Baraba na kvadrat
Elita
- Poruka
- 17.135
1. Ovaj zadatak je poprilicno cest ne samo na prijemnim ispitima nego i ovako po srednjoj. Veoma je umeren i zanimljiv jer se moze uraditi na vise nacina. Ja ci ti reci tri potencijalna koja vidim 
1) i najkomplikovaniji u smislu "setiti se da ..." je trigonometrijsko resavanje, inace je vrlo prakticno a to je sledece:
Neka je ugao na osnovi trougla ugao Alfa. Tada je cosA=(a/2)/b iz velikog pravouglog trougla. Dalje ako ugao podelimo simetralom vidimo sledece:
tgA/2=r/(a/2)=2r/a znajuci da je tg[SUP]2[/SUP]A/2=(1-cosA)/(1+cosA) zamenom ovih gore vrednosti dobijamo koliko je b a samim tim i P trougla
Ovde je dakle potrebno poznavanje malo trigonometrije
2) Po meni najuobicajniji je klasicnom primenom formule
P=s*r gde je S poluobim a r poluprecnik upisane kruznice ( Kada imas opisano onda je formula P=abc/4R)
S=(a+b+b)/2=a/2+b
r imamo i P=a*h/2
h zapisemo shodno pitagorinoj teoremi h=sqrt(b[SUP]2[/SUP]-a[SUP]2[/SUP]/4)
s*r=a*h/2
Zamenom dobijamo kvadratnu jednacinu po b gde je lako naci ostatak.
3) Je primenom slinosti trouglova, ovo ostavljam tebi za razmisliti. Obrati paznju na veliki pravougli trougao dobijenog spustanjem visine i obrati paznju na njemu slican trougao ogranicenog vrhom zadatog trougla i poluprecnikom upisane kruznice.

1) i najkomplikovaniji u smislu "setiti se da ..." je trigonometrijsko resavanje, inace je vrlo prakticno a to je sledece:
Neka je ugao na osnovi trougla ugao Alfa. Tada je cosA=(a/2)/b iz velikog pravouglog trougla. Dalje ako ugao podelimo simetralom vidimo sledece:
tgA/2=r/(a/2)=2r/a znajuci da je tg[SUP]2[/SUP]A/2=(1-cosA)/(1+cosA) zamenom ovih gore vrednosti dobijamo koliko je b a samim tim i P trougla
Ovde je dakle potrebno poznavanje malo trigonometrije

2) Po meni najuobicajniji je klasicnom primenom formule
P=s*r gde je S poluobim a r poluprecnik upisane kruznice ( Kada imas opisano onda je formula P=abc/4R)
S=(a+b+b)/2=a/2+b
r imamo i P=a*h/2
h zapisemo shodno pitagorinoj teoremi h=sqrt(b[SUP]2[/SUP]-a[SUP]2[/SUP]/4)
s*r=a*h/2
Zamenom dobijamo kvadratnu jednacinu po b gde je lako naci ostatak.
3) Je primenom slinosti trouglova, ovo ostavljam tebi za razmisliti. Obrati paznju na veliki pravougli trougao dobijenog spustanjem visine i obrati paznju na njemu slican trougao ogranicenog vrhom zadatog trougla i poluprecnikom upisane kruznice.