Ja svaki put kad sam u italiji, obavezno gledam automobile i dal imaju plin, zapanjili bi se kada bi znali da italijani ne voze fijat i alfu a plinski uređaj je apsolutna retkost na automobilima. Uostalom kada ste videli plinski uređaj na nekom polovnom kršu koji je uvezen iz italije? Nikada! Eventualno tu i tamo neki metan ali to su automobili za firme namenski kupovani novi.
Kupiti polovnjaka a dobrog? Pa recimo da može ali su troškovi održavanja malo veći jer su to ipak automobili koji su prešli 500.000 u proseku. Svaki auto od 10 godina je prešao pola milke, uostalom tačno se zna kada i koliko se cepaju sedišta na pojedinim modelima. Sunce to dodatno ubrzava ali je tu negde tamo vamo. Preprodavci više ne fotografišu auto i stavljaju lažne kilometraže, čak varaju i na opremi! Kao ima klimu a nema, vidiš da pod haubom nema ničega.
Osnovno pravilo je nikada kupovati automobil od osobe koja ima ovlačćenje. Tu otpada 50% šanse da vas prevare.
Sve u svemu plin je žešće sranje koje saranjuje motor u kratkom roku i dobar je samo za krševe kojih ima puno pa na brzaka staviš drugi motor i voziš dalje. Tako je moj drugar na plin saranio 3-4 motora a jako je pedantan, sve zapisuje i gleda, čak je prvi put odradio generalku motora. Inženjer po struci inače.
- - - - - - - - - -
pa ne kavre se... jedino ako akas mali turbo ko nezdrav, onda se i ne treba cuditi kad pocne da izdise... koncept turba ili klasicne masine ce uvek biti, a sve zavisi od temeperamenta onoga ko vozi...
Turbo i jeste zamišljen kao dodatna snaga u situacijama kada se pretiče, znači samo povremeno a ko aka automobil, vrlo brzo upozna čari remonta turbine i traženja polovne "odlične" turbine i slično.
Turbo je posebna živuljka, mora izuzetno ulje i redovna zamena, pranje interkulera jednom u 2 godine, povremeno akanje nikako stalno i nakon energične vožnje mora par minuta pre gašenja da radi u mestu radi hlađenja.
- - - - - - - - - -
cene novih auta nastavljaju da padaju
Imas i hyundai i20/i30 za iste pare ali sa 7 godina garancije
Jundaiju novom ne pada cena već 5 godina koliko ja znam, ovi ostali pokušavaju da prodaju muda za bubrege.