Prepisivanje

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
od klasika voleo sam da čitam alana forda
Приступ професора у школама убије вољу дјеци да читају. Сјећам се кад је нас разредна питала која је боја хаљине на балу неке споредне жене у Карењинин. Па откуд знам. Или гдје је брат сакрио нож након што је убио Анику у Аникиним временима.

Da uče i da nemaju kao sad 20 vukovaca u odeljenju.
Ne verujem da bi to doprinelo razvoju navika učenja, samo bi stvorilo veće socijalne probleme, a i bilo bi stresno po najveći broj klinaca.
Svako ima neki svoj kapacitet, kao i nivo inteligencije - po meni je bolje rešenje probrati klince i napraviti škole/odeljenja sa specifičnim sistemima:
za visoko nadarene, prosečne i one ispod proseka
Tako da bi za ove visoko nadarene važilo - prepisivanje i raus
Prosečne - dopunska
Ove ispod proseka - koga briga...

Primer strukture odeljenja u mojoj gimnaziji:
V - deca profesora/privatnika
VI - bože me sakloni
VII - seljaci tj. dobra deca
VIII - filološko tj. dobre ribe
Svako živi je prepisivao sve i svašta, naj fora moje se sećam je bio test iz fizike gde je profesor ostavio ista pitanja samo drugačije vrenosti za zadatke i celo moje odeljenje je palo, a ja se pravio pametan u prvoj kao neću da prepisujem i dobih 2+ :super:

Ljudi se ne menjaju
Kada odrastu to možda ne rade zbog kazni ili komplikacija
Ali šta se nauči u kući to ostaje
Ne morate se složiti.
Naravno da se mijenjaju,sazrijevaju,odrastaju.
Nije isto kad nesto uradi dijete ili odrasla osoba.
To ne znaci sad da ja podrzavam kradju testova ili neki kriminal,ali jedna puskica nije nikog ubila i ne bih bila rigorozna toliko.

Mislim da postoji duga istorija prepisivanja u školama i nije uvek taj prekršaj doveo do urušavanja obrazovanja već neki drugi faktori. Da se razumemo, pod prepisivanjem ne podrazumevam završeno celo školovanje na taj način, već sporadične slučajeve u školovanju. Kao prosvetni radnik, zaista ne gledam blagonaklono na takvu praksu kod dece niti podržavam, samo objašnjavam situacije kada se desilo prepisivanje kod dece.

Lepo su se mnogi pokazali na temi.
A vidite, tako kako se pristupa ovome tako se pristupa mnogo čemu u životu.

Ko napiše važno je da ga ne uhvate, tako će gledati u svemu, kradi itd samo da te ne uhvate, varaj samo da te uhvate
Ti opet lose povezujes stvari.U mom razredu npr.su svi ponekad prepisivali...ali bas svi.
Ne uvijek i ne masovno,naravno...ali ono djecije.
To se prevazidje,dio je odrastanja.
I svi su izrasli u kvalitetne osobe.
Ne bih ukrala nikom ni dinar nikad,niti koga prevarila.
Ali isto tako nisam mogla da ucim nesto sto smatram da je besmisleno,a i sada to ne mogu.

Mislim da postoji duga istorija prepisivanja u školama i nije uvek taj prekršaj doveo do urušavanja obrazovanja već neki drugi faktori. Da se razumemo, pod prepisivanjem ne podrazumevam završeno celo školovanje na taj način, već sporadične slučajeve u školovanju. Kao prosvetni radnik, zaista ne gledam blagonaklono na takvu praksu kod dece niti podržavam, samo objašnjavam situacije kada se desilo prepisivanje kod dece.
A ne moze niko bas osam godina skolovanja proci na prepisivanje.
Onda nastavnicima fali nesto ako to ne vide.
Ali ne smatram da je rigorozan prekrsaj ako je dijete ucilo i npr.ne moze da se sjeti neke formule i to prepise.
Mislim da se kod nas,kao nigdje,uci dosta stvari napamet,a uopste nije potrebno.
Potrebno je znati primijeniti.

