Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam se sad vratio sa zurke, pa rekoh da malo procackam fejs i krstaricu.
Narawno, jos puno neresenih zadataka, ali malo vise igre, ljubavi i srece nego u staroj godini! Heh, pa imam tu cast da prvi postavim ovde post u 2010.godini! Svima puno srece, i bas me zanima kako ce izgledati 1. zadatak u ovoj godini, koji ce nas staviti na razmisljanje!

:vatromet: :vatromet: :vatromet:

Evo zadatka, nije da ga neznam, ali zbog vas, vidim da vise ne mozete da izdrzite. :):):)z:)
Ovo je zadatak sa drzavnog takmicenja iz matematike za 8.raz, i ja sam ga bas malopre uradio, pa rekoh da proverim kod vas oe...
Date su 2 iste kocke. Jedna je stavljena na drugu tako da formiraju kvadar. Napravljena je piramida ciji je vrh srediste gornje kocke, a osnova donje kocke. Odredi koji deo zapremine piramide je u gornjoj kocki u odnosu na zapreminu citave piramide.
Ja mislim da je zadatak bas prost za jedno republicko takmicenje, ali ponovo, mozda gresim. Ja sam oznacio zapreminu cele piramide za V, a zapreminu piramide u gornjoj kocki sa V1. Znachi, kao resenje, dobio sam:
V : V1 = 9 : 2
Da li mi je tacno ispalo?

Evo zadatka, nije da ga neznam, ali zbog vas, vidim da vise ne mozete da izdrzite. :):):)z:)
Ovo je zadatak sa drzavnog takmicenja iz matematike za 8.raz, i ja sam ga bas malopre uradio, pa rekoh da proverim kod vas oe...
Date su 2 iste kocke. Jedna je stavljena na drugu tako da formiraju kvadar. Napravljena je piramida ciji je vrh srediste gornje kocke, a osnova donje kocke. Odredi koji deo zapremine piramide je u gornjoj kocki u odnosu na zapreminu citave piramide.
Ja mislim da je zadatak bas prost za jedno republicko takmicenje, ali ponovo, mozda gresim. Ja sam oznacio zapreminu cele piramide za V, a zapreminu piramide u gornjoj kocki sa V1. Znachi, kao resenje, dobio sam:

Ja vala dobiJo 3:1 :S

Mislim postupak mi je garant dobar samo da nisam zbrljao racunicu :)))

Jel imas rezultat negde?

Dakle objasnicu samo postupak jer nemam sad u pet ni papir ni olovku ni svetlo :))
Logicno je da za zapreminu prve imamo sve V=BH*1/3 Gde je H=3*a/2
Dok druga tj manja :
Sve se svodi na posmatranje unutrasnjeg trougla tj trougla koji ide dijagonalno po bazi velike piramide, iz njegove slicnosti tj iz slicnosti tog poluvelikog trougla dobijamo mali manje pravougli trougao koji je slican sa pravouglim trouglom pri vrhu. :smrcka:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back