U stvari ne moraš, shvatio sam sam o čemu je reč

.
Srednji slobodni put je jednak vremenu x=vt, gde je v srednja kvadratna brzina, a t vreme između sudara. Pomenuta brzina zavisi od temperature. Ali može se pokazati da je t obrnuto srazmerno sa v, pa otuda on ne zavisi od v, a samim ti ni od temperature (frekvencija sudara od temperature zavisi samo preko v).
I iz obrasca lambda = 1 / n * sigma * koren iz dva takođe sledi tvrđenje. Naime, efektivni poprečni presek je konstanta za dati molekul, pa ako n ne zavisi od temperature, ne zavisi ni lambda. A n je N/V. Broj molkeula po zapremini. Ako je gas u nekom zatvorenom sudu V=const, broj molekula se ne menja, jasno da ništa ovde ne zavisi od temperature. Znači lambda ne zavisi od T pod uslovom da je V=const.
Ti nisi precizirala da se radi o idelanom gasu u nekom zatvorenom sudu pa sam predpostavio da se zapremina može menjati. I zaista lambda zavisi od T, ako je V=/=const!
Iz jednačine stanja idealnog gasa:
pV=nRT
Takođe važi:
n=N/Na
Ubacivanjem u prvu, koirsteći vezu između univerzalne gasne konstante, Avogadrovog broja i Bolcmanove konstante: k=R/Na dobija se:
pV=NKT
Do sada je n označavao broj molova, a sada se n=N/V odnosi se na zapreminsku koncentraciju, koja se nalazi u formuli za lambda.
p=nkT
n=p/kT
Ubaciš to u obrazac za slobodni put:
lambda = kT/(p *sigma * koren iz 2)
Ako se p ne menja, a T menja jasno da postoji zavisnost od temperature.
Ali ako je V konstantno imamo izohorski proces, pa važi p/T =const.
I tada srednji slobodni put zaista ne zavisi od T.