prisustvo oca na porodjaju

Да се разумемо, јесам за то уколико обоје желе и уколико су обоје психички спремни за тако нешто....и наравно - уколико болница има могућности да организује тако нешто.

..И не волим када од лекара правите бауке... Лечите се код баба-врачара ако им толико не верујете!

А замишљам тек ту праксу спроведену у болници у којој сам се ја порађала и која је зидана у претпрошлом веку: у претпорођајној сали величине 3 пута 5 наређано је 6-7 кревета на којима као сардине лежи 6-7 жена... Крв свуда наоколо, жене само покривене чаршавима, нека стење, нека повраћа, нека јауче, нека вришти, урла...и 6-7 срећних мужева који сви заједно сате и сате проводе у свему томе држећи супругу за ручицу и марамицом јој квасећи лишце као у филмовима...

Ја не знам како је то жена сатима препуштена сама себи - ми смо имале друштво једна друге, још да су нам и мужеви били ту - пала би журка!
(Иначе, сестре и бабице су све време у тој истој просторији...)

:shock: ah, napalih se

Jao hellen, ja sam samo kritikovala to sto naplacuju 15 000din za prisustvovanje porodjaju, a boksevi u narodnom frontu nisu kao u toj bolnici gde si se ti poradjala, pa 6 7 zena u istoj prostoriji.Mada ja to nisam videla pa je velika verovatnoca da gresim, a i svest zene je u trenucima pred porodjaj zaista suzena, iz iskustva znam (kada sam u nase porodiliste isla na CTG pred drugi porodjaj i prosla pored sale nisam mogla da verujem koliko je velika:shock:...meni je pri prvom porodjaju delovalo tako mala i skucena...)
A panicara ima medju svima i naravno da ocevi treba da budu sigurni da zele da prisustvuju i da prodju obuku u savetovalistu

I jos nesto, kod nas u porodilistu, ako se porodjaj oduzi, zena uglavnom lezi sama u sali, a babice ili sestre je obilaze na neko odredjeno vreme (i to uglavnom zavisi od toga koliko su platile doktoru odnosno da li su isle kod njega privatno...)
Moja sestra se porodila u Novom Sadu i takodje je uglavnom bila sama, a babica je samo obilazila na nekih 15-20 minuta, dok se nije skroz otvorila.
Ne mislis da bi bilo mnogo bolje da je muz mogao da prisustvuje, makar izasao onda kada sam porodjaj krene???

Jedino je vazno ono sta se supruznici dogovore, bez nametanja sa strane. Mojoj supruzi je bilo lakse sto nisam prisustovao, iako sam bio spreman da ostanem.
Krvi sam se nagledao, mada mi i dalje nije prijatno. Svoju majku previjao, cistio kadu od krvi i vodio na usivanje kod hirurga. Kad te muka natera, sve istrpis.
Hani, tvoj muz je stvarno ekstra junacina, ali nikad ne znas, kad ce da zakaze u zivotu i to verovatno kod neke banalne stvari.
Zato, ne hvali se i ne kudi.(Ovo napisah, kao odgovor na herojsku amputaciju, pu, pu, pu, daleko bilo).
nije mi bio cilj da predstavim svog muza kao ekstra junacinu,ali kad ti kazes...pa i jeste!!!
do sada nije zakazao ne znam zasto bi od sada,nemoj da si ljubomoran ne mogu svi da gledaju krv:lol:

nije mi bio cilj da predstavim svog muza kao ekstra junacinu,ali kad ti kazes...pa i jeste!!!
do sada nije zakazao ne znam zasto bi od sada,nemoj da si ljubomoran ne mogu svi da gledaju krv:lol:

Obicno iskuliram ovakve odgovore.
Ne radi se o tvom muzu, nego o tebi. Njemu svaka cast.
Navodim ti primer moje komsinice, koja ceo zivot hvali, te svog muza, pa onda decu(njena su najpametnija), pa sve joj je super, a ljudi je polako zaobilaze, jer brate smara.
Ne zelim da te zadesi ista (strasna) sudbina, a sve vodi ka tome.
Ovo za ljubomoru je ekstra biser:lol::lol::lol:
Pozdrav.

