Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
srednjoskolac:
Srednkoskolac:
Brate ideja ti je genjalna,ja sam vec poceo,ja cu skoro svakog dana da saljem po jedan na ovaj forum.Ako se nesto odvije objavi...

0drediti dijagonale romba kome je povrsina 100cm^2 i jedan ugao 30 stepeni

pozdrav za Riska i ostale !!
Neka je romb ABCD i presek dijagonala S, pri chemu je 30 step. ugao DAC. Neka je stranica romba a, i dijagonale BD=d1 i AC=d2. Povrshina romba je
P=a^2*sin(30) [seti se tog obrazca za sve paralelograme]
pa kako snash P i sin30 :wink: naci cesh a.
Trougao ABD je jednakokraki sa kracima AB=AD=a i uglom izmedju njih 30 step., pa po kosinusnoj teoremi mozesh da racunash d1:
d1^2=a^2+a^2-2*a*a*cos(30) ...
Dijagonalu d2 mozesh da racunash tako shto primetish da je ugao ABC=108-30=150 step. pa primenish kosinusnu teoremu na trougao ABC ili prostije, dijagonale su pod pravim uglom, pa je povrshina romba
P=(d1*d2)/2 [povrshina svakog cetvorougla cj su dijagonale normalne]

POz

srednjoskolac:
RiSK:
Ajde kazhi kakve zdatke hocesh? Konkretno iz neke oblasti, za neki nivo znanja... Za srednju shkolu ili kako vec?

POz

Odrediti povrsinu paralelnog preseka piramide koji je duplo blizi vrhu nego osnovi ako je povrsina osnove 432cm^2

hvala!
Ovo za piramidu je slozheno ako se ne zna ni da je prava. Mozhe da se uradi, nemogu sad da ti pishem ceo postupak, ali sam uspeo neshto da uradim ;)
Kazhi mi obrazac za zapreminu ZARUBLJENE piramide, to sam zaboravio, a olaksace pos'o sigurno.

POz

Evo jedan zadatak, za osnovnu, Nije tezhak ali je simpatican, tako...

Dat je pravougli trapez ABCD sa pravim uglovima u B i u C, pri chemu je
AB=8cm
BC=4cm
CD=4cm
U tom trapezu je na proizvoljan nachin rasporedjeno 17 tachaka. Dokazati da postoje bar dve izmedju kojih rastojanje nije vece od koren iz 5 cm.

POz
i izvinjenje zbog ovoliko postova odjdnom :oops:

RiSK:
srednjoskolac:
RiSK:
Ajde kazhi kakve zdatke hocesh? Konkretno iz neke oblasti, za neki nivo znanja... Za srednju shkolu ili kako vec?

POz

Odrediti povrsinu paralelnog preseka piramide koji je duplo blizi vrhu nego osnovi ako je povrsina osnove 432cm^2

hvala!
Ovo za piramidu je slozheno ako se ne zna ni da je prava. Mozhe da se uradi, nemogu sad da ti pishem ceo postupak, ali sam uspeo neshto da uradim ;)
Kazhi mi obrazac za zapreminu ZARUBLJENE piramide, to sam zaboravio, a olaksace pos'o sigurno.

POz

V=H/3*(B+KOREN iz B*B1+van korena B1)
Nocas mi je nestao wireless signal pa nisam bio u mogucnosti da odgovorim.
inace piramida je uvek pravilna i prava ako nema drugih podataka. Tako kaze moj profesor.
Na moje pitanje kakva je to piramida odgovorio je: PIRAMIDA...

Pozdrav!!

POz[/quote]

hvala![/quote]

POz[/quote]

V=H/3(B+ koren iz B*B1 +van korena B1)

Piramida je prava i pravilna.

mathman:
Molim vas resite ovo sto pre :oops: :

U isecak kruga poluprecnika R upisan je krug poluprecnika r
Ako je duzina tetive isecka jednaka 2a dokazati da je r=R*a / R+a :?:
Uzmi da je centar kruga sa radijusom R u O i centar kruga sa radijusom r u C. Neka je tetiva ogranicena tackama P i Q. Povuci pravu OC, ona sece tetivu duzhina PQ u tacki A i to 'na pola', t.j. tako da je AP=AQ=a. Neka sece kruznicu radijusa R u tacki S. Posmatraj trougao OSP. Njegova povrshina je (R*a)/2. Sad uoci dodirnu tacku kruga radijusa r sa duzi OP. Neka je to tacka T. Ocigledno je TC=r visina trougla OCP, pa j enjegova povrshina (R*r)/2.
Posmatraj josh i trougao CSP. Njegova povrshin aje ochigledno (r*a)/2.

