Problem za osnovnu skolu

• Začetnik teme Začetnik teme 069
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa ne...
nismo se videli...
ja nisam dobila nista na pp ... :(
a v.v.ilic se nije oglasio od onda...:? :?

elem...sto se tice zadatka...mala pomoc...
izdvojite zakljucak iz njihovog razgovora, jako je bitno oko zbira i proizvoda kako (mislim po redosledu govornika) su oni zakljucili da ne znaju/znaju o kojim brojevima je rec - i zasto su tako zakljucili. :)

pa ne...
nismo se videli...
ja nisam dobila nista na pp ... :(
a v.v.ilic se nije oglasio od onda...:? :?

elem...sto se tice zadatka...mala pomoc...
izdvojite zakljucak iz njihovog razgovora, jako je bitno oko zbira i proizvoda kako (mislim po redosledu govornika) su oni zakljucili da ne znaju/znaju o kojim brojevima je rec - i zasto su tako zakljucili. :)
Baltazar je bio u Beogradu u petak. Niko nije pokazao interes da se sa njim nadje. Niko mu na PP nije nista napisao!!!:cry:
Ti si trebala njemu da se javis, ne on tebi.:-( On je napisao da dolazi...............:|

:shock:
razumela sam da cemo dobiti blize informacije na pp (kao sto pise)!
radi daljeg planiranja...nekako mi je bilo najverovatije i logicnije...sad se osecam krivo...
Ti si razumela da cu svakom mornaru i slepom putniku poslati PP?:(
Ili je logicnije da mi se javi svako ko procita poruku i pozeli da se sretnemo!:|
A da se ne bi osecala krivom, ja se ni na koga ne ljutim niti nekome nesto zameram. Budi bezbrizna, ja dolazim za par dana ponovo.
A da ponovo ne bude zabune, ko procita i u mogucnosti je da se sa mnom sretne, neka mi se javi na PP. :D:D:D

pa pisalo je "Blize informacije na pp"
to pp je zapravo bilo veoma neodredjeno jer se ne zna ciji pp ... nas ili vas ...
no...
je l' to znaci da dolazite na sajam knjiga!!?? :D :D :D :D :D
Naravno! Blize informacije na PP koga interesuje!:lol::lol::lol: Nisi se javila!:-?.........;)
Ne dolazim na sajam knjiga. Dolazim na prvi zvanicni cas atematicke skole uzivo.
Blize informacije na PP (za one koje to bude interesovalo):lol::lol:

Nemoj da si na kraj srca. Bas ti je slatka kuca!
73-coto.jpg
Hm ta nije moja.
P.S. Sta sam ja to klikla? Pored citiranja pogresno dugme... MNezelim ja nista lose ali sam pogresno kliknula. Nemam nista protiv V.V.Ilica
jeele:
pa i zlatni retriver u stan...
kako se zove
pa?... Zove se kiara..-

opet je to pas u stanu, a zlatnom retriveru trebaju redovne vezbe, jer koliko znam, ako ih ne dobija dolazi do tromosti, kost...tj,chasica ne proizvodi nesto sto bi inace trebala...i zivot je muka...
naravno ovo je pravilo za svakog psa, ali znam da su retriveri izuzetno zahtevni po tom pitanju...da ne kazem krhki...
no...navijam za oboje ;)

elem...na palubi je nesto tiho...
stoga odlucih da malo ozivim ovo mesto diskusijama...kao sto je ranije bilo...

zamislila sam dva broja...veca od 2 i manja od 50...
njihov zbir sam rekla DkJm-u...dok sam njihov proizvod rekla joci ...
oni su se kasnije nasli i konstatovali: (pogledi su sevali)
Joca: "Ja ne znam o kojim brojevima je rec!"
DkJm: "Znao sam da ne znas!"
Joca: "Aha, sad znam koji su!"
DkJm: "Sad znam i ja!"

o kojim brojevima je rec? :)
v.v.ilicu ce mozda biti poznat zadatak ;)

ovo je mozda zadatak za maturante...ili srednjoskolce...predlazem da ostane u pripravnosti :)

intra se vratio na ladju posle setnje po severu sa dragisom :D
setnja je po njihovom izgledu bila nesto iscrpljujuca, stoga je marah zapitala "je li bilo pustolovina??"
intra odgovori da su imali nekih nezgoda...ali je bio premoren i jedva cekao da ode u potpalublje, pa je samo dodao:
"Odgonetnite: njega je rodila majka, ali ce on zauzvrat roditi nju".

kroz sta su prosli dragisa i intra?

