Rudjer
Iskusan
- Poruka
- 5.513
Počeo sam da predajem engleski u jednoj srednjoj školi. Da li neko može da mi pokaže kako da napišem pripremu za čas na kojem treba da obrađujemo jedan tekst? Hvala!
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja sam apsolvent, nisam jos polozio metodiku, a na predavanja i vjezbe nisam isao.
Pitao sam par kolega, ali svako prica svoju pricu. Na kraju sam ja uzeo i sam napisao u svom fazonu i svidja mi se kako sam to uradio.
Predajem matematiku, ali pokušəću da ti pomognem.
Postoji šablon
1. Redni broj časa
2. Nastavna jedinica
3. Tip časa (obrada, uvežbavanje, provera znanja...)
4. Oblik rada (frontalni, grupni, individualni...)
5. Nastavne metode (dijaloška, monološka, demonstracije, ilustracije...)
6. Cilj časa (navedi šta želiš da postigneš kod dece tom nastavnom jedinicom, šta je bitno za njih)
7. Tok časa
-uvodni deo (u dve, tri rečenice podsetite se šta ste radili već a treba vam za ovaj čas)
-glavni deo (ovo ti je najvažnije, napiši koncept ako imaš obradu, ili pitanja koja ćeš im postavljati ako je utvrđivanje)
-završni deo (rezime, domaći zadatak)
Priznajem da sve ređe pišem pripreme posle 20 godina pričanja jednog te istog, ali u početku su mi veoma koristile. Dok ih pišeš, kao da si već održao taj čas. Sećam se, kad sam počela da radim, čak sam i vežbala kod kuće pred ogledalom (samo par puta, ha, ha, ha).
Nikad ne zaboravi da napišeš naslov na tabli, i ako imaš obradu, gledaj da ti cela lekcija stane na tablu. Nije loše da koristiš razne boje za pisanje. Ne čekaj da se jave, jer hoće nekad i da bojkotuju, već ih sve pitaj po nešto sitno. Ne viči, jer što si glasniji, i oni će biti bučniji. Uvažavaj ih maksimalno, čak i kad ne zaslužuju, i bićeš omiljeni profesor. Želim ti puno sreće.
Svaka čast tome ko te je primio da radiš u školi, a još bolja ideja je da pomoć tražiš preko neta. Pitaj nekog starijeg kolegu.
Nema potrebe za takvim izjavama...
Naravno da ova situacija mnogo više govori o obrazovnom sistemu nego o onome ko je pomoć tražio, ali složićeš se da je situacija zaista bizarna.
Čini mi se da je nekad postojala neka vrsta propisa da apsolvent može da predaje u školi ako je položio metodiku i ostalo iz pedagoške grupe predmeta, ali toga izgleda više nema. To bi, po meni, bilo sasvim opravdano. Ne treba srednjoškolski profesor da ima u malom prstu nauku kojom se bavi, mnogo je važnije da zna kako to da prenese, a to bi ga metodika, valjda, trebala naučiti.
Naravno, naš Ruđer se snalazi kako zna. On je pošten i iskren ali, što neko gore reče, ipak ne bih želio da mi uči dijete u školi.
A htedoh da napišem da čita Miliju Nikolića, pa se setih da za takve stvari nisu dovoljne knjige...
Evo da dodam jos par sitnica na ovaj iscrpan, tacan i koristan odgovorPredajem matematiku, ali pokušəću da ti pomognem.
Postoji šablon
1. Redni broj časa
2. Nastavna jedinica
3. Tip časa (obrada, uvežbavanje, provera znanja...)
4. Oblik rada (frontalni, grupni, individualni...)
5. Nastavne metode (dijaloška, monološka, demonstracije, ilustracije...)
6. Cilj časa (navedi šta želiš da postigneš kod dece tom nastavnom jedinicom, šta je bitno za njih)
7. Tok časa
-uvodni deo (u dve, tri rečenice podsetite se šta ste radili već a treba vam za ovaj čas)
-glavni deo (ovo ti je najvažnije, napiši koncept ako imaš obradu, ili pitanja koja ćeš im postavljati ako je utvrđivanje)
-završni deo (rezime, domaći zadatak)
Nikad ne zaboravi da napišeš naslov na tabli, i ako imaš obradu, gledaj da ti cela lekcija stane na tablu. Nije loše da koristiš razne boje za pisanje. Ne čekaj da se jave, jer hoće nekad i da bojkotuju, već ih sve pitaj po nešto sitno. Ne viči, jer što si glasniji, i oni će biti bučniji. Uvažavaj ih maksimalno, čak i kad ne zaslužuju, i bićeš omiljeni profesor. Želim ti puno sreće.
Dali ste mi ideju da imamo temu za metodologiju vezanu, šta kažete?
Milija Nikolić je skandalozno zastareo i apsolutno ga treba zabraniti.
ja sam spremala nažalost ispit iz te knjige i zaklinjala se da nikad neću to upotrebljavati u životu. ta knjiga je na granici karikature
Jeste, ni meni se ne dopada, potrebno je nešto savremenije, ali i dalje je on glavna literatura kada je Metodika u pitanju...
Ja sam uvek za eksperimente i da svako sam oseti, osmisli... neku novu tehniku, nikad klasika...
Ау, нек ти је Бог у помоћи.Ja sam apsolvent, nisam jos polozio metodiku, a na predavanja i vjezbe nisam isao.
Можда може нешто мени помоћи. Можеш ли ми навести неку методичку литературу?Треба ти припрема некога ко је то већ завршио.Пише се по шаблону, али буквално... Ја ти могу послати своју на мејл ( ја сам то радила из српског, не знам колико ће ти помоћи).
А за основну школу, постоји ли нека књига Наш језик?Милија Николић, Методика наставе српског језика и књижевности, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд 1992.
Ја сам само ту и користила. Све остале књиге нису биле методичке.