Profesorka blokaderka zakukala u Utisku Nedelje: Zbog blokada od jeseni fakulteti prestaju da postoje!!!

Покушавам да кажем да је Универзитету сада касно да се каје што је устао против вучића.
Шта год сада да урадите, он вам неће опростити, и неће се смирити док не успостави потпуну контролу над Универзитетом.
Тако да је ситуација као у Горштаку - може бити само један!

Niko ne govori o kajanju ili ne. Zašto bi se o tome pričalo? Početak nastave nije odustajanje, to je samo izvršavanje obaveza ne prema vlasti nego prema zakonu i prema propisima koje smo potpisali, akreditaciji, studentima generalno nevezano da li se bav politikom ili ne. Mi nismo politička institucija već obrazovna. Da liče biti raznih borbi, hoće. ali to što radiš protiv zakona te samo ometa u borbi, a ne doprinosi joj.

Da , ali ni u Švedskoj ni u Britaniji, univerziteti ne blokiraju državu. Ovo kod nas jeste problem . Dovoljno je da neka strana služba malo potplati NVO, malo profesore, i eto nereda u državi.

Nema potrebe da ko sas trane potplačuje. Ljudi su dovoljno nezadovoljni situacijom kod nas da im ne treba niko sa strane. Ta mantra je dosadna, i vi je ponavljate kao papagaji.

Niko ne govori o kajanju ili ne. Zašto bi se o tome pričalo? Početak nastave nije odustajanje, to je samo izvršavanje obaveza ne prema vlasti nego prema zakonu i prema propisima koje smo potpisali, akreditaciji, studentima generalno nevezano da li se bav politikom ili ne. Mi nismo politička institucija već obrazovna. Da liče biti raznih borbi, hoće. ali to što radiš protiv zakona te samo ometa u borbi, a ne doprinosi joj.
Не разумеш, или ниси спремна да разумеш. Режим у Универзитету сада види озбиљну опасност. И неће стати док ту опасност не неутралише. А ништа их не спречава да, ако им је то потребно, једноставно промене законе. Као што је Влада у оставци једноставно донела потпуно противзакониту Уредбу.
Шта мислиш да ће их у томе спречити?

Mislim da su omašili u ciljevima, strategiji, a sad nemaju plan b, nemaju izlaznu strategiju. AV ih je doveo na avoj teren, a tu nemaju šta da traže. Jednom sam napisao da im je najveća greška jer su ga potcenili, a sebe precenili.
.
Највећа грешка овог покрета је што не захтева усвајање закона о регистрацији страних агената, идентичног какав имају САД.

Тада не би било лицитирања ко плаћа студенте, па из уста председника имамо да их час финансира ЦИА, па ЕУ, па Русија, да би све на крају завршило на усташама које ето, плаћају милионе евра да би срушили Вучића, што је чини ми се и њему смешно.

Без таквог закона ми ћемо вечно остати у мраку и игри сенки и искривљених огледала.

.

Da , ali ni u Švedskoj ni u Britaniji, univerziteti ne blokiraju državu. Ovo kod nas jeste problem . Dovoljno je da neka strana služba malo potplati NVO, malo profesore, i eto nereda u državi.
Наравно, али у Шведској и Британији држава на универзитете не гледа као на непријатеље, већ као на национално богатство, и тако се према њима односи.

Не разумеш, или ниси спремна да разумеш. Режим у Универзитету сада види озбиљну опасност. И неће стати док ту опасност не неутралише. А ништа их не спречава да, ако им је то потребно, једноставно промене законе. Као што је Влада у оставци једноставно донела потпуно противзакониту Уредбу.
Шта мислиш да ће их у томе спречити?

Ali tebi promiče to da vlada sada ima po sadašnjim (dobrim) zakonima, tj zakon o VO, sva prava da nametne nastavu, ako ne preko dekana, a ono preko prinudnih uprava. Sad treba da se borimo protiv sadašnjih ok zakona i tražimo da vlada uopšte ne reguliše državne univerzitete, jel to tvrdiš? Po svim zakonima svugde u svetu državni univerziteti dobijaju novac od vlada. Ako se odmetnu od vlada i ne rade posao po zakonu, šta im sledi inače?

Наравно, али у Шведској и Британији држава на универзитете не гледа као на непријатеље, већ као на национално богатство, и тако се према њима односи.
U Srbiji su univerziteti postali centri obojenih revolucija. Da se tako nešto desi u Švedskoj ili Britaniji, oni bi bili daleko oštriji.

U Srbiji su univerziteti postali centri obojenih revolucija. Da se tako nešto desi u Švedskoj ili Britaniji, oni bi bili daleko oštriji.
У Србији је председник јавно напао универзитете. Да се тако нешто деси у Шведској или Британији, тај председник би био моментални политички покојник.

PROFESORKA SE JAVILA U UTISAK NEDELJE I UPITALA BLOKADERE: "Jeste li svesni da fakulteti zbog vas nemaju para da plaćaju račune, na jesen fakulteta možda neće ni biti!"

