Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i drugi.

2. Traženi rad je u stvari promena kinetičke energije koja se postiže na taj način.

Ovde bakarna kugla ima samo energiju rotacije datu sa:
A=IW[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]/2 - IW[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]/2

W- ugaona brzina
I-moment inercije

W=2pi*ni, gde je ni frekvencija (učestalost).

Uzećemo da je:
W[SUB]1[/SUB]=2pi*ni[SUB]1[/SUB]
W[SUB]2[/SUB]=2pi*ni[SUB]2[/SUB]

Smatraćemo da je ni[SUB]1[/SUB]=ni

Znamo da je
2ni[SUB]1[/SUB]=ni[SUB]2[/SUB]

Sledi:
A=6*pi[SUP]2[/SUP]*ni[SUP]2[/SUP]*I

Pošto je:
I=2mr[SUP]2[/SUP]/5

Takođe treba znati da je za kuglu V=4/3 * r[SUP]3[/SUP] * pi, a m=V*ro

Odnosno:
m=4/3 * r[SUP]3[/SUP] * pi * ro

I=8*pi*r[SUP]5[/SUP]*ro/15

Odavde sledi, pošto se uvrsti I u jednakost po A,

A=16r[SUP]5[/SUP] * pi[SUP]3[/SUP] * ni[SUP]2[/SUP] *ro / 5

Ovde ti se potkrala greška u kucanju.

Rjesenje je A=34J.
Po formuli od MathPhysics ispadne tako, bar mislim, na brzinu sam izracunao..

Mislim da se ona poruka odnosila ne na moje rešenje nego na nešto drugo. U naslovu poruke sadržana su neka imena apsolutno ne vezana za zadatak. Izgleda da se odgovor nadovezuje na neki zadatak sa ove teme koji je već davno bio rađen, tj. na neki davnašnji, neaktuelen problem.

Da pogađam, hteo si da nađeš kolika je vrednost sin20, sin40 i sin80 pa onda množenjem toga da dobiješ rezultat.

Pa da najpre izračunaš sin20 iz formule za trostruki ugao sin3x=..., što je jednačina trećeg stepena po sinx, pa ako je x=20, i sin3x=sin60=sqrt(3)/2, pa sin20 dobiješ kao rešenje jednačine trećeg stepena.

Zatim se naravno lako nalaze vrednosti sin40 i sin80 pomoću formula za dvostruki, odnosno četvorostruki ugao.

Ako je tako onda si negde dopustio grešku jer ni sinus ni kosinus nekog ugla ne može biti -1,3, a i sama jednačina nije odgovarajuća,

Naravno, ne znam ja šta si ti radio, samo pretpostavljam:)...

tako sam ga i uradi, ali ''moj'' nacin je zaniljivi i komplikovanii :lol:

Pitam se samo kakve veze ovo ima sa onom jednačinom :lol:.

Da pogađam, hteo si da nađeš kolika je vrednost sin20, sin40 i sin80 pa onda množenjem toga da dobiješ rezultat.

Pa da najpre izračunaš sin20 iz formule za trostruki ugao sin3x=..., što je jednačina trećeg stepena po sinx, pa ako je x=20, i sin3x=sin60=sqrt(3)/2, pa sin20 dobiješ kao rešenje jednačine trećeg stepena.

Zatim se naravno lako nalaze vrednosti sin40 i sin80 pomoću formula za dvostruki, odnosno četvorostruki ugao.

Ako je tako onda si negde dopustio grešku jer ni sinus ni kosinus nekog ugla ne može biti -1,3, a i sama jednačina nije odgovarajuća,

Nego, ovaj znam ja da uradim preko kompleksnih da me ni bog ne razume, al mi treba jedno dva dana da sve prekucam i sračunam pa vam neću odati tajnu :D

da :lol:

Ajd ovo ću malo da rasparčam...

(2(x-1)[sup]3[/sup])'=2*3(x-1)[sup]2[/sup]*(x-1)'=6(x-1)[sup]2[/sup]

(x(x[sup]2[/sup]-3x-4))'=x'(x[sup]2[/sup]-3x-4)+x(x[sup]2[/sup]-3x-4)'=x[sup]2[/sup]-3x-4+x(2x-3)=x[sup]2[/sup]-3x-4+2x[sup]2[/sup]-3x=3x[sup]2[/sup]-6x-4

(u/v)'=(u'v-uv')/v[sup]2[/sup]
u=x(x[sup]2[/sup]-3x-4)
v=2(x-1)[sup]3[/sup]
u'=3x[sup]2[/sup]-6x-4
v'=6(x-1)[sup]2[/sup]

Samo zameniš i rešiš zadatak :)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back