PRIMERI XF I UNC KOVANICA SRBIJE

Ako to ima njegov ujak ja sam Miki Maus, pa ja bi presvisnuo od srece...Hehehe...
Evo i nekih mojih dobrih komada...
Naravno, Mihajlo i nije Bog zna sta...Ali eto, cisto da stavim...Mogli bi mi reci i koliko on vredi, tj vasu procenu...

Ova kovanica nije ni UNC a ni XF ali ne znam gde da je stavim a zeleo bih da postavim jedno pitanje Marku, Bogdanu, Mehmedu ili Vuku vezano za nju: Da li da je cistim ili da je ostavim ovako "malo crnju" ???
Hvala unapred...
Pozdrav

Prilozi

• Aleksandar Obrenovic-1 dinar-1897-a.jpg
    Aleksandar Obrenovic-1 dinar-1897-a.jpg
    43,4 KB · Pregleda: 40
  • Aleksandar Obrenovic-1 dinar-1897-r.jpg
    Aleksandar Obrenovic-1 dinar-1897-r.jpg
    39,4 KB · Pregleda: 34
  • Kralj Petar-1 dinar-1915-ss-a.jpg
    Kralj Petar-1 dinar-1915-ss-a.jpg
    36,2 KB · Pregleda: 37
  • Kralj Petar-1 dinar-1915-ss-r.jpg
    Kralj Petar-1 dinar-1915-ss-r.jpg
    38,1 KB · Pregleda: 34
  • Mihajlo Obrenovic-5 para-1868-a.jpg
    Mihajlo Obrenovic-5 para-1868-a.jpg
    44,9 KB · Pregleda: 50
  • Milan Obrenovic-5 dinara-1879-a.jpg
    Milan Obrenovic-5 dinara-1879-a.jpg
    51,4 KB · Pregleda: 37
  • Milan Obrenovic-5 dinara-1879-r.jpg
    Milan Obrenovic-5 dinara-1879-r.jpg
    56,9 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena od moderatora:
srebro mora da oksidira i tako stvori zastitni sloj kako bi se zastitilo od daljeg propadanja
slicna prica je i sa olovom, bakrom itd...
sam odluci, mada je ja ne bih dirao.

ja bih da podelim sa ostalima jedan zanimljiv nacin ciscenja koji sam licno patentirao:D

dosta jeftin i za sada efikasan, bar sto se srebra tice :)
pokusao sam od nekih kovanica koje nisu bile ciscene da napravim pecat, bila mi sinula ideja da imam pecat sa grbom :D

kada sam krenuo da skidam mastilo sa kovanice sa njom je krenulo i ono sto je bilo crno :zcepanje: (bila je srebrna)

sve sto treba od pribora ti je mastilo i stapici za ushi
probaj sa nekim nasim jeftinim srebrom, pa ako ti se svidi mozes i na ostale da primenis:manikir:

poz

srebro mora da oksidira i tako stvori zastitni sloj kako bi se zastitilo od daljeg propadanja
slicna prica je i sa olovom, bakrom itd...
sam odluci, mada je ja ne bih dirao.

ja bih da podelim sa ostalima jedan zanimljiv nacin ciscenja koji sam licno patentirao:D

dosta jeftin i za sada efikasan, bar sto se srebra tice :)
pokusao sam od nekih kovanica koje nisu bile ciscene da napravim pecat, bila mi sinula ideja da imam pecat sa grbom :D

kada sam krenuo da skidam mastilo sa kovanice sa njom je krenulo i ono sto je bilo crno :zcepanje: (bila je srebrna)

sve sto treba od pribora ti je mastilo i stapici za ushi
probaj sa nekim nasim jeftinim srebrom, pa ako ti se svidi mozes i na ostale da primenis:manikir:

poz

Vrlo zanimljiv slucaj !Takodje i vrlo jeftin !
Hvala vam na savetu !:D

Ne diraj je nikako, pa znas koliko ja imam srebrenjaka koji imaju visok stepen gradajije (XF,UNC) a jos su tamniji i crniji od ovog tvog. Za kovanicu je najbitnije da nema fizickih ostecenja kao i da nije izlizana,tj.da je vidljivost detalja dobra i da nije pocela da korodira ako je u pitanju materijal sklon koroziji, sve ostalo je nebitno. znaci zapamti da bi kovanica bila XF ili UNC ne mora da sljasti nije to fol.
Znaci ostavi je slobodno, ovo je jako lijep komad, bravo Jovke,,pozdrav.

