Problemi, dileme i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme cy3a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Može li mi neko objasniti zašto se dešava da višnje koje imam u dvorištu obimno cvetaju, a samo desetak posto od tih cvetova bude plod. Bude pčela, a desi se da neke višnje dostignu veličinu zrna pirinča, pa otpadnu, dok neke ni ne počnu da rastu, otpadnu kao sasušen cvet.

Može li mi neko objasniti zašto se dešava da višnje koje imam u dvorištu obimno cvetaju, a samo desetak posto od tih cvetova bude plod. Bude pčela, a desi se da neke višnje dostignu veličinu zrna pirinča, pa otpadnu, dok neke ni ne počnu da rastu, otpadnu kao sasušen cvet.

Dešava se da biljka izbaci veliki broj cvetova, više nego što može energetski da podnese. Zbog toga, biljka odbacuje sav "višak" kako bi u srazmeri sa svojim kapacitetima mogla da dovrši zrenje plodova. To znači da biljka zadrži samo onoliko plodova koliko može energetski da podnese. Za više plodova pokušaj da nađubriš biljku, ali za to si ove godine zakasnio. Sledeće godine više sreće i truda.

Dešava se da biljka izbaci veliki broj cvetova, više nego što može energetski da podnese. Zbog toga, biljka odbacuje sav "višak" kako bi u srazmeri sa svojim kapacitetima mogla da dovrši zrenje plodova. To znači da biljka zadrži samo onoliko plodova koliko može energetski da podnese. Za više plodova pokušaj da nađubriš biljku, ali za to si ove godine zakasnio. Sledeće godine više sreće i truda.
Sa čime preporučuješ da nađubrim ? Inače, živim na Paliću, zemljište je vrlo peskovito, jedva da i trava uspeva i to kada se obimno zaliva. Daj neki savet.

One lukovice sto su se ubudjale izvadi iz saksije, ocisti suvo lisce na lukovici, ukloni budj i isprskaj nekim fungicidom.
Zatim zasadi u novu zemlju i u novu saksiju, zalij i drzi ih na suncu da bi krenuli listovi da rastu do jeseni. Ako ne zelus da biljka raste sada
onda ih nemoj ponovo saditi vec cuvaj lukovice na suvom i tamnom mestu.
One koji su precvetali ili nisu cvetali i zdravi su iznesi na sunce /kad pada kisa skloni ih da ne pokisnu/, zalivaj prema potrebi i povremeno prihranjuj
da bi lukovica stekla snagu za cvetanje sledece sezone.
Toliko od mene.

Kupila sam ovu palmu pre jedno 10-ak dana. I primetim pre neki dan da se jedna grana skroz osusila. Kada sam je uklanjala primetim jos jednu. I treca je u fazi susenja, za sada do pola listova. :sad2:
Ne znam sta joj je, nije na direktnom suncu, bila sam pazljiva sa zalivanjem, nisam preterivala, bilo bi mi mnogo zao da propadne. A izgleda da hoce. :(
I koja je ovo vrsta uopste, guglala sam i najslicnija mi je brdskoj palmi ali nisam sigurna.

palma.jpg

Ovu palmu imam i ja zove se Chamaedorea elegans , inace ti listovi sto se suse sigurno su oni donji, to je kod nje normalno , ali zato ti iz sredine krecu novi.Inace mislim da je trebas presaditi isuvise je mala saksija za toliku palmu.Mada nemoj odmah u preveliku saksiju vec za broj vecu.Zahvalna je za odrzavanje , ja je imam godinama, samo je zalivam i tek tek prehranu ubacim.

Ovu palmu imam i ja zove se Chamaedorea elegans , inace ti listovi sto se suse sigurno su oni donji, to je kod nje normalno , ali zato ti iz sredine krecu novi.Inace mislim da je trebas presaditi isuvise je mala saksija za toliku palmu.Mada nemoj odmah u preveliku saksiju vec za broj vecu.Zahvalna je za odrzavanje , ja je imam godinama, samo je zalivam i tek tek prehranu ubacim.
Hvala na odgovoru. :)
Meni je sumnjivo to sto su joj se 3 lista potpuno osusila za 10 dana, nesto mi je to mnogo. :confused: I to su se bas skroz sasusili, kao da ih je sunce sprzilo.
Znam da treba da je presadim samo ce morati malcice da saceka.
Kako se zaliva? Malo, malo vise, koliko otprilike puta nedeljno? Mene sve nesto strah da je ovo susenje zbog nedostatka/previse vode. Od sunca sigurno nije.

Ta biljčica ne trpi mnogo vodu ,možda je voda udavila .Ostavi je 5 dana bez vode možda se oporavi.
Mozda. Definitivno nesto nije u redu. A nisam je puno zalila svega mi, malo samo kada sam zalivala ostalo cvece. I to je bilo pre mozda 5 dana. Mozda je tamo u cvecari bila prezalivena. Pipnula sam joj zemlju sada, suva je, ali ostavicu je jos koji dan bez vode pa cemo da vidimo. Bas bi mi bilo zao da propadne. :(

Back