milinicb:
Zadaci su vam smesno laki. Ajde ovaj uradite, ali bez upotrebe trigonometrije(za 8.razr osn. skole):
Naci katete pravouglog trougla hipotenuze 12cm, ciji je jedan ugao 22,5 stepeni.
Mnogi raznorazni profesori i iz osn i iz srednje ne znaju da ga rese.
Prijatna zabava(bez trigonometrije).
pozdrav
Da sam znala za ovu temu ranije, ranije bih ti dala resenje :wink: ... Bas sam se obradovala danas kada sam kliknula na ’Prirodne nauke’ i videla ove zanimacije 8) ... Zaista nisam imala vremena da citam sve od samog pocetka, ne znam koliko su ljudi resavali zadatke i tako to, ali tvoj zadatak mi je zapao u oko malopre (posto sam prekopirala poslednje strane u word ne bih li procitala poslednje postove) i odmah sam prionula na rad

...
Ono sto sam kod ovog zadatka odmah uocila je ugao od 22,5 stepeni i odmah sam povezala da je to polovina ugla od 45 stepeni 8) (kako sam samo bistra

)... E sada, kada sam nacrtala sliku resenje je samo proizniklo 8) ... Da objasnim sliku, posto ovde ne mogu da je crtam (na zalost)

... Dakle, imamo trougao ABC, pri cemu je C teme naspram hipotenuze. Neka je
ugao CBA od 67,5 stepeni, a
ugao CAB je 22,5 stepeni. E sad, podelicemo
ugao CBA na
ugao CBD od 45 stepeni i
DBA od 22,5 stepeni (D se dobija kada povucemo pravu kroz teme B (ta prava deli dati ugao na ova dva) u preseku sa stranicom AC) i tako dobijamo
dva jednakokraka trougla BCD (
to je ujedno i pravougli) i ABD. Kod trougla BCD mozemo da oznacimo stranice CD i CB sa
a, a kod trougla ABD stranice DA i DB sa
x. Znaci, CA = CD + AD odnosno
b = a + x. Takodje mozemo sa slike da vidimo da je BD (tj.
x) u stvari dijagonala trougla BCD, pa je samim tim (posto je CB = CD =
a)
x = a * koren od 2 (da ne bih stalno pisala koren, skraceno neka bude
k). Dalje, iz trougla ABC imamo da je hipotenuza 12, pa je po Pitagorinoj teoremi a^2 + (a+x) ^2 = 12^2, tj. a^2 + a^2 + 2*a*x + x^2 = 144. Kada
x zamenimo sa
a* k od 2 (kao sto rekoh, k je koren), onda dobijemo (nakon sredjivanja, zamene i sl., da ne bih pisala ceo postupak) a^2 * (2 + k od 2) = 72. Sa leve strane ostavimo a^2 a sa desne 72 podelimo sa onim sto je u zagradi. Dakle, a^2 = 72 / (2 + k od 2). Posto je glupo da u imeniocu bude racionalan broj, mi cemo lepo ceo razlomak da racionalisemo, tj. da pomnozimo sa (2 – k od 2) / (2 – k od 2). Dakle, imamo sledeci izraz:
a^2 = (72 / (2 + k od 2)) * ((2 – k od 2) / (2 – k od 2)). Posle sredjivanja desne strane (naravno, imenioci oba razlomka kada se pomnoze cine razliku kvadrata, tj. (2 + k od 2) * (2 – k od 2) = 2, pa je a^2 = 36 * (2 – k od 2), a samo
a= 6* koren od (2 – koren od 2) (morala sam ovako da napisem, da se neko ne zbuni). Znaci, jedna kateta je
6* k od (2 – k od 2), a druga je b=a+x, tj. kada se sve sjedini dobijamo da je to
a*(1 + k od 2) , pa samo umesto a napisemo malopredjasnji izraz (da ne bude zabune).
Nadam se da je resenje tacno, jer ne znam koji drugi nacin za resavanje bi postojao. I moram da priznam da ja ne bih ni koristila trigonometriju, vec bih resavala isto ovako

:wink:
Poz!