Pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu - pametan potez ili greška?

Pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu - pametan potez ili greška?

 • Dobar potez

  glasova: 3 25,0%
 • Greška

  glasova: 7 58,3%
 • Ne znam

  glasova: 2 16,7%

 • Ukupno glasova
  12
 • Ova anketa će se završiti: .
Knez Pavle je bio jedna slaba ličnost bez ikakve vizije. Hteo je da u kratkom roku napravi zaokret ka Hitleru i zbog toga je izazvao stanovništvo na pobunu. Nema ikakvog smisla da je to uradio da bi izazvao puč jer je on tada bio na vlasti i mogao je ostati čvrsto uz Britance pa bi ionako izazvao napad Nemačke.
Hteo je da napravi uslugu englezima Tako sto ce onemoguciti pristupanje jugoslavije nemackom paktu do cega je englezima bilo veoma stalo I istovremeno da se pred Srbima opere od odgovornosti za rat I stradanja .
 
Greška, najbolje da je ostala neutralna. A najveća greška je bilo potpisivanje a onda poništavanje potpisa, to Hitler nikad nije oprostio Srbima:

Europe_under_Nazi_domination.png
Neutralnost uopšte nije bila u ponudi.
 
Postoje pragmatični ljudi koji misle da je to bilo jedino moguće rešenje zbog pritisaka koji su dolazili iz Berlina i zbog svih okolnosti koje su vladale u tom periodu. Ja mislim da je trebalo ići samo do sporazuma o neutralnosti sa Silama osovine, i da je ta poslednja opcija bila odbijena onda bi sledila organizacija odbrane od očekivanog napada. Nikakav paraf o pristupanju Silama osovine nije dolazio u obzir.
Nije postojao način da se ne pristupi trojnom paktu sa ljudima koji su postavljeni u vladu i vojsci. Na tome se radilo 20 godina i stvorena je vlada i vojska koju ne zanima Jugoslavija, nego lični interesi, kao što je isto to radjeno sa drugom Jugoslavijom....sva gamad Srba je bila u vrhu vlasti, kao i osamdesetih...
 

Back
Top