Kafić Priče iz prošlog veka IV - Jesen u Žardinjerinom sokaku, di cvjeta dinja ispod duda ☼

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stric je amidža, ujak je dajdža :)
U Sarajevu baku zovemo majka (velika većina, i u nekim drugim dijelovima BiH) pa nisam jednom vidjela zbunjene face kad kažem: ma nisam sa vremenom ovih dana, majka mi je bolesna ( a mama već bila umrla) :)
A ono ako je žena recimo Markova, onda ju zovu Markinica? Ima i to tu?

Meni nije jasno da su mine legalno ratno oružje :(
Jasno mi je donekle da se u ratu eto koriste da zaštite linije razgraničenja, da im ne bane neprijatelj u rov ili zemunicu, ali ebote, u mojoj zemlji, u mom gradu su ostavljali mine jedni drugima u haustore zgrada koje napuštaju, u stanove, parkiće :(
Ja nisam na travu stala vjerovatno do 20-te godine. Nigdje. Toliko su u mene usadili taj strah i dugo mi u glavi bilo kad idem vani igrati se: da slučajno nisi na travu stala!!! :(
Tvoje naselje je specificno, jer je u dobrom dijelu naselja bila linija razgranicenja. Pa je taj dio vjerovatno vise bio miniran nego neki ostali dijelovi.

A ono ako je žena recimo Markova, onda ju zovu Markinica? Ima i to tu?
Ima, mislim, bilo je sada baš i ne, izumiru te starije generacije koje su se oslovljavale tako. Sjećam se jednom sam dotrčala: majka zove te ona Amiraginica na kafu, a ona me pst, šta to pričaš! Može te neko čuti, nije ona Amiraginica, ona je Amirovica! Valjda i titule neke bile :D

Tvoje naselje je specificno, jer je u dobrom dijelu naselja bila linija razgranicenja. Pa je taj dio vjerovatno vise bio miniran nego neki ostali dijelovi.
Mi smo pobjegli sa Grbavice, tj. mama je preko Miljacke prešla na drugu stranu noseći mene u naručju, kroz rijeku, tata je već bio odveden. Kad smo se vratli u svoj stan Grbavica je bila puna mina :(

Sa trećim bratom se to često dešava.
Ne samo što smo umeli zajedno da ćutimo, nego jedno drugom rečenice da završavamo, da se razumemo ibkad se samo pogledamo
To moj starijimlađi brat

To mlaćenje bilo kad smo bili mali, kasnije kad smo odrasli i postali zreliji, pomažemo se međusobno, razgovaramo, savetujemo povremeno.
Dobro dešava se i da bude sukoba mišljenja.
Stariji brat mi je jednom pomogao u jednoj zaista gadnoj situaciji.
Zahvaljujući njegov pomoći i podršci sam uspela. Da tada nije bio tu sama ne bih uspela
Ovako je i kod nas sada. Međusobno uskakanje kad treba pomoći.
Razumijemo se često i bez riječi, a i ovo što kažeš, bude tu sukoba mišljenja koliko hoćeš, ali opet se to razgovorom dovede u neki red.

Ebe se vas, nemate amidže, dajdže, amidžince, dajdžince :D
Danas slušam ćeru kako priča sa sestrom i baš su nešto krenule oko rodbine ko je kome šta.
Zovu mene da im razmrsim ono što su umrsile i još više se sve tri upetljale.

A dobro, mladunče koze znaš.

giphy.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back