Препоруке за куповину возила

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sa tom Alfim sve stima :) Poznajem prodavca, plac je usluzno prodaje,, kilometraza je ok, niej stelovana. Ako gledas Alfu, ocekuj skuplje odrzavanje nego za Punto, Clio i slicna vozila.

Pod skuplje odrzavanje na sta mislis? Znam da im je prednji trap los (tako kazu).
Potrosnja nije problem, da gledam potrosnju ganjao bih nekog dizela, ali nisam ljubitelj istih.
Posto trenutno imam auto ali je malo stariji 2001 ovako nesto ne izgleda lose. Mala kilometraza, mladji a cena po meni korektna.

Takodje sumnjam da bi odrzavanje bilo skuplje nego npr. golf V 1.6 ali ne FSI motor.

Edit: Jedina stvar koja me brine je ova servisna knjizica. Zamenio ulje na 32k pa na 78k sta je bilo izmedju? Teraj dok ne crkne?

Poslednja izmena:
Pod skuplje odrzavanje na sta mislis? Znam da im je prednji trap los (tako kazu).
Potrosnja nije problem, da gledam potrosnju ganjao bih nekog dizela, ali nisam ljubitelj istih.
Posto trenutno imam auto ali je malo stariji 2001 ovako nesto ne izgleda lose. Mala kilometraza, mladji a cena po meni korektna.

Takodje sumnjam da bi odrzavanje bilo skuplje nego npr. golf V 1.6 ali ne FSI motor.

Edit: Jedina stvar koja me brine je ova servisna knjizica. Zamenio ulje na 32k pa na 78k sta je bilo izmedju? Teraj dok ne crkne?

Pa recimo, svecice za ovaj motor su oko 10 hiljada, ali se menjaju na 100k km. Trap nije los, nego su gornje viljuske malo osetljive na lose puteve. Njih sam promenio pre 3 godine, repariranim, i presle su oko 35k km, jos uvek su odlicne. Leta 2016 sam promenio donju viljusku iz prve ugradnje, a auto je 1999. godiste i kupljen nov u Srbiji. Et recimo , i trap je skuplji nego za Punta, diskovi, plocice, sve je skuplje, ali je to normalno, kao sto je npr. GOlf skuplji od ola za odrzavanje, a Passat od Golfa, visa klasa sa sobom nosi i vise troskove odrzavanja.

Trap je 100-120 evra sa zamenom, ako znas kod koga treba da ides, da te ne oderu dzabe.

Poslednja izmena:
Za JTD je veliki servis oko 200 evra sa rukama, komplet prednji trap, oko 150e, a to si posle miran godinama.

Ostali delovi slicne cene kao i kod ostalih vozila te klase.

To su OK cene za odrzavanje s obizrom da se to ne radi svaki dan.

- - - - - - - - - -

Pa recimo, svecice za ovaj motor su oko 10 hiljada, ali se menjaju na 100k km. Trap nije los, nego su gornje viljuske malo osetljive na lose puteve. Njih sam promenio pre 3 godine, repariranim, i presle su oko 35k km, jos uvek su odlicne. Leta 2016 sam promenio donju viljusku iz prve ugradnje, a auto je 1999. godiste i kupljen nov u Srbiji. Et recimo , i trap je skuplji nego za Punta, diskovi, plocice, sve je skuplje, ali je to normalno, kao sto je npr. GOlf skuplji od ola za odrzavanje, a Passat od Golfa, visa klasa sa sobom nosi i vise troskove odrzavanja.

Trap je 100-120 evra sa zamenom, ako znas kod koga treba da ides, da te ne oderu dzabe.

Kad se uzme predjena kilometraza sa delovima koji se menjaju to nije skupo.
Hvala na odgovoru definitvno cu uzeti alfu u razmatranje :)

ma generalno alfa nista nije losija nego bilo koji nemacki auto a jeftinija je 2-3 puta.

Upravo zato "sto je na losem glasu" kupujete jako povoljno auto. Narocito ako nije dizel.

