Problem Tezejevog broda (Tezejev paradoks)

Ukoliko bismo brodu zamenili sve daske, jednu po jednu, a zatim zamenili jedra i sve ostale sastavne delove – tako da nijedan gradivni element ne bude isti kao na početku, da li je u pitanju isti brod?

theseus.jpg

V.S.Karadzić bi rekao,- to je isto, samo malo drugačije...
Faraonn bi rekao, -ako ostane Posada stara na 'novom' brodu ...ništa nije izmijenjeno ...

Da, dobro razumeš, bez hrabrosti nema ostvarivanja bilo kakvih ciljeva, postoji samo vegetativno stanje i ništa više, ali velika većina je baš sa tim zadovoljna.

Bitni su ti originalni delovi, bitna ti je suština toga Peugeota, dakle kada je on u pitanju ništa od površnosti, kod brodova baš te briga, zašto ne voliš brodove ?

Da, sve ovako ili onako na neki način potiče od čoveka (osim prirodnih pojava), makar i samo kao ideja, ali tako sve i počinje, ideja je vezana za maštu, mašta za suprotstavljanje ustaljenim vrednostima i dokazanom "nemoguće" koje su svi drugi prihvatili osim onoga koji se usuđuje suprotstaviti tome.

Da mnogi ne znaju, širenje neznanja i dezinformacija je jedan od glavnih uslova uspešne manipulacije i uspešnog vladanja masama. Kao i potvrđivanje nečega što je "nemoguće".

najvise ne volim kada se sa nekim slozim. :lol:

...kako se ne može u istu rijeku dva puta ugaziti ", tako se ne može ništa napraviti po liku orginala svog i ,- sve je slicno jedno drugom ali ne i isto jer identičnost ne postoji ni u čemu ...uslovi i materijal, dobra volja i fah-majstori , sve je to potrebno da se peribližimo epsilon-okolini ali nikad tačci poistovjećenja...

Sa striktno teoretske strane, brod više nije isti već onda kada mu se promeni jedan element. Teorija skupova takođe kaže da je brod isti ukoliko mu se u okviru njega samo zamene mesta nekim stvarima. Ukoliko bismo napravili novi brod od potpuno istih elemenata polaznog, to bi bio isti brod. Ovo ne važi ukoliko taj nov ima bar jedan nov ili mu fali bar jedan element polaznog broda.

За мене јесте.
Овај став заснивам на односу који се успоставља и са људима и са неживим стварима...

А и у нашем организму сви атоми се промене након не знам колико година (мислим 7 или 9) па смо ми исти...

Opet, sa stanovišta formalne logike, skup je određen svojim elementima. Znači, ako čovek stalno menja svoje sastavne delove, onda se i on menja - dakle, nije isti. Ne mora da znači da su dva skupa ista ukoliko imaju bar jedan zajednički element (kažeš, kod čoveka je to svest). To što čovek ima svest, a brod ne, ne sprečava nas da dođemo do ovog zaključka.

Ovo boldovano - taj deo nije dovoljno argumentovan. Zašto bismo bili isti?

ne, ti si napisala da je covek isti, jer ima svoje ime i prezime. znaci da su ime i prezime njegove sustine, ni jedno, ni drugo ne predstavljaju covekovu sustinu.
procitaj deo o peugeotu i delovima made in sabac. :lol:

...a ja sam napisala da ime i prezime predstavlja sustinu coveka...gde?

Ime, prezime, nadimak predstavlja identitet( nesto sto individuu razlikuje od drugih ljudi).
Cak bi i coveku sa totalnom amnezijom, prvo pitanje bilo..kako se zovem?

...a ja sam napisala da ime i prezime predstavlja sustinu coveka...gde?

Ime, prezime, nadimak predstavlja identitet( nesto sto individuu razlikuje od drugih ljudi).
Cak bi i coveku sa totalnom amnezijom, prvo pitanje bilo..kako se zovem?

da te podsetim.

