabacuje ekstra profit usput...
A svi bi kao nesto dobro , pa nece da moze..
To sto hocete ide uz rusenje nastresnice kad treba, grad kad treba, ubijanja po skolama i kaficima kad treba...

Kako ti zapadne, to je u prevodu to...
Ako si na putanji Sava male, ili andrejeve privatizacije klubova, splavova i kafica , onda ti se nije posrecilo, zao nam je...

Bas me zanima koja bi prica bila da ste u nemilosti na fakultetu ili institutu po pitanju dodele projekata pa vam platice padnu na minimalu, ili ispod na 80%....
Onda bi mi ovde glumatali revolucionare, ni trunke ne bi bilo pa sve je po pravilima...
Nego umocili prste u med pa sviruckaju o legalizmu...

Београдски Универзитет не сме да дозволи да буде подстанар.

Da li ti stvarno u to veruješ?

Da li ti znaš da mi posle svakog upisa šaljemo tačan broj budžetskih studenata ministarstvu? Da se prave norma grupe i da se prema njima finansiramo do u koeficijent? Da svakog meseca od vlade dobijamo novac za struju i vodu? Da dobijamo novac za plate, za održavanja? I ti stvarno meni pišeš da ne budemo podstanari? :) Pa po zakonu vlada upravlja državnim fakultetima.

evo ti zakona, od osnivanja do ukidanja

"Ukidanje
Član 55
Visokoškolska ustanova se ukida pod uslovima i po postupku utvrđenim zakonom.
Odluku o ukidanju visokoškolske ustanove čiji je osnivač Republika donosi Vlada. "

Dovoljno je samo to pročitati. Verujemo da se to neće desiti, ali i to stoji u zakonu.

U domovima zdravlja su vec navikli da se osoblje postavlja po politickoj pogodnosti , pa se vise o tome i ne govori....ili radis ili ne radis, izbor je tvoj...
Tako ce polako u svim sferama drustva, ili radis ili ne radis.....ako radis ima da potpisujes sta ti se da, pa nek se rusi sta se srusi, vidi veze, ispade rusenje a ustvari nema nikakve zloupotrebe.....nego se samo prati zakon o postavljanju po politickoj podobnosti....
Tako i na institutima i fakultetima, pa cemo za 10 godina imati odabrani kadar koji je mogao da postane saradnik, asistent, profesor, ups to je vec bilo pre 20 godina, pa pre 10 godina...znaci to se vec desilo...sad imamo te jajare evo kao kvazi opozicionare, jesi protiv korupcije, ali da se ne dira projekat svi rade po podobnosti.....

Kako ovde pisete, ja sam sve vise kao i vecina naroda da se ukinu svi univerziteti...
To je leglo razvrata i podobnosti , jajarizma....

A onda ce Mica da radi posao ....njega ne mozes da ukines, ima dobru ucenu , potpisivao diplome mnogih ministara....to je odlicna startna naucna osnova..

Sva sreca te je ovo forum, pa sam navikao na takvo razmisljanje i obracune.....znam sa kim imam posla....

Izem ti ja naucnog radnika koji kaze indirektno da je 100 000 gradjana nebitna minorna brojka.....i svede je na nulu....brisanje 100 000, je poprilicno simptomatican gest za nekog ko sebe zove naucnim radnikkom...
Ok, sledece je brisanje 300 000 ljudi , ako zatreba brisacemo i pola miliona...i vise..
Znate kako se lako brise Jovanjica....samo nadlezni sef kaze inspoektoru ostavi to , ne diraj....i svi cisti...

Kako to ovi naucni radnici sa krstarice zamisljaju.....vazno da su oni pokriveni, a ko ebe ove ostale, na njima je teret odgovornosti u drustvu..

Poslednja izmena:
Sve u svemu, Univerzitet u Beogradu je pozvao studente na nastavak nastave i završetak šk godine

Универзитет у Београду подржава захтеве студената и брани њихово право на друштвени ангажман у оквирима академских норми и закона. Захтеве студената видимо као прилику за обнову поверења у институције и њихово истинско деловање у интересу грађана. Високо образовање не сме бити тачка на којој се ломи одговорност других институција.
Студенти нису проузроковали ову кризу, али само кроз разговор и узајамно разумевање, можемо је превазићи и обезбедити опстанак универзитета.
Подсећамо да су поред финансијске и егзистенцијалне угрожености наставника и сарадника, на удару и факултети и универзитет у целини.
Континуитет образовање је јавни интерес!
У складу са тим, позивамо све актере – студенте, наставно особље и управе факултета да заједнички учествујемо у обезбеђивању услова за завршетак школске године и упис нове генерације студената, што је и један од услова, формалног и суштинског, опстанка универзитета.

