Превирања у Украјини

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Басурин: Украјинци имају страховите губитке

ДОЊЕЦК – Украјинска армија бележи страховите губитке и само данас су имали 60 мртвих, каже Едвард Басурин, заменик министра одбране ДНР.

„Само данас су изгубили два тенка, десетину оклопних возила, артиљеријски систем, шест аутомобила и што се тиче људских жртава – 60 људи је убијено.“ – рекао је Басурин на конференцији за штампу.

Он је такође известио јавност о губицима армије ДНР, а реч је о три оклопна возила, двоје убијених и 21 рањен војник.
http://www.pravda.rs/2015/02/16/basurin-ukrajinci-imaju-strahovite-gubitke/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sta li ce biti kada i zvanicno budu odustali od primirja?
Oni kao da su zeljni ratovanja.

Па неће бити ништа другачије, као да се сад уздржавају? Примирје к'о примирје, мртво слово на папиру.

Ne verujem bas da nece biti nista drugacije.
Vlasti Novorusije su izjavili da ce u slucaju raskida primirja (sto je realno) njihov cilj biti svrgavanje vlasti u Kijevu.
Sta to znaci mozemo samo pretpostaviti.

Pocnu ovako ....

Txz_e0gqwwo.jpg

A zavrse ovako ( ako imaju srece ) ....

Inace ovo naci gomno je doslo iz Ljvova da oslobadja Ruse od Rusa ......

Ne verujem bas da nece biti nista drugacije.
Vlasti Novorusije su izjavili da ce u slucaju raskida primirja (sto je realno) njihov cilj biti svrgavanje vlasti u Kijevu.
Sta to znaci mozemo samo pretpostaviti.
Od Kijeva je i Putin odustao, a kamoli neki hodajući mrtvac kao što je Saharčenko.

Vi ste suviše fokusirani na neka sela u Donbasu, a ovde je glavna šahovska figura uništenje ruske ekonomije i pad Putina.

Švajcarska druga po kupovnoj moći, prvi Lihtenštajn

Prema kupovnoj moći stanovnika, Švajcarska je daleko iza Lihtenštajna, ali ispred svih ostalih evropskih zemalja, tako da po ovom kriterijumu zauzima drugo mesto na kontinentu, medju 42 zemlje koje su bile predmet studije istraživačkog centra GfK.

Na čelu liste evropskih zemalja, po kupovnoj moći stanovništva, nalazi se Lihtenštajn sa indeksom od 456,5 poena (evropski prosek je 100 poena), a sledi Švajcarska sa indeksom od 282 poena.

Na trećem mestu je Norveška (246 bodova), ispred Luksemburga (218,6) i Švedske (167,9).
U proseku, godišnje srbi troše nešto manje od tri hiljade evra, što je gotovo 20 puta manje od žitelja Lihtenštajna koji su najimućniji u Evropi.
Toliko !
Ps: Pihh baš je buđava ta EU prava "fašistička tvorevina "...

zasto TEBI onda nude seno?

Od Kijeva je i Putin odustao, a kamoli neki hodajući mrtvac kao što je Saharčenko.
Vi ste suviše fokusirani na neka sela u Donbasu, a ovde je glavna šahovska figura uništenje ruske ekonomije i pad Putina.

Nisu u pitanju sela kao sela vec koliko ljudi i naoruzanja je tu koncentrisano.
Neke velike bitke koje su odlucivale sudbinu citavih naroda i tok istorije su se vodile (i nose naziv) po beznacajnim selima i uopste beznacajnim geografskim pojmovima.
Dakle, Debeljcevo kao Debeljcevo jeste beznacajno ali se tamo nalazi vise hiljada vojnika i elitne jedinice Ukrajine kao i tehnika.
Ako to bude unisteno eto Rusa u Harkovu, Dnjepropetrovsku, Odesi.....

Ад в Широкино и безысходность батальона «Донбасс»: большие потери, а командование предало бойцов и угрожает им трибуналом за оставление позиций

Pakao u Sirokinu i bezizlaznost bataljona "Donbas": veliki gubici, a komanda izdala borce i preti sudom za napustanje pozicija

Шта ће се значајно променити ако Порошенко буде скинут с власти? :think:

Па сад... Порошенко је, какав-такав, изабрани председник. Наравно, казаћеш да је то био и Јанукович. Међутим, Јанукович је свргнут уз пар оправдања, као што су корупција и издаја јевропског пута. Порошенко је неко ко представља јевропску опцију. Међутим, још више, он је неко ко представља наводно национално јединство. Када њега смакнеш, остају ти пајсери који немају подршку одређених делова Украјине. Такође, као што то обично бива, крећу и "ратови за наслеђе". Све оне мајданске фракције ће обновити отимачину и улази се у још већу политичку кризу и нестабилност.