Ako brod ima IME, to je isti brod, pa makar mu stavili gume da bude automobil.
Isto je i sa covekom. Menja svoj lik, gotovo je neprepoznatljiv u starosti...ali je to isti covek jer ima svoje ime i prezime.

dakle, u pitanju je isti covek, jer ima svoje ime i prezime. a ja pitam sta ako taj covek promeni svoje ime i prezime, da li to znaci da to nije isti covek? prema ovome sto si ti napisala ispada da covek, ako promeni ime ili prezime nije isti covek. a to da li je isti covek ili ne, zavisi od drugih faktora, a ne od imena i prezimena.
mi ovde pricamo o sustini broda, jer brod je izmenjen, ako mu je izmenjena sustina.

ime, prezime ili nadimak su ono sto je prvo, ali oni opet ne cine coveka. nadimci nekada blize opisuju nekoga, a nekada su samo skarcenice imena ili prezimena ili neceg treceg. dalje, ime, prezime ili nadimak ne prave razlikuju individuu od drugih ljudi, jer ima toliko ljudi sa istim imenima, prezimenima, pa i nadimcima. u uskim krugovima da, ali cak se i u uskim krugovima desava da se ljudi zbune pa pitaju o kome se radi - o tom peri ili onom drugom.

oci su ono sto se uvek moze prepoznati. sem ukoliko ne dodje do neke bolesti ili promena na ocima. a postoje i ljudi koji, kada jednom oforme lik, se ne menjaju do neprepoznatljivosti, vec samo stare, ali je njihov lik vrlo prepoznatljiv na slikama iz mladjih dana.

gledaj to ovako. ti i ja mozemo zameniti nikove. i svaka moze nastaviti pisanje pod nikom one druge. nasa sustina nisu nasi nikovi, vec ono sto mi pisemo.
cak i oni koji na forumu grade lazne identitete, na taj nacin ispoljavaju deo neke svoje sustine.

Ukoliko bismo brodu zamenili sve daske, jednu po jednu, a zatim zamenili jedra i sve ostale sastavne delove – tako da nijedan gradivni element ne bude isti kao na početku, da li je u pitanju isti brod?

Ne postoji niti jedno sada u čitavom nizu sada koja čine iskustvo a koje je identično sa bilo kojim drugim sada. Svako jedno sada je karakteristično ne samo po onim elementima kojima se predstavlja 'nešto' u njemu već kao cjelina na koju svaka pojava podjednako utiče na njegov karakter.

Evo kopija linka na kojem sam ostavio jedan svoj grafikon predstave stvaranja sada i realnosti koja iz tog stvaranja proističe:

https://picasaweb.google.com/simonov...KOyIKJj7DwsgE#

Ako posmatramo ovaj grafički prikaz stvaranja svakog jednog sada koje doživljavamo kao realnost, jasno možemo vidjeti da se svako jedno sada nastavlja na svako drugo sada, bilo ono iznad ili ospod njega. Dakle, svako jedno sada se spaja sa svakim drugim susjednim mu sada sa identičnim elementima koje prenosi iz jednog u drugo sada. Pri tome, svaki put kada se akcija odvija, dakle kada jedno sada biva manifestovano i otkriveno našim Svjesnim razumom kao pojava, rađa se osjećanje kroz koje doživljavamo ovaj momenat i relaciju sa svim prisutnim elementima unutar tog spoja, unutar ove matematičke jednačine. Biće, koje doživljava ovu predstavu doživljaja ovu matematičku formulu kao dešifrovanu jednačinu koja mu predstavlja čulnu stvarnost u tom sada, te tokom samog doživljaja, dakle tokom akcije dobija izvještaj (osjećanje) o onome što mu se predstavlja kao njegova stvarnost u sada. Ovo osjećanje jeste vibracvija koja se prosleđuje Pod-svjesnom razumu kao neredba (u isto vrijeme dok postaje) na osnovu koje Pod-svjesni razum stvara novu matematičku formulu koja postaje oličenje svega što je postojeće u prethodnom sada, ali sa usmjerenjem stvaralakog nagona na ono što se doživljava kao realnost tog sada.

Stoga, ako izađemo iz grafikona, ako se postavimo u specifičnu situaciju sa brodom i daskama, to bi izgledalo ovako:

Brod kojemu otkidamo po jednu dasku predstavlja promjenu koja se dešava na putu samorealizacije. Samorealizacija (jednog sada) je uslovljena stalnim pomijeranjem Svjesnosti (Bića) iz jednog u drugo sada pri čemu se 'brod' iz jednog sada prenosi kao cjelina sa onom sada prisutnom promjenom (dakle sa otkinutom daskom, recimo) u drugo sada. To više nije isti brod niti je to isto sada. Ne postoje dva sada, te stoga ne postoje niti dva broda. Postoji samo ono što JESTE. Takođe, postoje dvije PREDSTAVE toga što prolazi kroz promjenu...dakle, toga što JESTE. To što jeste sada jeste skup svih elemenata prisutnih u tom jednom sada. Stoga, ako 'brod' posmatramo kao skup svih elemenata u jednom sada onda taj brod nikako nije isti brod (predstava) jer se u njemu u svakom jednom sada pojavljuje bar još jedan novi element koji ga čini takvim kakvog ga u tom sada i doživljavamo. Taj novi element je uistinu uslov kreaciji, uslov promjeni, motiv pokretanja stvaralačkog nagona koji omogućava manifestaciju realnosti.

