Problem Tezejevog broda (Tezejev paradoks)

ovaj paradoks upucuje na danasnje teorije multikosmosa slicno kao sto zenonov paradoks upucuje na plankovo zracenje crnog tela tj. kvantnu mehaniku. meni se licno ne dopadaju vecina tih teorija o multiverzumu jer vecina njihovih autora nije razumela hokingovu radijaciju ali to naravno ne znaci da neka od narednih teorija nece dati pravu teoriju za kojom se traga, ako ona uopste postoji kao i tezejev brod.

Poslednja izmena:
Ukoliko bismo brodu zamenili sve daske, jednu po jednu, a zatim zamenili jedra i sve ostale sastavne delove – tako da nijedan gradivni element ne bude isti kao na početku, da li je u pitanju isti brod?

theseus.jpg

zavisi koje trenutke gledas,ako uporedjujes u odnosu na prvi stadijum onda je nov brod,a ako uporedjujes u odnosu na stadijum koji je predhodio poslednjoj promeni onda je isti brod;)

ovde postoji pitanje smisla kao prvo.ako je brod dobar nema razloga da se sve menja , bolje sklopiti nov pa ces imati 2.

drugo je i najbitnije vreme i nacin .ako skroz porasturas brod pa sklopis nov onda bi bio nov ali ako bi deo po deo obnavljao tokom nekog perioda onda bi se moglo reci da je to stari brod koji je restauriran.

pitanje je i koliko je izvodljivo na taj nacin menjati najbitnije delove broda.

kako sam cuo svi atomi u coveku imaju rok trajanja od 7 godina tj nakon 7 godina se moze reci da su se svi atomi promenili i da taj covek nije isti kao i pre.

ali posto se postupno desava covek ostaje isti

i sad zakljucak.

posto se krucijalni delovi broda moraju promeniti odjednom to bi bio novi , drugi brod koji nosi isto ime ali nije isti kao stari

Podmladi se...

Zameniš par dasaka ...

Ne seri. :D
Kakvi su to stereotipi?

Pa ne, stvarno !
Da li sam ja isti onaj od pre mnogo godina ?

Pravi odgovor je
nit' 100% jesam,
nit' 100% nisam !

Isto mi je ime,
posao nije !
Ćelije nisu
ali funkcija organa jeste !
Mesto stanovanja isto,
ali država nije ! :eek:

Sa istom sam ženom, :rumenko:
ali nam je odnos malo drugačiji :koto:

Eeeee ...
Kažem, nit sam isti - nit nisam !

Pa ne, stvarno !
Da li sam ja isti onaj od pre mnogo godina ?

Pravi odgovor je
nit' 100% jesam,
nit' 100% nisam !

Isto mi je ime,
posao nije !
Ćelije nisu
ali funkcija organa jeste !
Mesto stanovanja isto,
ali država nije ! :eek:

Sa istom sam ženom, :rumenko:
ali nam je odnos malo drugačiji :koto:

Eeeee ...
Kažem, nit sam isti - nit nisam !
Ako hoćemo tako, nisi isti ni posle jednog minuta. Ali kakve to veze ima sa duhovnim stanjem. Jeste drugačije, ali zašto mora da bude lošije? Zašto ne bolje? Stariji si, iskusniji, pa bi trebalo da budeš i pametniji. A to znači - "udri brigu na veselje".
A ne imaš sliku koji si ko zna kada stvorio kako treba da izgleda i da se ponaša neko ko ima tvoje godine, i slepo je slediš. Ja razumem da mladi slede neke klišee, ali zrela osoba bi trebala da je shvatila suštinu i ostvarila svoju individuaciju. A suština je - "bitno je samo dobro se zezati" :)

Komentare ću naknadno da pročitam i tako ispoštujem temu,

Mislim da je brod od mijenjanja prve daske, drugi brod, od mijenjanja druge daske treći brod itd. to je logično, po principu prirode i zakona se slaže,
možemo da kažemo da se i svake mlisekunde tj. kroz vrijeme mijenja sve u svakom trenutku, i da to nije isto, to je princip života, samo što je za nas to neprimjetna promjena jer se ono mijenja možda 0,0000000000000000000000000000001% u sekundi, a mijenjanje daske je možda 0,5% tako da nam je primjetnije.

