Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
angie89:
E da jedan zanimljiv zadatak,vrlo prost,ali bas me zanima ko ce da resi...
Koristiti samo znanje iz mehanike!!!

Evo ovako:
Kuglica i zid u pocetnom trenutku idu u istom pravcu i smeru,konstantnom brzinom v,odnosno u (v>u),u odnosu na nepokretnog posmatraca.Trazi se brzina kuglice posle odbijanja od zid (u odnosu na nepokretno posmatraca)..

Cekam odgovore!!
v-2u
prost zadatak

Verovatno ste ovo već čuli, ali dobro

Pricaju dva prijatelja koja se nisu videla mnogo godina sta se promenilo od tada:
Prvi:"Dobio sam tri sina."
Drugi:"Koliko godina imaju?"
Prvi:" Proizvod njihovih brojeva godina je 36, a zbir je jednak broju autobusa koji upravo prolazi pored nas."
Drugi:"Na osnovu tih podataka ne mogu da zakljucim koliko godina imaju."
Prvi:"Moj najstariji sin ima smedju kosu, kao ja."
Drugi:"Sada znam koliko godina imaju!"
Pitanje je koliko godina ima svaki od njih.

*Napomena: godine su celi brojevi. Takođe drugi zna koji je broj autobusa koji je upravo prošao, za razliku od vas :D

milinicb:
Zadaci su vam smesno laki. Ajde ovaj uradite, ali bez upotrebe trigonometrije(za 8.razr osn. skole):
Naci katete pravouglog trougla hipotenuze 12cm, ciji je jedan ugao 22,5 stepeni.
Mnogi raznorazni profesori i iz osn i iz srednje ne znaju da ga rese.

Prijatna zabava(bez trigonometrije).
pozdrav

Posto je jedan ugao 22,5 drugi 90 onda je treći ugao 67,5 stepeni. Odnos uglova je dakle 1:3:4 te je taj odnos i strana. Posto je hipotenuza (4) 12cm, katete su 3cm i 9 cm.

acca:
milinicb:
Zadaci su vam smesno laki. Ajde ovaj uradite, ali bez upotrebe trigonometrije(za 8.razr osn. skole):
Naci katete pravouglog trougla hipotenuze 12cm, ciji je jedan ugao 22,5 stepeni.

pozdrav

Posto je jedan ugao 22,5 drugi 90 onda je treći ugao 67,5 stepeni. Odnos uglova je dakle 1:3:4 te je taj odnos i strana. Posto je hipotenuza (4) 12cm, katete su 3cm i 9 cm.

Ma daj Aco,
to se odmah vidi da nije tacno.
Ne moze jedna strana biti jednaka zbiru druge dve.
Zatim, primeni pitagorin teorem i videces da ti nije tacno. 9+81 nije 144
Zatim, stranice nisu srazmjerne uglovima, vec sinusima uglova, ali se to ne sme koristiti, jer je zadatak za osn skolu.
Takmicar iz matematike ovaj zadatak bi trebalo da uradi.
Koristi pri resavanju slicnost trouglova.
Zelim ti da uspes!!
pozdrav

acca:
milinicb:

pozdrav

Vidim 1971. si god, pa mi je cudno da ovo ne znas uraditi. Evo malo pomoci.
Jedan od uglova treba simetralom podeliti pa se dobiju 2 trougla..........
Uzivaj
milinicb@cg.yu

milinicb:

