Ja upravo o tome pisem, da mnoge stvari su postavljene tako da sprecavaju individualni talenti da budu iskorisceni.
Ne znam kako je sada, ali davne 1998. je na RTI smeru na ETF-u, na budzet, mogao da upadne neko sa preko 96 bodova, sto znaci da mora prosek da bude skoro pa 5.0 i jos da se osvoji maksimalan broj bodova na prijemnom.
Dakle, deca primorana da uce sve zbog tog proseka, ili da im talenat i zelje propadnu.
ETF je i sada takav a ja licno poznajem profesora koji je poput napunjenog pauna, sporan u svakom pogledu. Drzak covek i osnovano sumnjam da je bilo kakav talenat.
Mislim da je veza.
To takodje mislim o celom pravnom, celom medicinskom...za druge fakultete ne znam, ali cisto sumnjam da je situacija bitno drugacija i tesko me moze fascinirati titula jer deluje da su titule ovde kod nas stecene kooptacijom i poznanstvima.
Zato i kazem da se odvoje talenti.
Zato i nece da odvoje talente. Sabotiraju ih na svaki nacin od malena da bi izgurali svoju osrednju decu na svoja radna mesta ili iskoristili medjunarodnu saradnju i poslali ih na studije.
Svedocim tome.
Rodjena sestra mi je izbacena sa medicinskog nakon cetiri godine demonstrature na fiziologiji. Kada su primali asistente, primljena je sestricina sefice katedre.
Ja licno sam bila u prvih deset na prijemnom. Taj odlikas sa peticama iz svih predmeta.
Za asistente je ostala cura iz birotehnicke skole koja ima taj tvoj argument da je ona strucnija. Bilo je mnogo teze imati sve petice na prirodnom smeru u jednoj od tri najteze gimnazije u Srbiji ali avaj, kooptacija je kooptacija.
Tom profesoru je dato da mu dete polaze zavrsni test nedelju dana nakon druge dece. Sada i to ima prvu nagradu iako su znali test.
E, meni to nije fer.
Unizavaju se druga deca i vredjaju da se oni takmice a radna mesta na fakultetima su prakticno podeljena u pelenama.
Cega se boje ako su najbolji...nekako moras da razdelis prvo, deseto, stoto mesto. Nece da izadju na crtu oni koji nesto mute.
Da ne mute izasli bi na crtu.
Da ne pominjem da su dvojica mojih kolega sada cuveni advokati. Obojica sa popravnog iz matematike kroz celu gimnaziju, samofinansirajuci studenti, jedan je i faks menjao, obojica na bubicu.
Oni mogu da kazu isto sto i ti. Eto, iskreno su voleli advokaturu i drugo ih nije zanimalo.
Ali nece biti da je to bas tako. Ja to zovem korist, nauceni da izvuku korist i da namagarce one koji su radili vise i mogli vise.