prepoznajete li ga?

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Аууууу, ал сам се огрешила о ову тему ..... кукуууууууууууу!
Сад кад (коначно) имам нет код куће, потражићу слику неке расе па крећемо даље.
Смехић, мојне да ме бијееееееш! :)

У питању је ALENTEJSKI PASTIRSKI PAS!

Дакле, и Даница и micaigoxy су погодили. Даље знате шта треба!

Хм, мораћу да вас укорим због одличног знања .... мислила сам да ће задатак мало "потрајати". :)

У ствари, традиција је да се напише текст о тој раси, тј. да напише онај који ју је и погодио, с тим да не буде пуко изношење података, него основне информације о висини, тежини, длаци, како је настала раса (ако има тих података), чему служи, какав је за држање, .... Један мали, фин састав! Слика не треба.

aha,ok,to mogu,ali ne znam dal je standard isti kao sada kao ovaj sto ja znam...mozda su promenili posto imam stare informacije....ali evo...ne znam dal je varanje ako prepisem lepo sve a? ne znam bas napamet...mnogo je rasa...

MATICNA ZEMLJA portugalija
POREKLO Radi se o autohtonoj pasmini koja je nazvana prema istorijskoj pokrajini Alenteho,koja se granici sa Spanijom i ima promenljivu klimu sa vrucim letima i jako hladnim zimama.
OPIS Pas grubog izgleda i snazan,muzijaci su visoki od 64 do 72 cm,zenke od 62 do 68cm.Tezina je oko 50 kg. Po obliku je slican bernardincu,ali po glavi potseca na medveda,cheljusti su mishicave,zubi snazni,ochi tamne,pogled pitom.Ushi obeshene i dosta nepokretne,vrat kratak,sa dosta podvoljka.Rep je dugacak i savijen pri kraju,dlaka je polukratka ili kratka,gusta,glatka,svuda jednake duzine. Boja: crna,ridja,zuta,vuchja,proseda,tigrasta pomesana sa belom.
NARAV Flegmatichan,sanjalica,naizgled umoran,ali dobar radnik i peshak.
KORISHCENJE Vrlo pazljiv chuvar stada,neumoljiv prema zverima i zlonamernim ljudima,uvek vrlo blizak sa gospodarem.Otporan je na nevreme i,ako je potrebno, moze da gladuje i nekoliko dana.

Ovo je prepisano iz enciklopedije pisane osamdesetih prevedene na srpski sa italijanskog jezika....to je jedino sto imam o ovoj rasi

Одлично је, не треба више. Само не треба толико детаља о ушима, врату, репу, ..... више је то ако неко жели да има таквог пса, па да има основне информације о њему.

Хи, хи, хи, није бернадинац, али нема везе! То је добро, значи да ћеш убудуће видети слике које будем постављала, а самим тим можеш и да учествујеш (тачније: погађаш). Нећу да залазим у објашњења зашто се неке слике виде, а неке не, није ни битно.
Дакле, добро нам дошла!

Ок, сад морам (опет) да вас подсетим:

аутор теме (Смех) је поставила (из оправданих разлога) услов да само она поставља задатке. У недостатку времена, тај задатак је препустила мени. Да ли вам је проблем то да испоштујете? (хм, испадам сад "баба жвака", али морам тако).

pa ja mislim da bi bilo mnogo zabavnije kada bi neko ko ima ideju mogao da postavi sliku.Moze da postoji pravilo da dok se ne resi zadatak i dok onaj ko je postavio sliku ne potvrdi odgovor niko drugi ne moze da postavlja novi zadatak.Hvala na saslusanju.:)

[font=Comic Sans MS, cursive]Evo i mene! :) [/font]

[font=Comic Sans MS, cursive]Hajde da još jednom pojasnim.[/font]

[font=Comic Sans MS, cursive]Tema “prepoznajete li ga” nastala je u vreme kada sam preuzela uređivanje “kućnih ljubimaca”, po sličnoj temi na jednom drugom podforumu sa ciljem da podigne popularnost i broj postova na “ljubimcima”. Iskreno, nisam se nadala da će toliko trajati. Naravno da je Forum javno mesto i naravno da svi imaju pravo učešća. Kad je ova tema u pitanju, iskustvo je pokazalo da je mnogo bolje da pitanja postavlja samo jedna osoba. Iz praktičnih razloga dobro je da to bude moderator. [/font]

[font=Comic Sans MS, cursive]Navešću (još jednom) neke od razloga za to: [/font]

