Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako je probelem u rešavanju ovog sistema jednačina da se nadovežem na prethodnu poruku:
r[SUP]2[/SUP]H=20
r(r+H)=14

Druga jednačina ekvivalentna je sa:
r[SUP]2[/SUP] + rH = 14
Množenjem iste sa r:
r[SUP]3[/SUP] + r[SUP]2[/SUP]H = 14r

Pošto je iz prve:
r[SUP]2[/SUP]H=20
sledi
r[SUP]3[/SUP] + 20 = 14r

Ovo je ekvivalentno sa (r-2)(r[SUP]2[/SUP]+2r-10) = 0

Odavde se dobija r, pa vraćanjem u H=20/r[SUP]2[/SUP] i H.

Kako uraditi ovo:
Ako je tg(a)=3[SUP]x[/SUP] ; tg(b)=3[SUP]-x[/SUP] i (a)-(b)= pi/6, izracunati x?
(a-alfa, b-beta)

Iskoristi formulu za tangens razlike.
tg (a-b) = (tg a - tg b)/(1+tga * tgb)

Primeti da je tg a * tg b=1.
tg (pi/6) = 1/ sqrt(3) = (tg a - tg b) / 2
Ubacivanjem 3[SUP]x[/SUP] i 3[SUP]-x[/SUP] umsesto odgovarajućih tangensa:
2/sqrt(3) = 3[SUP]x[/SUP] - 3[SUP]-x[/SUP]

Uvođenjem smene 3[SUP]x[/SUP] dobija se kvadratna jednačina koja se dalje lako rešava.

Kako uraditi ovo:
Ako je tg(a)=3[SUP]x[/SUP] ; tg(b)=3[SUP]-x[/SUP] i (a)-(b)= pi/6, izracunati x?
(a-alfa, b-beta)

Pa najlaksi nacin je definitivno zamena α-β=π/6 u neku jednacinu i svodjenje na sistem sa dve nepoznate .

Recimo α=π/6+β zamenis u prvu i dobijes :

tg(π/6+β)=3[SUP]x[/SUP] kao prvu jednacinu sa dve nepoznate (x,β)
tg(β)=3[SUP]-x[/SUP]=1/(3[SUP]x[/SUP])

Dve jednacine sa dve nepoznate ne bi trebalo da bude problema oko resavanja .

(Tagnengs zbira tg(α+β)=(tg(α)+tg(β))/(1-tg(α)*tg(β))

Poslednja izmena:
Pa najlaksi nacin je definitivno zamena α-β=π/6 u neku jednacinu i svodjenje na sistem sa dve nepoznate .

Recimo α=π/6+β zamenis u prvu i dobijes :

tg(π/6+β)=3[SUP]x[/SUP] kao prvu jednacinu sa dve nepoznate (x,β)
tg(β)=3[SUP]-x[/SUP]=1/(3[SUP]x[/SUP])

Dve jednacine sa dve nepoznate ne bi trebalo da bude problema oko resavanja .

(Tagnengs zbira tg(α+β)=(tg(α)+tg(β))/(1-tg(α)*tg(β))

Ne znam da li je to baš jednostavnije, ali znam da je formula za tangens zbira malo drugačija :).

Poslednja izmena od moderatora:
Ako je probelem u rešavanju ovog sistema jednačina da se nadovežem na prethodnu poruku:
r[SUP]2[/SUP]H=20
r(r+H)=14

Druga jednačina ekvivalentna je sa:
r[SUP]2[/SUP] + rH = 14
Množenjem iste sa r:
r[SUP]3[/SUP] + r[SUP]2[/SUP]H = 14r

Pošto je iz prve:
r[SUP]2[/SUP]H=20
sledi
r[SUP]3[/SUP] + 20 = 14r

Ovo je ekvivalentno sa (r-2)(r[SUP]2[/SUP]+2r-10) = 0

Odavde se dobija r, pa vraćanjem u H=20/r[SUP]2[/SUP] i H.

Hvala :D
Resavao sam i ja ovako, al me je bunilo kad dobijem kvadratnu jednacinu ovo r^3-... Al mislim sad da mi je jasnije ovko na prvi pogled. :) :D

Hvala :D
Resavao sam i ja ovako, al me je bunilo kad dobijem kvadratnu jednacinu ovo r^3-... Al mislim sad da mi je jasnije ovko na prvi pogled. :) :D

Nije to kvadratna jednačina :). Ali nalaženjem jednog rešenja ova jednačina trećeg stepena se može svesti na kvadratnu, s tim što ima jedno rešenje r=2, bez razmatranja kvadratne. Kod daljeg rešeavanja kvadratne jednačine treba obratiti pažnju na to da li neko rešenje ima smisao. Recimo ne možeš dobiti negativnu vrednost poluprečnika.

Ukoliko se kod konveksnog mnogougla broj stranica poveća za dva, broj dijagonala će se povećati
za 65 .