• Podržavam
Reactions: Tol
koliko puta vam se desilo da vi neku osobu dozivljavate na jedan nacin a ta osoba kaze nesto ili uradi nesto sto vas nagna da promenite taj svoj dozivljaj iste..pocnete da je gledate na drugaciji nacin?

cesto se desi, ali sve je to isti covek, samo je zbog odrdjenih spoljnih okolnosti ispoljio deo sebe. onoga sto vec jeste.

malo je nakaradno poredjenje coveka i broda, bas zato sto je covek zivo bice, a brod neziva stvar.

dakle, u pitanju je isti covek, jer ima svoje ime i prezime. a ja pitam sta ako taj covek promeni svoje ime i prezime, da li to znaci da to nije isti covek? prema ovome sto si ti napisala ispada da covek, ako promeni ime ili prezime nije isti covek. a to da li je isti covek ili ne, zavisi od drugih faktora, a ne od imena i prezimena.
mi ovde pricamo o sustini broda, jer brod je izmenjen, ako mu je izmenjena sustina.

ime, prezime ili nadimak su ono sto je prvo, ali oni opet ne cine coveka. nadimci nekada blize opisuju nekoga, a nekada su samo skarcenice imena ili prezimena ili neceg treceg. dalje, ime, prezime ili nadimak ne prave razlikuju individuu od drugih ljudi, jer ima toliko ljudi sa istim imenima, prezimenima, pa i nadimcima. u uskim krugovima da, ali cak se i u uskim krugovima desava da se ljudi zbune pa pitaju o kome se radi - o tom peri ili onom drugom.

oci su ono sto se uvek moze prepoznati. sem ukoliko ne dodje do neke bolesti ili promena na ocima. a postoje i ljudi koji, kada jednom oforme lik, se ne menjaju do neprepoznatljivosti, vec samo stare, ali je njihov lik vrlo prepoznatljiv na slikama iz mladjih dana.

gledaj to ovako. ti i ja mozemo zameniti nikove. i svaka moze nastaviti pisanje pod nikom one druge. nasa sustina nisu nasi nikovi, vec ono sto mi pisemo.
cak i oni koji na forumu grade lazne identitete, na taj nacin ispoljavaju deo neke svoje sustine.

Cenim tvoj trud da meni objasnis samu mene, ali zao mi je, ne osecam nikakvu potrebu za odgovorom.
To sto tebi ispada, ne znaci da je i meni tako ispadalo.

..nego, meni su zanimljive te oci.
Mozda si oftalmolog, pa me zanima, a sta ako neko nema srecu da ima zdrave oci, koji je sledeci mehanizam prepoznatljivosti? Nos?

Cenim tvoj trud da meni objasnis samu mene, ali zao mi je, ne osecam nikakvu potrebu za odgovorom.
To sto tebi ispada, ne znaci da je i meni tako ispadalo.

..nego, meni su zanimljive te oci.
Mozda si oftalmolog, pa me zanima, a sta ako neko nema srecu da ima zdrave oci, koji je sledeci mehanizam prepoznatljivosti? Nos?

najbitnije je da je covek isti, jer ima svoje ime i prezime. :lol: sve ostalo je manje vazno.

Meni je to novi brod po uzoru na stari. To je isto kao kad porusis kucu pa iz temelja napravis istu , isto samo izgleda.Sta li se sve desavalo u porusenoj kuci?Nova nema sta da "kaze". Da li je i covek isti samo zato sto ima jos uvek isto ime i prezime? Da podjem od sebe.Menjam se od rodjenja do danasnjih dana. Nisam ista ni u fizickom ni u psihickom pogledu. Promenila sam i prezime udajom.Da li sam ja jos uvek ona ista osoba?

Meni je to novi brod po uzoru na stari. To je isto kao kad porusis kucu pa iz temelja napravis istu , isto samo izgleda.Sta li se sve desavalo u porusenoj kuci?Nova nema sta da "kaze". Da li je i covek isti samo zato sto ima jos uvek isto ime i prezime? Da podjem od sebe.Menjam se od rodjenja do danasnjih dana. Nisam ista ni u fizickom ni u psihickom pogledu. Promenila sam i prezime udajom.Da li sam ja jos uvek ona ista osoba?

Jesi ako zelis da se vidis...iskreno.Problem uvek lezi u...ne poznavanju samog sebe (jer vecina to ne zeli;)).

Back