Pazi,sad se sjetih jednog primjera iz mog skolovanja...Predmet se zvao marksizam.Al sam matora.😂
Ajd sto je taj predmet sam po sebi bio glup i besmislen,nego sto nas je profesor tjerao da ucimo neku Marksovu recenicu napamet.
A ta recenica je,vjerovali ili ne,zauzimala citavu stranicu sveske.
I sad,po meni,svako pametno dijete treba da tu recenicu prepise sa puskice,a ne da uci.🙂
Sta drugo moze i kako da se bori drugacije protiv besmislenosti?A takvih besmislenosti je tokom skolovanja bilo prilicno.
I to je vid razmisljanja svojom glavom,a ne slijepog bubanja i bukvalizma.

I da kukaju jer ih sistem izigrava jer su na uticajnim položajima mahom sve same varalice i korumpirane njuške. To je ipak mač sa dve oštrice.
Sistem od samog početka nije napravljen da bi čoveku služio. Tako da
je svejedno ko je na uticajnim položajima. To nikada nisu bile Bude i
Isusi, niti će biti.

Mogu da se zabrinem ako dete prepisuje, zato što nema samopouzdanja
da to može sa lakoćom naučiti. Al da se za sistem brinem, namere nemam.

Pazi,sad se sjetih jednog primjera iz mog skolovanja...Predmet se zvao marksizam.Al sam matora.😂
Ajd sto je taj predmet sam po sebi bio glup i besmislen,nego sto nas je profesor tjerao da ucimo neku Marksovu recenicu napamet.
I sad,po meni,svako pametno dijete treba da tu recenicu prepise sa puskice,a ne da uci.🙂
Sta drugo moze i kako da se bori drugacije protiv besmislenosti?A takvih besmislenosti je tokom skolovanja bilo prilicno.
Nekako sam bila srećna što sam mučenje zavrišila pre nego što se SSSR
raspao. Tadžikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, sa glavnim gradovima.. :fdlan:
pa to je muka i prepisati, a kamo li izgovoriti.

Baš danas sam imala pokušaj prepisivanja :mrgreen: stavila knjigu na krilo, ispod klupe i pokušava da prepiše. Samo sam je pogledala i to je bilo to. Inače, šta mislite, zašto postoje sajtovi gde su cele prepričane lektire, gde su sastavi za sve teme na pismenom itd, itd...deca nam uče da postoji način da zaobiđu učenje, napamet naučen sastav iz srpskog za pismeni je postao svakodnevnica... nije prepisivanje ali je varanje u svakom slučaju.

Ми који нисмо преписивали смо будале :( Ти преписивачи после буду добро образовани, раде добре послове, чак и као такви моралишу и тешко им је да дају свој део плате у буџет којима би се легално обезбеђивала социјала онима које су својим преписивањем сами оштетили и који због тога имају мање образовања и немају или су демотивисани за посао. Кукају како држава пропада због незапослених људи који су реално поштени а они сами оштетили систем преписивањем.

Baš danas sam imala pokušaj prepisivanja :mrgreen: stavila knjigu na krilo, ispod klupe i pokušava da prepiše. Samo sam je pogledala i to je bilo to. Inače, šta mislite, zašto postoje sajtovi gde su cele prepričane lektire, gde su sastavi za sve teme na pismenom itd, itd...deca nam uče da postoji način da zaobiđu učenje, napamet naučen sastav iz srpskog za pismeni je postao svakodnevnica... nije prepisivanje ali je varanje u svakom slučaju.
Već sam pomenula da su mi deca disleksična. Čitali smo im lektire,
zajedno smo pisali o njima, pisala sam im sastave redovno. U trećoj
i četvrtoj godini srednje škole, stariji sin je ničim izazvan navalio da
sam piše sastave i da sve lektire sam pročita. Sve petice iz svih
predmeta. Sam je učio i nije varao. Sad i pesme piše. Mlađi je nešto
ranije postao samostalan u učenju, ali bez ambicija da ima sve petice.
Nisam dala da ih ubiju u pojam. Snalazili su se kako god znaju dok
nisu ojačali.