Из перспективе Новорусије, то је ситуација где је противник потпуно обезглављен, разједињен и забављен сопственим унутрашњим сукобом. У таквој ситуацији неће бити ни мировних преговора...

...а цела ситуација клизи у правцу тоталног расула и анархије у Украјини. Ако се не деси неко чудо, може се рећи да је, што се Новорусије тиче, рат решен. Анархија у Украјини би довела до великог бута у народу, који би можда покушао да угуши "Десни сектор". У сваком случају, највероватније би дошло до оружаног устанка у још неким областима (Харков, Запорожје...)

У овом тренутку се говори о слању америчког наоружања у Украјину. То ни на који начин неће моћи да помогне Украјини. Војна способност Украјине је у овом рату већ елиминисана. Но, допремање тог оружја би могло значити да ће Кијев започети нову офанзиву. Ако дође до тога, федерализација Украјине ће бити тешко достижан сан, могућ само у случају да Русија жестоко заврне руку Новорусима. Русија, наравно, то може да уради, али би то скупо наплатила. Сада, по мојој процени, постаје могућ и сценарио у коме се Украјина разбија, а формира се Новорусија која би се протезала све до Одесе на југозападу.

Постоје и мишљења о уласку НАТО трупа у Украјину. Тај сценарио би за Русију у војно-политичком смислу био диван поклон. Наиме, имали би на тацни послужене НАТО јединице које би герила малтретирала, баш као што се десило у Афганистану, с тим што би про-руски герилци у Украјини имали далеко боља техничка средства и били би далеко боље обучени од талибанске гологузије. Та прича би се завршила не само војним дебаклом Запада у Украјини, већ и тектонским политичким поремећајим у Европи. Ја мислим да су на Западу тога свесни, тако да од те приче нема ништа. Мада, да будем искрен, и раније сам имао неке претпоставке о постојању здравог разума на Западу, па су ме страшно разочарали.

Ипак, даљи развој ситуације сада првенствено зависи од дешавања у Кијеву. Након завршетка операција око Дебаљцева, одредиће се будућа дешавања.

Још једна фаза рата у Украјини се приводи крају. По мом мишљењу, резултати су такви да више нема шансе да дође до пораза Русије у Украјини.

Па сад... Порошенко је, какав-такав, изабрани председник. Наравно, казаћеш да је то био и Јанукович. Међутим, Јанукович је свргнут уз пар оправдања, као што су корупција и издаја јевропског пута. Порошенко је неко ко представља јевропску опцију. Међутим, још више, он је неко ко представља наводно национално јединство. Када њега смакнеш, остају ти пајсери који немају подршку одређених делова Украјине. Такође, као што то обично бива, крећу и "ратови за наслеђе". Све оне мајданске фракције ће обновити отимачину и улази се у још већу политичку кризу и нестабилност.

Из перспективе Новорусије, то је ситуација где је противник потпуно обезглављен, разједињен и забављен сопственим унутрашњим сукобом. У таквој ситуацији неће бити ни мировних преговора...

...а цела ситуација клизи у правцу тоталног расула и анархије у Украјини. Ако се не деси неко чудо, може се рећи да је, што се Новорусије тиче, рат решен. Анархија у Украјини би довела до великог бута у народу, који би можда покушао да угуши "Десни сектор". У сваком случају, највероватније би дошло до оружаног устанка у још неким областима (Харков, Запорожје...)

У овом тренутку се говори о слању америчког наоружања у Украјину. То ни на који начин неће моћи да помогне Украјини. Војна способност Украјине је у овом рату већ елиминисана. Но, допремање тог оружја би могло значити да ће Кијев започети нову офанзиву. Ако дође до тога, федерализација Украјине ће бити тешко достижан сан, могућ само у случају да Русија жестоко заврне руку Новорусима. Русија, наравно, то може да уради, али би то скупо наплатила. Сада, по мојој процени, постаје могућ и сценарио у коме се Украјина разбија, а формира се Новорусија која би се протезала све до Одесе на југозападу.

