Prezime

• Začetnik teme Začetnik teme NN76
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U pravu si, formiraju novu, svoju, porodicu, ali ona postaje dio te sire porodice koja nosi prezime koje ona prihvata, malo sam se nespretno izrazio.

i on postaje deo sire porodice koja nosi njeno prezime...

da se razumemo..sto s emen tice....to sa prezimenom da se uzima muzevljevo je tradicionalana fora..zaostala bas iz tih dana kada je zena dolazila sa mirazom u kucu svog muza i postajala deo njegove porodice..
mislim da nem apotrebe diskutovati na temu uzimanja prezimena kao obaveze jer zena dolazi u porodicu svog muza i postaje njen pridriuzeni clan...pa treba da se asimilira...posto to sada vise nema 2 blage veze s amozgom...hm...

Ovde sve zene se prave ravnopravne, moderne i savremene, a vec u startu u braku pokazuju da je to samo fora:

Preko 90% zena uzima prilikom sklapanja braka muzevljevo prezime i time odmah dolazi u podredjeni polozaj, odmah se ZADUZI za nesto sto je DOBILA od muza...:per:...

Zasto niste zadrzale svoje prezime i time pokazete svoju nezavisnost, kada vam vec Zakon o braku ostavlja tu mogucnost? :lol:

Blajbi, vjeruj, jos se pitam, sto mi je bilo?Nit je njegovo prezime ljepse, nije me tjerao, pojma memam.Valjda tradicija, sto li?I dan danas ne dozivljavam da sam to potpuno ja.Mislim da ne treba mijenjati prezime.Tako si rodjena i tako treba umrijeti.

Ovde sve zene se prave ravnopravne, moderne i savremene, a vec u startu u braku pokazuju da je to samo fora:

Preko 90% zena uzima prilikom sklapanja braka muzevljevo prezime i time odmah dolazi u podredjeni polozaj, odmah se ZADUZI za nesto sto je DOBILA od muza...:per:...

Zasto niste zadrzale svoje prezime i time pokazete svoju nezavisnost, kada vam vec Zakon o braku ostavlja tu mogucnost? :lol:

Koliko si ti iskompleksiran,:think: zalosno

Blajbi, vjeruj, jos se pitam, sto mi je bilo?Nit je njegovo prezime ljepse, nije me tjerao, pojma memam.Valjda tradicija, sto li?I dan danas ne dozivljavam da sam to potpuno ja.Mislim da ne treba mijenjati prezime.Tako si rodjena i tako treba umrijeti.

Da sam ti ja muz ujutro bih te poveo kod maticara da vratis svoje, mislis da bi ti se zivot promijenio na bolje?Mislim da je to obicna formalnost i da se odnos dvoje ljudi ne bazira na tim stvarima, ako je sve ostalo kako treba prezime je skoro pa nebitno.

Da sam ti ja muz ujutro bih te poveo kod maticara da vratis svoje, mislis da bi ti se zivot promijenio na bolje?Mislim da je to obicna formalnost i da se odnos dvoje ljudi ne bazira na tim stvarima, ako je sve ostalo kako treba prezime je skoro pa nebitno.

Srecom nisi mi muz.I ne treba me on voditi, to je moje misljenje koje ne krijem od njega

Najdrazi su mi ovi muskarci koji srcano uzimaju zene u zastitu ovde na forumu...

Kao, treba im njegova zastita, same nemaju dovoljno duge jezicine da se odbrane....Tu je ON, muskarcina....:bljak:

Pa jos kad kazu mudro i s visine: "Post je toliko glup da ga nema potrebe komentarisati"

:tease:

wtF?!

@tema: mislim da je sasvim svejedno da li zena uzima prezime svog muza ili zadrzava svoje, mozda je kasnije kad dodju deca na svet sa pravne tacke gledista bolje da cela porodica ima isto prezime, ali samo prezime ne odredjuje zenu ni po karakteru ni po tome da li je nezavisna ili ne.
ovo za pravnu tacku-nisam sigurna ali kontam da je bolje zbog dece, mada nisam upoznata sa nasim divnim zakonom do te mere da bih sad mogla nesto vise o tome da kazem...:)

Ima onaj vic: kaze neka gospodja nekom tipu:

"Da ste mi Vi muz stavila bih Vam otrov u kafu"!

