Prezime

• Začetnik teme Začetnik teme NN76
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kao sto mi nije jasno zasto samohrane majke traze od muskarca da prizna dijete.
To zaista ne razumijem.
Ne zive sa tim covjekom, nisu nikada bili vjencani, on je napravio dijete i one traze da ga prizna. Dijete se preziva kao on. Zasto?

Mislim da je to zbog deteta. Nisam sigurna, ali ako otac ne prizna dete, ono se valjda vodi kao "otac nepoznat" ili tkao nesto. Zamisli izvod iz maticne knjige rodjenih na kome ti pise: "ime majke: Jovana Jovanovic, ime oca: nepoznat".

Bar je tako bilo. Nisam sigurna da li je i danas Je.bes prezime, nije do toga, nego valjda da dete nema fruku sutra.

U svakom slucaju, saznanje da te otac nije hteo niti da je zeleo i da prizna da postojis i da si njegov svakako nije prijatno osecanje i idealno tokom odrastanja.

Sad, da li je toliko bolje naterati oca DNK analizom i isterivati priznavanje deteta na sudu, to ne znam. Ali kazem, mogu da razumem zbog cega bi samohrana majka insistirala da otac prizna dete.

Mislim da je to zbog deteta. Nisam sigurna, ali ako otac ne prizna dete, ono se valjda vodi kao "otac nepoznat" ili tkao nesto. Zamisli izvod iz maticne knjige rodjenih na kome ti pise: "ime majke: Jovana Jovanovic, ime oca: nepoznat".

Bar je tako bilo. Nisam sigurna da li je i danas Je.bes prezime, nije do toga, nego valjda da dete nema fruku sutra.

U svakom slucaju, saznanje da te otac nije hteo niti da je zeleo i da prizna da postojis i da si njegov svakako nije prijatno osecanje i idealno tokom odrastanja.

Sad, da li je toliko bolje naterati oca DNK analizom i isterivati priznavanje deteta na sudu, to ne znam. Ali kazem, mogu da razumem zbog cega bi samohrana majka insistirala da otac prizna dete.

Тачно.
И морам да испричам једну анегдоту.
Секретарица наше школе пре пар година уписује ђаке. Каже она мени:,,Е, свашта од мене! Већ треће дете коме се отац зове Нема! Какво је то име, Нема? :eek: Знам за име Неда, али, Нема? Требало ми је времена да укачим да их очеви нису признали...'' :zcepanje:

Ја заиста не могу да разумем жене које причају како ће задржати своје презиме, а редовно из женских часописа уче како да се лакше допадну мушкарцима. :confused:

Нису они ти који намећу такве ставове у друштву, ми смо те које се подмећемо! :rtfm:
На неким другим темама хвалимо се шта смо кувале, да бисмо задовољиле мушкарце, шта смо купиле од гардеробе, да бисмо им се допале, хвалимо се како никуд не излазимо без свог чоека и осуђујемо сваку жену која то чини.:sad2:

Који ће мој женама њихово презиме, ако су подређене мужу у свим осталим сегментима? :dontunderstand:

:klap::klap::klap:

Mislim da je potpuno normalno da zena nosi muzevljevo prezime, ne vidim nista lose u tome!Ove(i) sto se ne slazu sa ovakvim stavom isticu u prvi plan "gubitak identiteta i nekakve nezavisnosti" zene time sto je prihvatila njegovo prezime?

Mislite da sav identitet zene i svu njenu nezavisnost cini njeno prezime?E u kakvoj ste zabludi...

Svaka normalna, pametna, uctiva, mudra i lijepa zena ce biti i prepoznata kao takva u svakom drustvu i svakom normalnom muskom mozgu, takve zene jednostavno moras da cijenis i drzis za sebi ravne jer one to zasluzuju, nemas drugog izbora jer te svojom pamecu, sarmom (šaaarmom, ne sarmom), manirima, mudrim i odmjerenim nastupom "primoraju" na to i te zene ama bas nikad nemaju problema sa svojim identitetom ni sa svojom nezavisnoscu, uvijek su i cijenjene i postovane u svakom drustvu, one se ne hvataju grcevito za svoje prezime.

A one zene koje u zadrzavanj prezimena vide jedini nacin da ostanu "postovane i cijenjene" to nikada nece ni dozivjeti, jedino ce biti postovane u svom mozgu, ostali ce priovaliti o kome se radi, ako im je to jedini kvalitet onda im dzaba i da se cijela njegova porodica preziva po njenom djevojackom prezimenu...

Hmmm.... Mislim da je zadrzavanje devojackog prezimena ili dodavanje njegovog devojackom samo drustveno prihvatljiv nacin da se zena pokaze "feministkinjom" i "samostalnom". Paz'te, ima toliko drugih nacina da se pokaze odbijanje patrijahalnih uloga. Kad smo vec kod toga, zbog cega se vencavati?

