Препоруке за куповину возила

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bravo je odlicna kupovina a za tih 4000€ ces tesko da nadjes a da je dobar.
Ako dodas jos jedno 500-700€ svakako ces pre naci dobar primerak.
Imao sam ga kako licno tako i za prodaju i uvek se ispostavilo da je bolji od Astre H,MEgana,#08 i da je cak mogao da parira i Golf-u.
Ako vec kupujes to godiste tu se moze naci i 1,9M-jet motor koji je najbolja motorizacija u tom autu dok posle 2009 godine nema vise tog motora nego 1,6 M-jet ali koji nije toliko dobar.
NAravno ono sto te mogu posavetovati kao neko ko ima iskustv sa tim autom je da gledas verziju sa 120ks jer nema leptire u usisnoj grani kao motor sa 150ks a i jeftiniji je nesto za odrzavanje.
Ja sam letos prodao moj Bravo 1,9M-jet 2008 sa originalnih 270k km za 4800€ pa zato kazem da ces tesko naci za 4000 dobar.

svi noviji dizel motori imaju uglavnom te leptire u usisnoj grani cija je svrha da smanje emisiju stetnih gasova kada vozilo radi na leru. E sad bas je kod mog suraka bio jedan BMW na servisu , odlomila se ta klapna ili parce iste uletelo u motor tj cilindar i napravilo totalnu havariju motora.

To se mnogo desava kod BMW-ovih dizelasa .

Proizvodjac BMW predvidja da se na svakih 50.000 km zamene te klapne, ali na zapadu cim vozilo izadje iz garancije to uglavnom ne rade jer je to veoma skup poduhvat otuda tolike havarije.

Koliko vidim mnogo ljudi skida te klapne da bi predupredili veliku havariju motora, ali sa druge strane kad to urade , zagadjuju mnogo vise, plus auto slabije vuce i ide.

E to samo pokazuje koliko je dizel losa i nepouzdana tehnologija.

Sto se tice JTD-a - JTD je "super" motor ako zanemarimo sledece kvarove i probleme:

Zapušen EGR ventili - za sve dizele.
ECU motora može otkazati, naročito na Alfa Romeo 159 dizelu.
Kvar DPF filtera. Problem može nastati u slučaju primeraka opremljeni sa DPF do začepljenja filtera i gubitka snage. Govoreći o filtera čestica, dobro je znati da ćemo ih naći u većini Alfi 159 sa JTDM motorima. Teoriski bez održavanja, ali u praksi se ispostavilo da zamena može biti neophodna. U slučaju čestih gradskih vožnji vozila dizel motori pate od zapušenja DPF filtera. Potrebna je redovna vožnja autoputem da bi došlo do regeneracije DPF filtera.
Kod dizela kvarovi mogu biti i uljna pumpa, plivajući zamajac i turbina.
ADAC registrovao posebno u godinama izrade 2005. i 2006. na brojne probleme dizel motora u upravljanju motora i sa brizgaljkama.
Alfa Romeo 159 1.9JTDM. Na 1.9JTDM motorima zupčasti kajš ide preko vodene pumpe i kvar vodene pumpe može zbaciti kajš sa vodene pumpe i napraviti havariju motora na 40000km. Uobičajeni problemi o 1.9 JTDM dizel motorima, zbog intenzivnog habanja pojasa i loših vodenih pumpi .

1.9 JTDM motor 120KS ili 150KS. Problemi sa turbinom mogu biti slomljena turbina ili nedostatak podmazivanja.
Kod dizela 2.4 i 1.9 16V neispravan sistem klapni koji menjaju dužinu usisne grane. U krajnjem slučaju, čak može da dovede do situacije u kojoj će deo klapne da upadnu u cilindar, što će dovesti do havarije motora.
JTDM motor. Trzanje motora i oklevanje pri ubrzanju na 1800-2000 o/min. Mogući problem EGR ventil ne radi ispravno.