Pazite pricu za Audi A6 2.5 TDI All Road Quattro

Taj auto je pre 4 godine jedan moj drug koji inace zivi u Beogradu, i cujem sad pricu od naseg zajednickog drugara , da ga je pre 2 godine prodao za debele pare nekom isto njihovom drugaru, i taj "nesrecnik sam od malena" lik ga vozio par meseci , i rikne mu sve zivo sto mu je moglo crci na dizelasu, i na kraju ga proda nekom trecem liku za samo 3000 evra. :eek: :sad2:

Sta ti je dizel.... :zelenko2:

Auto je inace bio relativno nov mozda star 4-5 godina ali raspitacu se o svim detaljima pa cu da vas izvestim jos jednom "o cuvenom nemackom kvalitetu" :zelenko2:

Poslednja izmena:
Ne sagledavaš problem sa prave strane. Nije problematičan ni dizel, ni nemački kvalitet, već očekivanja kupca polovnog automobila. Mi bismo da kupimo polovno i da se ništa ne kvari, kao da je nov auto. Delovi imaju rok trajanja, nisu Nemci trošadžije pa prodaju te polovne automobile, budzašto, tek tako (i dizelaše i benzince).
Ko kupuje dizelaša mora biti svestan da će vrlo skoro morati da menja plivajući zamajac, turbinu, pumpu visokog pritiska i dizne. Uračuna to u cenu i ako može da plati - kupije dizelaša i dobija odličan auto, koji malo troši. Ko to sve ne može da plati - ne kupuje dizelaša!

Poslednja izmena:
Ne sagledavaš problem sa prave strane. Nije problematičan ni dizel, ni nemački kvalitet, već očekivanja kupca polovnog automobila. Mi bismo da kupimo polovno i da se ništa ne kvari, kao da je nov auto. Delovi imaju rok trajanja, nisu Nemci trošadžije pa prodaju te polovne automobile, budzašto, tek tako (i dizelaše i benzince).
Ko kupuje dizelaša mora biti svestan da će vrlo skoro morati da menja plivajući zamajac, turbinu, pumpu visokog pritiska i dizne. Uračuna to u cenu i ako može da plati - kupije dizelaša i dobija odličan auto, koji malo troši. Ko to sve ne može da plati - ne kupuje dizelaša!

To je srž problema. I ne mora ni obavezno značiti da će otići neki od skupljih dijelova. Ali i polovan auto traži dobro održavanje. A mnogi ne mijenjaju ni filtere. Da ne pričam o tome da se sipa loše gorivo ili ulje.

A da ne pricamo o tome da se Tihi uvek hvata motora koji su prilicno neuspeli a i koji su davno prestali da se proizvode kao npr. taj 2,5TDI.
Vise puta sam dosad spomenuo koje motore bije los glas a bije taj motor i majstori ga ne vole.
Sto ne pljujes po 1,9 TDI iz te iste generacije kao 2,5TDI motor?
Pa zato sto su to bili najbolji dizel motori tog vremena i pokazali su se izuzetno dobro.
Zato su ljudi i zavoleli VW jer su mogli da predju veoma mnogo km uz minimalno odrzavanje.

pa ja burazeru kupujem od kad sam ziv polovne automobile sa benzinskim motorima pa niti mi crkne motor, niti pukne radilica, niti riknu dizne, niti crkne bos pumpa - a i sve da mi crkne pumpa to je na benzincu jeftino 40-50 evra za koji hoces auto, dok na dizelasima crknutim placas 400-500e samo reparaciju dok je nova od 1500-2000e

Vecina ljudi su sto se tice automobila neznalice i ne znaju da ih ako kupe dizelase cekaju u najavi vrlo skupe opravke za koje najveca zrtva prevaranata sa autima nema jednostavno novca . Npr prosecan srpski kupac kupuje auto od 3-5000e . E sad dizelas tog cenovnog ranga je u vecini slucajeva na samrti plus ljudi daju uglavnom zadnji dinar da kupe auto i posle naravno nemaju para da kupe , kad crknu nove dizne novu turbinu novu bos pumpu nego seku usi krpe dupe ne bi li taj auto ikako odrzali u voznom stanju i na kraju dignu ruke od svega.