[font=Comic Sans MS, cursive]1. Osoba koja postavlja pitanja je dobro upućena u temu i zna koje rase su već obrađene. Neko ko se tek uključuje bi najpre morao da prelista svih... ne znam ni ja koliko stranica, pa tek onda da počne sa postavljanjem pitanja (što je Mili uradila, te sam odatle i dobila ideju da je zadužim da to dalje radi).[/font]

[font=Comic Sans MS, cursive]2. Ako pogledaš početak teme, videćeš da sam najčešće ja davala i podatke o rasi, nakon što je neko dao tačan odgovor, jer nisu uvek svi bili voljni (niti raspoloženi, niti stizali...) da to rade. Ako svi postavljaju pitanja, ko će "naterati" bilo koga da daje podatke. Kako "isključiti" iz teme onoga ko ne poštuje ta pravila? [/font]
[font=Comic Sans MS, cursive][/font]
[font=Comic Sans MS, cursive]3. Kako da odredimo ko “ima pravo” da postavlja pitanje? Neko slučajno uleti na temu, postavi fotku i nikad više se ne pojavi da potvrdi odgovor. Ili se pojavi za dva meseca? Šta onda? Da ne pominjem kako može biti ostavljena i fotlka psa koji uopšte nije rasan, pa hajde da se ubijemo nagađajući i analizirajući pasminu koja je neki preslatki mešanac?![/font]
[font=Comic Sans MS, cursive]4. U slučaju da dopustimo da svi postavljaju pitanja, vrlo verovatno bismo uskoro imali gomilu pitanja i ni jedan odgovor. Ili bi se i pojavio po neki odgovor, ali bismo imali problem da ga “vežemo” za pitanje.[/font]
[font=Comic Sans MS, cursive]5. Niko ne sprečava bilo kojeg člana foruma da postavi temu onako kako želi i kako je zamišlja. Meni deluje interesantno da počnemo sa pogađanjem rasa tako da osoba koja pogodi postavlja novo pitanje. Tu se ne mora previše pisati o rasi, samo fotkice i idemo dalje. Ali, ova tema je zamišljena malo drugačije, hajde da se usudim da kažem “ozbiljnije” i ja kao autor iste najbolje znam kako sam je zamislila. Sa te strane, složićeš se, dajem sebi za pravo da odlučujem o tome kakva su pravila. Da sam ih dobro odredila, govori broj postova na ovoj temi i interesovanje koje za nju vlada. [/font]
[font=Comic Sans MS, cursive]Ima toga još, ali se nadam da smo se razumeli. ;) [/font]

Dobro,znaci Smeh ti nama savetujes da otvorimo svoju temu.Ok.To znaci da prva ja a mozda i njih vise nece dolaziti na ovu temu vec na svoju.Ok.Ja cu tu temu da otvorim,a tvoja je sada kao moja samo sto cu ja polako prikupljati ljude.Ne mislim niti odmah zelim da imam 78 strana.Meni je bitno da se zabavim.Ja na svojoj temi imam samo 2 strane,ali sam ipak srecna.Jer meni je DIVNO!Nas pet-sest se dopisujemo i razmenjujemo utiske i savete.Tebi hvala na ideji.Pozdrav

Minnie_Mouse:
Dobro,znaci Smeh ti nama savetujes da otvorimo svoju temu.Ok.To znaci da prva ja a mozda i njih vise nece dolaziti na ovu temu vec na svoju.Ok.Ja cu tu temu da otvorim,a tvoja je sada kao moja samo sto cu ja polako prikupljati ljude.Ne mislim niti odmah zelim da imam 78 strana.Meni je bitno da se zabavim.Ja na svojoj temi imam samo 2 strane,ali sam ipak srecna.Jer meni je DIVNO!Nas pet-sest se dopisujemo i razmenjujemo utiske i savete.Tebi hvala na ideji.Pozdrav
:p
Nema nikakvog razloga za ovakvim tonom. Tema na kojoj smo odavno nije "moja" (ako si pažljivo pratila, videla si da ja na njoj vrlo slabo učestvujem - jednostavno ne stižem), ali traje zato što se, pretpostavljam, ljudima dopada.
Ne znam koga ti podrazumevaš pod "mi", ali "mi", "vi", "tvoje", "moje" i sl, su malo neprimerene reči za mesto kakvo je Forum.
Svakako da želim puno stranica i učesnika na temi koju si otvorila, a nema nikakvog razloga da učešće na jednoj isključuje bilo koga iz učešća na drugoj (ili nekoj petoj) temi.
I, naravno da ti želim da se lepo zabaviš... ne samo na "tvojim" već i na svim drugim temama. To i jeste osnovni smisao svega ovoga. Ako uz put nešto i naučimo - tim bolje! ;)

Pozdrav!

Back