PROANA??????

Uff, zene- ovo je dobro sto se prica o ovakvim stahotama..ja sam, u pubertetu bas imala problema sa psihom ove vrste, zbog jakog uticaja okoline, i to najblize..i moram da priznam da sam cesto upadala u depresiju..trajalo je godinama i nije doslo do anoreksije samo zbog toga sto nisam bila bas skroz povodljiva..a nisam ni u okolini imalla drugarice koje bi me uvukle u to dublje,a nisam imala ni kompjuter/internet...
Ma,sve ste vec rekle- idem, pod hitno da, za svaki slucaj, pricam sa detetom malo o toj temi..
Da, samo jos ovo- ona teorija o prenaseljenosti zvuci bas kao potencijalni postavljac ovakvih sajtova i , uopste, propagiranja PROANE i sl. ... ne bi da politizujem temu..

http://www.xanga.com/tstarvelous

ne znam jel neko video ovo...devojka se slika i kaci svoje slike na blog.... i redovno izvestava o promenama (smanjenjima u tezini )....procitajte i neke komentare na blogu....jer postji mnogo ljudi koji se dive njenom izgledu :shock:....a ona vise ni gram sala nema,sada joj telo samo sebe unistava...

_ducky__by_gadgetsguru-1.png

licno mislim da je bolje da se o tome sto vise vidi i zna.
nema nista lepo kod kostura i treba da se vidi kako anoreksija izgleda u toj fazi i naravno da se adekvatno pomogne onima koji od nje pate :)
_ducky__by_gadgetsguru-1.png

samo da vam kazem da pro ana sajt uopste ne podrzava anoreksiju....cak kapiram da je vrlo pametan nacin da pomogne anorekticnoim devojkama u smislu pomazem ti da budes anorekticna a u stvari ih navodi da se izlece...to kazem zato sto sam imala anoreksiju i lecila se dugo dugo...sad sam kao ok mada s vremena na vreme imam tako neke ispade...to je ko sa drogom,nikad ne mozes skroz da se izlecis...

ali u svakom slucaju mislim da je sajt odradio neko sa namenom da pomogne tim devojkama....

Bas potresno. Srela sam jendom devojku koja je odlucila da smrsa preko leta i 3 meseca jela samo jednu narancu dnevno. Zavrsila je u bolnici. Unistila je telo, aktivirala hormonalane zlezde, zaustavila menstruaciju. Sad je na lekovima.

Secam se da sam u pubertetu i sama imala tripove da budem sto mrsavija iako nikad nisam bila debela. Izgladnjivala sam se ali srecom nisam mogla mnogo izdrzati. Inace ko zna sta bi bilo.
Problem kod anoreksije je sto nakon odredjenog tenutka vise nema nazad, organizam pocne odbacivati hranu a krajnji ishod je smrt.
Mislim da je to velik psihicki poremecaj koji se omalovazava u javnosti (nekom ocito to odgovara) a stradaju mlade devojke. Ne znam kako im pomoci. To je kao droga, ako nece same sebi da pomognu tesko da im se moze pomoci. Zao mi je njih i njihove familije.

Gledam vec sat vremena razne klipove i sajtove i ne mogu da se opasuljim. Znala sam da je to strasna bolest, da se mnoge devojke i ne izlece, i da mnoge od njih umru, cak i posle nekoliko godina od prestanka, sa takvim zivotom jer im organi izumru. J....e deca iz Etiopije su deblja od njih, ovo je strasno. Moja komsinica je bolovala od anoreksije, sada se leci. Prvi put kada sam je videla posle duzeg vremena, izlazila sam iz lifta i ona je otvorila vrata, ja sam se tako uplasila od prizora, da nisam mogla da dodjem sebi ceo dan.
Kao i kod svake bolesti treba je prepoznati i za pocetak priznati sebi, pa onda pokusati pomoci sebi, ali taj prvi korak koji je najvazniji je i najtezi.
Zaista nedaj boze nikome.

cosmogirl:
Gledam vec sat vremena razne klipove i sajtove i ne mogu da se opasuljim.
I ja sam isto tako reagovao!!!...A to nameće ova bolesna modna industrija i Hollywood...
00vu0.png
01cg1.png
kiraxw7.png

Nadam se da nijedna od vas forumašica ne teži ovako nečem, stvarno je strašno! Još kad pomislim kako vi ženske stalno kukate da ste debele...stvarno vas treba tući!

miss:
samo da vam kazem da pro ana sajt uopste ne podrzava anoreksiju....cak kapiram da je vrlo pametan nacin da pomogne anorekticnoim devojkama u smislu pomazem ti da budes anorekticna a u stvari ih navodi da se izlece...to kazem zato sto sam imala anoreksiju i lecila se dugo dugo...sad sam kao ok mada s vremena na vreme imam tako neke ispade...to je ko sa drogom,nikad ne mozes skroz da se izlecis...

ali u svakom slucaju mislim da je sajt odradio neko sa namenom da pomogne tim devojkama....
link koji je postavila divlja, na početku teme, a sada već pre dosta vremena, je pevao drugu pesmu! dosta su promenili, jer inače ne bi postojali više, jer su slični sajtovi jednostavno zabranjeni!
sada su sve to zavili u sarme, ali ko zna da čita, ono što ŽELI da pročita...