проф. др Владан Ђокић
ректор Универзитета у Београду

https://www.bg.ac.rs/razgovor-studenata-dekana-i-rektora/

pa ako mu trebaju batinasi sa fantomkama, onda da, sns je ionako kupovao diplome od tome grobara do sinise koji ima plagirani doktorat

strasno je sto moze srbija da prodje gore nego sa austrougarima kada je dovate vucici i macuti, tj, potomci onih iz vrazije divizije

Црногорац, ево посвађао си нас.
Задовољан ?

Mislila sam da su fakulteti nezavisniji.
Kako to misliš, pa bili su sasvim dovoljno nezavisni. Najpre ih je htela pokoriti Mira Marković da profesori moraju potpisati lojalnost režimu,.. I to bi se desilo, ali je Sloba pao pre te uredbe. Isto bi i Vučić samo hijerarhijom. SNS bira dekane, a oni profesore,.. isti ***** druga ambalaža. Neće stići ni ovi da to realizuju,... Kad se svetiš, iskopaj dve rupe,..
Ako je to sve tako kao sto Paula pise (a nema razloga da zeni ne verujem jer je vrv zaposlena na nekom faksu), onda je sve ovo neki dublji udar na skolstvo sa dva fronta.
Realno, ono staro školstvo i treba da se menja i to rapidno i radikalno,.. i treba dosta para uložiti u opremanje škola i u primanja prosvetara - nisu oni jednaki i ne trebaju biti sa drugim državnim činovnicima. Tako bi se popravila negativna selekcija među prosvetarima. Ima je - naročito među stručnim predmetima, koje mahom drže inženjeri ( ima logika: da vrede kao inženjeri, ne bi bili u prosveti,.. Nije 100%-otno ali ima dosta te negativne selekcije),
Kursevi, seminari,.. o radu sa decom koji su poslednjih 15-ak godina obavezni po školama za nastavnike su promašaj,.. jer mi smo to polagali - za rad u školi treba licenca ( pedagogija, psihologija, metodika, čas pred komisijom, ustav, .. itd,.. )
Trebaju seminari i kursevi za primenu novih učila, novih medija, koji pružaju daleko efikasniju nastavu. Internet revolucija je odavno prisutna a mi vozimo starim prugama. sada bi akcenat trebao biti na osnovnom obrazovanju da deca nauče da misle svojom glavom, ali i maksimalno korisno primenjuju računare i Gugl (koji nema cenzuru).

Ali tebi promiče to da vlada sada ima po sadašnjim (dobrim) zakonima, tj zakon o VO, sva prava da nametne nastavu, ako ne preko dekana, a ono preko prinudnih uprava. Sad treba da se borimo protiv sadašnjih ok zakona i tražimo da vlada uopšte ne reguliše državne univerzitete, jel to tvrdiš? Po svim zakonima svugde u svetu državni univerziteti dobijaju novac od vlada. Ako se odmetnu od vlada i ne rade posao po zakonu, šta im sledi inače?
Svuda na svetu onaj ko daje novac ima pravo i da kontroliše kakobse troši. Ako neko opszruiše rad, nema para.

Ti tvrdis da su neredi u drzavi zbog potplacivanja od strane MI6 i CIA, a ne zbog rusenja nastresnice, i korupcije koja je na milion mesta.....
Moguce.....sve je moguce
Da. Korupcija u Srbiji nije počela sa Vučićem. To je davnašnji problem. I sad se kao blokira država. Čist ukrajinski scenario.

Svuda na svetu onaj ko daje novac ima pravo i da kontroliše kakobse troši. Ako neko opszruiše rad, nema para.
U surovom kapitalizmu ili u diktaturi ?
pa gde ti je svest ? pa ne plaća mene Vučić ! To je plitko razmišljanje,.. plaća me narod, država (a to nije Vučić), ni ministarstvo prosvete nije telo koje treba da odlučuje po svom nahođenju,.. pitaju se za to i više instance - akademije nauka, instituti,..

ps: Uostalom , eto vam veštačke intiligencije, pa neka vam uči decu,..
I znate kada će da nauče da misle svojom glavom ?

Back