U Utisak nedelje se javila profesorka novosadskog Univerziteta, Biljana Radulović, koja podržava blokadere ali vidi da blokaderi guraju Univerzitet u provaliju:

"Imam pitanje za Vaše goste, studente: šta ako se ne raspišu uskoro izbori? Šta misle, šta će se desiti sa fakultetima na jesen jer su fakulteti već u minusu! Nama nisu plaćeni troškovi za grejanje, za struju, plate ne dobijamo...fakulteta na jesen neće ni da bude! Šta će biti na jesen? Ja sam spremna mentalno da menjam posao ali ne znam fizički da li sam spremna jer sam bolesna!"

Ali ovo nije pitanje za studente vec za one koji zahteve ne ispunjavaju, a izbore ne raspisuju.

Studentarija je zrtvovala sebe. Nisu oni zrtvovali druge.

У Србији је председник јавно напао универзитете. Да се тако нешто деси у Шведској или Британији, тај председник би био моментални политички покојник.
Prije blokada?

Ali vidi, i ja imam kolege u inostranstvu. Oni se iskreno čude kako je moguće da se ne obavlja nastava.

Da nas je on napao, a da mi sve radimo po zakonu i propisima koje smo potpisali, onda bi to zaista bilo zabrinjavajuće, ali ako nas on napada zato što je obustavljena nastava na koju smo se obavezali, onda to nije baš tako kako kažeš. Naravno, on je napdao ljude mimo toga, i to je rzlog za proteste, ali ne mogu se ljudi čuditi što te vlast lupa po glavi ako se ne pridržavaš zakona i propisa. Pa ljudi moji, zar je to tako teško shvatiti?

Uzdred i u prvoj zemlji svijeta , SAD -u predsjednik se zakačio sa univerzitetima - pa ništa. Ne blokiraju državu.

Ali tebi promiče to da vlada sada ima po sadašnjim (dobrim) zakonima, tj zakon o VO, sva prava da nametne nastavu, ako ne preko dekana, a ono preko prinudnih uprava. Sad treba da se borimo protiv sadašnjih ok zakona i tražimo da vlada uopšte ne reguliše državne univerzitete, jel to tvrdiš? Po svim zakonima svugde u svetu državni univerziteti dobijaju novac od vlada. Ako se odmetnu od vlada i ne rade posao po zakonu, šta im sledi inače?
Али универзитет се већ одметнуо од владе и не ради по закону. Сада више нема назад.
Да се разумемо, слажем се ја све са тобом, овако гледано по правди и логици. Имам два студента кући, и покушавам и њима да објасним да ствари нису тако једноставне и црно-беле.
Али што се вучића тиче, његово виђење је, или он, или Универзитет. А ту више нема фер игре и закона. :(

Али универзитет се већ одметнуо од владе и не ради по закону. Сада више нема назад.
Да се разумемо, слажем се ја све са тобом, овако гледано по правди и логици. Имам два студента кући, и покушавам и њима да објасним да ствари нису тако једноставне и црно-беле.
Али што се вучића тиче, његово виђење је, или он, или Универзитет. А ту више нема фер игре и закона. :(

Meni zaista nije jasno šta ti pričaš. Kako ili on ili Univerzitet. Pa naravno da onaj ko ima pare upravlja svime !

Imaš predlog da se privatizujemo mimo zakona i neko drugi plaća održavanej institucije? Od komunalnih troškova, instrumentacije, plata, održavanja itd. Pa ta bitka je unapred izgubljena ako to tako ngloedate. Pa nismo mi nebeska tela koja ne zavise od vlade. Zato se i treba boriti uz poštovanje propisa.

Iskreno, meni je dosadilo da pišem vama koji uopšte ne kapirate kako rade fakulteti.Vi sve gledate sa strane studenata, a ne razunmete se zaista u to kako se finansiraju fakulteti. eno skoro je koleginica koja je je takođe blokaderka, ali jelepo objasnila na N1 a mi od naredne godine možemo samo da stavimo ključ u bravu ako nema upisa budžetskih studenata, i to sve po propisima.

Univerzitet ne igra fer. Vučić je pokušao da im podiđe. Povećao im davanja. Ali ništa. Šta drugo da radi?

Meni zaista nije jasno šta ti pričaš. Kako ili on ili Univerzitet. Pa naravno da onaj ko ima pare upravlja svime !

Imaš predlog da se privatizujemo mimo zakona i neko drugi plaća održavanej institucije? Od komunalnih troškova, instrumentacije, plata, održavanja itd. Pa ta bitka je unapred izgubljena ako to tako ngloedate. Pa nismo mi nebeska tela koja ne zavise od vlade. Zato se i treba boriti uz poštovanje propisa.

Iskreno, meni je dosadilo da pišem vama koji uopšte ne kapirate kako rade fakulteti.Vi sve gledate sa strane studenata, a ne razunmete se zaista u to kako se finansiraju fakulteti. eno skoro je koleginica koja je je takođe blokaderka, ali jelepo objasnila na N1 a mi od naredne godine možemo samo da stavimo ključ u bravu ako nema upisa budžetskih studenata, i to sve po propisima.
Па није он држава!
То студенти покушавају да вам објасне сво време!

Ta bitka je već gotova, da ti javim.

Da ti javim da ukoliko se ova šk godina ne završi da su fakulteti bankrotirali. Zato su FON i Ekonomski počeli sa online nastavom, za početak. Da im se to ne desi. Već nije uplaćen novac za komunalne troškove. Ako se zatvori struja, voda, nema ništa ni od čega. Zato je trebalo pamet u glavu, a ne sve na emocije. Ali pamet je negde pobegla.

Back