"Da sam Vam ja muz ja bih ga sam uzeo..."!

Za tvoj slucaj, nas narod kaze: "Sama pala, sama se ubila..."!

Nit sam pala, nit sam se ubila.A sad ozbiljno...Kakve veze ima ako zena ostavi svoje prezime.Ne radi se o nezavisnosti, komplexu mego jednostavno rodila sam se , zavrsila skolu sa tim imenom i prezimenom i samo zato jer volim nekog muskarca trebam postati nova osoba bez ponovnog rodjenja.Ako smatram da sam trebala ostaviti svoje prezime, ne znaci da svog muskarca manje volim nego tebe tvoja zena.Razlika medju nama je u tome, sto se tvoja tebi boji reci sto osjeca/Da li samo za prezime?Ali, mlad si ima nade za tebe:bye:

Čekaj ja nisam moderna i savremena, jer želim jednog dana, kada se udam da uzmem njegovo prezime? :think: Ja ni slučajno ne doživljavam da sam u podredjenom slučaju, ako uzmem njegovo prezime jednog dana. Pa, možeš i ovako promeniti i ime i pšrezime, pa jel si i onda podredjen nekome? Svašta. :mrgreen: NIsam se ja ničim zadužila time jednog dana, naprotiv.
Neću jednog dana zadržati svoje prezime jer želim da moja tada porodica bude složna i lepa porodica sa jednim prezimenom koje ćemo nositi svi i jer mi se to dopada. NIkome se ja time ne podredjujem niti išta dugujem ako ću nositi drugačije prezime, jer ulazimo ravnopravno u njega, kao dva odrasla čoveka a ne kao da je ovo slučaj u Privrednom sudu, pa privredni kriminal, koje je šta i čije...A, joj Blajbinger ala me razočara ovom temom, da se žena zaduži i da duguje nešto mužu jer tobože menja prezime..Ala me razočara..ja misleh da si ti evropski čovek širokih shvatanja....:eek::mrgreen:

Ја ни овде не треба да пишем...за мене се зна.
Али, не видим ништа лоше и ружно у томе да се људи исто презивају.
То је између осталог, симбол породице.
Деца морају носити једно презиме. И врло ми је ружно кад деца не носе презиме једног од родитеља, односно, пошто се углавном презивају као отац, не допада ми се кад се мајка не прзива исто као и њена деца.

Nit sam pala, nit sam se ubila.A sad ozbiljno...Kakve veze ima ako zena ostavi svoje prezime.Ne radi se o nezavisnosti, komplexu mego jednostavno rodila sam se , zavrsila skolu sa tim imenom i prezimenom i samo zato jer volim nekog muskarca trebam postati nova osoba bez ponovnog rodjenja.Ako smatram da sam trebala ostaviti svoje prezime, ne znaci da svog muskarca manje volim nego tebe tvoja zena.Razlika medju nama je u tome, sto se tvoja tebi boji reci sto osjeca/Da li samo za prezime?Ali, mlad si ima nade za tebe:bye:

Pa sta se onda bunis?Jel te primoravao da uzmes njegovo?Nije, tako ti rece!

Apsolutno sam ravnodusan prema tome koje bi prezime nosila, kako joj volja, ja licno volim sto nosi moje, ali da je zapela za svoje - izvoli!Ne vjerujem da mi se ne bi izjasnila da misli tako, nemamo taj odnos da se neko necega boji, taman posla.

Hvala za to da sam mlad...davno bilo...

Zena moze sama da bira sta ce i koje ce prezime.
Mene to uospte ne zanima. Moze da uzme moje rpezime ako hoce, ne bih joj zabranio
Moza da zadrzi svoje ako hoce, a moze i da ima 2 prezimena.
Bukvalno mi je sve jedno

Deca moje prezime, ne prihvatam ni jednu drugu opciju

Sve si rekao, nema se sta dodati!

