Pripreme za pravni faks

Pravosudni ili poslovni smer?

• pravosudni

• poslovni

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
e ljudi ako se iko smisli da procite ovo imam nekih dest(stupid)pitanja.zanima me ako znate nekog '88 ko je upisao pravni jer sma cula (e sad su to price,al ipak)da nije bilo nijednog pitanja na testu iz onog materjala za pripremu(sa 500000 zad) a onda sam opet cula pricu da ce biti sto posto nekih sesnaest sad(ljudi mnogo s''' al covek se ipak zamisli).dr stvar je u vezi priprema meni se cini da nema svrhe ici na one sto su u pravnomjer ti tamo samo kazu skraceno sta treba da ucis a to mozes da uzmes od nekog ko je isao ili ce ici..one u cetrnestoj su vec stigle do pola sa gradivom a meni se ustvari najbolje cini uzimanje privatnog profesora(opet ako znate nekog ko dobro pripreme vicite) i to vise jer ce da te tera da ucis(ne bukvalno,but you know):D iz zadnja stvar al sovim cu na forum za fax nasla sam pre mesec dana na nekom sajtu za skidanje najcescih pitenja kod profesora na faxu al ne mogu da se setim a ne bi bilo lose da imam,tako da ako neko zna ISTA WRITE!:roll:WRITE!:D:D:heart:

Prijemni je bio OK,posebno istorija,srpski je malo tezi,bar meni bio.Ucila sam iz informatora,ali resenja su cesto netacna pa je neophodano koristiti i knjige iz istorije,mada sam vidjala i ljude koji su ucili po lekcijama,sto po mom misljenju i nije bas normalno ali dobro...Ne bih rekla da su pripreme neophodne ali ne mogu da skode,a kostaju.U svakom slucaju,prijemni padne minimalan broj ljudi a one koji upisu vec 1.10. doceka uzasna statistika o broju onih koji redovno daju godine,zavrsavaju....

Ja sam išso na pripreme u centar Ekilibrio, one su počinjale od decembra, pa do juna meseca... Mislim da ne treba učiti iz one zbirke, imaš dovoljno vremena da pređeš tri knjige - iz četvrte godine imaš jedno ili dva pitanja, i odnose se na parlamentarizam u Jugoslaviji ... eto, to nauči iz četvrte knjige.

Meni je test bio malko teži, ali dobro sam ga uradio.
Srpski sam izvlačio iz informatora sva dela, sve stilske figure ...

nadam se da sam pomogao.

Надам се да ће ово неко прочитати. Ја нисам ишао на припрее на факултету, али сам положио пријемни и упао на буџет, накако. Хоћу да кажем да није неопходно, али је добро у сваком случају. Добро је да мало осетите чари факултета, законе који тамо важе, речју- академски живот. Што се тиче пријемног ту, деценијама већ, важи следеће правило: ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УПИСУЈЕ НЕОГРАНИЧЕН БРОЈ ОГРАНИЧЕНИХ ЉУДИ. Ткао да немојте се бринути за упис:mrgreen:. Питања из информатора мислим да није било, али то није ништа страшно зато што су она питања која су у информ. питања из старих уџбеника, који су имали другачији програм, слижио бих се са колегом да у информ. има доста грешака, катастрофалних додао бих. Тако да се на исти немојте ослањати превише.
Питања која сам имао:

Вође свете чете били су_________ и __________ .

После које битке је дошао на власт Милутин, а после које Драгутин (на пример-не сећам се тачно)

Песник Пиндар пореклом је био из полиса___________ ?-Тражени одг је Тебе (Беотијске). (Стицајем околности ја знам да је исти пореклом из Киноскефале, али тај одговор вероватно неби био признат.)

Тесла је рођен у а) Госпићу б) Смиљану б) Загребу д)...

Из србског стравична небулоза: Србски језик је: а) јужни јужнословенски б) северни јужнословенски в) источни јужнословенски г) ЗАПАДНИ јужнословенски што је и био тачан одг. На то питање није знао одговор мој ћале који је завршио србски и књиж, и двоје проф из гимнасије! АЛ шта ћеш, било такво питање.