pozdrav

Da sam znala za ovu temu ranije, ranije bih ti dala resenje :wink: ... Bas sam se obradovala danas kada sam kliknula na ’Prirodne nauke’ i videla ove zanimacije 8) ... Zaista nisam imala vremena da citam sve od samog pocetka, ne znam koliko su ljudi resavali zadatke i tako to, ali tvoj zadatak mi je zapao u oko malopre (posto sam prekopirala poslednje strane u word ne bih li procitala poslednje postove) i odmah sam prionula na rad :D ...
Ono sto sam kod ovog zadatka odmah uocila je ugao od 22,5 stepeni i odmah sam povezala da je to polovina ugla od 45 stepeni 8) (kako sam samo bistra :D )... E sada, kada sam nacrtala sliku resenje je samo proizniklo 8) ... Da objasnim sliku, posto ovde ne mogu da je crtam (na zalost) :( ... Dakle, imamo trougao ABC, pri cemu je C teme naspram hipotenuze. Neka je ugao CBA od 67,5 stepeni, a ugao CAB je 22,5 stepeni. E sad, podelicemo ugao CBA na ugao CBD od 45 stepeni i DBA od 22,5 stepeni (D se dobija kada povucemo pravu kroz teme B (ta prava deli dati ugao na ova dva) u preseku sa stranicom AC) i tako dobijamo dva jednakokraka trougla BCD (to je ujedno i pravougli) i ABD. Kod trougla BCD mozemo da oznacimo stranice CD i CB sa a, a kod trougla ABD stranice DA i DB sa x. Znaci, CA = CD + AD odnosno b = a + x. Takodje mozemo sa slike da vidimo da je BD (tj. x) u stvari dijagonala trougla BCD, pa je samim tim (posto je CB = CD = a) x = a * koren od 2 (da ne bih stalno pisala koren, skraceno neka bude k). Dalje, iz trougla ABC imamo da je hipotenuza 12, pa je po Pitagorinoj teoremi a^2 + (a+x) ^2 = 12^2, tj. a^2 + a^2 + 2*a*x + x^2 = 144. Kada x zamenimo sa a* k od 2 (kao sto rekoh, k je koren), onda dobijemo (nakon sredjivanja, zamene i sl., da ne bih pisala ceo postupak) a^2 * (2 + k od 2) = 72. Sa leve strane ostavimo a^2 a sa desne 72 podelimo sa onim sto je u zagradi. Dakle, a^2 = 72 / (2 + k od 2). Posto je glupo da u imeniocu bude racionalan broj, mi cemo lepo ceo razlomak da racionalisemo, tj. da pomnozimo sa (2 – k od 2) / (2 – k od 2). Dakle, imamo sledeci izraz:
a^2 = (72 / (2 + k od 2)) * ((2 – k od 2) / (2 – k od 2)). Posle sredjivanja desne strane (naravno, imenioci oba razlomka kada se pomnoze cine razliku kvadrata, tj. (2 + k od 2) * (2 – k od 2) = 2, pa je a^2 = 36 * (2 – k od 2), a samo a= 6* koren od (2 – koren od 2) (morala sam ovako da napisem, da se neko ne zbuni). Znaci, jedna kateta je 6* k od (2 – k od 2), a druga je b=a+x, tj. kada se sve sjedini dobijamo da je to a*(1 + k od 2) , pa samo umesto a napisemo malopredjasnji izraz (da ne bude zabune).
Nadam se da je resenje tacno, jer ne znam koji drugi nacin za resavanje bi postojao. I moram da priznam da ja ne bih ni koristila trigonometriju, vec bih resavala isto ovako :roll: :wink:

Poz!

srednjoskolac:
0drediti dijagonale romba kome je povrsina 100cm^2 i jedan ugao 30 stepeni

