Problemi, dileme i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme cy3a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ova tema i nije baš nešto "živa" al' ajde da pitam, možda dobijem odgovor do proleća :lol:
Elem... Ovog leta, prkos u žardinjerama su mi uništili poljski mravi. Okupirali su sve stabljike bile su bukvalno crne. Sve sam ih počupala i bacila. Ono što me zanima je sledeće...
Da li od semena koje je u žardinjerama sledeće godine neće biti ništa, jer su ostavljali larve (tj ne znam jel su ih ostavljali, ali su ga ždrali) pa da zemlju odma ošurim ili će sve biti normalno? Ima li išta od tog semena ili ću u proleće morati da ga sejem ponovo?
Ono što je zanimljivo, jedino je opstao prkos u žardinjeri u kojoj se nalazi i jedan mali neven. Da li je to slučajno ili je stvar u nevenu ne znam, ali ću sledećeg proleća i u ostale žardinjere da ubacim po jednu dve semenke nevena.

Hvala.
Ja sam problem sa mravima u mojoj zardinjeri resila tako sto sam izrucila vecu kolicinu praska za pecivo,od kojeg su svi mravi pocrkali.Kad pojedu prasak,oni bukvalno eksplodiraju.Ovaj nacin je ekoloski i zato ga primenjujem gde god imam mrava!
Sto se prkosa tice,on se sam rasejava,ali ni kesica semena ti nije skupa pa ako ga zelis kad prodje opasnost od mrazeva samo ga pospi po zemlji,ne zatrpavaj ga jer za klijanje mu je neophodno sunce.I malo ga pritisni.

Ja sam problem sa mravima u mojoj zardinjeri resila tako sto sam izrucila vecu kolicinu praska za pecivo,od kojeg su svi mravi pocrkali.Kad pojedu prasak,oni bukvalno eksplodiraju.Ovaj nacin je ekoloski i zato ga primenjujem gde god imam mrava!
Sto se prkosa tice,on se sam rasejava,ali ni kesica semena ti nije skupa pa ako ga zelis kad prodje opasnost od mrazeva samo ga pospi po zemlji,ne zatrpavaj ga jer za klijanje mu je neophodno sunce.I malo ga pritisni.

Ne mogu da verujem da je prasak za pecivo tako opasan za mrave!
Prkos moze i da se ozili. Samo jedna grancica se zabode u zemlju i ...... bice ga na milione ... zato se, valjde i zove prkos :)

Ne mogu da verujem da je prasak za pecivo tako opasan za mrave!
Prkos moze i da se ozili. Samo jedna grancica se zabode u zemlju i ...... bice ga na milione ... zato se, valjde i zove prkos :)

To mi je jedna Nemica rekla,jer oni su opsednuti ocuvanjem zivotne sredine.Mrav se najede,prasak nabubri i mucenik eksplodira.Mislim,surovo jeste,ali ne zagadjuje okolinu.

NA NETU SAM CITALA SVASTA VEZANO ZA bozicnu zvezdu kako se odrzava i sl,i negde pise da treba da se zaliva cim osetite da je suva zemlja a negde nesto sasvim dr..i isto za lisce ako je zuto onda joj je mnogo vode ako se list skupi u sebe da joj fali vode(kod mene je oboje na snazi) i bilion stvari i svuda je drugacije pa bih da pitam sledece:
evo slika od bozicne zvezde:
Pogledajte prilog 312758Pogledajte prilog 312759Pogledajte prilog 312760Pogledajte prilog 312761Pogledajte prilog 312762

1.da li je normalno da zimi polako otpadaju donji listovi?
da li je to mozda zbog previse ili premalo zalivanja?
*ja sam je presadila na terasi i procitala sam da im smeta promena temperature al ona nije bila dugo tamo i brzo sam zavrsila..

2.kad bi ste videli ovakvu biljku kako biste me savetovali...da je zalivam na 2 3 dana,da nastavim sve normalno ili treba nesto da promenim?
*inace stoji desno od tv a u toku dana je premestim na sto da ima vise sunca..mada i tamo je ok..

svi saveti su :super: fobrodosli:)

moze jos kom.?neko nesto?

moze jos kom.?neko nesto?

Doba cvetanja: Decembar-Januar
Korišćenje: Kao sobna biljka.
Umnožavanje: Reznicom
Stanište: Na svetlom i sunčanom ali ne preterano suvom mestu.
Tip zemljišta: Šumski kompost
Vlažnost: Redovno se zaliva,ali obilnije u toplim mesecima