Pa sta se onda bunis?Jel te primoravao da uzmes njegovo?Nije, tako ti rece!

Apsolutno sam ravnodusan prema tome koje bi prezime nosila, kako joj volja, ja licno volim sto nosi moje, ali da je zapela za svoje - izvoli!Ne vjerujem da mi se ne bi izjasnila da misli tako, nemamo taj odnos da se neko necega boji, taman posla.

Hvala za to da sam mlad...davno bilo...

Ne bunim se samo sam iznijela svoje razmisljanje, ali ti si taj koji je po pitanju prezimena netolerantan.Ovaj zadni post se kosi sa prethodnim.Odluci se.
Zapela, kao rijec dovoljno govori.Zasto bi zapela, valjda je dovoljno da je rekla jednom.Ostavljam svoje prezime.

Izgleda da si ipak mlad... u dusi.Svaka cast,

ne mislim da postoji problem.
Mislim da se negiranjem vise hiljada godina tradicije (da se prezime dobija po ocu) pravi problem.
No ok, ti bi da ustanovimo zasto su deca dobijala prezime pre 1000 godina po ocu?
Ok, moje misljenje, bez dublje analize...jer su muskarci bili gazde.
Zato jer su ratovali, lovili divljac, prehranjivali porodice, i segmenti koji su u tom periodu bili bitni za porodicu da bi prezivela i prehranila se padali su na muska(jacha) pleca.
Ako to prevedemo na danasnji jezik, ko placa taj i yebe, dodjes do odgovora

Обичај фиксних презимена која се преносе са генерације на генерацију је релативно млад. Не улазећи у обичаје старих народа и цивилизација, у неким нашим крајевима он није старији од 150-200 година.

Презимена, такође, нису толико била део имена колико додатак уз име који је нешто говорио о пореклу или породици дотичне особе. Презиме није морало бити по оцу, могло је бити и по стрицу, деди, газди, тасту, мајци, баби итд. Свака породица је била целина, а у имућнијим породицама је понекад и послуга називана именом породице. Имамо презиме Миличић, оно је очигледно по некој Милици. Михајло Пупин се тако презива по својој баби која се звала Пупа. Удовичићи су од удовице итд. Углавном су се презимена надевала по најпознатијем или најутицајнијем укућанину, по његовом занимању, надимку, или су се преносила од ранијих генерација. Тај најутицајнији укућанин је некад био отац, некад деда, а некад мајка, баба или други члан породице попут стрица, ујака, очуха или тече. У племенском уређењу Црне Горе где је једно становништво вековима опстајало на једној територији, куће су имале стална презимена. У другим крајевима, где су биле честе миграције становништва, промене и где је уопштено владао бржи начин живота и мање окамењен, презимена су се мењала из генерације у генерацију. У трећим крајевима је постојала комбинација - црква или држава су установиле обавезу сталних и наследних презимена, а народ је наставио са старим обичајима, па имамо појаву двоструких презимена, једног званичног, а другог неформалног.

Вук Караџић је, на пример, оригинално Вук Стефановић, по оцу Стефану. Тек касније је почео интензивно да употребљава и старо породично презиме. По таквом обичају, његова деца не би носила ни његово ни мајчино презиме, већ би се презивала директно по њему, Вучић.