Danas je manje vise postalo norma da zena dodaje muzevljevo prezime svom. Ne rade to sve, ali to se smatra normalnim (kao sto i jeste normalno, nemojte pogresno da me shvatite).

Ali ne uspevam u tome da vidim neki dublji smisao, ocuvanje identiteta, suprotstavljanje patrijahalnim vrednostima, feminizam, itd.

Najzad, jos uvek ne vidim da mnogi muskarci prihvataju zenino prezime, ali ih niko ne osudjuje :hahaha: (cak bi to mnogima bilo cudno).

Meni je nekako ok da se svi prezivaju isto u porodici, mada i ne mora. Mozda je najbolje da se najde kompromisno resenje, pa da ona svom prezimenu doda njegovo, on svoje njenom itd. Samo ce biti frka za decu, i to ne sad, vec za par generacija, kada svi ima da nose po desetak prezimena :hahaha:

Ja bih samo zadrzala svoje prezime i ne bih dodavala. Razlog nije ni jedan koji spominjete, ni feminizam, ni zahvalnost ocu, ni da se ocuva prezime, ni sto cu tako biti "postovana i cijenjena", vec jednostavno sto sam navikla da se tako zovem i prezivam.

Zakon mi pruza mogucnost da to ne mijenjam i nemam zelju da to radim. Kad bih imala bas neko ruzno prezime poput K.enjalo, G.uzonja, P.rdic, sama bih ga promijenila, ne bih cekala udaju. Posto to nije sluca ne zelim da se privikavam na novo. Kada bi postojale samo dvije opcije, da na svoje dodam njegovo ili uzmem samo njegovo, uzela bih samo njegovo, ne bih dodavala. Svakako bih morala da se privikavam na novo prezime, pa bi mi onda bilo lakse/ljepse da imam samo jedo. Kako to nije slucaj, odlucila sam da zadrzim samo svoje.
Djeca neka nose muzevo prezime, protiv toga nemam nista. Ne mislim da cemo biti manje porodica ako se ne prezivamo isto. Smatram da porodicu cine odnosi unutar nje, a ne prezime.

Као неко ко ради са децом, имам потребу да испричам.
У својој двадесетогодишњој пракси сусретала сам се са многим ђацима чији родитељи не носе исто презиме. Ако родитељи живе заједно, детету врло тешко пада то што се мама презива другачије, верујте ми!
Кад родитељ треба негде да се потпише, сваки, али сваки ђак до сада тражио је од маме да потпише презиме које дете носи! :rtfm:

...moja mama je uzela tatino prezime na vencanju, onda je on nju prevario kad je bio u rusiji (kaze da je ona umislila a meni je indirektno priznao da jeste), pa je ona htela da se razvede a on nije, izbacila ga iz kuce i nisu ziveli neko vreme zajedno... onda je odustala od razvoda ali pod uslovom da vrati svoje prezime

;) Onda bih ja tvoj stav definisao kao...subjektivan :rtfm:

...moja mama je uzela tatino prezime na vencanju, onda je on nju prevario kad je bio u rusiji (kaze da je ona umislila a meni je indirektno priznao da jeste), pa je ona htela da se razvede a on nije, izbacila ga iz kuce i nisu ziveli neko vreme zajedno... onda je odustala od razvoda ali pod uslovom da vrati svoje prezime

И шта је мама добила тиме? :dontunderstand:

У својој двадесетогодишњој пракси сусретала сам се са многим ђацима чији родитељи не носе исто презиме. Ако родитељи живе заједно, детету врло тешко пада то што се мама презива другачије, верујте ми!
Кад родитељ треба негде да се потпише, сваки, али сваки ђак до сада тражио је од маме да потпише презиме које дете носи! :rtfm:

Pa to je i logicno. Mislim da deci nije neprijatno iz malogradjanskih moralnih pobuda (ju, ju, pomislice da mi roditelji nisu vencani), nego valjda dete hoce da se vidi da je to NJEGOVA mama.

Tako da ipak mislim da ima veze sa gradjenjem identiteta kod dece. Kod odraslih (zena za udaju) vec nisam sigurna da bi to (trebalo) da igra ulogu (valjda si do svoje 20-te, 30-te izgradila identitet i znas ko si i sta si, nevezano da li se zoves Ivana Stefanovic, Persida Milojkovic ili kako bilo).

... sta je tu subjektivno... da se meni to desilo ja ne bih vracala prezime nego bih se razvela

Al' bi zadrzala "njegovo" prezime? :mrgreen:

Uzgred, i to moze. Cim se prezime promeni na vencanju ono postaje zenino i ne moze joj ga niko oduzeti. Iako se razvede, ima prava na to prezime (mada razumem zbog da mnoge posle razvoda jedva cekaju da ga se ratosiljaju :hahaha: )

...tata je crnogorac - to je bio test za sve sto je on dobijao posle :D

Значи, освета? Па, добро, ако је успела у томе, онда је то баш нека њихова ствар.
Али,искрено, нема везе са овом причом, иако не мислим да није требало да напишеш.