I ako zanemarimo sitnice oko menjača:

Kod 6-brzina manuelnih menjača sa 1.9 JTDm brujanje ležaja.
Zvonjava iz prostora ručice menjača, dopire iz sajle birača brzine, potrebna zamena sajle.
Automatski menjač Q - Tronic defekat (čukanje, buka) zbog greške elektronskog upravljanja, što može dovesti do neželjenih zastoja u saobraćaju. Posle nekoliko pokušaja, ispravka je konačno stupila na snagu septembra 2007.

I ostale sitnice koje su ne vezane za agregat:

Prvi modeli pate od pogrešno podešenog vešanja koje izazivaju habanje prednjih guma.
Buka iz stuba upravljača ukazuje na habanje stuba upravljača i neadekvatnog ulja u sistemu upravljača.
Buka iz pumpe serva upravljača prilikom hladnoga start, može značiti da ima vazduha u sistemu.
Problemi sa bojom na tamnijim vozilima.
Prisutno ljuštenje boja na originalnim felnama.
Pojava cvrčaka u instrument tabli i oko vošica prednjih sigurnosnih pojaseva.
Često labava zadnja sedišta.
U nekim vozilima instrument tabla pravi svetlosni šou, koja se obično rešava reprogramiranjem elektronike.
Prekidači žmigavaca i brisača koji znaju biti klimavi.
Početni tragovi korozije na pragovima.
Česti su curi fluid iz sistema klimatizacije, a nedostatak fluida može da ošteti kompresor klime... čuje se zavijanje i škripanje.

Poslednja izmena:
Tihi ne lupaj.
Samo veoma mali broj dizelasa ima te klapane i to uopste nije problem zameniti jer niti je nesto skupo a niti sluzi za ekologiju koju si naveo.
Kao preko nemaju para da zamene klapne a imaju plate od 1000 do 5000€ a klapne kostaju manje od 200€.
Originalni cepovi koji su za BME kostaju 20€ i i njihivim izbacivanjem se ne zagadjuje okolina niti auto dimi nego sam na samom startu nema svu snagu sto retko ko i oseti.
A sto se tice JTD motora vidi se da nemas pojma o fiatovim motorima.
JTD motor ne postoji u Alfi 159 nego je u njoj M-jet motor koji su samo prekrstili JTDM a to je motor sa drugacijom glavom i sa finijim rasprsivanjem goriva.
Takodje JTD nema DPF filter i nema lklapne u usisnoj grani.
I to sto si ti dao spisak eventualnih mana si kopirao sa neke stranice a ne postoji auto koji nema mana pa tako.pogledaj koliko mana ima Accord.
http://auto-mane.com/honda/honda_accord/honda-accord-2002-2008/
Ali neke od tih mana su banalne pa tako je i na JTD motoru banalna stvar zaprljan EGR ventil jer svaki vlasnik moze samostalno da ga ocisti i ga ga zatvori najovicnijim parcetom lima i da vise ne dolazi do njegovog prljanja pa samim tim se izbegnu problemi sa radom i ubrzavanjem motora.

video se sa drugarom kupio passat b6 dizela i kaze zna on da 2.0 tdi crkava masovno uljna pumpa pa je preventivno platio zamenu iste 400e 350e pumpa issa osovinicom i 50e ulje.

Rekao mu majstor da je dosao u zadnji cas i da je osovinica bila pred kvarom tj da preskoci sto bi dovelo do havarije turbine i motora.

A kaze njegov dobar drugar vozi Audi a4 2.0 tdi 2012 godiste i crkao mu automatski menjac i nov je morao da plati 3500 evra jer polovan nije mogao nigde da nadje.

Mislim se, kod nas sto vozimo benzince ugradnja plina kosta 400e a ja platio citav auto 3100 evra, tj manje nrgo ovaj menjac za Audija i to sa ugradjenim plinom na V8 motoru i sve radi perfektno uz sitnija odrzavanja :zelenko2:

Evo sad sam imao problem sa cirokijem prestali da mi rade zmigavci . Svi osiguraci i releji ispravni i nadjem ja na netu da je to uobicajen problem, imaju nejki dodatni releji sa leve strane volana ispod plastike i taj konkretno sto kontrolise migavce dobije hladan lem i isti prestanu da rade. Samo cu da ga skinem sutra odnesem u tv servis da taj hladan lem srede i to je to.