Ne znam da li je ovaj zadatak vec resen (a jos u oktobru je zadat, verovatno jeste), no da ipak dam svoj doprinos, posto sam ga vec resila, pa da se ’ne baci’... 8)
Povrsina romba je P = (d1*d2) / 2 ili a*h. Posto znamo da je jedan ugao 30 stepeni, a povrsina 100, onda, kada povucemo visinu h, mozemo da primetimo da taj pravougli trougao ima jedan ugao od 30 stepeni (to je bas ovaj sto je zadat), a drugi je samim tim 60 stepeni. Iz toga sledi da je a=2h. Idemo dalje, kada zamenimo u formulu P = a*h da je 100 = 2h*h dobijamo 2h^2 da je 100, odnosno h = koren od 50, odnosno h = 5 * koren od 2, pa je samim tim a = 10* koren od 2. Drugo sto znamo kod romba je da se dijagonale seku pod pravim uglom i medjusobno se polove, pa na taj nacin mozemo da izdvojimo jedan od cetiri pravougla trougla (da ga proucimo) koji su dobijeni presekom dijagonala. Taj trougao (jedan od cetiri) ima uglove od 15, 75 i 90 stepeni, pri cemu mu je hipotenuza a = 10 * koren od 2. Mozemo da povucemo pravu kroz teme ugla od 75 stepeni i da ga podelimo na uglove od 60 stepeni i 15 stepeni (ovaj zadatak poprilicno lici sada na zadatak koji sam pre jedno sat vremena resavala i stoji na ovoj strani). Dakle, od ovog naseg trougla dobili smo dva nova trougla, od kojih je jedan sa uglovima od 30, 60 i 90 stepeni, a drugi je jednakokrak sa uglovima od 15, 15 i 150 stepeni. Evo ovako (da bi se lakse razumelo), neka ovaj nas pocetni trougao bude ABC (neka teme A bude kod ugla od 90 stepeni, jer nam je hipotenuza oznacena sa a, pa da ima logike). Dva novodobijena trougla su ADC (onaj sa uglovima 30, 60 i 90) i CDB (dva od 15 i jedan od 150 stepeni). Na osnovu ovog prvog mozemo da zakljucimo da je hipotenuza (ujedno je to stranica ovog drugog jednakokrakog trougla) u stvari CD = 2 * AC (oznacicu da je AC = x), pa je CD = 2*x. A stranica AD je u stvari visina nekog zamisljenog jednakostranicnog trougla, pa po formuli da je visina u stvari (a * koren od 3 ) / 2, u nasem zadatku je AD = x * koren od 3 (dobije se kada se zamene dobijeni podaci). Samim tim imamo da je AB = AD + DB, tj. AB = x * koren od 3 + 2 * x, tj. x*(2 + koren od 3). AB je u rombu polovina jedne dijagonale, a AC je polovina druge dijagonale. Dakle, jedna dijagonala npr. d1= 2*x*(2 + koren od 3), a druga d2= 2*x. Mozemo na osnovu Pitagorine teoreme da zakljucimo da je a^2=x^2+y^2 (y je u stvari stranica AB). Posto imamo dosta podataka, kada zamenimo dobicemo (10* koren od 2) ^2 = x^2 + x^2 (2 + koren od 3) ^2 i bla, bla, bla, da ne pisem sve dobicemo 50 = x^2 (2 + koren od 3) i kada podelimo, racionalisemo i sl. dobicemo da je
x^2 = 50 * (2 – koren od 3), pa se dobije koliko je x, a samim tim i dijagonale, jer su izrazene preko x. Mrzi me da pisem, izracunace onaj kome treba.

Srednjoskolac:
Visine paralelograma odnose se kao 2:3 njegov obim iznosi 40cm,a ostar ugao 30stepeni. Izracunati povrsinu paralelograma.

Svesna sam da ove zadatke vise niko ne gleda, ali posto sam par pribelezila, jednostavno me je vuklo da ih resim, tako da cu ipak svoje resenje da napisem u slucaju da nekome nekada zatreba!
Dakle ovako, kada povucemo obe visine, dobicemo dva pravougla trougla (i 2 trapeza pravougla, ali oni su nebitni za ovaj zadatak), oba slicna, jer kod oba je jedan ugao 30, a drugi 60 stepeni. Sa slike mozemo u tom slucaju da zakljucimo da je a=2*h2, a b=2*h1 (posto obe visine kod ta dva trougla predstavljaju polovinu stranice jednakostranicnog trougla, pri cemu je kod jednog stranica a, a kod drugog je to b). Znamo da je obim 2*(a+b)=40, pa je a+b=20. Takodje iz odnosa visina h1:h2=2:3 mozemo da zakljucimo da je 3*h1=2*h2, tj. h1=(2/3)*h2. Kada zamenimo umesto a stavimo 2*h2, a umesto b stavimo 2*h1 u a+b=20, dobicemo da je h1+h2=10, a kada h1 izrazimo preko h2, dobicemo da je h2=6, pa je h1=4, a=12, a b=8, pa je povrsina paralelograma a*h1=b*h2=48. Resenje: P=48cm^2

