Preminuo papa Franja

Мртви Франциско је био много гори:

• Светски политичар

glasova: 4 80,0%
  • Религијски представник

glasova: 3 60,0%

• Ukupno glasova
    5
Ne spadam u vjersku ekipu, no .... Ovaj papa je bio promašaj za europsku obitelj diljem svijeta. Poljak i Nijemac su bili dobri, a ovaj je ili bio globalist, ili jednostavno zaostao u svom svjetonazoru.

Prvo- religija. To je zatupavljenje.

Jedan moj prijatelj u Istri mi je rekao da u nekom naklapanju s poznanikom vjernikom, da mu je ovaj pokazivao ekumenizam kao niz koncentričnih krugova, u središtu katolici, pa oko njih pravoslavci, pa protestanti,....
Moj ga prijatelj upita: A što je s nama Hrvatima ateistima?
Ovaj: Ništa, nema.
Prijjatelj: Je li ti bliži Hrvat ateist ili Nigerijac katolik?
Ovaj: Nigerijac.

Tu se nema što dodati.

Drugo- ovaj je papa stalno drukao da se bjelačka, ili većinski bjelačka civilizacijska područja preplave ilegalnim migrantima muslimanima i crncima. To je ludilo.

Zamislimo npr. Firencu u kojoj su 30% crnci i 20% muslimani.

Je li to Firenca?
Jel' taj sav svoj u glavi?

Glede Hrvata, taj je bio i ostalo- loš.

Sa srpskim predstavnicima je stopirao kanonizaciju Stepinca, što je već bila gotova stvar. Ne ulazeći u ta vjerska pitanja, to je političko pitanje. A tu je njegova skupina ustuknula pred nekom četveročlanom komisijom iz SPC, kojoj je glavne "argumente" davao četnički krelac Nikola Žutić, osoba mentalno poremećena i bezvrijedna u svojom švrakopisima, nješto kao Šešelj sa svojim sočinenijama.

Ukratko- nemam o toj osobi reći ništa pozitivno. Nu, možda je on samo duh dekadentnoga vremena,
poslije njega još gori.
Od svega, jedino se mogu načuditi da je uopće moguće da netko ozbiljno shvaća ekstremističkog nacionalističkog političara Nikolu Žutića.

Odgovaraju.
Svi.
Не одговарају они којима су се прикрили греси и који немају кривицу пред Богом музиканту... Заслугама се не суди, никад и нигде, сем код будала...

Само се за кривицу одговара а не за правицу...

Светост не подлеже Суђењу, већ Награђивању и Слави

Не одговарају они којима су се прикрили греси и који немају кривицу пред Богом музиканту... Заслугама се не суди, никад и нигде, сем код будала...

Само се за кривицу одговара а не за правицу...

Светост не подлеже Суђењу, већ Награђивању и Слави
Svi odgovaraju.
Bog sudi

To me podsjeća na četničko ustaške sporazume o nenapadanju.
Ma ne to, već ono što sam tu pisao, kada je pokojni Čorba izvalio da mu je draži čestit ustaša nego loš četnik.
Praktički želi reći što i Bill Cutting kada je za Amsterdamovog oca rekao - The Priest and me, we lived by the same principles. It was only faith divided us.

Neka mu je laka zemlja, bio je dobroćudan čika...ili je barem ostavljao takav utisak. Prošlo je vreme papa sa problematičnom (nacističkom) prošlošću. Za narednog kažu da je glavni favorit jedan Filipinac.
Ali u pravilu se uglavnom dogodi da favorit ne bude izabran.

:mrgreen:

Nego, zanimljivo je ovo:
The rules of the conclave, as of 22 January 2025, state that of the 252 cardinals, 138 qualify as electors. Only those under the age of 80 may take part in the secret ballot in the Sistine Chapel.
Zna li netko da li se ovo odnosi i na pasivno biračko pravo, ili samo aktivno?
Ako ja ovo tumačim ispravno, aktivno biračko pravo imaju isključivo mlađi od 80, ali izabran može biti i netko stariji od 80?

Nisam preterano pratila rad ali vidim da se nasi ljudi bas oprastaju i da zale zbog njegove smrti.
Jeste. Imam utisak da je bilo volje i sa strane naše Crkve moglo je da bude i bolje sa njim, ali jednostavno Drugi Svetski Rat i ulogu Rimokatoličke Crkve ne opraštaju. Niti verujem da će im ikada oprostiti, eventualno ako naiđe neko novo, ogromno zlo koje će ih naterati da se pomire.

Није Франциско.

Свака земља има своје име за Папу.

Ми Фрања, Хрвати Фрањо, Шпанци Франциско, Французи Франсоа...итд...
Papa Francisco na srpskom može da bude samo Vrane nikako Franja (uporedi u Bakonji fra Brne srpskog pisca Sima Matavulja).

Ali najbolje je "Francisco" na latinici i Франсиско na ćirilici.

Back