Zadnje cetiri godine vozim auto star 16 godina i uz manje sitnice koje sam sredjivao u hodu nemam ama bas nikakvih problema

A ljudi kupuju dizelase stare samo par godina i pucaju hiljade evra na menjace, dizne pumpe, turbine, dpf filtere itd.

tako da sam ja zadovoljan :)

Poslednja izmena:
Koji kralj!
Menjac je isti i na benzincu i na dizelasu mehanicki ali po njemu crkava samo na dizelasu.:hahaha:
I hajde da se kladimo da uljna pumpa kosta manje a uostalom ona nika di ne crkne nego samo osovinica koja se,kako sam vec x puta pisao,menja a kosta ni blizu tih 50€ kako nam ovaj domaci lazov pripoveda.
Ali njemu je cilj da ispljuje nemce pa mora i da laze jer ne moze drugacije da ih dirne.
Pritom nema jos nijedn konkretan primer za dizelasa starog par godina da je ostavio vlasnika na putu i samo nam podmece leseve sa milion km stare 15 godina i prica kako su losi.

Koji kralj!
Menjac je isti i na benzincu i na dizelasu mehanicki ali po njemu crkava samo na dizelasu.:hahaha:
I hajde da se kladimo da uljna pumpa kosta manje a uostalom ona nika di ne crkne nego samo osovinica koja se,kako sam vec x puta pisao,menja a kosta ni blizu tih 50€ kako nam ovaj domaci lazov pripoveda.
Ali njemu je cilj da ispljuje nemce pa mora i da laze jer ne moze drugacije da ih dirne.
Pritom nema jos nijedn konkretan primer za dizelasa starog par godina da je ostavio vlasnika na putu i samo nam podmece leseve sa milion km stare 15 godina i prica kako su losi.

nisam nesto cuo skorije da crkavaju na benzincima. Moguce da menjaci na Audijima crkavaju mnogo vise na dizelasima usled vibracija koje proizvode dizel motori.

Ako npr skines plivajuci zamajac i montiras fiksni ili ti stradaju nosaci motora trpe onda transmisija i motor tj radilica.

uglavnom crkavaju menjaci na dizelasima. Ja imam 3 auta u familiji sa automatskim menjacima da kucnem u drvo nijedan crkao i ako su to vec stari automobili starosti od 8-16 godina.

A ovom crkao menjac na 4 godine starom Audiju :sad2:

Kad ti crkne menjac ja koliko znam to ostavlja vlasnika sa vozilom na putu ne mozes njime vise da upravljas :bye:

Poslednja izmena:
Alo ...kuc .....kuc... dali si ti svestan sta pises?
Blage veze nemas o dizelasima i vibracije su tebi u glavi.
Davno je proslo vreme vibracija na Golf-u 2 i tebi je izgleda on merilo ali si otisao samo 30 godina u proslost pa ti nesto vibrira.
Kad budes vozio dizelasa javi se za te vibracije.
Dotle mozemo samo da se smejemo tvojim odvalama i sa APSOLUTNO ne uvazavamo tvoje izjave jer nisi relevantan da dajes takve izjave s obzirom da nikad nisi imao svojlicni dizelas i da imas saznanja o istom.

pa da dizeli ne proizvode ogromne vibracije ne bi im stavljali plivajuce zamajce , nego zamajaca ne bi ni bilo ili bi stavljali daleko jeftinije fiksne.

Danasnji moderni turbo dizeli proizvode jos vece vibracije nego stari motori iz prostog razloga sto imaju dosta vecu snagu nego stari motori.

gledaj kako trese dizel motor

zato na dizelasima redovno propadaju nosaci motora dok se tako nesto gotovo nikad ne desava sa benzincima.

Poslednja izmena:
pa sto onda svi dizelasi imaju plivajuce zamajce? z:D

pa upravo da priguse i amortizuju vibracije u suprotnom raspadali bi se transmisije i motori samo tako...

Mislim i ovako se raspadaju posle nekog vremena - ali bez plivajuceg to bi bio totalni haos :zelenko2:

Pa ti blage veze sa zivotom nemas.
Gospodine Tihi,plivajuci zamajac nemaju 1,5Dci motori,1,3M-jet motori,1,4HDI motori,1,6HDI 66kw motori kao i jos poneki pa se tu nista ne trese niti tandrce.
Blage ti veze o dizelasima nemas!z:poz:

Sportski pozdrav mudri ljudi foruma!