E sad, kao u programiranju, mi možemo dati vrednost nečemu tj. kako da ga posmatramo i vrednujemo u našoj svijesti to bi bilo nešto drugo i tu nastaje paradoks kada poredimo naše misli i prirodu postojanja ono što jeste samo po sebi, dakle ništa nije isto, iz čega možemo napraviti novu teoriju o "istom" da u stvari ne postoji apsolutno isto, kao reka sve teče...

Poslednja izmena:
Isti brod.

Takav je i covek jer se na svakih 11 godina izmene sve njegove celije u organizmu.
zamisli sad da se od tih atoma ili dasaka sastavi u bobu isti drugi čovek a od dasaka i delova drugi brod sa potpuno istim rasporedom elemenata.

koji je pa sad original?
lepo se tezej zapitao. u slučaju čoveka ima se još zanimljivija situacija. čovek umre, a sve daske na mestu.

pa koji bi bio odgovor? ni čovek, kome se promeni jedan jedini atom, ni brod, kome se promeni jedan isti element, nisu više isti. ali su oboje i dalje jedinstvena i ista funkcionalna celina.

"apsurdnost" je usled razdvajanja funkcije, delova i gradje

mogao je taj brod biti napravljen od jednog istog drveta sa sve jedrima ali nebi bio drvo.
hipotetski, čovek bi mogao odrasti jedući jedno isto drvo. ali bi bio drugi skup atoma nego to drvo.

funkcija je starija od delova i gradje.pa polazivši od ovog:
- brod je isti sve dok se njime ploviti može sa istom funkcijom.
- čovek je isti sve dok živi isti život (u kontinuitetu),

Komentare ću naknadno da pročitam i tako ispoštujem temu,

Mislim da je brod od mijenjanja prve daske, drugi brod, od mijenjanja druge daske treći brod itd. to je logično, po principu prirode i zakona se slaže,
možemo da kažemo da se i svake mlisekunde tj. kroz vrijeme mijenja sve u svakom trenutku, i da to nije isto, to je princip života, samo što je za nas to neprimjetna promjena jer se ono mijenja možda 0,0000000000000000000000000000001% u sekundi, a mijenjanje daske je možda 0,5% tako da nam je primjetnije.

E sad, kao u programiranju, mi možemo dati vrednost nečemu tj. kako da ga posmatramo i vrednujemo u našoj svijesti to bi bilo nešto drugo i tu nastaje paradoks kada poredimo naše misli i prirodu postojanja ono što jeste samo po sebi, dakle ništa nije isto, iz čega možemo napraviti novu teoriju o "istom" da u stvari ne postoji apsolutno isto, kao reka sve teče...

ipak mislim da je ovo tacnije nego moj prethodni , komplikovan stav .

cim promenis jednu dasku to vise nije isti brod.

to nije onaj originalni , prvobitni brod.

ipak mislim da je ovo tacnije nego moj prethodni , komplikovan stav .

cim promenis jednu dasku to vise nije isti brod.

to nije onaj originalni , prvobitni brod.
Sve te daske međusobno interferiraju-pamte jedna drugu,svoju ulogu-poziciju i uloge ostalih dasaka...
Isto je s ćelijama organizma.
Isto s atomima koji učestvuju u nekoj strukturi-pamte tu strukturu!(Za ovo postoje ozbiljni
naučni dokazi i mnogi novi materijali crpe ovo saznanje!)
I atomi imaju dušu?
Možda!
Ali svakako pamte!;)

Smatram da posle jednog promenjenog dela to vise nije isti brod (a to je princip kauzalnosti) jedna promena stvari povlaci drugu sa sobom. Ako jedan aspekt nije isti, vise ni celina ne funkcionise isto.
Primer moze biti i eksternog karaktera, recimo: Covek koji sa sela predje u metropolu ne funkcionise isto i potpuno menja dinamiku zivota.

Back