Потом је настало друго доба чији смо ми директни наследници. Презимена су постала обавезна, човек их није могао лако мењати, већ су постала део његовог идентитета, а постала су и наследна. Разлог због којег читава породица носи мужевљево презиме не треба тражити у праисторији и далекој прошлости, већ у младом грађанском друштву 19. и 20. века и обичајима и начину живота који су тада важили. Данас живимо по инерцији тог времена и, док владају другачија правила по питању мушко-женских односа и обавеза и права мушкарца и жене у друштву, обичајну праксу вучемо из једног претходног времена. Са том праксом смо срасли, са њом се саживели и она је сасвим обична. Због тога необично делује појава да жена не узме мужевљево презиме, а нарочито појава да, у случају различитих презимена, деци упише своје. Због навике и устаљених образаца, овакве појаве су често директан ударац за мушку сујету (да, сујету), а понекад показатељ непоштовања сопственог супруга као особе. Слично као и са обичајима каваљерства чија је сврха и примена у друштву у којем влада равноправност бесмислена, па се опет мушкарцу узима као тешка непријстојност уколико није и каваљер. Наравно, говорим о ситуацијама када не постоји нарочит разлог за неприхватање мужевљевог презимена, већ се он своди на дневнополитичке флоскуле.

Парадоксално, управо у оним најпатријархалнијим временима и заједницама попут породичних задруга, жена условно није ни губила своје презиме. Кажем условно, јер право презиме као део имена није постојало у данашњем смислу, а жена која се удала и преселила у мужевљеву породичну кућу је и даље за народ остајала Милка Јовова или Милка Петрушић, а због чврстих родбинских веза, заједничка деца, иако су своје презиме носила по оцу, била би и те како свесна да у себи носе и мајчин идентитет. Не само због своје природне јаче везаности за мајку која је са њима проводила више времена него отац (упоредите са тиме да се и данас у Црној Гори све може псовати, чак и рођени отац, али мајка никако), већ и због свести о својим ујацима и о свом другом деди, са мајчине стране.

У Шпанији је то на леп начин сређено, видим да су неки већ и помињали, мада непотпуно. Свака особа носи два презимена, где је, традиционално, прво по оцу, а друго по мајци. Међутим, нису у питању целовита презимена оца и мајке, већ се, по истом принципу, узима прво презиме оца и прво презиме мајке. Другим речима, дете носи презимена очева својих родитеља, тако да се у неку руку све опет своди на слично. Нигде немамо праксу постојања чистих презимена по женској линији, него се и ту најчешће ради о презимену жениног оца.

Poslednja izmena:
Evo, ja mogu da kazem da sam muzevljevo prezime uzela jer je krace i smatram da bolje ide uz moje ime od devojackog.

Dakle, uradila sam to manje-vise iz sebicnih razloga, jer sam prvo razmisljala o tome kako se meni dopada.

I, sta sad? "Spolja" deluje da sam podredjena seljancura koja se odrekla svoje porodice i postala potcinjena muzu? Mmmm... :dontunderstand:

e svasta :lol:
udajom dobijamo novi zivot a promjenom prezimena novu osobu :dontunderstand:
ne razumijem cemu toliki kompleksi povodom promjene prezimena..
uradices kako onako kako ti osjecas u tom ntrenutku..

ne ramisljam o tome uopste..znam da cu uzeti muzevo prezime iz jednostavnog razloga..zelim da moja buduca porodica ima isto prezime :heart:

Svom prezimenu sam dodala suprugovo. Tako su uradile i moje sestre pre 25 i 20 godina. Naravno deca nose ocevo prezime. Ja nisam mogla da se odreknem svog prezimena koliko je nekom takav stav bezveze. Ja smatram da svako od nas ima mogucnost izbora. Jeste malo komplikovano zbog papirologije jer npr. nije suprug mogao da ide sam a prijavi rodjenje deteta iako smo u braku zbog razlicitih prezimena. Ali ja licno nikad ne bi ni samo zadrzala samo svoje prezime posto ne bi zelela da ja i moja deca nosimo potpuno razlicita prezimena.

e svasta :lol:
udajom dobijamo novi zivot a promjenom prezimena novu osobu :dontunderstand:
ne razumijem cemu toliki kompleksi povodom promjene prezimena..
uradices kako onako kako ti osjecas u tom ntrenutku..

ne ramisljam o tome uopste..znam da cu uzeti muzevo prezime iz jednostavnog razloga..zelim da moja buduca porodica ima isto prezime :heart:

Pa zašto ona ne zadržiš svoje a muž uzme tvoje? :lol:

Back