Problemi, dileme i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme cy3a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pero koliko sam ja shvatila to je plod u kome se nalazi seme, koje kada sazri ili puca samo ili ga ti tada uberes .Znaci ne diraj ga za sada verujem da jos nije sazrelo.Slicno tako i ciklama je izbacivala i znam da sam cekala da sazri, jednostavno videces .Pozdrav i tebi.:)
p.s. uvek imam problem sa repkama

Pero evo slike tvoje pasiflore sa plodom
0001188181_m_0_3z87my.jpg

Proguglaj malo pa ces naci sve o njoj.

Imam jedno krajnje laicko,a krajnje bitno pitanje za vas. Kada se i kako zaliva povrce?
Neko kaze ujutru,neko kaze zaliva se uvece,neko kaze zaliva se sistemom kap po kap,od komsije sam video da je prvo pokosio travu,osusio je i iskoristio tu travu da stavi oko svog povrca i onda kada zalije vocke voda ne ispari,sunce ga ne skuva,a ni trava ne nice.

Po meni svi navedeni mogu.Ako si u mogucnosti mozes i kap po kap,mada mislim da i nije nesto skupo zapravo,to ti je najbolje.Ali i ove ostale, ujutru, uvece takodje mozes.Samo vidis kada tebi godi, mislim vremenski.Ako imas vreme ujutru ako ne uvece.I to sa travom je ok. to je tvoj izbor koji takodje moze da godi povrcu.Znaci nikako neces pogresiti bitno je da povrce dobije vodu .

Kesica kupljena u Srbiji kao što se vidi na kesici trebalo je da bude duduk i li takva dučačka tikva.

Pogledajte prilog 304841

Međutim ispalo je ovo neke male tikve 20-30 cm a debele.

Pogledajte prilog 304842 Pogledajte prilog 304843

Pa bih zamolio nekoga ko je dobre volje i ima mogućnosti da mi nabavi seme ovih dugačkih tikvi -duduka.Naravno troškove oko nabavljanja i slanja bih snosio i odužio bih se.

Ova tema i nije baš nešto "živa" al' ajde da pitam, možda dobijem odgovor do proleća :lol:
Elem... Ovog leta, prkos u žardinjerama su mi uništili poljski mravi. Okupirali su sve stabljike bile su bukvalno crne. Sve sam ih počupala i bacila. Ono što me zanima je sledeće...
Da li od semena koje je u žardinjerama sledeće godine neće biti ništa, jer su ostavljali larve (tj ne znam jel su ih ostavljali, ali su ga ždrali) pa da zemlju odma ošurim ili će sve biti normalno? Ima li išta od tog semena ili ću u proleće morati da ga sejem ponovo?
Ono što je zanimljivo, jedino je opstao prkos u žardinjeri u kojoj se nalazi i jedan mali neven. Da li je to slučajno ili je stvar u nevenu ne znam, ali ću sledećeg proleća i u ostale žardinjere da ubacim po jednu dve semenke nevena.

Hvala.

Evo i ja da kažem neku reč možda pomogne.Ja sam mrave uništavao sa prašak za pecivo .Jednostavno sipam oko saksije ili pored cveća i mravi neće da napadaju i odlaze dalje.Ja mislim da mravi neostavljaju larve u seme već negde u dubini zemlje se razmnožavaju..Za tikve da kažem da su ovakve kakve su na gornjoj slici i takve sam ih obrao zbog lošeg vremena .Dali će da požute neznam a da se pokvare sigurno će jer su još zelene.Za seme od pravih ovih naših duduka žutih još niko mi se nije javio pa očekujem da će neko imati volju i da će neko da mi ispuni želju i da mi seme nabavi i pošalje.

Da ne otvaram novu temu evo o cemu se radi. Imam problem sa muskatlom na balkonu. Posejala sam ih u tri zardinjere i sve su bile takve da su ljudi zastajali da se dive i slikaju, a onda , dolaskom ovih hladnijih dana pocese da im pomalo zute listovi, ko drvecu u jesen. To bih pa i razumela, ali jedna je nacisto pozutela i propala. Inace to su one hibridne zbunaste muskatle koje ne smrde ko one domace. I kako da ukapiram sta je, kad pored nje druge dve i dalje super cvetaju??? Dakle ista zemlja ista sredina, vlaga i ostalo??? Ima li neko ideju ili jos bolje pravi odgovor? I zasto uopste zute listovi a zalivam ih redje i manje nego leti? Hvala

