Problemi, dileme i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme cy3a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vidim da su mi ruze napale neke biljne vaskice,jel postoji neki lek u kucnoj radinosti ili da odem do apoteke da uzmem neko sredstvo..a i sta da uzmem,i da li sa tim mogu da isprskam sve ruze,nije bitno koja su sorta..hm..

Mozes probati napaviti neke supe od bilja pa sa time poprskati
E to ti ide ovako : potopis npr. koprivu u vodu (pre toga je isitnis) i ostavis je 24 sata to ti je vreme da kopriva pusti one iritirajuce sastojke u vodu i kad ih poprskas sa time bukvalno ta voda treba da ih iziritira pa da begaju
Beli luk je isto iritirajuc a moze i neka ljuta paprika, ima cak po megamarketima esencija ljute paprike, bosiljak...
Uglavnom radi se o tome da nadjes nesto sto ni tebi ne bi prijalo da te sa time poprskaju, i dobro je dodati u prskalicu i malo piva, jer pivo je lepljivo pa ce se bolje sastojci zalepiti za biljne vasi (to ti ruze muci)
Nekada treba prskanje ponoviti vise puta (do 3 ako ne upali onda otidji u poljoapoteku) al eto nisi trovao ni ruzu ni zemlju sa otrovima
A listovi koji su deformisani od vasi pootkidaj.

Imam 20-tak orhideja.Do skoro su imale prelep cvet.Otpadne li jedan,drugi se otvarao.Ne znam sta se sada desava jer cvetovi otpadaju,ali novih nema.Ne pomeram ih,pazim na vlaznost.Imaju dovoljno svetlosti...Zna li neko u cemu moze biti problem ili je to neki period mirovanja koji ce proci?Novo lisce raste,ali nema cvetica.Hvala unapred na svakom savetu.

Prisoner, protivu CP najbolje je koristiti Talstar za prskanje u razmaku od 6dana. On
unistava odrasle jedinke a Nisorunom se koristi za unistavanje larvi. Prskati i poledjinu lista tako da cela biljka bude okupana.

Da l je moguće da moje drvo, lišće, jede smrdljivi martin? Znači, grančica je načičkana smrdljivim martinom !
Izmedju dva lista ima ih dvadesetak, sve jedan drugom na glavi stoje...:eek:
Inače, drvo je medonosno.

Da l bi ih uništio taj Talstar?:confused:

Imam 20-tak orhideja.Do skoro su imale prelep cvet.Otpadne li jedan,drugi se otvarao.Ne znam sta se sada desava jer cvetovi otpadaju,ali novih nema.Ne pomeram ih,pazim na vlaznost.Imaju dovoljno svetlosti...Zna li neko u cemu moze biti problem ili je to neki period mirovanja koji ce proci?Novo lisce raste,ali nema cvetica.Hvala unapred na svakom savetu.

Najverovatnije.
Ne razumem se ič u orhideje, mnogo nege i pažnje traže, al kontam da im treba period mirovanja. Možda je to bas sad u pitanju.

Da l je moguće da moje drvo, lišće, jede smrdljivi martin? Znači, grančica je načičkana smrdljivim martinom !
Izmedju dva lista ima ih dvadesetak, sve jedan drugom na glavi stoje...:eek:
Inače, drvo je medonosno.

Da l bi ih uništio taj Talstar?:confused:
Inace ova godina obiluje brojem Smrdljivih Martina, kao i svaki insekt i Martin mora nesto da jede i to uglavnome ono sto mu je najblize.
Svaki insekticid ce ubiti smrdljivka, al znaj ako je drvo medonosno i ako sad cveta ili ce cvetati da ces sa otrovom i pcelama nastetiti.
U svakom slucaju da ti drvce ostane i sa par listova prezivet ce, bolje neg trovati bespotrebno... tako bih ja uradio

Inace ova godina obiluje brojem Smrdljivih Martina, kao i svaki insekt i Martin mora nesto da jede i to uglavnome ono sto mu je najblize.
Svaki insekticid ce ubiti smrdljivka, al znaj ako je drvo medonosno i ako sad cveta ili ce cvetati da ces sa otrovom i pcelama nastetiti.
U svakom slucaju da ti drvce ostane i sa par listova prezivet ce, bolje neg trovati bespotrebno... tako bih ja uradio

Nisam mislila na pčele...:confused:
Jeste, paulownia je medonosna, a svaki list joj je izbušen.. Sa rupama se i otvaraju mladi listići....Pa, šta sad da radim?
Njoj sad treba da otpadnu listovi,i nešto kasnije da napravi pupoljke za prolećno cvetanje...ako ih do'vati Martin, nema ni od cvetanja ništa...:(

Nisam mislila na pčele...:confused:
Jeste, paulownia je medonosna, a svaki list joj je izbušen.. Sa rupama se i otvaraju mladi listići....Pa, šta sad da radim?
Njoj sad treba da otpadnu listovi,i nešto kasnije da napravi pupoljke za prolećno cvetanje...ako ih do'vati Martin, nema ni od cvetanja ništa...:(
Ja bih ipak drvo isprskala jer martin moze ostaviti potomstvo za sledecu godinu pa bi bilo bolje sada ih unistiti. Insekticid se nece zadrzati na drvetu do
sledece godine.Speru to kise i snegovi.
Pre neki dan sam procitala da je covek tretirao drvece u svojoj basti Tonusom i da martina sutradan vise nije bilo.

