Па сад... Порошенко је, какав-такав, изабрани председник. Наравно, казаћеш да је то био и Јанукович. Међутим, Јанукович је свргнут уз пар оправдања, као што су корупција и издаја јевропског пута. Порошенко је неко ко представља јевропску опцију. Међутим, још више, он је неко ко представља наводно национално јединство. Када њега смакнеш, остају ти пајсери који немају подршку одређених делова Украјине. Такође, као што то обично бива, крећу и "ратови за наслеђе". Све оне мајданске фракције ће обновити отимачину и улази се у још већу политичку кризу и нестабилност.
Из перспективе Новорусије, то је ситуација где је противник потпуно обезглављен, разједињен и забављен сопственим унутрашњим сукобом. У таквој ситуацији неће бити ни мировних преговора...
...а цела ситуација клизи у правцу тоталног расула и анархије у Украјини. Ако се не деси неко чудо, може се рећи да је, што се Новорусије тиче, рат решен. Анархија у Украјини би довела до великог бута у народу, који би можда покушао да угуши "Десни сектор". У сваком случају, највероватније би дошло до оружаног устанка у још неким областима (Харков, Запорожје...)
У овом тренутку се говори о слању америчког наоружања у Украјину. То ни на који начин неће моћи да помогне Украјини. Војна способност Украјине је у овом рату већ елиминисана. Но, допремање тог оружја би могло значити да ће Кијев започети нову офанзиву. Ако дође до тога, федерализација Украјине ће бити тешко достижан сан, могућ само у случају да Русија жестоко заврне руку Новорусима. Русија, наравно, то може да уради, али би то скупо наплатила. Сада, по мојој процени, постаје могућ и сценарио у коме се Украјина разбија, а формира се Новорусија која би се протезала све до Одесе на југозападу.
Постоје и мишљења о уласку НАТО трупа у Украјину. Тај сценарио би за Русију у војно-политичком смислу био диван поклон. Наиме, имали би на тацни послужене НАТО јединице које би герила малтретирала, баш као што се десило у Афганистану, с тим што би про-руски герилци у Украјини имали далеко боља техничка средства и били би далеко боље обучени од талибанске гологузије. Та прича би се завршила не само војним дебаклом Запада у Украјини, већ и тектонским политичким поремећајим у Европи. Ја мислим да су на Западу тога свесни, тако да од те приче нема ништа. Мада, да будем искрен, и раније сам имао неке претпоставке о постојању здравог разума на Западу, па су ме страшно разочарали.
Ипак, даљи развој ситуације сада првенствено зависи од дешавања у Кијеву. Након завршетка операција око Дебаљцева, одредиће се будућа дешавања.
Још једна фаза рата у Украјини се приводи крају. По мом мишљењу, резултати су такви да више нема шансе да дође до пораза Русије у Украјини.