Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
HITNO!!!
Ovo je zadatak koji se nalazi u zbirci za prijemni posle osmog razreda.Zadatak glasi ovako:Ограду око школе 5 ученика би офарбало за 10 дана. После 2 дана прикључила су им се
још 3 друга. За колико дана ће цео посао бити завршен?
Фарбање ограде ученици ће завршити за _____ дана.
Ja znam da bi ovde trebala da se radi proporcija,ali kako?Najvise me bune ovih dva sata posle...

Unapred,Hvala!!!

pozdrav
nesto sto bas i ne razumem i nije mi logicno a ide ovako
y=2x+y y(0)=0 h=0.1
nacrtati graf,zadatak je iz primjenjenih racunarskih sistema,radi se valjda o diferencijalnoj jednacini,mada mi izgleda kao pogresno postavljena:think:

vrlo verovatno da je u pitanju diferencijalna jednačina, a da je pogrešno postavljena. Pitaj asistenta, kontam da je tu negde i y'

HITNO!!!
Ovo je zadatak koji se nalazi u zbirci za prijemni posle osmog razreda.Zadatak glasi ovako:Ограду око школе 5 ученика би офарбало за 10 дана. После 2 дана прикључила су им се
још 3 друга. За колико дана ће цео посао бити завршен?
Фарбање ограде ученици ће завршити за _____ дана.
Ja znam da bi ovde trebala da se radi proporcija,ali kako?Najvise me bune ovih dva sata posle...

Unapred,Hvala!!!

Ako njih 5 treba da rade 10 dana to znaci da jedan treba da radi 50 dana. Ako je njih 5 radilo 2 dana, to je kao da je jedan radio 10 dana, Znaci ostane jos da jedan radi 40 dana, ali njih sad ima 8 a ne 1 pa je to jos 5 dana. Zajedno sa ona 2 sto su radili ovi na pocetku to je 7.

Evo jednog zadakta gde se resenje ne poklapa, bilo bi lepo ako bi neko uslikao ceo postupak sa papira ;)
31121883.jpg

opet ja sa pravom
1) napisati jednacinu prave koja je podjednako udaljena od tacaka P (2,5) i Q (3,1) ako njen odsecak izmedju pravih x+y-3=0 i x+y-10=0 ima duzinu 5.
2) data su temena trougla A(0,1), B(-2,5) i C(4,9). Napisati jednacine stranica romba upisanog u trouglu ako im je teme A zajednicko, dve stranice romba se poklapaju sa stranicama AB i AC trougla a teme suprotno temenu A pripada stranici BC
3) date su jednacine x+y-5*sqrt(2)=0 i x+y=0 paralelnih stranica romba i tacke (3,5) i (1,0) koje pripadaju drugim dvema stranicama. napisati jednacine tih stranica

Na kojoj temperaturi mrzne rastvor secera koji sadrzi 54 g secera u 250cm^3 H2O. karioskopska konstanta = 1,86
Izracunao sam koliko je mola 54g secera, 0,3 mol. Zatim sam zapreminu H2O pretvorio u grame, pa sam izracunao molalnost, i ispalo mi je 1,5 mol/kg. Kad sam stigao dovde, proverio sam u resenju da li je dobro, ali sam se zacudio kad sam video da su 250cm^3 vode pretvoreni u 250g vode. Kako je to moguce, kad sam ja izracunao da su 250cm^3 vode 0,2g vode? o.O

Na kojoj temperaturi mrzne rastvor secera koji sadrzi 54 g secera u 250cm^3 H2O. karioskopska konstanta = 1,86
Izracunao sam koliko je mola 54g secera, 0,3 mol. Zatim sam zapreminu H2O pretvorio u grame, pa sam izracunao molalnost, i ispalo mi je 1,5 mol/kg. Kad sam stigao dovde, proverio sam u resenju da li je dobro, ali sam se zacudio kad sam video da su 250cm^3 vode pretvoreni u 250g vode. Kako je to moguce, kad sam ja izracunao da su 250cm^3 vode 0,2g vode? o.O

Pa jedan decimetar kubni jeste jedan litar. Jedan litar vode teži 1000 grama a pošto jedan litar ima 1000 centimetra kubnih sledi da je 250 cm kubnih teško 250 grama..
jel je samo u tome bila zabuna?

Juuuuhhhhuuuu...malo smo se zaneli.Voda u ovom rastvoru (kao ni u jednom drugom na ovoj planeti) nije u gasovitom stanju, a još manje u stanju idealnog gasa da bi primenio formulu V=n*Vm.Ovde se traži povišenje Tk i sniženje Tm vodenog rastvora saharoze u odnosu na čistu vodu za koju iznose:Tf=O[SUP]o[/SUP]C,Tb=100[SUP]o[/SUP]C(lekcija Koligativne osobine rastvora).ΔTf=b*Kf(Kf-krioskopska konstanta tj.MOLALNA konstanta sniženja Tmržnjenja);b-molaLitet tj. b=n/m rastvarača(m rastvarača je 0,25kg ako uzmemo da je gustina vode 1g/ml).Od O[SUP]o[/SUP]C oduzmeš dobijenu vrednost i videćeš da će Tf vode biti niža.Na tome se zasniva i upotreba etilenglikola u antifriz rastvoru.
Ajd sad lepo sračunaj i biće isto kao i u rešenju.
Pozdrav​

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back