Jel vam svima ispada da je n=30 :think:

Ako je n broj stranica broj dijagonala je:
N[SUB]1[/SUB]=n(n-3)/2

Ako se broj n poveća za 2:
N[SUB]2[/SUB]=(n+2)(n-1)/2

Razlika N[SUB]2[/SUB] i N[SUB]1[/SUB] je 65.

(n+2)(n-1)/2 - n(n-3)/2 = 65
(n+2)(n-1) - n(n-3) = 130

Ova jednačina se dalje lako rešava.

Poslednja izmena:
Inače ovo možemo rešiti i kombinatorno.

Dijagonala spaja nesusedna temena mnogougla, a ukupan broj temena u prvom slučaju n, ukupan broj spajanja proizvoljnih temena je n(n-1)/2. Od toga treba oduzeti n, jer prvi broj obuhvata i duži koje spajaju susedna temena.

Prema tome:
N=n(n-1)/2-n

Kada imamo n+2 temena, analogno:
N' = (n+2)(n+1)/2 - (n+2).

Razlika broja dijagonala u slučaju sa brojem stranica n+2 i n je 65, pa rešavanjem odgovarajuće jednačine dobija se n=33.

Poslednja izmena:
kako se proverava da li su vektori kolinearni i komplanarni i kako se proverava da li su tacke kolinearne i komplanarne?

Komplanarnost i kolinearnost vektora je u neposrednoj vezi sa njihovom linearnom zavisnošću, može se ispitati korišćenjem vektorskog i skalarnog proizvoda, a često je potrebno i pozivanje na determinante. Ovo sa tačkama se takođe može svesti na vektore.

Daj konkretan primer šta ti treba da bih to na njemu objasnio.

Dobro, evo nešto opštijeg odgovora.

Pre svega treba objasniti pojam linearne zavisnosti vektora.

Određen broj vektora je linearno zavisan, ako postoji skup realnih koeficijenata takvih da je bar jedan član tog skupa različit od 0, a da se množenjem tih koeficijenata kao skalara sa tim vektorima i sabiranjem tako dobijenih vektora može dobiti nula vektor.

Drugim rečima, recimo ako imamo tri vektora, moraju postojati realni brojevi a,b,c od kojih je bar jedan različit od nule, takvi da je:
a vec(x) + b vec(y) + c vec(z) = vec(0)

da bi vektori vec(x), vec(y), vec(z) bili linearno zavisni.

Zašto sam ovo napisao? Zato što se baš u linearnoj (ne)zavisnosti vektora nalazi najbitniji element za ospitivanje kolinearnosti/komplanarnosti vektora.

Za same pojmove verujem da su ti poznati, prvi označva da leže na istom pravcu (istoj oravoj), a drugi da se nalaze u istoj ravni (kod tačaka je to analogno). Drugim rečima kod kolinearnosti, ako dva vektora možemo translacijom dovesti do toga da im se pravci poklope, onda su oni kolinearni. Sasvim logično, ovde se nazire veza sa linearnom zavisnoću.

Naime, važi:
-Da bi vektori a i b (=/= vec(0)) bili linearno zavisni moraju biti kolinearni
-Da bi vektori a,b,c (=/= vec(0)) bili linearno zavisni moraju biti komplanarni

Prema tome, kada želimo da ispitamo kolinearnost dva vektora moramo ispitati da li su linearno zavisni. Kada imamo više od dva vektora, a takođe hoćemo da ispitamo da li su kolinearni potrebno je da ispitamo kolinearnost bilo koja dva, pa kolinearnost nekog od njih sa trećim za slučaj od tri vektora, ukoliko ih je više, postupak je potpuno analogan.

Slično se radi i kada je reč o komplanarnosti vektora - tu treba da dokažemo da su tri vektora linearno nezavisna. Za više vektora može se postupati analogno kao kod prelaska sa kolinearnosti dva na više od dva vektora.

Međutim kako ispitati da li su vektori linearno zavisni ili ne?

Neka su dati vektori:
vec(a), vec(b) u ravni sa koordinatama (x[SUB]1[/SUB], y[SUB]1[/SUB]) i (x[SUB]2[/SUB], y[SUB]2[/SUB]), respektivno.

Tada moraju postojati koeficijenti p i q takvi da je:
p vec(a) + q vec(b) = vec(0)

Ako se ubaci koordinate:
p(x[SUB]1[/SUB], y[SUB]1[/SUB]) + q (x[SUB]2[/SUB], y[SUB]2[/SUB]) = (0,0)

Koristeći se osnovnim pravilima o sabiranju vektora sa datim koordinatama i množenjem sa skalarom:
px[SUB]1[/SUB] + q x[SUB]2[/SUB] = 0
py[SUB]1[/SUB] + q y[SUB]2[/SUB] = 0

Rešenje ovog sistema je jasno (p, q)=(0,0), ako je diskriminanta sistema =/= 0.

U suprotnom mogu postojati brojevi p i q od kojih je bar jedan različit od 0 takvi da ispunjavaju uslove linearne zavisnosti vektora.

