Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
mathman:
Kruznica upisana u trougao ABC dodiruje njegove stranice AB,BC i AC u tackama M,N,K.Prava kroz tacku A paralelna sa NK sece pravu NM u tacki D.Prava kroz tacku A paralelna sa NM sece pravu NK u tacki E. Dokazati da prava DE sadrzi srednju liniju trougla ABC

Evo resenja
Neka prave AD i AE seku pravu BC u tackama F i H redom.Dovoljno je dokazati da je DE srednja linija trougla AFH.Trougao MBN je jednokrak jer je BM=BN i MN paralelno sa AH pa je AMNH jednakokraki trapez tj NH=AM.SLicno se pokazuje da je FN=NH tj N je srediste duzi FH.Tada je D srediste AF a E srediste AH.Dakle prava DE sadrzi srednju liniju trougla ABC.

Posle "burne noći" posada jedrenjaka je dozvolila da im brod dospe u zonu bez vetrova. Kada je to ujutru ustanovio kapetan je pobesneo, izvikao se na posadu i rekao im da uzmu najteži kovčeg koji imaju na brodu i da počnu da ga podižu uz najviši jarbol na jedrenjaku kako bi pokrenuli brod. Zanemariti otpor sredine i smatrati da su svi potrebni parametri poznati i pronaći ubrzanje kojim će se brod na ovaj način pokrenuti.

Dve zatvorene posude zapremina V1=6l i V2=4l medjusobno su spojene cevcicom.U posudama se nalazi idealan gas.Temperatura gasa na pocetku iznosi 300K a pritisak 101,3 kPa.Posudu 2 a time i gas u njoj zagrevamo na 600K i odrzavamo na toj temperaturi dok posuda A i dalje ostaje na 300K.Koliki je konacni pritisak gasa u posudama :?: :?: :?:

tomkeus:
Mačka juri miša brzinom v, tako da je vektor v sve vreme usmeren prema mišu (logično, zar ne) koji beži ravnomerno pravolinijski brzinom u<v. U početnom trenutku su u i v ortogonalni a rastojanje između mačke i miša je l. Kroz koliko vremena će mačka stići miša.

Teorijski, nikad ga nece stici.

- Koliko imas dece?
- Troje, sve tri cerke.
- Koliko imaju godina?
- Proizvod njihovih godina je 36, a zbir godina jednak je broju one kuce.
- Nisi mi dovoljno rekao.
- Najstarija cerka svira klavir.

tomkeus:
- Koliko imas dece?
- Troje, sve tri cerke.
- Koliko imaju godina?

Ajde da probam: Postoje dve mogućnosti (da bi broj godina bio prirodan) 9,2,2 i 6,3,2. Mislim da dete od 6 godina ne može da svira klavir te ostaje rešenje od 9,2,2.
ali ne moze da ima dve cerke od 2 godine sem ako poligamija nije dozvoljena tu gde zivi.

acca:
- Koliko imas dece?
- Troje, sve tri cerke.
- Koliko imaju godina?

Strashna stvar!

Ja sam neshto razmishljao i najlogichnije je
1, 2, 18
1, 1, 36 (bliznakinje)
E, sad, koja je od ove dve kombinacije, trebalo bi da odluchi broj kuce, a ja ne mogu da skontam kako :wink:

@Acca: imash li reshenje ovoga ili josh neki slichan problem??

Da proizvod bude 36 moglo bi sa 1,1,36
1,2,18
1,3,12
1,4,9
1,6,6,
2,2,9
2,3,6 i
3,3,4.

Sa zbirom bi moglo
1,1,36
1,2,18
1,3,12
1,4,9
1,6,6
2,2,9
2,3,6 i
3,3,4.

Ponavljaju se, te su moguca resenja :
1,6,6 i 2,2,9.
Ako je 1,6,6, onda su po 6 god. bliznakinje te nema starije tako da je resenje 2,2,i 9.

Jao majko, pogresan forum. Nema veze. Tako je to kad radis pet stvari istovremeno. Nego, hteo sam da kazem : izvinjavam se jer sam lose objasnio. Naime, posto je covek posle pogleda na kucni broj i dalje imao dilemu, a u 1,6,6, i 2,2,9 je zbir isti znaci jedno je od ta dva. Dalje, je bliznakinje, te nema najstarije , pa je 2,2 i 9.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back