Препоруке за куповину возила

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ovi iz Nemacke sto dolaze kod nas, na kamionu, -to su uglavnom automobili koji nemaju TUV, a tamo je skupo da se srede, i onda je povoljnije da zavrse kod nas. Zamena diskova i plocica sa delovima, tamo izadje 250-500 evra, zavisno od servias i delova, a zamislite koliko izadje ako ima nesto vise i ozbiljnije da se radi. Kod nas se uvozi ono sto ne moze da prodje njihov tehnicki i sto ima neki nedostak. Naravno, ima i izuzetaka, ali je to mozda 10% automobila.

jasno. niko ne prodaje dobar auto u koji nema nista da se ulaze, da se sredjuje za male pare.

Zato kod nas dolaze gotovo iskljucivo auta sa vecim problemima i kvarovima , zato sto su najniza sa cenom u nabavci a kod nas jeftin rad pa se srede daleko jeftinije nego na zapadu

Ne moram ja da kupujem kola jeftino kao sto i ne kuujem nego objasni kako onda sija greska na domacem autu koji je kupljen nov u Srbiji?
Eto taj RAV sija samo tako a to nije auto iz Italije.
Italijanski gasni uredjaji su daleko ispred ovog sto se kod nas ugradjuju pa opet sija greska.
Inace BMW-ov motor sa 115ks je dobar .

Sija zato to sija od kad je kupio auto. Da je resio, ne bi sijala :)

Pa nije crko motor, nego nesto drugo ;) Ne mora da znaci ni da je bilo sta crklo nego los plin i sonda odmah prijavi gresku.

Sta kosta? Rad, delovi su jeftini. 70-80 evra radni h, pa ti vidi. Kod nas dijagnostiga 10-20evra, tamo, bar 5x vise. DIskovi i plocice koje kostaju 100-tinak evra, na kraju izadju bar 300.

Naravno da je tako i sreca po duleta da jeste..

Da nije tako kako jeste, ta auta iz uvoza bi bila preskupa, a Dule bi morao da se bavi nekim drugim poslom

recimo da prodaje dinje i lubenice iz Martinaca na futoskoj pijaci :mrgreen:

Ali Tihi nam ovde konstantno servira price o nekvarljivim benzincima i plinu koji mu produzava vek na 2 miliona km bez diranja motora.
Pa kako onda ovi imaju greske koje upozoravaju na neku neispravnost?:)
Gde je sad taj savrseni benzinac sa plinom?
I sta to kosta toliko da je neko prodao auto tj da ga se resio?
Svecica,kabel?:)

pa ne kavre se... jedino ako akas mali turbo ko nezdrav, onda se i ne treba cuditi kad pocne da izdise... koncept turba ili klasicne masine ce uvek biti, a sve zavisi od temeperamenta onoga ko vozi...

Ja svaki put kad sam u italiji, obavezno gledam automobile i dal imaju plin, zapanjili bi se kada bi znali da italijani ne voze fijat i alfu a plinski uređaj je apsolutna retkost na automobilima. Uostalom kada ste videli plinski uređaj na nekom polovnom kršu koji je uvezen iz italije? Nikada! Eventualno tu i tamo neki metan ali to su automobili za firme namenski kupovani novi.

Kupiti polovnjaka a dobrog? Pa recimo da može ali su troškovi održavanja malo veći jer su to ipak automobili koji su prešli 500.000 u proseku. Svaki auto od 10 godina je prešao pola milke, uostalom tačno se zna kada i koliko se cepaju sedišta na pojedinim modelima. Sunce to dodatno ubrzava ali je tu negde tamo vamo. Preprodavci više ne fotografišu auto i stavljaju lažne kilometraže, čak varaju i na opremi! Kao ima klimu a nema, vidiš da pod haubom nema ničega. Osnovno pravilo je nikada kupovati automobil od osobe koja ima ovlačćenje. Tu otpada 50% šanse da vas prevare.

Sve u svemu plin je žešće sranje koje saranjuje motor u kratkom roku i dobar je samo za krševe kojih ima puno pa na brzaka staviš drugi motor i voziš dalje. Tako je moj drugar na plin saranio 3-4 motora a jako je pedantan, sve zapisuje i gleda, čak je prvi put odradio generalku motora. Inženjer po struci inače.

- - - - - - - - - -

pa ne kavre se... jedino ako akas mali turbo ko nezdrav, onda se i ne treba cuditi kad pocne da izdise... koncept turba ili klasicne masine ce uvek biti, a sve zavisi od temeperamenta onoga ko vozi...