Постоје и мишљења о уласку НАТО трупа у Украјину. Тај сценарио би за Русију у војно-политичком смислу био диван поклон. Наиме, имали би на тацни послужене НАТО јединице које би герила малтретирала, баш као што се десило у Афганистану, с тим што би про-руски герилци у Украјини имали далеко боља техничка средства и били би далеко боље обучени од талибанске гологузије. Та прича би се завршила не само војним дебаклом Запада у Украјини, већ и тектонским политичким поремећајим у Европи. Ја мислим да су на Западу тога свесни, тако да од те приче нема ништа. Мада, да будем искрен, и раније сам имао неке претпоставке о постојању здравог разума на Западу, па су ме страшно разочарали.

Ипак, даљи развој ситуације сада првенствено зависи од дешавања у Кијеву. Након завршетка операција око Дебаљцева, одредиће се будућа дешавања.

Још једна фаза рата у Украјини се приводи крају. По мом мишљењу, резултати су такви да више нема шансе да дође до пораза Русије у Украјини.

Kada @CelticWolf pise analizu trenutnog stanja imam utisak da citam prvoklasnog vojnog analiticara. Repka cim bude moglo :)

ja sam ubedjen da porosenko ne moze ni priblizno legalno biti skinut sa vlasti. po meni imaju samo 2 opcije:1) biva ubijen, sto me nebi iznenadilo i pod 2) bezi u rusiju, jer bi mu samo tamo zivot bio donekle siguran.i tad se slazem sa tobom po ostalim zakljuccima

- - - - - - - - - -

Kada @CelticWolf pise analizu trenutnog stanja imam utisak da citam prvoklasnog vojnog analiticara. Repka cim bude moglo :)

poslacu ja u tvoje ime, naravno i moje.zasluzio je

Poslednja izmena:
MOGUĆA I PREDAJA KOD DEBALjCEVA?

Vojska Ukrajine razmatra mogućnost izvlačenja snaga opkoljenih u Debaljcevu ne samo probijanjem iz obruča, rekao je Vladimir Polevoj, zamenik rukovodioca analitičko-informacionog centra Saveta za bezbednost o odbranu Ukrajine.
U obruču je kako kažu predstavnici DNR ostalo između šest i osam hiljada vojnika.
Zamenk komandanta štaba DNR Eduard Basurin, izjavio je da u reonu Debaljceva ukrajnski vojnici otvaraju vatru neselekivno, po svemu što se kreće, uključujući i predstavnike OEBS, novinare...

BATALjON KRIVBAS: GENERALŠTAB LAŽE, NISU NAS IZVUKLI

Nikolaj Kolesnik, kurator u bataljonu “Krivbas” (40 BTO) izjavio je da nije tačna informacija da su se proruske snage povukle iz reona Debaljceva i da opkoljenim vojnicima stiže pomoć. On je ovo napisao na svom fejsbuk profilu.

Novosti, ranije danas objavljeno...

ja sam ubedjen da porosenko ne moze ni priblizno legalno biti skinut sa vlasti. po meni imaju samo 2 opcije:1) biva ubijen, sto me nebi iznenadilo i pod 2) bezi u rusiju, jer bi mu samo tamo zivot bio donekle siguran.i tad se slazem sa tobom po ostalim zakljuccima

- - - - - - - - - -

poslacu ja u tvoje ime, naravno i moje.zasluzio je
Хвала. :D
Па наравно да нема говора и легалном скидању са власти. Са друге стране, мени се чини да тамо никоме од ових ликова који би да владају Украјином није ни мало стало до легалности. Онај пацијент из "Десног сектора" први не размишља о законима земље, већ само и једино о сили. Постоји и трећи сценарио за Порошенка: да буде свргнут, ухапшен и оптужен за издају. У сваком случају, њему се добро не пише.
Mislim da bi opsada bila veliki zalogaj, u vojnom i politickom smislu. Ali, lepo sto su ih navukli i razbili kao mlade majmune ;)
Слажем се. Колико сам ја до сада схватио "војну доктрину" Новорусије, они се уопште не излажу напорним операцијама које захтевају високе губитке. Односно, опсада овде долази у обзир у смислу да само одсеку линије снабдевања онима у граду, али никако и продор у град живом силом.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back