nije mogao da zna iz vise razloga...DkJm je mogao blize da nasluti jer je zakljucio neke nemogucnosti...olaksice
a zadatak sam postavljala ranije dok sam bila u osnovnoj...i onda sam ga resila cistim fizikalisanjem na papiru...u osnovnoj smo totalno unatraske ucili matis...ozbiljno...
sad u gimnaziji sam progledala :lol:

da,da... nisam ni mislila na te brojeve (pogresno prepisala...) mislila sam na 45 i 32, mada ni to nije tacno, nije mi neka logika...
hm... ovako... (znam da sam lupnula resenje) :)
ajde da pokusam razlozno:

Ako Joca ne zna koji su brojevi, znaci da mozemo eliminisati:
- sve parove prostih brojeva (koji nemaju vise delilaca),
- neke vece kolicnike... npr. 49*48, 49*47... sve do 49*30 (koji ima vise mogucnosti zato sto je
(7*7) * (6*5) = (7*6) * (7*5) )
Dakle:
1. Joca => eliminisemo sve jednoznacne kolicnike

Ono sto me zanima je sta znaci druga recenica.... Jel to sto DkJm zna, znaci da kad on iz svog zbira isproba sve moguce kombinacije sabiraka, svaka od tih kombinacija ce imati bar jedan slozen broj!?

Izvinjavam se za komplikovanje :), ali to je jedina logika koja mi pada na pamet...

A sto se tice ponudjenog resenja... sta znam, to je jedini zbir koji kod mogucih kombinacija sabiraka, samo za ta dva broja daje viseznacno resenje. Da pojasnim: zbir 77 ima nekoliko mogucih varijanti za sabirke: 49+28, 48+29, 47+30... ali od svih varijanti, jedino 45+32 kao kolicnik mogu da se napisu i drugacije 45*32=48*30.
- - - Ali, to bi znacilo da bi DkJm, cim Joca kaze da ne zna koji su to brojevi, shvatio resenje. A to nije tacno, zar ne?
Jel DkJm tek u poslednjoj recenici shvati koji su brojevi?

E, tu sam se zeznula. Ustvari, trebalo bi da nadjem kolicnik koji ima nekoliko mogucih resenja, ali se samo jedno od njih moze... uf... komplikovano...

Ono sto me zanima je sta znaci druga recenica.... Jel to sto DkJm zna, znaci da kad on iz svog zbira isproba sve moguce kombinacije sabiraka, svaka od tih kombinacija ce imati bar jedan slozen broj!?

upravo u ovome je najveci problem...
Joca kaze da ne zna od cega je sastavljen njegov proizvod, dakle, dva trazena broja nisu oba prosta (jer kad bi bila, znao bi koja su). DkJm kaze da takodje ne zna od cega je sastavljen njegov zbir, ali sto je jos bitnije, kaze da je vec unapred znao da Joca ne zna.
Drugim recima, bio mu je dovoljan samo jedan pogled na svoj zbir da utvrdi da Joca ne zna od cega je sastavljen njegov proizvod, tj. da oba broja nisu prosta...
e sad...ovo je vise matematicko pitanje...u kojim slucajevima za njegov zbir je DkJm mogao to da zakljuci? :)

nadam se da pomaze...
mada ovo je vise zadatak za matematicare...i kad bi se se vise mornara prikljucilo...

ne zaboravite u pauzi :lol:

intra se vratio na ladju posle setnje po severu sa dragisom
setnja je po njihovom izgledu bila nesto iscrpljujuca, stoga je marah zapitala "je li bilo pustolovina??"
intra odgovori da su imali nekih nezgoda...ali je bio premoren i jedva cekao da ode u potpalublje, pa je samo dodao:
"Odgonetnite: njega je rodila majka, ali ce on zauzvrat roditi nju".

kroz sta su prosli dragisa i intra?

Drugim recima, bio mu je dovoljan samo jedan pogled na svoj zbir da utvrdi da Joca ne zna od cega je sastavljen njegov proizvod, tj. da oba broja nisu prosta...

Hej! :)
Da, i o tome sam razmisljala jos onda, kad sam radila... Tako da sam iskljucila (iz mogucih zbirova) sve parne brojeve - zato sto je paran broj uvek zbir neka dva prosta broja)... Kao i one koji su za dva veci od prostog.
- - - I dobila sam skup mogucih zbirova : 11, 17, 23, 27, 29, 33, 35, 37 ...

Kad Joca to cuje, logicno je da ce shvatiti o kojim je brojevima rec (npr., ako je on imao kolicnik 52, moguci cinioci su 13*4 i 26*2. Ali zbir 26+2=28 ne pripada datom skupu, tako da Joca moze da zakljuci koji su to brojevi.

Ali, kako ce to da zakljuci DkJm... :-?
Njegov zbir je u tom slucaju 17, sto znaci da bi moguce resenje moglo da bude i 12+5, odnosno da Joca ima kolicnik 60...... ok. mislim da cu provaliti kod kog kolicnika nema vise mogucih resenja :).... popodne, sad zurim!
Pozdrav kapetane, (izgleda da se samo mi dopisujemo.... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back