Ne diraj je nikako, pa znas koliko ja imam srebrenjaka koji imaju visok stepen gradajije (XF,UNC) a jos su tamniji i crniji od ovog tvog. Za kovanicu je najbitnije da nema fizickih ostecenja kao i da nije izlizana,tj.da je vidljivost detalja dobra i da nije pocela da korodira ako je u pitanju materijal sklon koroziji, sve ostalo je nebitno. znaci zapamti da bi kovanica bila XF ili UNC ne mora da sljasti nije to fol.
Znaci ostavi je slobodno, ovo je jako lijep komad, bravo Jovke,,pozdrav.

Ok, necu je dirati...I meni je lepsa ovako, poslusacu vukov i vas savet...
Hvala vam
Pozdrav

Evo ja ću da pohvalim! Pohvala! a jesu tvoji pošto ja znam da ovi komadi vrede po 50-200e a nešto nisam siguran da 15ogodišnji kolecionar može da ih priušti sebi(pogtovu u Srbiji)...i mislim da ti nije tema za njih, oni se ne gadiraju isto kao moderna numizmatika...aj nešto o njima reci, pošto sam već pisao da je srenjevekovna srpska numizmatika najteža za skupljanje, najskuplja i najveći vrhunac kolekcionarstva...
lepi komadi još jednom!

Evo ja ću da pohvalim! Pohvala! a jesu tvoji pošto ja znam da ovi komadi vrede po 50-200e a nešto nisam siguran da 15ogodišnji kolecionar može da ih priušti sebi(pogtovu u Srbiji)...i mislim da ti nije tema za njih, oni se ne gadiraju isto kao moderna numizmatika...aj nešto o njima reci, pošto sam već pisao da je srenjevekovna srpska numizmatika najteža za skupljanje, najskuplja i najveći vrhunac kolekcionarstva...
lepi komadi još jednom!

Hvala vam !
A nabavio sam ih posteno, jer kao sto jednom rekoh, malo sam zaposlio drugare, dedu i babu, pa su se raspitivali ko ima i gde stare pare, tako da su mi neki cak i za dzaba davali, duplikate sam prodavao pa sam kupio srednjvekovne kovanice, doduse, po manjoj ceni...Neke sam i menjao...I tako... Toliko o tome. E sad, mislim i koliko me moje znanje sluzi, ovaj prvi je Dragutin kao sto sam i napisao, raski kralj od 1276 do 1282 a sremski od 1284 do 1316, prepustio je raski tj srpski presto bratu Milutinu. A ostala tri mislim da su dusanove kovanice, negde pre njegovog krunisanja koliko mi se cini...Ako sam pogresio negde molim vas ispravite me... Jos jednom hvala...

pozdrav, odlicna tema. Naterala me da prvi put pokusam da fotografisem kovanice, imam amaterski aparat, slike i nisu nesto ali eto.

1884 - vrlo retko u ovom kvalitetu

Prilozi

• 100_0158.jpg
    100_0158.jpg
    37,2 KB · Pregleda: 64
  • 100_0159.jpg
    100_0159.jpg
    43,5 KB · Pregleda: 64
  • 100_0165.jpg
    100_0165.jpg
    30,9 KB · Pregleda: 62
  • 100_0166.jpg
    100_0166.jpg
    43,1 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Hvala! Meni licno najvise se svidjaju ovih 25 para, imam jos jedan takav, poprimili su neki fenomenalan ton uz kovnicki sjaj, veoma su lepi uzivo u paru.

Sutra cu da stavim jos nekih perpera, petodinarku iz 1904, dinare 1915. bez potpisa, 1917, par 50parki iz 1974, mozda jos ponesto, sve u veoma lepom stanju.

Back