Ova tema i nije baš nešto "živa" al' ajde da pitam, možda dobijem odgovor do proleća :lol:
Elem... Ovog leta, prkos u žardinjerama su mi uništili poljski mravi. Okupirali su sve stabljike bile su bukvalno crne. Sve sam ih počupala i bacila. Ono što me zanima je sledeće...
Da li od semena koje je u žardinjerama sledeće godine neće biti ništa, jer su ostavljali larve (tj ne znam jel su ih ostavljali, ali su ga ždrali) pa da zemlju odma ošurim ili će sve biti normalno? Ima li išta od tog semena ili ću u proleće morati da ga sejem ponovo?
Ono što je zanimljivo, jedino je opstao prkos u žardinjeri u kojoj se nalazi i jedan mali neven. Da li je to slučajno ili je stvar u nevenu ne znam, ali ću sledećeg proleća i u ostale žardinjere da ubacim po jednu dve semenke nevena.

Hvala.

Pa vidi, meni se vec par godina legu u zardinjerama leteci mravi i to samo u onima koje su na istoj strani kuce. Cvece ne diraju i ne smetaju mu , ali ako ti kod tebe prave stetu, najbolje je promeni zemlju i posej prkos jos sada, jer mnogo jaci krene i ranije nego ako ga sejes na prolece. I zasejane zardinjere slobodno mogu ostati napolju tokom zime, samo bez zalivanja, osim kod setve. Nadam se da sam nesto pomogla :)

NA NETU SAM CITALA SVASTA VEZANO ZA bozicnu zvezdu kako se odrzava i sl,i negde pise da treba da se zaliva cim osetite da je suva zemlja a negde nesto sasvim dr..i isto za lisce ako je zuto onda joj je mnogo vode ako se list skupi u sebe da joj fali vode(kod mene je oboje na snazi) i bilion stvari i svuda je drugacije pa bih da pitam sledece:
evo slika od bozicne zvezde:
Pogledajte prilog 312758Pogledajte prilog 312759Pogledajte prilog 312760Pogledajte prilog 312761Pogledajte prilog 312762

1.da li je normalno da zimi polako otpadaju donji listovi?
da li je to mozda zbog previse ili premalo zalivanja?
*ja sam je presadila na terasi i procitala sam da im smeta promena temperature al ona nije bila dugo tamo i brzo sam zavrsila..

2.kad bi ste videli ovakvu biljku kako biste me savetovali...da je zalivam na 2 3 dana,da nastavim sve normalno ili treba nesto da promenim?
*inace stoji desno od tv a u toku dana je premestim na sto da ima vise sunca..mada i tamo je ok..

svi saveti su :super: fobrodosli:)

druga biljka ne znam kakose zove al evo slike i pitanja
Pogledajte prilog 312764
da li je ok za nju da pada ovako jer sam na ovom golom delu imala neke listice koji su otpadali...jel to prirodno ili joj smeta ovakav polozaj:))?
i Pogledajte prilog 312765

svi listici sem ovih desno na vrhu(ovi levo su ok) su cvrsti a oni dr su omeksali jel moguce da se pola nalije vodom a pola dda ostane normalno ili sta??ps komplikujem jednostavnoXD

Nije OK da druga biljka tako izgleda. ;) Inace biljka se zove skindapsus. Predlazem ti da taj deo bez lisca odstranis.
Vrh biljke preseci nekoliko sm ispod poslednjeg lista i stavi u vodu da se zakoreni. Mozes je gajiti i kao hidrokulturu ili je
presaditi u saksiju sa zemljom kad pusti koren. Biljku treba staviti na svetlo i toplo mesto i zalivati normalno.

Kupila sam nedavno mali božićni kaktus, pun cvjetnih pupova...kroz nekoliko dana listići su počeli otpadati, kao i cvjetovi...sad je ostao još samo jedan izdanak sa jednim cvijetom ali mi i on izgleda jadno. Ima li netko kakav pametan savjet?

Kupila sam nedavno mali božićni kaktus, pun cvjetnih pupova...kroz nekoliko dana listići su počeli otpadati, kao i cvjetovi...sad je ostao još samo jedan izdanak sa jednim cvijetom ali mi i on izgleda jadno. Ima li netko kakav pametan savjet?

Pupoljci i listovi su otpali jer je kaktus promenio staniste. Bozicni kaktus u vreme cvetanja treba da je na prohladnom mestu i ne pomera se.
U toplom tesko tera pupoljke a ako ih ima odbacuje ih. Ova biljka spada u sukulente tako da se u zimskom periodu zaliva vrlo oskudno.

Poslednja izmena:

Back