Pametno je da otac bude prisutan kad mu se zena poradja, ali samo ako je on pametan i ako zna nesto o porodjaju. Treba pre toga da procita o porodjaju u nekom casopisu.

Ma u pravu si! Oduvek sam se pitao zasto doktori toliko idu u skolu kad sve ima u casopisima!:lol:

Sta bi trebalo po tebi da zna, pa nece on da je poradja? Ili da zna koliko i kako da je drzi za ruku? :idea:

Obicno iskuliram ovakve odgovore.
Ne radi se o tvom muzu, nego o tebi. Njemu svaka cast.
Navodim ti primer moje komsinice, koja ceo zivot hvali, te svog muza, pa onda decu(njena su najpametnija), pa sve joj je super, a ljudi je polako zaobilaze, jer brate smara.
Ne zelim da te zadesi ista (strasna) sudbina, a sve vodi ka tome.
Ovo za ljubomoru je ekstra biser:lol::lol::lol:
Pozdrav.
decko ti si malo promasio temu,zalutao u svojim pretpostavkama i poredjenjima a i pogodila te moja sala o ljubomori
no kako obicno iskuliras ovakve odgovore mislim da je ovo kraj diskusije o meni/mm/etc
pozdrav i tebi

Da sam napisala da treba da procita nesto iz neke knjige to bi za buduce oceve bilo previse. Treba da zna da li doktor i medicinske sestre rade sve kako treba.

Ma ne lupetaj, majke ti.
Da tip koji se edukovao iz casopisa "Mama i beba" u pola price pritrci i zavali doktoru (akuseru od 7 godina medicine) samarcinu jer misli da nesto radi pogresno! Ili da pocne da izlaze svoj emisljenje o situaciji u kojoj su se zadesili - "E, a zasto ne pokusate sad...".
Pa mislim da bi ga i doktor i babice poslali svi u tri fine materine!

Ok, ako zeli da prisustvuje, moze. Moze i da se unaprijed informise da zna sta sve moze da ocekuje, ali ne vidim razlog da mora da se edukuej specijalno radi toga. Ako bolnica odobrava, neka gleda covjek, ako vec to on i zena zele. Bez obzira na to da li je procitao casopis ili prirucnik o trudnoci...

Svaki muskarac je drugaciji tako da je o tome polemisati je nepotrebno.
Iako bih ja licno lepo pustila svog muza da ide da se napije i proslavi rodjenje deteta sa svojim drustvom a da meni ostavi da sama bez njegove hektike i panike dovedem nase cedo na ovaj svet... :heart:

Ne svidja mi se ta ideja nimalo,žena treba da je sa gonekologom i sestrama
u porodjajnoj sali jer su oni obučeni za to,što bi muškarac stajao tu kao pao s Marsa
i gledao 'uživo prenos'? to je nametnuto i ne podržavam. :-)

Мало ми смешна формулација ''не подржавам''. :lol:
Као да треба консензусом да одлучимо да ли да подржимо или не, и као да ће од нас зависити да ли ће неко присуствовати порођају своје жене или не.
Мислим, ок је говорити у лично име.

Лепо каже Коцкица:
Svaki muskarac je drugaciji tako da je o tome polemisati je nepotrebno.

Ја бих додала: и свака жена је другачија, и сваки пар је другачији...па нек свако ради како му је воља и како му одговара. Шта има ми да подржавамо или не подржавамо туђе изборе.

