Pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu - pametan potez ili greška?

Pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu - pametan potez ili greška?

• Dobar potez

glasova: 3 25,0%
  • Greška

glasova: 7 58,3%
  • Ne znam

glasova: 2 16,7%

• Ukupno glasova
    12
  • Anketa je zatvorena .

Meliot

Elita
Poruka
20.856
O pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu i njegovom kasnijem odbacivanju na protestima 27. marta 1941. ispisane su stranice i stranice i snimljeni su brojni dokumentarni i igrani filmovi i serije. Da li je odluka kneza Pavla Karađorđevića i vlade Cvetković-Maček bila dobra imajući u vidu sve okolnosti koje su pratile taj događaj?

potpisivanje-trojnog-pakta.jpg

O pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu i njegovom kasnijem odbacivanju na protestima 27. marta 1941. ispisane su stranice i stranice i snimljeni su brojni dokumentarni i igrani filmovi i serije. Da li je odluka kneza Pavla Karađorđevića i vlade Cvetković-Maček bila dobra imajući u vidu sve okolnosti koje su pratile taj događaj?
Одлука Владе о приступу Тројном пакту је апсолутна грешка и срамота. Зато се народ побунио 27. марта.

Одлука Владе о приступу Тројном пакту је апсолутна грешка и срамота. Зато се народ побунио 27. марта.
Postoje pragmatični ljudi koji misle da je to bilo jedino moguće rešenje zbog pritisaka koji su dolazili iz Berlina i zbog svih okolnosti koje su vladale u tom periodu. Ja mislim da je trebalo ići samo do sporazuma o neutralnosti sa Silama osovine, i da je ta poslednja opcija bila odbijena onda bi sledila organizacija odbrane od očekivanog napada. Nikakav paraf o pristupanju Silama osovine nije dolazio u obzir.

Postoje pragmatični ljudi koji misle da je to bilo jedino moguće rešenje zbog pritisaka koji su dolazili iz Berlina i zbog svih okolnosti koje su vladale u tom periodu. Ja mislim da je trebalo ići samo do sporazuma o neutralnosti sa Silama osovine, i da je ta poslednja opcija bila odbijena onda bi sledila organizacija odbrane od očekivanog napada. Nikakav paraf o pristupanju Silama osovine nije dolazio u obzir.
Пабило би то апсолутно добро за Југославију али за Берлин није. Берлин је инсистирао потпис за приступ Тројном пакту. То што је обећавао излаз на Солун, само кретање транспорта кроз државу, .....и друге повољности су само обећања која би, највероватније била прекршена убрзо после потписа.

Zašto imaš takvo mišljenje?
1. KJ je bila ekonomski ovisna o Nemackoj.
2.KJ je bila okruzena sa drzavama koje su vec bile pristupile paktu
3.Francuska je vec bila okupirana
4.Britanija nije mogla nicim pomoci KJ
5.Vojska KJ je bila daleko inferiornija od Wehrmachta, nije imala saveznika, niti je imala liniju snabdevanja ratnim materijalom

1. KJ je bila ekonomski ovisna o Nemackoj.
2.KJ je bila okruzena sa drzavama koje su vec bile pristupile paktu
3.Francuska je vec bila okupirana
4.Britanija nije mogla nicim pomoci KJ
5.Vojska KJ je bila daleko inferiornija od Wehrmachta, nije imala saveznika, niti je imala liniju snabdevanja ratnim materijalom
Pa ja sam rekao da je trebalo potpisati najviše ugovor o neutralnosti sa Trojnim paktom. Nisam ni mislio da je vojska Kraljevine Jugoslavije mogla da ratuje sa Silama osovine.

Hitleru je trebala Jugoslavija, tako da bi je okupirao, i onako je preksio sve zive sporazume sto je potpisao. Ta prica kao Kraljevina Jugoslavija pristupala trojnom paktu i resila sve probleme je bajka.
Niko nije rekao da bi rešili sve probleme,samo bi bio odložen rat za koji nismo bili spremni.
Pakt je bio samo kupovina vremena.

Back