Baraba na kvadrat
Elita
- Poruka
- 17.135
Rijesiti jednacine....
1. log[SUB]2[/SUB](cos2x + cosx/2) + log[SUB]1/2[/SUB](sinx + cos x/2) = 0
2. sin[SUP]1988[/SUP]x + cos[SUP]1000[/SUP]x = 1...
Ova druga jednacina ne da je glupa nego ....
Evo kako sam ja razmisljao . Prvo sam hteo da sve svedem ili na sinus ili na kosinus , da se ne majem oko oba . Najlogicnija veza je sin x = sqrt(1-cos[SUP]2[/SUP]x)
sqrt(1-cos[SUP]2[/SUP]x)[SUP]1988[/SUP] + cos[SUP]1000[/SUP]x = 1
(1-cos[SUP]2[/SUP]x)[SUP]994[/SUP]* + (cos[SUP]2[/SUP]x)[SUP]500[/SUP]=1
* ( sqrt(x)=x[SUP]1/2[/SUP])
cos[SUP]2[/SUP]x=t
(1-t)[SUP]994[/SUP]+t[SUP]500[/SUP]=1
Logicno ne bih imao pojma kako da nadjem nule osim ako ovo ne posmatram kao polinom .
P(t)=(1-t)[SUP]994[/SUP]+t[SUP]500[/SUP]-1
(t-a) | P(t) <=> P(t)=0 ( Posledica bezuovog stava )
I sad idemo redom dok ne nadjemo barem jednu nulu .
P(1)= 0+1=1 (Ovo je tacno) Sto znaci da je (t-1) sigurno deli P(t)
E sad gledaj ovo . Recimo da imamo neki broj y . Ako kazemo da 2 | y to znaci da ja y mogu da zapisem kao 2*k (neko k koje se dobije deljenjem y sa 2) . Npr 2|8 => 8=2*k (neko k) ...
Sad se vratimo na nasu pricu . Ako (t-1) deli P(t) to znaci da je P(t)=(t-1)*k
Resimo sada nasu jednacinu P(t)=0
(t-1)*k=0 <=> t-1=0 v k=0 <=> t=1 v k=0
E sad jedna digresija . Nas polinom je 994-og stepena . Odnosno ocekuju se 994 resenja (bilo da su ista bilo da su razlicita) . Nezavisno od toga mi nismo ovim postupkom dokazali da ova jednacina nema vise resenja . Naime nasli smo samo jedno od njih a to je cos[SUP]2[/SUP]x=1 <=> cos x =+-1 <=> x=0+kPi keZ
Ovo je jedno resenje . Pitanje je gde su i da li ima jos resenja . Ovo cemo dokazati (Neka me neko ispravi ako ovo sto sada izlazem nije matematicki validan dokaz) na sledeci nacin .
B.S - Bezuov stav
Niko mene ne sprecava da ja nastavim da trazim dalje P(a) .
P(-1)=2[SUP]994[/SUP]+(-1)[SUP]500[/SUP]-1=0 (2[SUP]994[/SUP]=0 - sto nije sigurno

P(2)=(-1)[SUP]994[/SUP]+2[SUP]500[/SUP]-1=0 (Nije)
P(-2)= 3[SUP]994[/SUP] + (-2)[SUP]500[/SUP]-1=0 (Nije)
I meni je ovo dovoljno da dam sledeci zakljucak : dati polinom P(t) ni za jedno drugo t nece biti jednak nuli osim gore navedenog kao resenje . Jer sto vise menjamo P(a) sve smo dalje i dalje

Isto tako ovo mozemo zakljuciti i na sledeci nacin . (1-t) pa na paran eksponent je broj koji je uvek veci od nule . Sto je vece t veci je i ceo izraz (1-t)[SUP]994[/SUP] , t[SUP]500[/SUP] isto tako je uvek pozitivan broj jer je eksponent paran . Kada saberemo ova dva , i oduzmemo jedan da li mozemo dobiti nulu za t>1 ?

Kraj "dokaza"
Neka neko proveri ovo ali mislim da sam upravu .