uh,evo jos jedne klinke koja je dosla da smori sa glupim pitanjima..izvinjavam se! :D
Ucila sam Keplerove zakone,medjutim ne mogu da uradim lak zadatak,zato sto ne znam sta je Zemljina poluosa,a sta Zemljin poluprecnik..blamirujace,a imam 5 iz fizike.. :oops:
Sta je udaljenost Zemlje od Sunca,je l' to poluosa(duza-udaljenost od afela,a kraca od parihela),a je l' u preseku oba precnika centar od kog se gleda poluprecnik,ili tako nesto? :?: I li skroz gresim?
Evo doticnog zadataka:

Asteroid Ikar rotira oko Sunca sa periodom 410 dana.Kolika je duza poluosa njegove putanje?Poluprecnik Zemljine putanje je 1,5 x 10 na osmi stepen.
Resenje je 1,62 x 10 na osim stepen.Kako ide put do resenje?
Rang: za 1. razred gimnazije-matematicki smer,srednje tezine.
Zahvalnaaaa! :D

Dita:
uh,evo jos jedne klinke koja je dosla da smori sa glupim pitanjima..izvinjavam se! :D
Ucila sam Keplerove zakone,medjutim ne mogu da uradim lak zadatak,zato sto ne znam sta je Zemljina poluosa,a sta Zemljin poluprecnik..blamirujace,a imam 5 iz fizike.. :oops:
Sta je udaljenost Zemlje od Sunca,je l' to poluosa(duza-udaljenost od afela,a kraca od parihela),a je l' u preseku oba precnika centar od kog se gleda poluprecnik,ili tako nesto? :?: I li skroz gresim?
Evo doticnog zadataka:

Asteroid Ikar rotira oko Sunca sa periodom 410 dana.Kolika je duza poluosa njegove putanje?Poluprecnik Zemljine putanje je 1,5 x 10 na osmi stepen.
Resenje je 1,62 x 10 na osim stepen.Kako ide put do resenje?
Rang: za 1. razred gimnazije-matematicki smer,srednje tezine.
Zahvalnaaaa! :D

Da li tebi treba objasnjenje keplerovih zakona ili samo resenje zadatka

sresnjoskolac:
Potrebno mi je resiti ovaj zadatak ako je ikako moguce, hvala unapred svima koji ce se potruditi.
Ako je data tacka A(-5;7),odrediti tangente i dodirne tacke na kruznicu x^2+y^2+8x-9=0

Zao mi je sto ovaj zadatak nisam videla ranije, jer pretpostavljam da ti je tada bio hitan, ali ne posecujem ovu temu redovno, svratim povremeno i evo, tek sada sam videla da je ponovo 'zivnula', pa ti sa zakasnjenjem dajem resenje (nadam se da je tacno).