Nije problem kad se prepisivanje sporadično "desi" nego što matori ljudi opravdavaju prepisivanje koje je, iako "se desilo", u osnovi loše i pogrešno. Pa imamo opravdanja:
- Ja smatram da je bubanje beskorisno
- u školi se ionako ne uči ništa pametno
- "svi" prepisuju
- prepisivanje je način da se izigra sistem (sutra će isto naći opravdanje da izizgraju sistem)

I dalje sam u ovom fazonu :zeek:
Kao prosvetni radnik, zaista ne gledam blagonaklono na takvu praksu kod dece niti podržavam
A ne, najbolje da podržavaš :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ako svi ucestvuju u prepisivanju, znaci da je sistem potpuno besmislen, i mora iz korena da se menja. To je ono kada forma postane cilj sama sebi.

Ovo je pokazatelj sledecih stvari:

Skola ne sprema decu za trziste rada.
Skola im ne nudi one informacije koje su im potrebne za zivot.
Deca i roditelji ocigledno istu dozivljavaju samo kao puku formu, i to je klasican pokazatelj da sama skola mora da se menja.

Nije problem kad se prepisivanje sporadično "desi" nego što matori ljudi opravdavaju prepisivanje koje je, iako "se desilo", u osnovi loše i pogrešno. Pa imamo opravdanja:
- Ja smatram da je bubanje beskorisno
- u školi se ionako ne uči ništa pametno
- "svi" prepisuju
- prepisivanje je način da se izigra sistem (sutra će isto naći opravdanje da izizgraju sistem)

I dalje sam u ovom fazonu :zeek:

A ne, najbolje da podržavaš :mrgreen:
Naravno da nisam mislila da su mi roditelji skakali od sreće kada sam ja prepisivala, imam i sada roditelje koji reaguju kada kažem da im je dete prepisivalo i zato dobilo manju ocenu, ali sve je više onih koji podržavaju tako nešto, kao uobičajen način rada. I ne samo prepisivanje već sve moguće načine da se izbegne učenje a primeni neka vrsta prevare...

Ako svi ucestvuju u prepisivanju, znaci da je sistem potpuno besmislen, i mora iz korena da se menja. To je ono kada forma postane cilj sama sebi.

Ovo je pokazatelj sledecih stvari:

Skola ne sprema decu za trziste rada.
Skola im ne nudi one informacije koje su im potrebne za zivot.
Deca i roditelji ocigledno istu dozivljavaju samo kao puku formu, i to je klasican pokazatelj da sama skola mora da se menja.
Ne, u prepisivanju učestvuju jer su tako naučeni od strane roditelja, kojima je uspeh kad nekoga, da prostiš, zahebu :mrgreen: nije škola naučila te roditelje da je uspeh prevariti nekoga za nešto već društvo i okruženje koje pruža takve modele kao uspešne ljude.

Ne, u prepisivanju učestvuju jer su tako naučeni od strane roditelja, kojima je uspeh kad nekoga, da prostiš, zahebu :mrgreen: nije škola naučila te roditelje da je uspeh prevariti nekoga za nešto već društvo i okruženje koje pruža takve modele kao uspešne ljude.
Trziste rada nije spisak lepih zelja, vec realna i konkretna stvar.
To o cemu ti pricas nije posledica nekog pomodarstva, vec realne potraznje na trzistu rada, gde formalne drzavno-regulatorske stvari nisu bitne.
Ljudima su ocene u skoli uglavnom samo formalna stvar, tako ih i dozivljavaju, i ocigledno nam je potrebno neko drugacije skolstvo, koje prati realno trziste rada.

Trziste rada nije spisak lepih zelja, vec realna i konkretna stvar.
To o cemu ti pricas nije posledica nekog pomodarstva, vec realne potraznje na trzistu rada, gde formalne drzavno-regulatorske stvari nisu bitne.
Ljudima su ocene u skoli uglavnom samo formalna stvar, tako ih i dozivljavaju, i ocigledno nam je potrebno neko drugacije skolstvo, koje prati realno trziste rada.
Nisam ni pričala o ljudima koji zeznu nekog samo zbog posla, već sam mislila uopšteno, u svim aspektima...

Back