Kako za ov povrshine vazhi P(OSP)=P(OCP)+P(CSP) bice i
(R*a)/2 = (R*r)/2 + (r*a)/2
odakle sleduje dato tvrdjenje.

mathman:
Evo jos jedan geometrijski:

U trouglu ABC ugao CAB je 75 a visina iz temena C jednaka je polovini stranice AB.Izracunaj ugao ABC
Neka je D podnozhje visine iz tachke C. Bice
CD=a i AB=2a
Neka je AD=x.
Iz trougla ADC je ctg(<CAB)=x/a a iz troougla DBC ctg(<ABC)=(2a-x)/a. Sabiranjem ove dve jednakosti se dobija
ctg(75)+ctg(<ABC)=2
Odakle se lako dobija ugao ABC.

Sinedrion:
Izracunati povrsinu pravougaonika ciji je obim=14dm
a diagonala 5dm...

Dali ovo resenje moze da se prihvati ovako :

posto znamo da ako u pravouglom raznostranom trouglu jedna stranica iznosi 5 ostale dve su 3 i 4 (po tvrdnji Arhimeda).
Iz zadatog pravougaonika vidimo da je diagonala 5 sto je hipotenuza trougla koji predstavlja diagonalni presek pravougaonika.
Ako je diagonala 5 onda su stranice pravougaonika 3 i 4,pa je i povrsina pravougaonika 3*4=12.
Nisam siguran da je ovo pravilan put do rezultata,ali mi se cini vrlo tacnim.
Molim ostale matematicare da ovo provere i daju svoje komentare.

Pozdrav!!!

Uspeo sam da dobijem iste rezultate sa obe metode izracunavanja,ali me zanima kako tumacis onaj moj nacin sa odnosima stranica u pravouglom trouglu,da li se slazes da se diagonala u svakom pravouglom raznostranom trouglu prema ostalim dvema stranicama odnosi kao 5:4:3.

PoZ.

srednjoskolac:

hvala![/quote]

POz[/quote]

Resenje ovog zadatka lezi u odnosu izmedju baze i paralelnog preseka,ukupne visine piramide i visine od vrha do preseka.
Sto bi znacilo:

B/P=H^2/X^2
gde je p povrsina preseka,X udaljenost preseka od vrha,B je ocigledno baza a H ukupna visina.
Onda uvrstis B=432 a umesto X^2 napises (H/3)^2
pa mu to dodje ovako:

432/P=H^2/H^2/9

Onda H^2 i H^2 skratis,pa dobijes:

432/p=9

pa iz tog sledi da je:

P=432/9

Sto je jednako:

P=48vm^2.

srednjoskolac:
RiSK:
he he he
To je ovde slucajnost. Dijagonala se ne odnosi prema stranicama pravouglog trougla ko 5:4:3 Pogledaj npr. jednakokrako-pravougli trougao gde je odnos koren(2):1:1

Ipak mislim da je moj nacin formalno ispravniji :wink:

Ja sam pitao da li je u pravouglom raznostranom trouglu taj odnos,samo u koliko je poznata hipotenuza
Paz' Boga ti, to nisam primetio. Svejedno ne mora da bude taj odnos. Evo ti primer:
jedna kateta - 1 m
druga kateta - 2 m
treca kateta - koren iz 5 m
Evo ti josh jedan primer:
Uzmi proizvoljan prechnik proizvoljnog kruga. Konstruisi trougao koji za temena ima krajnje tachke tog prechnika i proizvoljnu tachku na kruzhnici. Takav trougao je pravougli, a ima beskonachno mnogo ovakvih razlichitih trouglova sa ISTOM hipotenuzom. Svima su drugachije katete. Kod jednog je odnos 5:4:3 s=kod svih dugih nije...
Ajde da ti sad ne dokazujem da to nije tacno... (Provali da su po tebi svi RAZNOSTRANI PRAVOUGLI TROUGLOVI SLICHNI :shock: )

POz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back