Ovako zanima me jedna biljka,u mojoj okolini je poznata pod nazivom MUDOVALJ ali ja vjerujem da ona ima drugi naziv..........ta biljka sto ja znam raste na jednoj mojoj livadi...ona ima izgled kao da je TRN..manjeg je rasta....listove ima zelene.......plodovi su mali i okrugli i zeleni i imaju kao neke dlake po sebi....ali su vrlo ukusnu i imaju neke male spice unutar........znaci ta biljka ima te plodove i na njoj se takodje nalaze TRNOVI....tj TRNJE.....znaci ima i listova zelenih.ima i plodova i ima i trnja.....malog je rasta...ako neko zna kako se drugacije naziva ova biljka nek ovdje napise..hvala :)

Ovako zanima me jedna biljka,u mojoj okolini je poznata pod nazivom MUDOVALJ ali ja vjerujem da ona ima drugi naziv..........ta biljka sto ja znam raste na jednoj mojoj livadi...ona ima izgled kao da je TRN..manjeg je rasta....listove ima zelene.......plodovi su mali i okrugli i zeleni i imaju kao neke dlake po sebi....ali su vrlo ukusnu i imaju neke male spice unutar........znaci ta biljka ima te plodove i na njoj se takodje nalaze TRNOVI....tj TRNJE.....znaci ima i listova zelenih.ima i plodova i ima i trnja.....malog je rasta...ako neko zna kako se drugacije naziva ova biljka nek ovdje napise..hvala :)

Tako kako si opisao, otprilike je leblebija...

dsc00007b.jpg

E ne znam da li je ovo......na ovoj biljci sto ja znam..plodovi su ipak okrugli a ne ovakvi..........i plodovi su puni spica malih.....a plod je bas mali,manji od klikera........na ostalim slikama ove biljke sto si ti stavila vidio sam da je uporedjuju sa SOJOM?.....znaci ova moja biljka ima meke plodove i uvijek su zeleni i kao dlakavi :)

Ne znam zašto al ovih dana često nalećem na ovo pitanje..:D
Sigurno je bila neka emisija na tv-u pa su ljudi krenuli u masovnu potragu za tom biljčicom..

Evo nešto više o njoj..

TRIBULUS_TERRESTRIS.jpg

Biljka zvana babin zub je veoma lekovita i ima višestruku namenu:
- Odlična je kod hemoroida kada se pije čaj i njime ispiraju spoljni hemoroidi i analni otvor, a najefikasnija je za lečenje steriliteta kod muškaraca, jer povećava brzinu spermatozoida. Takođe spada u najjače afrodizijake. Vrsta je puzavice i liči na morsku zvezdu. Može se naći uz pruge, i po kamenjarima. Dok je mlada, sva je mekana, ali kad procveta, postaje puna oštrih trnova.

Tribulus terrestris je jednogodišnja biljka iz porodice Zygophillaceae, stabljika dugih do 60 centimetara polegnutih po zemlji s izrazito žutim cvetovima.
Biljka je bogata steroidnim saponinima, a upravo su oni razlog zašto se Tribulus terrestris od davnina koristi za širok spektar medicinskih indikacija.
Jedna od zemalja u kojoj rastu najkvalitetniji primerci ove biljke je Bugarska (Tribulus terrestris L. Bulgaricum).
Tribulus terrestris pomaže kod (muške i ženske) neplodnosti, pomaže kod erektilne disfunkcije, povećava libido, smanjuje masnoće u krvi, a dovodi i do povećanja mišićne mase.Tribulus koriste mnogi sportisti, prvenstveno bodi bilderi, a mehanizam delovanja Tribulusa na povećanje mišićne mase sličan je mehanizmu delovanja anaboličkih steroida, ali je manje štetan.

Predlazem da se neke teme na ovom podforumu spoje jer imaju samo razlicite naziva a sustina je ista.
Recimo teme "Paradajz" i "Paradajz jabukar". Ako ima vise stotina vrsti paradajza gde bi nas odvelo da svaka vrsta ima temu. :)
Postoji i posebna tema " Povrtarstvo" gde se opet govori o paradajzu. Ako neko zeli nesto da sazna o ovom povrcu morao bi da
trazi na tri teme sto je, priznacete, neprakticno i neracionalno.

Poslednja izmena:
Hvala na sugestijama Soledad, teme o paradajzu spojene...ako primetite još sličnih, slobodno iznesite ovde i biće razmotreno i po potrebi spojeno...
@Drinjača...bilo je nekih planova da otvorimo podforume ali nisu usvojeni..;)

Back