E sad ja zato upozoravam ljude da ne prave te greske, i ne budu glupi, i da se uce na tudjim umesto na svojim greskama.

Npr prosecan srpski kupac kupuje auto od 3-5000e . E sad dizelas tog cenovnog ranga je u vecini slucajeva na samrti plus ljudi daju uglavnom zadnji dinar da kupe auto i posle naravno nemaju para da kupe , kad crknu nove dizne novu turbinu novu bos pumpu nego seku usi krpe dupe ne bi li taj auto ikako odrzali u voznom stanju i na kraju dignu ruke od svega.

U ovome je Tihi u pravu (s tim što bih ja ciljnu grupu spustio na 2000-5000e).
Kod svakog polovnog automobila će nešto da ti crkne, ma kako ga ti održavao, jer postoje stvari na koje ne možeš da utičeš: dotrajalost, gorivo, putevi, životni vek. Stvar je u tome da pri kupovini auta proceniš da li imaš dovoljno sredstava da popravljaš tu klasu automobila.

Tihi ne shvata da su kupci dizelasa spremni na neko ulaganje.
Njihova je nada da nece morati mnogo da uloze pa gledaju sto jeftinije primerke da bi imali lufta za ulaganje a to je pogresna matematika jer nije taj auto najjeftiniji na oglasima bez razloga.
Kad se dizelas posteno plati ima da se vozite godinama sa osmehom na licu.
Prvo sam osecaj voznje dizelasa i benzinca je skroz drugaciji i lepsi je kod dizelasa jer benzinca moras da zavrces u obrtaje da bi mogao da nesto uradis s njim ili da ubacujes u brzinu pa i dve manje da bi auto povukao dok kod dizelasa das gas i on ide i to bolje od vecine benzinaca do 2000 kubika.
Sve ovo sto Tihi trtlja je zato sto on ima auto od 190ks i 2400 kubika a videli bi sta bi pricao kad ga svaki dizelas otrese jer ima manji motor tipa 1,6 ili 1,8.
Takodje posto preko retko ko vadi sipku iz motora da izmeri ulje desavaju se pehovi jer se dersava da motor trosi ulje .
Posto 2,4 hondin motor poprilicno trosi ulje zar ne postoji mogucnost da ga neko nije menjao na vreme niti kontrolisao i da je taj motor zaribao usled nedostatka ulja?
Po Tihi-ju vec znamo da nema takvih momenata ali cinjenice su da ti hondini motori trose poprilicno ulje i da je taj scenario itekako moguc.
A sta onda?

DUle kako ti se vise ne smuci da lazes?

NIJEDAN dizelas ne ide brze i bolje od ekvivalentnog benzinca iste snage motora i sa turbinom kao sto je nosi dizelas.

Evo uzmimo VW Passat B8

2.0 benzinac sa turbinom vs 2.0 dizelas sa turbinom

Benzinac snaga 280 KS dizelas 240 KS

Znaci 40 ks jaci benzinac

Ubrzanje od 0-100

benzinac za 5.5 sec , dizelas za 6.1 sec

http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=23290

http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=20502

Vec smo to odavno apsolvirali

Pa da su dizelasi brzi od benzinaca vozili bi se u Formuli jedan al tamo nema crnog dima i drndanja traktorskog motora :)

Osecaj voznje dizelasa je - jako neprijatan za mene.

Zbog toga sto ima samo jednu turbinu i namestenu da povlaci samo u nizim obrtajima kad se vozis , barem ja , sa nekim ko vozi dizela osecaj je da ti glava trza nonstop napred pozadi , jer auto povlaci neravnomerno i to ne prija tokom voznje dok kod benzinca kriva je ravnomerna i on povlaci istom snagom na svim obrtajima

Sa druge strane dizelas sto predje 3000 obrtaja izduva se ko probusen balon i ne vuce nista. Zato vlasnici dizelasa cesto rizikuju svoj i tudje zivote , kad krenu u preticanje, taman kad im auto dostigne 3000 obrtaja oni se izravanju sa autom kojeg preticu i dodaju dalje gas ali auto jednostavno nece da povuce. Da bi povukao mora opet da vrate u nizu brzinu i daju gas a dosta ljudi to ne zna.