Ако имате које још питање ја сам у теми поред:)

Надам се да ће ово неко прочитати. Ја нисам ишао на припрее на факултету, али сам положио пријемни и упао на буџет, накако. Хоћу да кажем да није неопходно, али је добро у сваком случају. Добро је да мало осетите чари факултета, законе који тамо важе, речју- академски живот. Што се тиче пријемног ту, деценијама већ, важи следеће правило: ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УПИСУЈЕ НЕОГРАНИЧЕН БРОЈ ОГРАНИЧЕНИХ ЉУДИ. Ткао да немојте се бринути за упис:mrgreen:. Питања из информатора мислим да није било, али то није ништа страшно зато што су она питања која су у информ. питања из старих уџбеника, који су имали другачији програм, слижио бих се са колегом да у информ. има доста грешака, катастрофалних додао бих. Тако да се на исти немојте ослањати превише.
Питања која сам имао:

Вође свете чете били су_________ и __________ .

После које битке је дошао на власт Милутин, а после које Драгутин (на пример-не сећам се тачно)

Песник Пиндар пореклом је био из полиса___________ ?-Тражени одг је Тебе (Беотијске). (Стицајем околности ја знам да је исти пореклом из Киноскефале, али тај одговор вероватно неби био признат.)

Тесла је рођен у а) Госпићу б) Смиљану б) Загребу д)...

Из србског стравична небулоза: Србски језик је: а) јужни јужнословенски б) северни јужнословенски в) источни јужнословенски г) ЗАПАДНИ јужнословенски што је и био тачан одг. На то питање није знао одговор мој ћале који је завршио србски и књиж, и двоје проф из гимнасије! АЛ шта ћеш, било такво питање.

Ако имате које још питање ја сам у теми поред:)

Definitivno si u pravu...nista licno tako da se nemoj naci uvredjenim ........ neograniceni broj ogranicenih ljudi a ti spadas u ovu drugu grupu....
pa kako neko moze pozeleti da upise pravni fakultet kada vidi ovo/..... kako si ti uradio test iz srBskog jezika ??? Jel to neki prelaz P u B ??? Mislim ni ja ne obracam paznju na veliko - malo slovo na znakove interpunkcije i sl. dok kuckam po forumimam jer me mrzi ali brate ovakve greske jos tri puta ponovljene nisu slucajnost vec su glupost.....

Crazy.... nemoj da te prijemni brine kada su ovakvi polagali moze svako :)....
Zaista prijemni je najmanji problem jer problemi dolaze tek kasnije :))))))

Definitivno si u pravu...nista licno tako da se nemoj naci uvredjenim ........ neograniceni broj ogranicenih ljudi a ti spadas u ovu drugu grupu....
pa kako neko moze pozeleti da upise pravni fakultet kada vidi ovo/..... kako si ti uradio test iz srBskog jezika ??? Jel to neki prelaz P u B ??? Mislim ni ja ne obracam paznju na veliko - malo slovo na znakove interpunkcije i sl. dok kuckam po forumimam jer me mrzi ali brate ovakve greske jos tri puta ponovljene nisu slucajnost vec su glupost.....

Crazy.... nemoj da te prijemni brine kada su ovakvi polagali moze svako ....
Zaista prijemni je najmanji problem jer problemi dolaze tek kasnije ))

kako si ti uradio test iz srBskog jezika Фалио ми је један поен за макс. учинак :whistling::-D:-D
Ваљда је прелазак Б у П, младићу? Погледајте мало старије текстове и видите како тамо стоји. Оно што је старије више се цени, а то ћете на Правном веома добро схватити. Што се тиче ограничених људи њих има свуда, а на Правном понајвише из простог разлога што исти уписује највише људи, али НЕ брините! Брзо се они разиђу, а ако погледате статистику колико људи годишње заврши факултет, схватићете да Правни није НИ МАЛО ЛАК и да је ИЗУЗЕТНО ТЕЖАК И ОЗБИЉАН ФАКУЛТЕТ који заиста ДАЈЕ СВЕСТРАНО И ВЕОМА КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ, наравно оном ко је за исто спреман да се жртвује, да ради. НИШТА НЕМА ОЛАКО, можда на приватном, то не знам.