Slučajno nabasah na jedan od sajtova Proana pa sam se setila da je bila tema
Evo tabele idealne težine u odnosu na visinu.
Catégorie Poid idéal:
1m50= 32 kg
1m55= 35 kg
1m60= 38 kg
1m65= 41 kg
1m70= 44 kg
1m75= 47 kg
1m80= 50 kg
Saveti na sajtu su blago rečeno nemoralni: između ostalog i kako dobro prikriti gladovanje.
Uh pripade mi muka :(

Hvala na tabeli, sad kapiram da treba da smrsam nekih 17 kilograma. A ja se zanosila da treba da smrsam samo 3... :cry:

Salu na stranu, ispada da veliki broj mladih devojaka maltene svuda oko nas boluje od anoreksije. Ok, mozda nije tako strasno, ali gotovo svako od nas poznaje ili je cuo za neku tinejdzerku koja je bolesna od anoreksije.

Cinjenica je da je to ozbiljna bolest i poremecaj, i da, u neku ruku, te zene ne mogu sebe da sagledaju realno. I da na rakju krajeva mrsavost za njih nema cilj da pronadju momka ili da im drugarice kazu da su lepe. Ipak, treba se zapitati kako je sve pocelo. Da li je, na primer, u periodima kada su u modi bile obline i punije zene bilo ovoliko anoreksicara? Kladim se da nije. Moja bliska drugarica jedva je prezivela, bolovala je od anoreksije. A nije bila debela pre bolesti, imala je fine obline. Naravno, ako se kao uzor uzme Kira Najtli, bila je "debela", ali ko kaze da Kiru treba uzeti kao uzor? Moja drugarica je bila blize idealnoj tezini od ekstra mrsavica, manekenki i gorepomenute Kire. Ipak, kada su je u drustvu prozivali da je debela, pocela je da drzi dijetu. Smrsala je oko 5 kg. Ok. Tada su poceli da joj govore da super izgleda, i da treba da smrsa jos samo kilogram-dva i da ce biti idealne kilaze. Smrsa ona jos nekih 4-5 kg za kratko vreme. Tada je vec postajala premrsava. Pomislio bi covek da su je sa svih strana upozoravali. Ne!- i dalje su se divili njenoj figuri i govorili da je ranije bila predebela. I devojka ponovo smrsa, valjda iz straha da se ne ugoji. I tako... Spadne na nekih 39 kilograma. Izgubi menstruaciju i svo salo iz tela, tako da nije mogla udobno ni da sedi ni da koraca jer je izgubila masno tkivo i na stopalima (oni mali jastucici na stopalima koji sluze da te ne zuljaju kosti dok hodas). Kosa joj se istanjila a koza perutala. Najjace od svega- niko joj nije rekao da lose izgleda. Neke bolesnice (u glavu, ocigledno) su joj govorile da ima sjajnu figuru. Devojka se jedva izvukla.

Kada prestane kult mrsavosti i proglasavanje celulita i strija gorim bolestima od anoreksije, smanjice se i broj tinejdzerki koje upadaju u ovaj kosmar.

Poslednja izmena:
Pa mora da prestane jednoga dana, makar za 200 godina. Moda mrsavih i moda bucki se smenjuje tokom vremena.

Ja zaista ne znam kako se protiv toga boriti, onako u malom. Licno sam sebe uvek smatrala ok, iako sam tako gradjena da ne mogu da budem mrsava (siroki kukovi, guza...) Ali bilo je zaista tesko tokom tijedzerskih godina, kada pogledas sebe i pomislis da izgledas dobro, a onda odes u skolu i svi te gledaju onom kombinacijom uzasnutog i sazaljivog pogleda. Pa ono: znam ja dobru dijetu... A ako im kazes da ne treba da smrsas, jer po svim sandardima imas normalnu kilazu i da koliko god smrsala ne mozes da suzis svoje karlicne kosti, pogledaju te jos tuznije (uz dodatak pogledu: blago meni sto ja nisam takva). A ti zapravo ne izgledas zaista ruzno, npr. imas telo kao pescani sat, sto je do pre samo 30 godina smatrano izuzetno lepim. Ali mozes ti da teoretises koliko god hoces i da filozofiras da bi se utesila, ako na svakom koraku se susreces sa tim pogledima i pricama. Pazi kad razumem kako neko moze da sklizne u anoreksiju.