Prema tome,
|x[SUB]1[/SUB] x[SUB]2[/SUB] |
|y[SUB]1[/SUB] y[SUB]2[/SUB] |

treba da bude jednako nuli. Ako je uslov ispunjen vektori su linearno zavisni, a samim tim kolinearni.

Slično, za sistem od tri vektora u prostoru sa dodeljenim koordinatama po x,y,z osi:
|x[SUB]1[/SUB] x[SUB]2[/SUB] x[SUB]3[/SUB]|
|y[SUB]1[/SUB] y[SUB]2[/SUB] y[SUB]3[/SUB]|
|z[SUB]1[/SUB] z[SUB]2[/SUB] z[SUB]3[/SUB]|

važi da ukoliko je ova diskriminanta jednaka nuli vektori su linearno zavisni, samim tim i komplanarni.

Slično se može raditi i sa više vektora u prostoru.

Malo drugačiji metod je pošto se shvati vektorski i skalarni proizvod vektora, o njemu ću nešto kasnije danas nešto da napišem.

Poslednja izmena:
Naravno, i bez nalaženja determinanti i rešavanjem odgovarajućih sistema može se ispitati linearna zavisnost, a zajedno sa njom i komplanarnost, odnosno kolinearnost nekih vektora.

Dakle, suština prethodne poruke je u korelaciji komplanarnosti/kolinearnosti i linearne zavisnosti vektora.

Ipak determinante koje sam naveo tamo su samo uvod u nastavak priče, posle čega će to što budem naveo postati još jasnije.

Naime, mešoviti proizvod [vec(a), vec(b), vec(c)] = 0 akko su svi ovi vektori (a, b, c) komplanarni.

Mešoviti proizvod se pri tom izračunava kao već pomenuta determinanta.

Kolinearnost se najlakše ispituje vektorskim proizvodom dva vektora:
Pošto je |vec(a) x vec(b)|=|vec(a)| * |vec(b)| sin (ugla između vec(a), vec(b))

a vrednost sinusa pomenutog ugla jednaka nuli, sledi da ako je intenzitet vektora koji je jednak vektorskom proizvodu neka dva vektora a i b jednak nuli, vektori su kolinearni.

Ovo bi bio malo jednostavniji odgovor na tvoje pitanje vezano za komplanarnost/kolinearnost vektora.

Evo jedne dobre ilustracije priče iz moje pretprošle poruke vezane za kolinearnost vektora. Tamo sam pokazao da su dva vektora u ravni linearno nezavisna ako je determinanta:
|x1 x2 |
|y1 y2 |
jednaka nuli, što znači i da su kolinearni.

U prethodnoj sam napisao da vektorski proizvod dva vektora ima intenzitet nula ako su oni kolinearni.

Zato nađimo vektorski proizvod dva vektora u ravni sa koordinatama (x1,y1) i (x2, y2).

|i j k|
|x1 y1 0|
|x2 y2 0|
pri čemu su i, j, k jedinični vektori, odnosno ortovi.

Vrednost ove diskriminante je (x1y2 - y1x2) vec(k)

Intenzitet ovog vektorskog proizvoda je:
x1y2 - y1x2

Ovo je upravo i vrednost diskriminante:
|x1 x2 |
|y1 y2 |

Tako da su ova tvrđenja povezana.

Na kraju, jedan generalni savet za rad sa vektorima: teži da povežeš sve. Ovo je veoma logično i može lako da se shvati i koristiće ti. Pre svega treba uočiti povezanost raznih elemenata vektorske teorije i determinanti, zapravo njihovih osobina. A ukoliko to povežeš sa fizikom, mnogi principi fizike postaće jasniji.

Nadam se da sam pomogao. Ako imaš još pitanja, postavi ih slobodno.

Poslednja izmena:
Pokušavam da naučim lekciju po imenu "Dužina slobodnog puta molekula" iz knjige i nailazim na poteškoće.

Pitanja su sledeća:
1. Zašto se srednji broj sudara izračunava kao n/Δt gde je n broj molekula? (ne mogu da zamislm kako ovaj izraz funkcioniše)
2. Kako to da srednja dužina slobodnog puta ne zavisi od temperature?

Pokušavam da naučim lekciju po imenu "Dužina slobodnog puta molekula" iz knjige i nailazim na poteškoće.

Pitanja su sledeća:
1. Zašto se srednji broj sudara izračunava kao n/Δt gde je n broj molekula? (ne mogu da zamislm kako ovaj izraz funkcioniše)
2. Kako to da srednja dužina slobodnog puta ne zavisi od temperature?

1)Broj sudara je bezdimenziona veličina, a ovaj odnos koji si navela se izražava u 1/s, što je jasno pogrešno.

2)Zavisi. lambda=1/ (sigma *n* koren iz 2) = 1/ (d^2 * n * pi * koren iz 2). Jasno da lambda zavisi od n. Pošto je n=p/kT (izvodi se iz pV=n'RT = n Na k T =NkT, n=N/V), n zavisi od temperature, pa i lambda zavisi od temperature.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back