Zaista ne zelim da gledam stare tekstove. Mi Srbi se uvek okrecemo necemu starijem i kako je bilo nekad umesto da guramo i vucemo napred pa da vidimo kako ce biti u buducnosti tako da mene zaista ne interesuje kako je bilo nekad sem mozda informativno da zadovoljim neku svoju znatizelju ali u ovom slucaju cu Vam verovati na rec.
Svestrano obrazovanje bla bla bla... ja bi pre upotrebio rec nepotrebno obrazovanje... to da li je kvalitetno i koliko necu da sudim ali ako gledam po sebi i kolegama onda definitivno od kvaliteta nema ni K ...
Iz generacije izadje po jedan kvalitetno obrazovan tj. nabuban do beskraja koji ili koja je uspeo/la da sve sto je ucio/la zadrzi u glavi ... skidam im kapu i svaka im cast ali to su obicno bubalice koje i ostanu dalje na fakultetu kao asistenti a ni oni a ni mi ostali (sebe smatram u prosecne studente) ne umemo ni najobicniji sablonski ugovor da sastavimo a da ne pricam o necemu vise.... toliko o kvalitetu... btw. na tom istom fakultetu ja gulim vec ne znam ni sam koliko sa jednim ispitom i nikako da diplomiram ali polozicu i taj ispit ako ne pre onda juna ili septembra zavisi kako bude bila primenjena ova "bolonja" na tom predmetu..... mada se pitam da li je moguce da ispolazem 30 ispita a da taj jedan kao poslednji toliko ne mogu da naucim ili je to samo izivljavanje bogom danih profesora... ehhh samo se nadam da ce doci neki mladji kadar koji je normalniji i manje iskompleksiran da kad moje dete upisuje fakultet dobije pravo obrazovanje a ne ovako. I sta kad zavrsim?? mogu da se slikam sa tom diplomom i da radim za 10 000 dinara mesecno dok ne steknem ono pravo obrazovanje koje ce mi biti potrebno u zivotu a vec posle toga ce sve doci na svoje ali zasto tako kada je taj fakultet isto mogao da me "ispraksira" pa da odmah krenem da radim punim kapacitetom da ne gubim vreme ni ja a ni drzava koja me skolovala..... no mi imamo svega na pretek :) ..... otisao sam u off topic a to ne volim.... :)

poz. i svako dobro :0

DRAGO MI JE StO SE PREPUCAVATE I TAKO TO AL,nazad na moju temu za pitanja ja sam mislila o NAJCESCIM posto sam procitala na sajtu da su neki likovi slusali predavanja kod provesora i belezili najcesce ponaljana pitanja a ono sto je SOFT napisao mi se cini da su sva moguca...love

mislila sma na grupu pitanja koju najcesce postavljaju profesori a ne na sva ispitna.gledajte ovako naisla sam na sajt na kome je lik napisao da su on i lokalni drugari blejali na ispitima kod profesora i sastavili spisak pitanja koja se najcesce ponavljaju.e ime sajta je bilo nesto kratko i lako al sam ja genije zaboravila totalno i zanima me bre ako neko od vas zna?znaci ne sva vec spisak najcescih.
ko zna love him:arrow::arrow::cool:

Pazi susretao sam se mnogo puta sa slicnim stvarima i mogu reci da nema leba tu....
Pitanja za prijemni ispit .... to vec nema sanse da se provali na taj nacin..
pitanja na ispitu..... verovatno postoji 50tak najmanje koje profesori najcesce postavljaju i vrte u krug ali ti opet vadis kvitice sa tri pitanja (pa mozes da juris kombinacije) ili vadis tri kvitice ili cetiri sa jedno pitanje ili po dva zavisno od profesora do profesora..... tako da obrni okreni ti moras da nucis sve.
Mozda ti ej bitnije da vidis koja pitanja ne trebas da ucis tj. na koja obraca najmanje paznju i koja hoce da zameni pa da to ne ucis ali da provalis ono sto on najcesce postaljva pa da naucis samo to .... nema tu polozenog ispita a narocito ne na pravnom jer ta pitanja koja dobijes van onih kojes i izvukla su obicno u nekoj vezi sa tim pitanjima sem ako ne dobijes neko pitanje iz neke druge oblasti kao extra pitanje a to se desava za vecu ocenu ili kada se dvoumi da li da te pusti ili obori :)

