Problemi, dileme i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme cy3a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam ništa obrisala, tema postoji samo je sišla sa prve strane..;).ako si na tu temu mislio.
Druga tema o travama nije ni postavljena..

http://forum.krstarica.com/showthread.php/297936-Travnjak?highlight=trave

Našalila sam se, misleći da se maneš sejanja bibera. Ne uspeva na našim prostorima i negde sam pročitala
da je čak i u stakleniku teško održati biljku i dočekati plod. Biljka dakle može da opstane uz adekvatne uslove ali plod neće sazreti..
Biber je grmasta biljčica, poreklom iz Indije i pokušavali su ljudi da ga gaje kao začinsku biljku u saksijama ali bezuspešno, koliko ja znam..

ma kakav crni travnjak, idi more....naisao sam na divlji biber, poznata mi je biljka

Vitex agnus castus, konopljika (divlji biber)
vitex_10.gif

Upotrebljava se plod (koje liči i ima ukus zrna bibera) i vrhovi grančica u cvetu. Ulazi u sastav biljnih mešavina za lečenje mnogih bolesti kod žena. Na muškarce deluje kao afrodizijak!

Tako se u bukvalnom prevodu zove.
Mnogo mu prija kod mene i bas lepo napreduje, ali...prvo nakrivio se na jednu stranu, a drugo pocelo odozdo da nice lisce, a ja ne znam dal smem to da pocupam, nesto mi kvari koncepciju ?
I kako da ga ispravim?

Pogledajte prilog 263831

Zdravo,

lepo izgleda! biljka se zove Pachira aquatica.Slobodno joj odstranite "zaliske"..One ne voli direktno sunce i ne voli prevlaznu zemlju A da bi je ispravio mislim da je potrebno presaditi u saksiju za dva centimetra vecu i prilikom presadjivanja opet uspraviti( drzati je uspravno)Zemlja mora da je pomesana sa peskom i da posuda ima odlicnu drenazu.Slobodno joj skidajte pozutelo lisce i slobodno je mozete rezati,zapravo sve sto vam smeta mozete skinuti..Tokom zime samo jednom mesecno zalivati.Prehrana se dodaje u prolece i leto takodje jednom mesecno.U principu "srecni kesten"ili negde "kesten para" je samo osetljiv na vlagu i vodu.

pozdrav,

Ana

Procvetala mi celosia cristata sada, u sred zime. Imam 3 biljke u jednoj saksiji i sve tri procvetale prilično masivnim skupovima cvetova. Pitanje je: ima li šanse da formira seme obzirom da nema insekata koji bi oprašili cvetove i kako da joj pomognem da formira seme. Hocu da je razmnozim jer je vrlo zahvalna biljka.

Koliko ja znam, petlova kresta je baštenska biljka, bogata semenjem...dok je u cvatu a u sobnim uslovima treba je samo protresti
s vremena na vreme i ona će formirati seme..seme se skida sa potpuno suvog cveta...
Ima puno varijeteta te biljčice..baš me zanima koja je tvoja. Slikaj je da je vidimo..;)

Koliko ja znam, petlova kresta je baštenska biljka, bogata semenjem...dok je u cvatu a u sobnim uslovima treba je samo protresti
s vremena na vreme i ona će formirati seme..seme se skida sa potpuno suvog cveta...
Ima puno varijeteta te biljčice..baš me zanima koja je tvoja. Slikaj je da je vidimo..;)

Hvala na brzom odgovoru. Ne znam koji je varijetet, pokupio sam nekoliko semenčica letos na Krfu, bacio u saksiju i niklo. Na moje veliko iznenađenje decembra i procvetale. Čudom sam se čudio, a sada bih voleo da dobijem i semenčice, i ne samo ja to želi ceo komšiluk. Šaljem sliku večeras.

Back