Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cilindar poprecnog preseka S=100 cm2ostavljen je horizontalno.Njegovi zidovi su termicki izolovani.U njegovoj unutrasnjosti nalazi se klip mase m=0,13 kg zanemarljive debljine.Specificna toplota materijala od koga je napravljen klip je c=390 J/kgK.Na levoj strani cilindra se nalazi n1=2,3 mol idealnog jednoatomskog gasa na temperaturi t1=-90 C dok se na desnoj strani nalazi n2 mol idealnog jednoatomskog gasa na temperaturi t2=46 C.U ravnotezi klip se nalazi ma 53 cm od levog zida cilindra.

a)Izracunati broj molova koji je ubacen u desni dao cilindra.Na pocetku se klip nalazi na T=100 C.posle toga dospeva u stanje termodinamicke ravnoteze

b)odrediti temperaturu ravnoteze sistema

c)Odrediti za koliko se pomerio klip

fizikus:
Cilindar poprecnog preseka S=100 cm2ostavljen je horizontalno.Njegovi zidovi su termicki izolovani.U njegovoj unutrasnjosti nalazi se klip mase m=0,13 kg zanemarljive debljine.Specificna toplota materijala od koga je napravljen klip je c=390 J/kgK.Na levoj strani cilindra se nalazi n1=2,3 mol idealnog jednoatomskog gasa na temperaturi t1=-90 C dok se na desnoj strani nalazi n2 mol idealnog jednoatomskog gasa na temperaturi t2=46 C.U ravnotezi klip se nalazi ma 53 cm od levog zida cilindra.

a)Izracunati broj molova koji je ubacen u desni dao cilindra.Na pocetku se klip nalazi na T=100 C.posle toga dospeva u stanje termodinamicke ravnoteze

b)odrediti temperaturu ravnoteze sistema

c)Odrediti za koliko se pomerio klip

Mislim da ti fali još jedan parametar da bi zadatak bio rešiv. Treba ti ukupna visina cilindra ili eksponent adijabate gasa. Nisam sto posto siguran u ovo.

mathan:
ak ovde postoji neki takmicar iz fizike neka mi napise sta sve koristi za pripremu i da li neko od vas planira da upise fiziku

ja bih upisala fiziku ali to bi mi bio 4-ti fax koji upisujem!a nijedan ispit nisam dala jer nisam ucila a ne zato sto sam glupa a tako silno zelim da koristim svoje male sive celije imam problem a i 27 godina IMA LI SMISLA SADA STUDIRATI KADA MI JE VREME DA RADJAM DECU!

to bi verovatno mogla da resis tako sto ces uzeti x kao epoaznatu i izracunati determinantu D=B*B -4A*C
ako je kvad. jed. oblika A*x*x+x*B+C=0 .
deterrminanta ce biti u zavisnosti od y
a da bi jed. imala jedinstveno realno resenje determinanta mora biti jednaka 0
izracunas y
zamenis ga u postojecoj jednacini
nadjes x
i to bi trebalo da je kraj
ja ne znam koji si razred
ali se nadam da ti je ovo moje resenje jasno
ako nije
ti se javi :D

P.S. DA LI IMA NEKOGA O PLANIRA DA UPISE MATEMATIKU NA PMF-u

Dva jednaka toplotno izolovana cilindricna kalorimetra visine 75 cm ispunjena su do trecine svoje visine.U prvom je led koji zamrzava vodu koja se ulije a u drugom voda temperature T=10 C.Voda se iz drugog kalorimetra prelije u prvi i on se ispuni da 2 trecine visine.Nakon uspostavljanja toplotne ravnoteze nivo se podigne za 0,5 cm.Gustina leda je 0.9 gustine vode,specificna toplota topljenja leda 340 kJ\kg a specificni toplotni kapaciteti leda i vode su 2,1 kJ\kgK i 4,2 kJ\kgK

Odrediti pocetnu temperaturu leda

E da jedan zanimljiv zadatak,vrlo prost,ali bas me zanima ko ce da resi...
Koristiti samo znanje iz mehanike!!!

Evo ovako:
Kuglica i zid u pocetnom trenutku idu u istom pravcu i smeru,konstantnom brzinom v,odnosno u (v>u),u odnosu na nepokretnog posmatraca.Trazi se brzina kuglice posle odbijanja od zid (u odnosu na nepokretno posmatraca)..

Cekam odgovore!!

angie89:
Anonymous:
DA LI NEKO ZNA KOJI UDZBNICI FIZIKE SE KORISTE U MATEMATICKOJ GIMNAZIJI

Imas specijalne udzbenike,mozes ih nabaviti u knjizari na studentskom trgu.Samo trazi najdeblje :wink: .Salim se.Mi imamo najjace udzbenike,znaci kupila sam udzbenik iz fizike za ETF i zakljucila ipak su nasi bolji...

~MG RULEZ!!

imam ja sve za MG osim za cetvrtu godinu.Da li znate koji je to udzbenik i gde ga ima

angie89:
E da jedan zanimljiv zadatak,vrlo prost,ali bas me zanima ko ce da resi...
Koristiti samo znanje iz mehanike!!!

Evo ovako:
Kuglica i zid u pocetnom trenutku idu u istom pravcu i smeru,konstantnom brzinom v,odnosno u (v>u),u odnosu na nepokretnog posmatraca.Trazi se brzina kuglice posle odbijanja od zid (u odnosu na nepokretno posmatraca)..

Cekam odgovore!!

sutra cu ti poslati resenje.budi strpljiva.Da li je u pitanju elastican sudar.Ako nije resenje se znatno komplikuje

fizikus:
Dva jednaka toplotno izolovana cilindricna kalorimetra visine 75 cm ispunjena su do trecine svoje visine.U prvom je led koji zamrzava vodu koja se ulije a u drugom voda temperature T=10 C.Voda se iz drugog kalorimetra prelije u prvi i on se ispuni da 2 trecine visine.Nakon uspostavljanja toplotne ravnoteze nivo se podigne za 0,5 cm.Gustina leda je 0.9 gustine vode,specificna toplota topljenja leda 340 kJ\kg a specificni toplotni kapaciteti leda i vode su 2,1 kJ\kgK i 4,2 kJ\kgK

Odrediti pocetnu temperaturu leda

MOLIM VAS

mathman:
Nadam se da ce ova ideja zaziveti.Saljite zadatke izazivajte druge na forumu,napravimo zajedno jednu ogromnu zbirku :!: :D :D :D :D :D :D :D :D :) :) :) :)
Zadaci su vam smesno laki. Ajde ovaj uradite, ali bez upotrebe trigonometrije(za 8.razr osn. skole):
Naci katete pravouglog trougla hipotenuze 12cm, ciji je jedan ugao 22,5 stepeni.
Mnogi raznorazni profesori i iz osn i iz srednje ne znaju da ga rese.

Prijatna zabava(bez trigonometrije).
pozdrav

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back