Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma znam da jesam,ucio sam od najboljih!:hahaha::hahaha:Nego mogao si odmah da kazes da te nije zanimalo pa da se zbog toga ne secas....Ne krivim te za istoriju ni mene ne zanima imam vecinu petica a iz istorije 2:rumenko::rumenko:Tako da....I da zavrsio sam osnovnu sad idem u srednju!:hahaha:

I nemas cega da se stidis ako te interesuje matematika i njeno primenjivanje u zivotnim problemima. Zamarali su mene, zamaraju vas i zamarace generacije i generacije sa predmetima koji nemaju veze sa strukovnim skolama kao sto su elektro, masinske itd. Neznam sta si upisao ali... Da je normalni plan i program sigurno bi sada znao i tu elipsu a ne sto sam na silu ucio neku istoriju, geografiju, muzicko i da ne nabrajam. "Opsta kultura, ono, ovo..." Sta me briga kada je bila ona ili ova bitka, ako me interesuje procitacu, postoje knjige... Svaka cast svima, ne zelim da vredjam ako jesam nekoga, ali smaraju se deca sa "glupostima" koje im nece trebati na poslu... Nego skrenu ja sa teme :D pa se i za to izvinjavam, ai morao sam da kazem... :ok::ok::ok:

lelele ako i ja budem bio ovakav matematicar da sam odavno radio pa se ne secam bolje da ne budem....:hahaha::hahaha::hahaha:I tablicu mnozenja si radio odavno ne?

Ne. Analiticku slabo koristimo. Nije nam od neke vaznosti, kao gradjevicincima npr. Nije poenta da se secas svakog detalja, vec da mozes u svakom momentu da se podsetis.

Ne kapiram sta je covek hteo da zada u tom zadatku. Elipsi koje prolaze kroz tacku A i tangentira ih prava p ima beskonacno mnogno. Pogledaj na slici. Moze to da se uradi preko opstih jednacina krivih II reda ali opet nije mi jasno definisan zadatak.....

p.s.

koristim digitron. zaboravio sam tablicu mnozenja.... :)

Bas i ne razumem tvoje piutanje, ali predpostavljam da si mislio na dobijanje kiseline!Kiseline se dobijaju direktnim sjedinjavanjem vode i kiselog oksida(anhidrid kiseline), tako npr. H[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4[/SUB] se dobija u reakciji SO[SUB]3[/SUB]+H[SUB]2[/SUB]O--->H[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4[/SUB] ili u reakciji N[SUB]2[/SUB]O[SUB]5[/SUB]+H[SUB]2[/SUB]O---->HNO[SUB]3[/SUB], sto se tice karbonantne kiseline njeno dobijanje prikazano je sledeceom reakcijom H[SUB]2[/SUB]O+CO[SUB]2[/SUB]---->H[SUB]2[/SUB]CO[SUB]3[/SUB].....Medjutim posto je karbonantna kiselina nepostojana u svom obliku ona se kao kiselina spontano(sama od sebe)razlaze na ugljen dioksidCO[SUB]2[/SUB] i vodu pa se reakcija gore moze napisati i sa povratnom strelicom tacnije:
H[SUB]2[/SUB]O+CO[SUB]2[/SUB][SUP]---->[/SUP][SUB]<-----[/SUB]H[SUB]2[/SUB]CO[SUB]3[/SUB]

Nadam se da ti je sve jasno?!

Naravno ovo nije JEDINI nacin za dobijanje neke kiseline postoji jos par njih!

Ovaj tip zadatka ima jednu veoma laku semu po kojoj se radi..Dakle:
Xg..........50%(X grama pedeseto-procentnog rastvora)
+
40g.........20%(40g dvadeseto-procentnog rastvora)
=

X+40*.......25%​

Proporcija se radi na sledeci nacin mnozis ovo sto je vodoravno i pratis racunske operacije sa slike:
X*(50/100)+40*(20/100)=(X+40)*(25/100)

1/2X+8=X/4+10 /*4(Mnozis celu jednacinu sa 4 da bi izgubila razlomak)

2x+32=x+40

x=8 grama rastvora​

*(Ako se pitas zasto x+40,iz prostog razloga sto kada pomesas dva rastvora masa nastalog rastvora jednaka je zbiru mada rastvora koji su izmesani nikakva posebna logika)

Ovako, pošto vidim da svako otvara novu temu kad mu zatreba rešenje nekog zadatka, rešio sam da otvorim ovu jednu temu u kojoj ce svako postavljati zadatke koji munisi jasni a drugovi hemičari forumaši će pokušati da ih reše....Dakle, pošto ova tema nema moderatora a uzgred ima onih koji to žele da budu(:per:), zamolio bih administratora da sve teme sa zadacima i njihovim rešenjima prebaci ovde!

Da li ti je poznata formula W=m[SUB]rs[/SUB]/m[SUB]r[/SUB]?
Dakle omega je W i to se ove maseni udeo supstance u nekom rastvoru Dakle izražava količinu neke supstance koju si rastvorila u neki rastvarač, najčešće voda(ali ne u gramima već u procentima)....Gde je m[SUB]rs[/SUB] masa supstance koju rastvaraš a m[SUB]r[/SUB] masa rastvora dakle masa i vode i rastvorene supstance(zato sto svaki rastvor ima ras. supstancu i vodu a njegova masa jednaka je zbiru ovih dveju komponenti!)Pa se data formula može zapisati i kao:

W=m[SUB]rs[/SUB]/(m[SUB]rs[/SUB]+m[SUB]r[/SUB])

I ne, procenta se NE računa u 100 g rastvora to te je neko slagao!XD

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back