...kako nema veze... ime i prezime svi dobijamo od roditelja - ljudi koji nas najvise na svetu vole i na koje bi trebalo da budemo ponosni...ako ga vec menjamo onda se i od osobe cije prezime uzimamo ocekuje da nas voli i postuje... imala sam druga koji je uzeo majcino prezime i odrekao se ocevog (iako je majka bila protiv) zato sto se otac kad se razveo od majke "razveo" i od sina

Па, нема везе са уводним постом.
А могу да разумем разне поступке људи. Имала сам ученицу која је од малена потписивала мајчино девојачко презиме, јер није желела да се презива као отац. Кад је постала пунолетна, тада је узела мајчино, а и мајка вратила своје презиме. Али, утолико нема везе са темом, што је у уводном посту само питање о промени презимена жене приликом удаје.

to je bio razlog da zadrzim prezime svog ex posle razvoda..
ako sam vec uzela njegovo i tako se potpisivala 15ggod bilo mi je potpuno odbojno da se moje dete i ja na istoj adresi prezivamo razlicito..
a ni sa ex nisam poremetila odnose da bi mi zadrzavanje prezimena bilo odbojno..nije neko koga bi htela da izbrisem iz zivota..
ja to tako..

ako sam vec uzela njegovo i tako se potpisivala 15ggod bilo mi je potpuno odbojno da se moje dete i ja na istoj adresi prezivamo razlicito..
a ni sa ex nisam poremetila odnose da bi mi zadrzavanje prezimena bilo odbojno..nije neko koga bi htela da izbrisem iz zivota..
ja to tako..

Jos da se ponovo spojite...i Bog te veselio...

ja to tako..

E bas ovako.

Zadrzala sam prezime bivseg muza i ne pada mi na pamet da vracam devojacko. Takodje se lepo slazemo tako da nije problem

Jedini razlog zasto sam uzela njegovo prezime je to sto sam zelela da se prezivam kao moje dete. Mislim da sam vec to pisala na ovoj temi.

Meni je cela ta prica potpuno nebitna. Cudno mi je kad kazu da to zenama menja identitet ili kako god.
Ja sam ja, imam svoje licno ime, tako me i zovu, a prezime mi dodje samo kao trenutna bliza odrednica, lokacija, adresa.. Samo moramo nekako da se zovemo i prezivamo zbog drustva u kome zivimo.

Tesko onome ko se identifikuje samo prema poslu koji radi ili prezimenu koje nosi...na pustom ostrvu bi to bas bilo bitno...:lol:

Ne dozivljavam to toliko sudbinski .... ako vec ulazim u zajednicu koja nosi mnoge promene, promena u rasporedu slova mi bas mnogo i nije vazna. Duplo prezime mi je uvek nekako izgledalo bzvz , nekako mnogo nabudzeno, kao potreba za isticanjem svoje licnosti iza koje se krije nesigurnost ili zelja za dominacijom, potvrdjivanjem.... Uzela sam prezime koje ce cela porodica imati - muz, deca i ja i nemam problem sa tim, znam ko sam sve i da nemam ime&prezime uopste. :roll:

:klap::klap::klap:

Mislim da je potpuno normalno da zena nosi muzevljevo prezime, ne vidim nista lose u tome!Ove(i) sto se ne slazu sa ovakvim stavom isticu u prvi plan "gubitak identiteta i nekakve nezavisnosti" zene time sto je prihvatila njegovo prezime?

Mislite da sav identitet zene i svu njenu nezavisnost cini njeno prezime?E u kakvoj ste zabludi...

Svaka normalna, pametna, uctiva, mudra i lijepa zena ce biti i prepoznata kao takva u svakom drustvu i svakom normalnom muskom mozgu, takve zene jednostavno moras da cijenis i drzis za sebi ravne jer one to zasluzuju, nemas drugog izbora jer te svojom pamecu, sarmom (šaaarmom, ne sarmom), manirima, mudrim i odmjerenim nastupom "primoraju" na to i te zene ama bas nikad nemaju problema sa svojim identitetom ni sa svojom nezavisnoscu, uvijek su i cijenjene i postovane u svakom drustvu, one se ne hvataju grcevito za svoje prezime.

A one zene koje u zadrzavanj prezimena vide jedini nacin da ostanu "postovane i cijenjene" to nikada nece ni dozivjeti, jedino ce biti postovane u svom mozgu, ostali ce priovaliti o kome se radi, ako im je to jedini kvalitet onda im dzaba i da se cijela njegova porodica preziva po njenom djevojackom prezimenu...

zasluzena reputacija!
:super:

Back