(Извини, знам да сам се ухватила за реч, али била ми је шлагворт. ;))

I jos nesto, kod nas u porodilistu, ako se porodjaj oduzi, zena uglavnom lezi sama u sali, a babice ili sestre je obilaze na neko odredjeno vreme (i to uglavnom zavisi od toga koliko su platile doktoru odnosno da li su isle kod njega privatno...)
Moja sestra se porodila u Novom Sadu i takodje je uglavnom bila sama, a babica je samo obilazila na nekih 15-20 minuta, dok se nije skroz otvorila.
Ne mislis da bi bilo mnogo bolje da je muz mogao da prisustvuje, makar izasao onda kada sam porodjaj krene???

Ja sam se takodje porodila u NS-u i maltene sam celo vreme bila sama ( ignorisem 2 sestrice studentkinje koje su sedele u sobi i tracarile, a na svaki moj jauk prevrtale ocima u fazonu - ne mozemo ni da pricamo od ove...:otkacio:) ,a babica je dolazila par puta da me obidje. Posle je dosla jos jedna zena kad su mi vec probusili vodenjak i rekli da se napinjem... A istina je da tamo ima jedno 5 kreveta, pa mogu da budu svi popunjeni a i ne moraju. U salu ides sama.
Malo sam skrenula sa teme ( to mi je danas specijalnost). Ne znam da li bi volela da mi muz bude prisutan. Sa jedne strane bih, jer bi volela da vidi da roditi dete nije lako, pa bi mozda naucio vise da ceni i mene i to dete. A sa druge strane ne bih, jer mislim da bi se njegova nervoza prenela i na mene , pa bi i sam porodjaj bio stresniji i verovatno duzi.

nikako muža u porođajnoj sali...barem ne mog...pa da mi govori kako sam ja super i jaka i fantastična,i da ću i ovo da izguram i tako to...ma lupila bih ga tako da se onesvesti...dosta mi je tamo moja muka,a ne da mi drži ruku i priča bezveze kad on ne oseća bol...neka se on lepo zabavi sa društvom,proslavi rođenje deteta,a onda neka dođe u poseti i govori mi najlepšte stvari na svetu,i da najlepše komplimente bebi i meni..

Meni je Žarko bio tu... Ja nisam insistirala - čak na protiv, htela sam da kroz to prođem sama... Al kad je počelo stani-pani bilo je - NEMOJ DA IDEŠ, nemoj da ideeeeš (a nije ni mislio nego sam ja nešto tripovala ) :lol:

I što me onako, pomalo gricka - prvi je ON dodirnuo naše dete i prvi je ON poljubio Lenu

Ništa mnogo nije pričao - ja mu u nekom napadu kažem: Pričaj, pričaj, pričaaaaj... I on počne da lupeta neke gluposti i da me zasmejava... E onda - ajd sad dosta - pa - Masiraaaaaj meeee... podigni me malo gore i sl.

On i ja sami u sali - beba dolazi : )

e Becky zavidim ti,tvoj mužić nije neka pričalica...ali moj je totalno drugačiji...da je bilo mogućnosti da bude u sali,on bi danima kružio po internetu,i pokušavao sve da sazna o porođaju,pa bi me onda nervirao nekim statistikama...:dash:....mada bi to on naravno radio samo da me smiri i nekako pomogne,ali u ovakvim situacijama on mi nije nikakva pomoć...on se zagubi,pa mi samo otpomaže,,,a opet iz najbolje namere...:otkacio:

Ja ne verujem da bi moj pao u nesvest, ali bi bio toliko nervozan da bih ga najverovatnjije sama izbacila iz sale... :thumbdown: evo vec i prosli put kad smo bili kod lekara i prevodioc nije mogao da prevede sta je pisalo on je digao frku... da bi na kraju se ispostavilo da je sve u redu, nego da pise da je beba mala pa se otkucaji srca jos ne mogu cuti... sve u svemu oprostite na ovolikom smaranju, ali je i dalje cinjenica da bi on bio toliko nervozan da unervozi i mene... :dash: tako da ce biti: dragi idi pij!! :pivce:

Back