Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1. Ovaj zadatak je poprilicno cest ne samo na prijemnim ispitima nego i ovako po srednjoj. Veoma je umeren i zanimljiv jer se moze uraditi na vise nacina. Ja ci ti reci tri potencijalna koja vidim ;)

1) i najkomplikovaniji u smislu "setiti se da ..." je trigonometrijsko resavanje, inace je vrlo prakticno a to je sledece:

Neka je ugao na osnovi trougla ugao Alfa. Tada je cosA=(a/2)/b iz velikog pravouglog trougla. Dalje ako ugao podelimo simetralom vidimo sledece:

tgA/2=r/(a/2)=2r/a znajuci da je tg[SUP]2[/SUP]A/2=(1-cosA)/(1+cosA) zamenom ovih gore vrednosti dobijamo koliko je b a samim tim i P trougla

Ovde je dakle potrebno poznavanje malo trigonometrije ;)

2) Po meni najuobicajniji je klasicnom primenom formule

P=s*r gde je S poluobim a r poluprecnik upisane kruznice ( Kada imas opisano onda je formula P=abc/4R)

S=(a+b+b)/2=a/2+b
r imamo i P=a*h/2

h zapisemo shodno pitagorinoj teoremi h=sqrt(b[SUP]2[/SUP]-a[SUP]2[/SUP]/4)

s*r=a*h/2

Zamenom dobijamo kvadratnu jednacinu po b gde je lako naci ostatak.

3) Je primenom slinosti trouglova, ovo ostavljam tebi za razmisliti. Obrati paznju na veliki pravougli trougao dobijenog spustanjem visine i obrati paznju na njemu slican trougao ogranicenog vrhom zadatog trougla i poluprecnikom upisane kruznice.

Idemo redom. Logicno iz odnosa uglova i cinjenice da je zbir ulova u trouglu 180 stepeni mozemo odrediti pojedinacne uglove, to nadam se znas da uradis:

Alfa=2k
Beta=3k
Gama=5k

Alfa + Beta + Gama = 180 => 12k=180 => k=180/12

Kada zamenimo dobijamo da je Alfa=30 Beta=45 i Gama=105 stepeni

E sad, tezi deo:

Nacrtas sliku i obelezis uglove kao napisano i potrudis se da ih ubodes i ono barem "delimicno" po velicini. Ako povuces visinu iz temena C (iliti temena kod ugla Gama od 105 stepeni) Dobijas dva pravougla trougla. Odredi sve moguce uglove trougla vodeci se time da je zbir 180 stepeni. Verovatno si primetio da jedan pravougli trouglic ima uglove 45,45 i 90 (90- normalno zbig visine, ovaj od 45 je zapravo ugao Beta a ovaj Gama smo dobili izracunavanjem) mene konkretno zanima taj mali pravougli trougao, zato sto je specifican i sigurno mogu iz njega nesto da uzmem sto ce mi koristiti dalje u zadatku.

Da ne bi doslo do zabune obelezicemo trouglove ovako:

Veliki trougao ABC male:

1)BCC'
2)ACC'

Iz 1) ==>
Dakle njegovi uglovi su 45,45 i 90 sto me navodi da je to jednakokrakopravougli trougao odnosno polovina kvadrata :)
Tada ce biti da je BC dijagonala kvadrata odnoso CC'sqrt(2) odnosno C'B sqrt(2) Kako je nama stranica a data (ova najmanja) i kada vidimo sliku to je naravno BC pa onda mozemo reci :

a=CC'sqrt(2) i a=C'Bsqrt(2) pa mozemo izraziti ove stranice preko a:

CC'=C'B=a sqrt(2)/2

Iz 2) ==>
Logicno po uglovima polovina jednakostranog trougla odnosno: (shodno onome iz 1) )

AC'=a*sqrt(6)/2

Pa imamo:

Stranice velikog trougla redom a,a*sqrt(2),a*sqrt(2)/2 * [sqrt(3)+1] {ovo sam dobio iz zbira a*sqrt(6)/2 + a*sqrt(2)/2 , vidi sliku }

P=abc/4R=a*h/2

Posle malo duzeg izraza dobijamo upravo to da je R=a

Ako nije jasan neki deo kazi .

ma nije ni bitan, nemora, nece biti bas taj , pogotovo ako je tezak:lol:

Pa nije da je zadatak nesto mnogo tezak samo se treba uvideti par stvari i istrajati u radjenju. Cesto mi se desavalo upravo to , da pocnem da radim zadatak i ubijem se donekle i odustanem zbog glupih brojeva uprkoos tome sto je tacno . Dakle samo napred :lol:

bacio sam pogled na neke testove, pa i ne deluju bas nesto tesko :rumenko:
Moglo bi se poloziti :p

Kako stojite sa zadacima iz Diferencijala ili Derivata?
Da li bi neko mogao da nam pomogne oko jednog domaceg?
Ovo se radi u Zapadnoj Austaliji ali su predavaci ocajni.
To je zadatak na prvoj godini Ekonomije i bio bih zahvalan ako bi nam neko pomogao makar iz nekog dela zadatka. Objasnjenje kako je radjeno bi bilo fantasticno.

Ne znam da li cu uspeti da zakacim pdf fajl, ali ajd da probam:
Probacu prvu polovinu zbog velicine fajla.

Prilozi

To je zadatak na prvoj godini Ekonomije i bio bih zahvalan ako bi nam neko pomogao makar iz nekog dela zadatka. Objasnjenje kako je radjeno bi bilo fantasticno.

Zadaci nisu teski.Cak je i zacudjujuce koje tipove zadataka njima daju kao vezbu za ispit.Ipak, pomoci nekome je jedna stvar a uraditi nekome dva cela testa je nesto sasvim drugo.Mislim da bi ovaj forum ipak terbao da ima ovu prvu namenu.
Pozdrav

Poslednja izmena:

Aham :think:

Ne idu mi (ne znam) celu ovu oblast :neutral:

Sacekaj nekoj drugog :cmok:

Ukoliko ce se samo 20% H2 konvertovati u HI onda bi izrada zadatka trebala da izgleda ovako:

0.1 mol je pocetna kolicina vodonika.Tebi se samo 20% prevede u HI tj 0.1molx0,2=0,02mol H2-odatle sledi da je I2 u visku jer H2 i I2 reaguju u odnosu 1:1.
Vidimo da se radi o klasicnom stehiometrijskom proracunu sto znaci da treba napisati jednacinu hem. reakcije i izjednaciti je:
H2 + I2 -------- 2HI
Iz jednacine vidimo da:
1mol H2 ----------- 256g HI(masa 2 mola HI po jednacini),dok ce datih 20% (a to je 0,02mol H2) dati
0,02mol---------- X g =>
m(HI)=5,12g
Pozdrav

Poslednja izmena:
Ukoliko ce se samo 20% H2 konvertovati u HI onda bi izrada zadatka trebala da izgleda ovako:

0.1 mol je pocetna kolicina vodonika.Tebi se samo 20% prevede u HI tj 0.1molx0,02=0,002mol H2-odatle sledi da je I2 u visku jer H2 i I2 reaguju u odnosu 1:1.
Vidimo da se radi o klasicnom stehiometrijskom proracunu sto znaci da treba napisati jednacinu hem. reakcije i izjednaciti je:
H2 + I2 -------- 2HI
Iz jednacine vidimo da:
1mol H2 ----------- 256g HI(masa 2 mola HI po jednacini),dok ce datih 20% (a to je 0,002mol H2) dati
0,002mol---------- X g =>
m(HI)=0,512g
Pozdrav

:dontunderstand:

sad mi kao jasan ostatak :neutral:

128fs318181.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back