Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pazi....Pomešala si lončiće....
Rastvorljivost neke supstance je u 100g rastvarača(može i vode ako je to rastvarač)
A maseni ude ili %(kako ga ti zoveš,mada čini mi se da smo ga i mi tako zvali u 7.)je procenat supstance koju rastvaraš u odnosu na celokupnu masu rastvora(Bilo da je ona 1,2,100,300,156245,42516161,1645165213 ili nzm koliko grama).
Na kraju krajeva pogledaj rešenje i videćeš da samupravu,ako ga imaš!?

Pa šta je ustvari fora u zadatku da dobijes da je zbir masa rastvorenih supstanci iz prva dva rastvora jednak masi rastvorene supstance rastvora(dobijenog mesanjem prva dva rastvora)Što možeš i proveriti....

W[SUB]1[/SUB]=m[SUB]rs1[/SUB]/m[SUB]r1[/SUB]
W[SUB]2[/SUB]=m[SUB]rs2[/SUB]/m[SUB]r2[/SUB]
W[SUB]3[/SUB]=m[SUB]rs3[/SUB]/m[SUB]r3[/SUB]
Iz definicije dobijas da je m[SUB]rs[/SUB]=W*m[SUB]r[/SUB]
pa je:

m[SUB]rs1[/SUB]+m[SUB]rs2[/SUB]=m[SUB]rs3[/SUB](uslov zadatka je ti, skriveni uslov koji si ti trebala sama da otkriješ)
I ako zamenis:

W[SUB]1[/SUB]*m[SUB]r1[/SUB]+W[SUB]2[/SUB]*m[SUB]r2[/SUB]=W[SUB]3[/SUB]*m[SUB]r3[/SUB]

Što se o5 svodi na ono što sam ti prvo uradio!

Evo izvoli izvini sto kasnim!

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    2,8 KB · Pregleda: 3
Koco ja sam sada zbunjen... Od svih stari koje razumem sad sam se setio 7. razreda i shvatio da u stvari nista ne razumem. Znam sta je masa, sta relativna atomska masa (iako sam zaboravio odakle to da nema jedinicu i odakle je dobijena), sta je molarna masa, sta su molovi, i koliki je avogadrov broj. PLS help!

Маса атома или молекула је исто што и маса било чега - то је мера њихове интертности и изражава се у килограмима.

Релативна атомска маса је однос просечне масе неког атома (просечне у смислу да је потребно урачунати све изотопе и њихову заступљеност у природи) и 1/12 масе угљениковог изотопа [SUP]12[/SUP]C која је из неког разлога узета за стандард. Релативна атомска маса нема јединицу зато што је у питању однос двеју маса, па се јединице крате. Или, може се дефинисати посебна јединица - 1/12 масе атома [SUP]12[/SUP]C једнака је једној јединици које се назива amu (Atomic Mass Unit), па је онда релативна атомска маса водоника 1.0078 amu или само 1.0078. Релативна молекулска маса се дефинише на аналоган начин за молекуле, а у пракси се добија сабирањем релативних атомских маса свих атома у молекулу.

mol је јединица за количину супстанце и једнака је оној количини супстанце која садржи исто онолико честица колико се атома налази у 12 g угљениковог изотопа [SUP]12[/SUP]C, а тај број се назива Авогадров број честица и износи 6.023*10[SUP]23[/SUP]. Ако је нпр. у питању неки двоатомски гас (кисеоник, O[SUB]2[/SUB]), онда 1 mol тог гаса садржи Авогадров број молекула кисеоника. Ако кажемо 1 mol гвожђа, онда мислимо на ону количину која садржи Авогадров број атома гвожђа јер се гвожђе у природи не налази у облику молекула, него у облику металне решеке која се састоји од појединачних атома. Дакле, Авогадров број је број честица, а којих тачно (атома, молекула или јона), зависи од конкретне супстанце и њеног облика у природи.

Реална маса (не релативна) једног mola неке супстанце назива се моларна маса. Пошто смо mol дефинисали као количину супстанце која садржи онолико честица колико има атома у 12 g изотопа [SUP]12[/SUP]C, онда је по дефиницији моларна маса изотопа угљеника [SUP]12[/SUP]C једнјака 12 g/mol. Уопште, за сваки елемент, из саме дефиниције следи да је моларна маса нумерички једнака релативној атомској/молекулској маси, само што се изражава у јединицама g/mol.

Све ове јединице нису ништа посебно, немају никакав посебан физички значај, уведене су из чисто практичних разлога. Уместо да оперишемо са екестремно малим бројевима (масе атома или молекула) или екстремно великим бројевима (број атома или молекула у неком узорку), које тешко можемо и да замислимо, а камоли да видимо негде у природи и да пребројимо, уводимо релативне атомске масе и количину супстанце који имају нумеричке вредности које срећемо у свакодневном животу и које су нам лако појмљиве.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back