Zaista ne zelim da gledam stare tekstove. Mi Srbi se uvek okrecemo necemu starijem i kako je bilo nekad umesto da guramo i vucemo napred pa da vidimo kako ce biti u buducnosti tako da mene zaista ne interesuje kako je bilo nekad sem mozda informativno da zadovoljim neku svoju znatizelju ali u ovom slucaju cu Vam verovati na rec.
Svestrano obrazovanje bla bla bla... ja bi pre upotrebio rec nepotrebno obrazovanje... to da li je kvalitetno i koliko necu da sudim ali ako gledam po sebi i kolegama onda definitivno od kvaliteta nema ni K ...
Iz generacije izadje po jedan kvalitetno obrazovan tj. nabuban do beskraja koji ili koja je uspeo/la da sve sto je ucio/la zadrzi u glavi ... skidam im kapu i svaka im cast ali to su obicno bubalice koje i ostanu dalje na fakultetu kao asistenti a ni oni a ni mi ostali (sebe smatram u prosecne studente) ne umemo ni najobicniji sablonski ugovor da sastavimo a da ne pricam o necemu vise.... toliko o kvalitetu... btw. na tom istom fakultetu ja gulim vec ne znam ni sam koliko sa jednim ispitom i nikako da diplomiram ali polozicu i taj ispit ako ne pre onda juna ili septembra zavisi kako bude bila primenjena ova "bolonja" na tom predmetu..... mada se pitam da li je moguce da ispolazem 30 ispita a da taj jedan kao poslednji toliko ne mogu da naucim ili je to samo izivljavanje bogom danih profesora... ehhh samo se nadam da ce doci neki mladji kadar koji je normalniji i manje iskompleksiran da kad moje dete upisuje fakultet dobije pravo obrazovanje a ne ovako. I sta kad zavrsim?? mogu da se slikam sa tom diplomom i da radim za 10 000 dinara mesecno dok ne steknem ono pravo obrazovanje koje ce mi biti potrebno u zivotu a vec posle toga ce sve doci na svoje ali zasto tako kada je taj fakultet isto mogao da me "ispraksira" pa da odmah krenem da radim punim kapacitetom da ne gubim vreme ni ja a ni drzava koja me skolovala..... no mi imamo svega na pretek :) ..... otisao sam u off topic a to ne volim.... :)

poz. i svako dobro :0

Ма да, ми смо ретроградни...

Samo da dodam jos nesto, ja sam upisala 2005 pravni a pre toga sam isla na pripreme u XIV gimnaziju koje mi nisu NI MALO pomogle, covek samo diktira, mi pisemo i posle ucimo, isto kao u knjizi.
Bolje je da istoriju ucis sama, ne znam sta ce ti privatni profesor, da ti objasnjava drugi svetski rat...ako si u frci sa vremenom, nauci knjigu prve godine istorije kao oce nas, i izvuci iz informatora dela, autore i likove dela iz srpskog i to nauci, ostatak vremena usmeri na knjigu druge i trece godine, a najmanje na cetvrtu...Pa se vidimo na faxu:)

Htela sam da napisem 35bodova...
Zzbzala sam i to je i dalje lako, Srce moje...:):heart:
Srpski extra znam i prvu knjigu istorije za koju kazu da je najbitnija...
Imam vremena za ostatak...

Обратите пажњу на СИТНЕ СТВАРИ више пута сам писао о Епаминонди и Пелопиди, на томе ће да вас косе ко снопље, то, да знате све о Александру Великом, то се претпоставља, али ће да праве селекцију на неком зачкољицама.

Uzmes knjige iz istorije i bubas cinjenice - godine, nazive i sl. Akcenat na prvoj i drugoj godini, dok cetvrte npr ima vrlo malo. Srpski delom knjizevnost, delom gramatika i malo pravopis. E sad meni je za srpski bio jako koristan informator, jer se sablon testa iz srpskog nije menjao godinama. Istoriju ne uciti iz informatora, vec iz knjiga, a testove koristiti kao proveru. Sve u svemu, prijemni nije nista posebno. Tek vas ceka pravo ucenje. Sto se tice pripremne, nije neophodna, ali moze da bude korisna. Kazu sta ne treba, a videces i faks, buduce kolege i neke profe. Neka je sa srecom!

Back