Kad kupis dizelasa jedino ko se raduje jeste lokalni mehanicari koji ih odrzavaju jer znaju da ce ih konstantno zvati za raznorazne kvarove :zelenko2:

Evo moj buduci pasenog - "nesrecnik sam od malena"

Radi pri vojsci ko ugovorac za 35.000 din, i kupio polovnog Passata B5.5 na autoplacu , vozio ga dva meseca i sta je bilo?

Crkla uljna pumpa, crkla turbina, pokrivljeni ventili , 2 dizne crkle - kostalo ga sve preko 800 evra

I auto van funkcije mesec dana dok se sve to ne sredi

A da je uzeo benzinca mnajskuplje sto bi ga kostalo da opravi je 50-100e

Poslednja izmena:
Sa druge strane dizelas sto predje 3000 obrtaja izduva se ko probusen balon i ne vuce nista. Zato vlasnici dizelasa cesto rizikuju svoj i tudje zivote , kad krenu u preticanje, taman kad im auto dostigne 3000 obrtaja oni se izravanju sa autom kojeg preticu i dodaju dalje gas ali auto jednostavno nece da povuce. Da bi povukao mora opet da vrate u nizu brzinu i daju gas a dosta ljudi to ne zna.e

Sad si prevazisao sam sebe, aj procitaj sta si napisao.

Ako sam te dobro razumeo, dodje do 3000 obrtaja i nece vise da ubrzava, a onda treba ubaciti u nizi stepen prenosa da obrtaji skoce na 4000 pa ce onda poceti da ubrzava?

- - - - - - - - - -

Radi pri vojsci ko ugovorac za 35.000 din, i kupio polovnog Passata B5.5 na autoplacu , vozio ga dva meseca i sta je bilo?

Crkla uljna pumpa, crkla turbina, pokrivljeni ventili , 2 dizne crkle - kostalo ga sve preko 800 evra

I auto van funkcije mesec dana dok se sve to ne sredi

A da je uzeo benzinca mnajskuplje sto bi ga kostalo da opravi je 50-100e

Sa ovim se delimicno slazem, znam nekoliko ljudi koji su se upropastili bas sa Pasatima, u startu je precenjen auto, popravke preskupe, a cesto budu neke lesine ok pola miliona km.

Kakva sizofrena diskusija.
Kao da su dizel motori jedna velika zavera autoindustrije i zli plan da se od glupih ljudi uzimaju pare. Ali koliko je autoindustrija zla toliko je i velikodusna prema svojim prepametnim kupcima da im i dalje pruza tu mogucnost kupovine benzinskih motora.

Zar je toliko tesko shvatiti da jednom coveku vise odgovara jedno a drugom nesto drugo?

Tako je Tihi o pametni i najapmetniji na svetu!!!
Dizelasi dodju do 3000 obrtaja i onda PUF stanu jer se raspadnu.z:lol:
E pa dali ti mislsi da smo mi bas toliki debili?
Izgleda da smo mi za tebe niza rasa kad nas toliko podcenjujes.
Pogledaj malo video pa nam objasni malo kako to kad predje 3000 obrtaja on i dalje ide?
I vec sam rekao zasto nam stalno podmeces stara kola od 15 godina kojima je dusa u nosu zbog predjenih 500,600 ili 800k km ?
Zasto nisi jos rekao da je nekom crkao Pasat B7 koji je krenuo da se pravi pre 7 godina?
Ti tvoji samo lesine znaju da kupe a cudim se sto ne povedu tebe da im ti objasnis sta valja.z:D
Jedva cekamo odgovor da nam objasnis video a na njemu je stok auto sa fabrickim konjioma i nista tu nije cipovano i budzeno.z:)
I ajde da vec pretpostavimo da ce Tihi kao p..cketina da zaobidje odgovor jer ne moze da objasni nesto sto on ne moze da shvati a to je da bi ovaj auto ekvivalntno mogao da stane na crtu sa njegovim Acccordom od 190ks i 2400 kubika sto opet pobija njegovu izjavu da moraju benzinci da imaju isto kubika i konja i da ce onda bolje da idu.
E pa eto dokaza da ne moraju.
Odmah se uhvatio VW grupacije za poredjenje a zasto?
PA zato sto voli VW!!!z:lol:
Sto nije uporedio Hondu sa VW modelima?
Ne sme!z:poz:

Pa o tome i pricam jer Tihi vozi dva velikolitrazna automobila sa automatskim menjacem.
On ne zna ni da vozi sa manuelnim menjacem i nema osecaj sta i kako treba da se uradi u datim situacijama jer on zna samo da doda gas i to je ono sto je njemu dovoljno.
Menjac Tihi je rucica koja stoji desno od vozaca ali treba je s vremena na vreme prosaltati po uslovima voznje i onda ce dizel auto da ide sasvim kako treba.
I kao sto rekoh jedva cekamo tvoj komentar na ovaj video gde fabricki stok dizelas ide veom vise od tih tvojih 3000 kad pocne da se gusi.
Gusi se ali u tvojoj glavi izgleda.z:lol:
A sad malo cip tjuninga gde kaze Tihi da automobili iste kubikaze idu tako da ga benzinac otrese.
E pa evo jedne Ibize Cupre 1,9TDI koja je za nijansu sporija od daleko jaceg Nissana Z370 koji ima drasticno vise kubika i konja.
Sta bi bilo samo da smo uzeli 2.0 benzinac za primer? z:D

Ej, lik veli da dizelaši ne ubrzavaju poslje 3000 okretaja i da tada triba šaltat brzinu niže ali da to vozači dizelaša neznaju?

Auuuuu, Tihi stvarno misliš da kad vratiš brzinu niže okretaji padaju??

Tihi misli ako on nezna koristit mjenjač da to neznaju ni drugi,, haha, zato vozi isključivo automatik......
ČEKAMO ODGOVOR

ubrzavaju ali imaju turbo rupu pa ubrzavaju mnogo sporije nego benzinci

Vec sam vas dvojicu ranije ovde samarao argumentima kad sam dokazao da svaki benzinac ubrzava bolje prilikom preticanja od svakog dizelasa iste kubikaze/snage.

ima li neko iskustva sa Insognijom 2014 2.0 cdti 88/120, nisam nikad opela vozio, na sta da obratim paznju?

uzmi opela insigniu benzinca

Imas par komada kupljeni novi kod nas sa jako malim kilometrazama

Slao sam ti na private linkove

Da li ces uzeti 1.4 turbo ili 1.8 atmosferca to je do tebe ja bi uzeo jedno od to dvoje i stavio plin i da te Bog veseli.

Evo ovog mozes da uzmes za 10.000 sa samo 58.000 km to je prakticno nov auto

https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9471236/opel-insignia-18

Dizelas istog godista sa 5-6 puta vecom kilometrazom kosta 1000e manje ali ce ti za 5 godina voznje na odrzavanju pojesti tu razliku u ceni

U svakom slucaju ja da hocu da dam 14000-15000 evra za auto ne bih kupovao polovnu Insigniu vec bih kupio ganc novu Hyundai Elantru ili Toyotu Corollu jer manje vise iste pare dobijas auto iste motorizacije i prakticnosti kao i prostora u kabini

Plus vozis auto sa 5-7 godina garancije znaci 5-7 godina si miran bilo sta da ti se pokvari na njemu.

Kod Insignie mi se ne svidja sto je , obzirom na velicinu auta dosta tesna pozadi

Poslednja izmena:
ubrzavaju ali imaju turbo rupu pa ubrzavaju mnogo sporije nego benzinci

Vec sam vas dvojicu ranije ovde samarao argumentima kad sam dokazao da svaki benzinac ubrzava bolje prilikom preticanja od svakog dizelasa iste kubikaze/snage.

pa da imaju dvi turbo rupe turbo dizeli bolje ubrzavaju od benzinaca, o među ubrzanjima ne triba ni pričati!

NISI ODGOVORIO NA PITANJA!:zblesav:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back