Sto se mene tice, nikada nisam volela da jedem, ali nikada nisam bila mrsava. Tako da nisma ni pokusala sa tom metodom, srecom. Neke stvari su prosto genetske (metabolizam, telesna gradja... i sl.)

PS-Svacije telo ima svoju idealnu tezinu, sa kojom se oseca najzdravije i najbolje funkcionise, nezavisno od toga sta okolina ili smrdljivi Kosmopoliten kazu (narocito Kosmopoliten!). Za mene je to 52 kg. Sada imam 55.

Poslednja izmena:
Sekta sta reci vise, samo sto je zalosno sto devojcice/zene koje teze tome ne mogu da skapraju.
"Super" su im mere,moje telo ne bi nikad izdrzalo tih njihovih 46-47 koliko bih ja otprilike trebalo da imam.
Koliko covek treba o sebi da ima nisko misljenje da bi se usresredio na to da unisti svoji organizam i sta doprinosi tome? To je pravo pitanje. Koji je to tacno skup desavanja u zivotu jedne osobe?

Iako anoreksicara ima svih uzrasta i oba pola, ipak najvise obolevaju tinejdzerke. Mislim da si bas ti (ispravi me ako gresim) pricala o tome kako tinejdzere drmaju hormoni i da mozak sazreva do kasnih dvadesetih... Sa 15 godina, svaka glupost moze da te izvede iz takta. Pogotovo ako mislis da si ruzna i da te niko nece zeleti. Pa onda pokusas racionalno da razmisljas, dobre drugarice i roditelji ti mozda kazu da je sve ok, ali ti pogledas oko sebe, a ono sa TV-a i kisoka vire razne Kire Najtli i silni recepti za dijetu i gorepomenuti tuzni pogledi okoline...

PS-Smatram da je 47 premalo i za mene, imam 1.60m

A sta ja da kazem sa 174???? :-)) Isparila bih u trenutku.
Da rekla sam za hormone i to jeste tako, ali mnogi od nas prodju taj kriticni period razvoja i nista, bilo pa proslo.
Hm imala sam drugaricu koja se istripovala za nos u tom periodu, negd eu 14-oj i ona ni do dana danasnjeg nije prevazisla taj problem, ubedjena je da je ruzna, da je niko ne voli zbog nosa itd. Iskreno nos joj je kao i svaki drugi nos, ali ona je zelela deciji, prcasti nos. Prestale smo da se druzimo, jer ja nisam vise mogla da slusam, narocito kad je izgubila oblik devojcice i dobila oblik zene (kukovi i ostalo). Tada je pocela i o debljini. Znaci ja sam se druzila sa osobom koja je bila ocajna, imala problem sa samom sobom i nisam mogla da joj pomognem. Treba da se covek druzi sa takvom osobom da bi shvatio kako je druziti se i slusati i voditi beskrajne razgovore, koji nicemu zapravo nisu vodili.

Ja sam se u tom uzrastu tripovala za naocare. Pa sam uzela sociva, i sve je bilo isto- isto sam se osecala i okolina me je isto dozivljavala. To me je navelo da ukapiram da neke stvari ne zavise od onoga sto ti mislis da je problem.

Kao osoba sa najvecim Cosmo "grehom" (velika zadnjica) mogu da kazem da zadovoljstvo samim sobom apsolutno ne zavise od fizickog izgleda. Ali necu da lazem da je svejedno u nekim stvarima. Ipak ostaje ta frka sto, bar kod nas, ne mozes tek tako da nadjes odecu. Ja, na primer, ne mogu da nadjem pantalone (pristojne cene) koje bi mi odgovarale. I ma koliko si prosla pubertet i sigurna si u sebe... Kada probas svaki (ali svaki) model pantalona u radnji i u nekoliko velicina, i 0 (slovima: nula) ti odgovara- dakle, nijedan model od svih koji postoje ti ne odgovara- osetis se pomalo fuj. Ali to nije razlog da se pretvoris u kostura...

Uvek sam govorila: ako je stvar samo u privlacnosti muskarcima (sto je cesto vazna stavka), to je najmanji problem. Umesto sto drzis dijetu i izglednjujes se i mrzis sebe jer imas malo salca na butinama, nadji muskarca koji voli "punacke" zene.

Back