PRIMERI XF I UNC KOVANICA SRBIJE

Evo dobronamernog saveta: Kada naredni put budeš u prilici da kupiš ili u razmeni nabaviš kovanice iz 1879 i/ili 1875, potrudi se da bar imaju relativno očuvane vertikalne recke u kruni (iz obe godine) i horizontalne na nominali (iz 1875.) te da i lišće bude očuvano. Ni malo više kose ne bi smetalo... Bez uvrede, po mom mišljenju je ovo daleko od EF kvaliteta, a tek od UNC stanja. Za početak nije loš ni GOOD kvalitet. Kolekcije se stvaraju decenijama, ne može se preko noći imati zbirka novca, pa i našeg, u izuzetnom kvalitetu, osim u slučaju da se odjednom investira pozamašna suma.
 
Apsolutno se slažem! Ovo nisu konačni komadi već oni koji su do mene dospeli u protekloj godini a zadržani kao najbolji...Slažem se za horizontalne reckice na 1879 i 75 ali to je teže naći (ne kažem nemoguće) za novac koji je dugo vremena u opticaju...one se ovde ne vide ali postoje uživo...
Bolji komadi smenjuju lošije i to je normalno tj tako treba a to nije kratak proces...
kupiti UNC kolekciju u jednom danu nema čari a možda i ne postoji (recimo 1868 godina unc)
Pozdrav!
 
Što se tiče kovanica iz 1917-te, nešto se preterano javljaju u poslednjih 5 godina. Čini se da su neki srećnici pronašli one džakčiće ukradene u njujorškoj luci prilikom transporta, pred kraj I sv. rata. No,na mnogim primercima nedostaju vertikalne recke na štitu sa ocilima, koje postoje na kovanicama istog dizajna (1883., 1884., 1912.) a na nekima je, verovatno od starosti nestala i hor. crtica na slovu Љ у речи КРАЉЕВИНА . A takvi mi nešto ne izledaju iskovani od ...
 
25 para 1925
obično pitanje je da li je srebro a nije
no, materijal često prevagne u prodaji...ako je nešto srebro, mnogi kupuju samo zato bez obzira što drugi materijali mogu da vrede duplo više....
Srebro je metal Tevtonskih Bogova pa nije ni čudo za nas Slovene da ga toliko volimo
Živeli!
 
Ne napisah da su takvi komadi u UNC kvalitetu, kao da su ispod čekića izašli pre par dana. Znam da današnja tehnika čini čuda, ali se u brzini prave i greške ... Za razliku od tebe, meni su pre par godina na nekim sastancima nudili te ''originalne'' komade daleko ispod kataloške cene. U stilu: oni ne znaju šta imaju, a mene ne poznaju ... Mala cena ali veliki promet. Pa ko voli neka kupi, svako cara ne poznaje... Verovatno i sada ima tih komada.
 
jedan komad koji me buni pa molim Vaše mišljenje
ovo je 1 dinar 1875 u Vf---- kvalitetu ali sa nareckanim obodom (ne klasično nareckanim nego ređim reckama od ostalih tipova dinara)...da li postoji takva varjanta ili je ovo urađeno naknadno (mada se čini gabrički)
 
jedan komad koji me buni pa molim Vaše mišljenje
ovo je 1 dinar 1875 u Vf---- kvalitetu ali sa nareckanim obodom (ne klasično nareckanim nego ređim reckama od ostalih tipova dinara)...da li postoji takva varjanta ili je ovo urađeno naknadno (mada se čini gabrički)

Kolega ovo je tipicni GOOD kvalitet mozda cak i POOR al nebitno to, nego halal ti vjera na tako lijepim komadima, bravo, i nek te ne brine previse kvalitet nekad jednostavno nema xf i UNC za neke komade, tako recimo 5 perpera 1909. godina imas samo par poznatim primjerakau UNC zbog plitkog kovanja, a ta 1875 pogotovo je rijetka u tim kvalitetima, sto kaze mama vera jedino ako ti se ne daju stotine i hiljade eura onda nista nije nemoguce. Pitanje za tebe a i sve, je li itko uspio nabaviti 5 dinara 1879 i 1904, onu 2.varijantu "BOG SRBIJU CUVA", i koji je ovaj kod tebe iz 1879? Pozdrav
 
moja je regularna (BČS) a tu sam video (BSČ- 5 dinara 1904) i košta 350e u VF--- kvalitetu, visila i reparirana!to je naređe nešto od Kraljevine!
Ta moja 1875 je extra a ta druga je samo primer, inače F+ kvalitet ali ima nareckan obod...da li ste naletali na njih????
 
Tako recimo meni trebaju samo 2 kovanice kako bih kompletirao kolekciju sfrj a to su 50 para 1974 i 2 dinara 1975, zna li itko koliko se one krecu u Beogradu u nekom prosjecnom vf stanju?
Vjeruj kolega da mi neko nudi od numizmaticara ove kovanice u UNC kvalitetu ("iz fiseka") da ih ne bi uzeo po nekoj velikoj cijeni i stvarno bi volio puno vise imati neke za koje se jasno vidi da su bile u opticaju, a sve to bas sto kazete zbog danasnje tehnologije koja sve zivo falsifikuje, to je jedan od razloga sto su mi totalno zgadili notafiliju.
Tako nemojte se vala puno ni opterecivati oko tih UNCeva, normalno svako bi volio imati takve al ako nema nema, bolje ista nego nista,,veliki pozdrav za sve Vas ;)
 
Mehmede, uzeo sam 2 din 1975 unc - 10e sam platio, inače je 15 cena!
to kovanice iskovane u malom tiražu, skoro po jedna na svakog Jugoslovena pa su sklonjene i sad im je cena dobra...inače, znam čoveka koji ima pun džak....
a falševa je mnogo ali u antičkom odseku...ovo je sigurica skupljati...ima ga u svakoj staroj fioci....heheheh
pozdrav, Mehmede!
 
e hvala vam onda mnogo na savjetu za te sfrj kovanice, a nazalost nisam naletio na tu 1875 godinu, al ako naletim nekad sigurno uzimam ako bude iole povoljno. al sam zato neki dan uzeo 2 dinara 1879 u vf+ kvalitetu za manje od 5 eura, malo njuskao po zlatarama i nasao, a nisam Mehmed, ja sam Adnan ovo mi je samo ime najdrazeg osvajaca zbog kojeg se svijet tresao tada :)
 
onda kolega Adnane, za tu 2 din ti nije mnogo ni 10e jer je baš retka, a čestitam za 2din 1879...lep je Milan mada više volim Mihaila....
evo slike ove moje 2 din 1975...
ne znam da li je montirano da bude retka i skupa kao "sestra" iz 2 dinara 1875?????????zanimljiva paralela, morate priznati!
 
jao prelijepa je covjece, znas postoji li kako mogucnost da mi nabavis tu za te pare, ja sam ti u sarajevu to je mali problem,malo veci, dolazis li kad vamo ti? znas nisi mi trebao to pokazati sad moram da je imam po toj cijeni :) a koji ti je mail ostavi da dogovorimo nesto tako, jel ok?
 
voleo bih da izložite svoje A1 primerke ili neke koji se po nečemu čine zanimljivi


5 para 1920 je jedna od ređih komada a pogotovu da je dobar komad
50 para 1875 isto tako, može da se nađe ali kvalitet je retkost i cena je cena
25 para 1920 ima gde oćeš ali ona ima tri varjante pa malo zagledajte (varjante su skuplje)
 

Back
Top