Kad biljka odbaci crvene listove (bakteje) biljku treba premestiti u hladniju i tamnju prostoriju(10-12stepeni). Biljka tada odbacuje lisce, pa joj izbojke treba skratiti na 10 cm visine. Pojavice se mlecni sok, sok je vrlo otrovan, ako dodje u dodir sa kozom, moraju se ruke odmah isprati hladnom vodom. Najbolje koristiti rukavice. Gubitak soka oslabljuje biljku, pa je neophodno odmah ozledjeno mesto zapusit prasjnom drvenog uglja, pepelom od cigarete ili suvim peskom. Ukoliko je sok znatno istekao ne postize se ponovo cvetanje. U aprilu, maju biljku presaditi u hranljivu zemlju i ineti je na svetlo i toplo mesto (prozor okrenut jugu). u pocetku je zalivati veoma oprezno, a biljka pocne da tera nove izdanke pojacati zalivanje.Krajem juna biljku izneti u bastu ili na balkon i postaviti je na suncano mesto. Prihranjivati je tada svakih petnaest dana. Septembra-oktobra uneti je unutra ponovo na suncano isvetlo mesto. Kada dani postanu kraci terace crvene listove....(ne sme imati ni vestacko osvetljenje duze od 12 sati.).
Raazmnozavanje reznicama u toku letnjih meseci, uzetim reznicama spreciti oticanje soka i zabosti ih u vlazan pesak.

Nije OK da druga biljka tako izgleda. ;) Inace biljka se zove skindapsus. Predlazem ti da taj deo bez lisca odstranis.
Vrh biljke preseci nekoliko sm ispod poslednjeg lista i stavi u vodu da se zakoreni. Mozes je gajiti i kao hidrokulturu ili je
presaditi u saksiju sa zemljom kad pusti koren. Biljku treba staviti na svetlo i toplo mesto i zalivati normalno.
secnula sam je i stavila u teglu s rosom,al me zanima jer sam ranije slicno radila biljka mi je pustala koren i kad sam je presadila smo je crkla..jel to zbog kvaliteta zemlje ili cega...?

secnula sam je i stavila u teglu s rosom,al me zanima jer sam ranije slicno radila biljka mi je pustala koren i kad sam je presadila smo je crkla..jel to zbog kvaliteta zemlje ili cega...?

Ova biljka je laka za odrzavanje. Kako je tebi poslo za rukom da ti propadne tesko je reci.
Moras proanalizirati uzroke. Sumnjam da je zemlja uzrok osim ako nije bila necim zatrovana.
Mozda biljku nisi dovoljno zalila prilikom presadjivanja. Kad se presadjuju biljke se moraju obilno
zaliti da bi se istisnuo vazduh iz zemlje jer u protivnom nastaje proces truljenja. Mozda nisi dobro oprala saksiju...
Nikad nisam zilila biljke u mineralnoj vodi pa ne znam kakvi su efekti ;)

1.e ovako bozicna cvecka je oguljena:zstidljivko:...
Pogledajte prilog 317369
(ko tetkina) a tata je zalivao svaki dan pomalo ko sto je receno da treba i nije blizu radijatora al je imala svetlosti....u cemu je problem?

2.onu drugu biljcicu sam isekla i stavila pola u vodu

da pusti koren,i bas pici a a nikako da pusti zilice da bi mogla da je presadim(receno mi je da mora prvo da se razgrana:))
Pogledajte prilog 317371
al je poceo da joj raste novi listic :zblesav:jej nesto zapravo raste i zivi pored mene XDz:shock:z:lol:
Pogledajte prilog 317372

3.samo me zanima za ovo sto sam secnula sa stare biljke jel trebalo nize,jel to uopste bitno,i jel ce ovaj deo samo da se osusi,i biljci to ne smeta ni malo??:))
Pogledajte prilog 317373

4.ostavila sam pola djumbira u spajizu,i vidm ja nakon nekog vremena krenuo izdanak ,i sad sam ga zasadila
i vidim uputstva na ovom sajtu http://cajeviza.com/lekovito-bilje/djumbir-sadnja-uzgajanje/
al me zanima dal treba bas svaki dan da se zaliva,posto pise da zemlja treba da bude vlazna..jel ok da ga svaki dan zalivam po malo??

Poslednja izmena:
Za taj djumbir ti samo mogu reci da ne moras ga bas svaki dan zalivati ,kad pipnes zemlju i osetis da je suva onda.Jer zimi umemo i da preteramo pa onda hoce da skape, ili u mom slucaju neke gliste od niotkuda se pojave pa onda nastaje uzas. z:)

Kucam sa telefona :) pa je tako ispalo, izvini...
aj da ponovim, nekoliko biljaka sam držao pored televizora , ali su mahom sve počele da se suše. Na tom mestu svetla imaju zaista dovoljno, a nisu izložene na direktno sunce. Moje pitanje je da li postoji neka biljka kojoj ne smeta televizor i zračenje istog?

Da li negde postoji informacija koje biljke ne vole jedna drugu..jer...planiramo da napravimo onaj drveni "sanduk" 2x1 metra (sa slojevima najlona, šljunka, peska, zemlje i treseta i ugrađenom cevi kojom se reguliše nivo vode), pa da ga podelimo na 15 delova i u sveki deo zasejemo nešto drugo. Sad, ne znam smem li tako nasumice saditi biljke ili se neke ne trpe.

