PREPORUKE... knjige koje volite...

• Začetnik teme Začetnik teme DR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tolstoj - "Rat i mir" (jer Tolstoja licno preferiram vise od Dostojevskog)
Beket - "Cekajuci Godoa" ( jer je sve "cekanje Godoa" )
Kami - "Stranac" ( jer je znam napamet)
Crnjanski - "Roman o Londonu" (jer je Crnjanski jedan jedini)
Flober - "G-dja Bovari" ( jer uvodi dekadenciju u prozu)
Jaksic - "Jelisaveta, kneginja crnogorska" (jer ne mislim da Jaksic prozaista unistava
Jaksica pesnika)
Egziperi - "Mali princ" (jer bi to trebalo da je svakom omiljena knjiga)
Mihajlovic - "Kad su cvetale tikve" (je niko nikad vise nece napisati takvo delo)
Rusdi - "Deca ponoci" ( jer je cas rodjenja najbitniji - shvatice oni koji su citali delo)
I.Kalvino - "Ako jedne zimske noci neki putnik..." (jer se traganje za knjigom isplati)
Petrovic - "Dan sesti" (jer nije potreban komentar)

I jos mnogo mnogo mnogo knjiga jer ... svaka ima svoje posebno i bitno jer...

LUKRECIJA BORGIJA
number1.gif

Lajos Zilahi - Ararat
Haruki Murakami - Norveska suma
Huan Hose Miljas - Blesav, mrtav, kopile i nevidljiv
Hulio Kortasar - Progonitelj (preporucujem jos jedno delo - Hristos protiv Arizone)
Sandor Marai - Svece gore do kraja
Miljenko Jergovic - Mama Loene
Miomir Petrovic - Lisicje ludilo
Justejn Gorder - Kci direktora cirkusa
Milan Oklopcic - Kalifornija bluz
Momo Kapor - Foliranti

Đorđe Balašević
Kao Rani Mraz ~ scenario za dugometraznu igranu baladu ~
kaoranimraz-1.jpg

Đorđe Balašević
Tri posleratna druga ~ Prvi roman Djordja Balasevica, po mnogima i najbolji. Obavezno stivo za prave fanove!
triposleratnadruga-1.gif

Đorđe Balašević
Jedan od onih zivota ~ Drugi roman Djordja Balasevica
jedanodonihzivota-1.jpg

Đorđe Balašević
I zivot ide dalje... ~ Zbirka kolumni koje je Balasevic pisao za radio tv reviju u prelomnim vremenima stare Jugoslavije.
izivotidedalje-1.gif

Đorđe Balašević
Dodir svile ~ Zbirka najlepsih pesama Djordja Balasevica sa veoma zanimljivim licnim komentarima o njihovom nastanku
dodirsvile-1.gif

Đorđe Balašević
I od dva-tri akorda... ~ Notna sveska Balasevicevih pesama
akordi-1.jpg

Jao, sto je to lep roman!
Citala sam ga kada sam imala petnaestak godina.
Stari Sloveni, lepa ljubavna prica, ljubomorna carica Teodora koja zeli da pomrsi racune Ireni i Istoku... pa tu je stari grcki trgovac koji pomaze mladim ljubavnicima... opisi bitaka...
Mnogo je lep roman.
Ja sam je nasledila od moje mame, kao i jos mnogo tako starih izdanja koje se tesko nalaze, ''Jedno drvo raste u Bruklinu" od En Smit... itd... to su romani koji su obelezili moje odrastanje.
Eto ideje izdavacima da opet obnove ta stara, dobra dela tako sto ce ih ponovo izdati.
Nadam se da ces roman ipak nekako naci.
Daj oglas u novinama ili pokusaj po antikvarnicama...
Secam se da sam pre nesto manje od desetak godina ''jurila'' roman "Ime ruze"... nigde ga nije bilo... i onda odjednom k'o grom iz vedra neba - neko od dobrih izdavaca Platoa - Paideie, se dosetio da bi ta knjiga trebala da bude izdata i na srpskom jeziku i jednog dana dobila sam je na poklon...
Ljudi moji, mojoj sreci nije bilo kraja... To je jos jedan roman koji me uvek prati... gde ja, tu je i "Ime ruze"...

Back