Baraba na kvadrat
Elita
- Poruka
- 17.135
Rijesiti jednacine....
1. log[SUB]2[/SUB](cos2x + cosx/2) + log[SUB]1/2[/SUB](sinx + cos x/2) = 0
2. sin[SUP]1988[/SUP]x + cos[SUP]1000[/SUP]x = 1...
Ova druga jednacina ne da je glupa nego ....
Evo kako sam ja razmisljao . Prvo sam hteo da sve svedem ili na sinus ili na kosinus , da se ne majem oko oba . Najlogicnija veza je sin x = sqrt(1-cos[SUP]2[/SUP]x)
sqrt(1-cos[SUP]2[/SUP]x)[SUP]1988[/SUP] + cos[SUP]1000[/SUP]x = 1
(1-cos[SUP]2[/SUP]x)[SUP]994[/SUP]* + (cos[SUP]2[/SUP]x)[SUP]500[/SUP]=1
* ( sqrt(x)=x[SUP]1/2[/SUP])
cos[SUP]2[/SUP]x=t
(1-t)[SUP]994[/SUP]+t[SUP]500[/SUP]=1
Logicno ne bih imao pojma kako da nadjem nule osim ako ovo ne posmatram kao polinom .
P(t)=(1-t)[SUP]994[/SUP]+t[SUP]500[/SUP]-1
(t-a) | P(t) <=> P(t)=0 ( Posledica bezuovog stava )
I sad idemo redom dok ne nadjemo barem jednu nulu .
P(1)= 0+1=1 (Ovo je tacno) Sto znaci da je (t-1) sigurno deli P(t)
E sad gledaj ovo . Recimo da imamo neki broj y . Ako kazemo da 2 | y to znaci da ja y mogu da zapisem kao 2*k (neko k koje se dobije deljenjem y sa 2) . Npr 2|8 => 8=2*k (neko k) ...
Sad se vratimo na nasu pricu . Ako (t-1) deli P(t) to znaci da je P(t)=(t-1)*k
Resimo sada nasu jednacinu P(t)=0
(t-1)*k=0 <=> t-1=0 v k=0 <=> t=1 v k=0
E sad jedna digresija . Nas polinom je 994-og stepena . Odnosno ocekuju se 994 resenja (bilo da su ista bilo da su razlicita) . Nezavisno od toga mi nismo ovim postupkom dokazali da ova jednacina nema vise resenja . Naime nasli smo samo jedno od njih a to je cos[SUP]2[/SUP]x=1 <=> cos x =+-1 <=> x=0+kPi keZ
Ovo je jedno resenje . Pitanje je gde su i da li ima jos resenja . Ovo cemo dokazati (Neka me neko ispravi ako ovo sto sada izlazem nije matematicki validan dokaz) na sledeci nacin .
B.S - Bezuov stav
Niko mene ne sprecava da ja nastavim da trazim dalje P(a) .
P(-1)=2[SUP]994[/SUP]+(-1)[SUP]500[/SUP]-1=0 (2[SUP]994[/SUP]=0 - sto nije sigurno
)P(2)=(-1)[SUP]994[/SUP]+2[SUP]500[/SUP]-1=0 (Nije)
P(-2)= 3[SUP]994[/SUP] + (-2)[SUP]500[/SUP]-1=0 (Nije)
I meni je ovo dovoljno da dam sledeci zakljucak : dati polinom P(t) ni za jedno drugo t nece biti jednak nuli osim gore navedenog kao resenje . Jer sto vise menjamo P(a) sve smo dalje i dalje

Isto tako ovo mozemo zakljuciti i na sledeci nacin . (1-t) pa na paran eksponent je broj koji je uvek veci od nule . Sto je vece t veci je i ceo izraz (1-t)[SUP]994[/SUP] , t[SUP]500[/SUP] isto tako je uvek pozitivan broj jer je eksponent paran . Kada saberemo ova dva , i oduzmemo jedan da li mozemo dobiti nulu za t>1 ?
Kraj "dokaza"
Neka neko proveri ovo ali mislim da sam upravu .
šalim se ja malo. To na žalost tako ne može, jer koreni mogu biti i negativni, da se razumemo. Lep je Bezuov stav, i koristan, ali se on iz gore viđenih razloga ne koristi za traženje nula polinoma, već se koristi Hornerova šema, kao standardan postupak
zasto?
Ne znam da li si citao ceo post 
Jel mozes da mi uradis a ja cu da ga "prostudiram"..?