Da li negde postoji informacija koje biljke ne vole jedna drugu..jer...planiramo da napravimo onaj drveni "sanduk" 2x1 metra (sa slojevima najlona, šljunka, peska, zemlje i treseta i ugrađenom cevi kojom se reguliše nivo vode), pa da ga podelimo na 15 delova i u sveki deo zasejemo nešto drugo. Sad, ne znam smem li tako nasumice saditi biljke ili se neke ne trpe.

Naravno da ne smes nasumice.Ja sam prosle godine na papiru napravila plan gde cu sta i bila mi je odlicna basta(mada su me u cudu gledali kako idem s papirom na bastu)
Ja imam to u svesci zapisano,ali evo nadjoh ti nesto.

KO S KIM

Celer mrzi krastavac

Beli luk - poželjni susedi su jagode, krastavac, šargarepa, paradajz, voće a nepoželjni su pasulj, grašak i kupus.
Bosiljak - poželjni susedi su pasulj i razne salate.
Boranija - poželjni susedi su rotkvica, krastavac, salata, cvekla, celer, paradajz, spanać, tikvice, prokelj i rotkva a nepoželjni crni i beli luk, praziluk, vlašac i radič.
Celer - poželjni susedi su pasulj, krastavac, kupus, praziluk, paradajz i spanać a nepoželjni krompir i celer (ne uspeva dobro kao monokultura).
Cvekla - poželjni susedi su crni luk, salata, pasulj, luk vlašac dok je nepoželjan spanać.
Crni luk poželjni susedi su krastavci, paradajz, šargarepa, jagode, cvekla, kamilica i mirođija a nepoželjni pasulj, kupusnjače, grašak i praziluk.
Grašak - poželjni susedi su mirođija, šargarepa, kupus, keleraba, salata, rotkvica, rotkve i špargla a nepoželjni krompir, praziluk, crni i beli luk, pasulj i paradajz.
Kadifica - poželjni susedi su kupusnjače, paradajz i celer.
Keleraba - poželjni susedi su pasulj, grašak, krompir, praziluk, celer, rotkve, salata, spanać, paradajz, kukuruz a nepoželjnih nema.
Krastavac - poželjni susedi su pasulj, mirođija, beli i crni luk, kupus, letnja salata, celer i pasulj dok su nepoželjne rotkvice.
Krompir - poželjni susedi su pasulj, mirođija, beli i crni luk, kupus, letnja salata, celer i pasulj a nepoželjni su grašak, kupus, celer, paradajz, salate i tikve.
Luk vlašac - poželjni susedi su šargarepa, cvekla, jagoda a nepoželjni kupusnjače, pasulj, boranija, grašak i praziluk.
Mirođija - poželjni susedi su voćke, rotkve i pasulj.
Neven - poželjni susedi su šargarepa i crni luk.
Paradajz - poželjni susedi su pasulj, šargarepa, crni luk, kupus, keleraba i salata, praziluk, peršun, celer, rotkvice, žalfija, nana, ruzmarin i kadifica dok su nepoželjni grašak, kupus, paradajz, salate i tikve.
Pasulj - poželjni susedi su krastavac, bosiljak, kupus, keleraba, salata, rotkvice, celer, paradajz, repa, rabarbara i blitva a nepoželjni crni i beli luk kao i praziluk.
Peršun - poželjni susedi su bele i crvene rotkve, paradajz, jagode dok je nepoželjna salata.
Praziluk - poželjni susedi su jagode, šargarepa, kupus, keleraba, salata, celer, paradajz a nepoželjni crni luk, grašak i sve vrste jagoda.
Ren - poželjni susedi su krompir, mak i voćke.
Rotkve - poželjni susedi su pasulj, grašak, jagoda, šargarepa, kupus, keleraba, salata, peršun, spanać, paradajz, čubar, mirođija i boranija a nepoželjan je krastavac.
Salata - poželjni susedi su pasulj, grašak, jagode, krastavac, kupus, keleraba, praziluk, rotkve, paradajz, crni luk i bosiljak dok je nepoželjan peršun.
Radič - poželjni susedi su paradajz, šargarepa, salata, visoka boranija a nepoželjan je peršun.
Spanać - poželjni susedi su krompir, kupus, keleraba, rotkve, pasulj, paradajz a nepoželjna je cvekla.
Šargarepa - poželjni susedi su grašak, mirođija, crni luk, praziluk, rotkvice, neven i žalfija a neopoželjnih nema.
Sve vrste kupusa - poželjni susedi su jagode, salata, krastavac, celer, praziluk, rotkve, spanać i paradajz dok su nepoželjni crni i beli luk, krompir, grašak i pasulj.
Tikvice i bundeve - poželjni susedi su crni luk, visoka boranija dok nepoželjnih nema.
Žalfija - poželjni susedi su paradajz i celer.

http://www.biljeizdravlje.rs/code/navigate.php?Id=327

Back