Kao i mnogo puta do sada u novijoj istoriji potrebna mi je vaša pomoć. Imam par pitanja da budem precizniji i nepotrebno opširniji.

1. Ostalo mi u balonu u gepeku dve litre dizela ovih dana dok je stezalo. Mrzelo me sipati, i neki dan otvorim da vidim šta se dešava kad ono napravio se manji grumen leda. Možda je bilo i više pa se otopilo, ne znam.
Elem, mogu li to sad usuti u do pola pun rezervoar, nesmrznut? Oce li mu biti šta? Autu.

2. Recite mi, šta mislite o Peužeou 407 kao takvom? Meni se sviđa na izgled, ali ne znam kakav je auto. Ne znam kako to ide po serijama ako ih je bilo više, ali recimo tamo negde oko 2010. godište?

3. Imate li preporučiti neki dobar auto za recimo 4-5 hiljada eura.... ili ako bih se odlučio i da ispružim šest, bi li to napravilo veću razliku u kvalitetu auta nego što je razlika u izdatku ako me razumete?

Nije mi mrsko ni provozati se do inostranstva ako se isplati, svašta sam video, na sajtovima. Mislim na autoscout na primer, ništa bezobrazno. Imate li vi neke sajtove da preporučite? isključivo vezano za oglase koji se tiču automobila, neozbiljni stop!

Dule, kako ti stojiš sa automobilima, ako te ne mrzi, stavi ponovo link ka svom profilu na polovnimautomobilima.

Unapred zahvalan.

Svako dobro!

Pozdrav forumasi, hocu da kupim kola, pa da vas pitam imate li kakvih saveta.
Uzeo bih neki hechback npr do 6 godina star, max 7, ali da nije mnogo skup i da odrzavanje nije mnogo skupo, otprilike u rangu francuskih kola. I da nije nepouzdan. Neka cifra bi bila do 7000. Ne prelazim mnogo godisnje, mozda 10-12000. Malo sam cituckao po netu i primetio da vecina kola ima slicne motore i da su uglavnom 1.6, sto benzin sto dizel. I da uglavnom imaju skromnih 90-100 konja sto ne daje neke performanse jer su kola sve teza i teza. Prosla me faza jurcanja odavno ali definitivno cenim dobra ubrzanja kod preticanja i ne volim kad je lenj na gasu auto. Mislim da bi mi odgovaralo ubrzanje od 10sec do 100. 5 vrata, ne treba neki poseban prostor na zadnjem sedistu, al da moze sesti troje naravno, gepek solidan. U zatvoren auto da moze da stane stvar duzine 2 metra, npr smotan tepih, gipsana ploca presecena uzduz. U gepek da moze da stane biciklo (kad se obore sedista). Retko imam potrebe za transportom takvih stvari ali da ipak moze. Multifunkcionalni volan, tempomat.
Svidja mi se poslednji pezo 308, cini se da ima i performanse dobre, ali je skup za mene.
Sta bi ste preporucili?

Preterujes. U prethodnu '98 xsaru s 3 vrata iz je mogao da stane bicikl kad oborim zadnje sediste, doduse treba naci pravi ugao, okrenuti prednji tocak kako treba... mogla je i gipsana ploca i vrata sa shtokom. Preko suvozackog sedista stavim, gurnem sve do sofersajbne i zatvori se gepek. Ja bih rekao da mi treba nesto za nijansu vece od xsare. Karavan je daleko preko mojih potreba.

Pa vidis posto su ostale a onda vidis dali ih uopste ima kod nas i koliko su kod nas.
Sam auto se meni licno ne dopada i gledam ih kad dodju u Srbiju i ne odisu mi nekim kvalitetom sto se tice enterijera.
Danas sam bas gledao i jednu Hondu Jazz i drugar je takodje prokomentarisoa kako je umorna.
Kvalitet enterijera kod te klase japanaca uopste nije sjajan.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back