Turbo i jeste zamišljen kao dodatna snaga u situacijama kada se pretiče, znači samo povremeno a ko aka automobil, vrlo brzo upozna čari remonta turbine i traženja polovne "odlične" turbine i slično.
Turbo je posebna živuljka, mora izuzetno ulje i redovna zamena, pranje interkulera jednom u 2 godine, povremeno akanje nikako stalno i nakon energične vožnje mora par minuta pre gašenja da radi u mestu radi hlađenja.

- - - - - - - - - -

cene novih auta nastavljaju da padaju

Imas i hyundai i20/i30 za iste pare ali sa 7 godina garancije

Jundaiju novom ne pada cena već 5 godina koliko ja znam, ovi ostali pokušavaju da prodaju muda za bubrege.

S tim sto imas svoju licnu dijagnostiku pomocu koje brises greske s vremena na vreme.:D
Cemu to kad ti je taj tvoj plin savrsen i idealan? :)

pa u srbiji je lose gorivo . Stim sto meni od loseg plina se upali lampica check engine i error code koji detektuje losu smesu goriva koji se nakon nekog vremena sam obrise od sebe, ili ga ja obrisem sa mojom dijagnostikom.

Indikativno je da mi se to desavalo ranije jednom u pola godine a zadnjih godinu dana nijednom.

Dok kod benzina od loseg goriva crkne pumpa, a kod dizela od loseg goriva crkavaju pumpa, dizne, turbina tj najgora moguca steta.

Znaci opet kad uporedis sve voziti na plin je najbolje resenje.

Inace dijagnostike kineske kostaju 30-40 za koji hoces auto i detektuju 90% PID-ova

Sad sto se ti slabo u to razumes sta ti ja tu mogu . Ko ne zna on drugome plati da mu odradi uslugu.

Znaci nista nije idealno ali trenutno TNG je najbolje moguce resenje

Jedini i glavni problem kod TNG uredjaja jeste - nestrucna ugradnja tj ima dosta majstora koji se bave ugradnjom TNG-a a priuceni su

Glavni problem im je to sto ne ugradjuju kapalicu na motore koji imaju keramicke siceve ventila i to sto nemaju bazu odgovarajucih mapa pa ti ucitaju neku glupu mapu pa auto trosi vise nego sto treba. No sve to je resivo lako ako odes u neki od renomiranih TNG servisa i resis problem.

Poslednja izmena:
na motore koji imaju keramicke siceve ventila
Ja sam te vec jednom upitao kakvi su to keramicki sicevi ventila i ne dobih odgovor.
Pitao sam za to u radionici za masinsku obradu glava i blokova i samo su me bledo pogledali.
I deder nam objasni kako od loseg goriva odlazi i turbina?????:hahaha:
Jel znas ti uopste kako ona funkcionise?
Izgleda da nemas pojma dok tako nesto mozes da odvalis.

Sa zamenom, a Master ne zivi u Srbiji. Prica je na konto onoga sto sam napisao da je na zapadu popravka znacajno skuplja i da im je ponekad isplativije da auto prodaju za izvoz, nego da ga tamo popravljaju.Zato tamo ispravni automobili drze cenu, a ono sto treba da se popravlja dolazi kod nas.

bas tako.

I onda se dule pita sto auta iz uvoza koje posle on preuzima i prodaje sijaju ko novogodisnje jelke

Pa prosto sto niko nije lud na zapadu da prodaje potpuno ispravan auto takvih je veoma malo.

Oni voze auto dok je ispravan, kad krene da se kvari - prodaju i uzimaju novi a te pokvarene preuzimaju nasi trgovci , doteruju ovde sminkaju, mazu, zatezu i prodaju nama.

Prilicno sam siguran da je u cenu lezaja uracunat i rad, nego eto, da ne bude skup rad, nego je skup lezaj :) Za neki "normalniji" auto, koliko bi bila zamena zupcastog? 700-800e?

bas tako.

I onda se dule pita sto auta iz uvoza koje posle on preuzima i prodaje sijaju ko novogodisnje jelke

Pa prosto sto niko nije lud na zapadu da prodaje potpuno ispravan auto takvih je veoma malo.

Oni voze auto dok je ispravan, kad krene da se kvari - prodaju i uzimaju novi a te pokvarene preuzimaju nasi trgovci , doteruju ovde sminkaju, mazu, zatezu i prodaju nama.

U sustini, i medju takvim automobilima ima dosta dobrih primeraka, problem je sto se kod nas cesto uvoze bas krsevi. To sto nesto treba da se zafarba, promeni neki lezaj, odradi veliki servis i slicno, je sitnica i redovno odrzavanje, naravno, ne valja kad ima previse takvih stvari.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back