Kanonska jednacina kruga glasi ovako:
(x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2
gde je centar tog kruga u tacki (a,b), a poluprecnik je r.
Nama je jednacina data u opstem obliku (x^2 + y^2 + p*x + q*y + m = 0), pa su koordinate centra a = -p/2, b = -q/2 i r = koren od ((p/2)^2 + (q/2)^2 - m). Iz naseg zadatka racunanjem dobijemo da je a=-4, a b=0 i r=5, pa je kanonski oblik (x+4)^2 + y^2 = 25.
Prava y = k*x + n je tangenta samo ako je r^2 * (1 + k^2) = (k*a - b + n)^2
Ako zamenimo u ovu poslednju jednacinu nase podatke, dobicemo da je 25*(1 + k^2)=(-4*k + n)^2.
Dalje, ono sto takodje sa crteza mozemo da zakljucimo je da obe tangente prolaze kroz zadatu tacku A(-5;7), pa cemo iskoristiti jednacinu prave kroz jednu tacku, a to je y - y1 = k*(x - x1), pa kada zamenimo dobicemo y - 7 = k*(x + 5), pa je y = k*x + 5*k + 7. Odavde mozemo da vidimo, posto je y = k*x + n da je u stvari n = 5*k + 7. To ce nam posluziti u gornjoj jednacini, pa cemo izvrsiti zamenu 25*(1 + k^2)=(-4*k + 5*k + 7)^2. Kada sve ovo sredimo, dobijamo 12*k^2 - 7*k - 12 = 0, pa na kraju dobijemo i da je k1 = 4/3, a da je k2 = -3/4. Samim ovim mozemo da zakljucimo da su tangente medjusobno normalne, tj. seku se pod pravim uglom, jer k1 * k2 = -1.
Dakle, prva tangenta gde je k1 = 4/3, a n = 5* 4/3 + 7 = 41/3, glasi y = 4/3 * x + 41/3, odnosno 4*x - 3*y + 41 = 0, a druga tangenta gde je k2 = -3/4, a n= 5* (-3/4) + 7 = 13/4, glasi y = -3/4 * x + 13/4, odnosno 3*x + 4*y - 13 = 0.
A sto se tice tacki dodira, njih dobijas kada resis sistem od dve jednacine, tj. u prvom slucaju sistem od jednacine kruga i prve tangente, a u drugom slucaju sistem koji cine jednacina kruga i druge tangente. Da sada ne bih pisala ceo postupak, pretpostavljam da mozes i sam to, samo cu ti napisati gde da uradis zamenu i krajnji rezultat. Dakle, u prvom slucaju imamo jednacinu kruga x^2 + y^2 + 8*x - 9 = 0 i jednacinu tangente y = 4/3 * x + 41/3, pa u jednacini kruga umesto y zamenis jednacinu tangente izrazenu preko y i kada sve to izracunas dobices da je dodirna tacka (-8;3), a u drugom slucaju isto uradis, samo zamenis umesto y jednacinu y = -3/4 * x + 13/4 i dobices na kraju drugu tacku dodira, tj. ona je (-1;4).
Eto, to bi bilo kompletno resenje tvog zadatka, a ako ima nekih gresaka ne zameri :wink:

:shock: U posudi zatvorenoj pokretnim klipom mase m i poprecnog preseka S=1 m2 nalazi se m=36g helijuma čija je molarna masa 4 g/mol.Vazduh izvan posude nalazi se na normalnom atmosferskom pritisku P=101325 paskala.U početnom trenutku klip je učvršćen na visini h iznad posude.Kada se klip oslobodi on se spusti za 12 cm.Pri tome se pritisak u posudi poveća za dva puta a njegova temperatura se poveca za 1.2 puta.Nakon toga se helijum u posudi zagreje za 407 K i usled toga klip se vrati na početni položaj.Izračunati masu klipa pod pretpostavkom da se helijum ponaša kao idealan gas

Resite sto pre! :cry: :shock:

b]U posudi zatvorenoj pokretnim klipom mase m i poprecnog preseka S=1 m2 nalazi se m=36g helijuma čija je molarna masa 4 g/mol.Vazduh izvan posude nalazi se na normalnom atmosferskom pritisku P=101325 paskala.U početnom trenutku klip je učvršćen na visini h iznad posude.Kada se klip oslobodi on se spusti za 12 cm.Pri tome se pritisak u posudi poveća za dva puta a njegova temperatura se poveca za 1.2 puta.Nakon toga se helijum u posudi zagreje za 407 K i usled toga klip se vrati na početni položaj.Izračunati masu klipa pod pretpostavkom da se helijum ponaša kao idealan gas

Resite sto pre!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back