Preliminarni rezultati popisa U CG

Нема црногорске књижевности. Бар не још. Ту се чека јасно дефинисање стандардног црногорског језика и јасно дефинисање црногорске књижевности, тј. да ли је она грана општесрпске књижевности и подгрупа исте оне чији су део Андрић, Вук, Доситеј, Кочић, Матавуљ, Лазаревић и остали, или нека која је засебна у односу на српску. Ако се дефинише као нешто засебно и одељено, онда Његош није део такве књижевности и тог језика.

Али наравно треба сачекати да се уопште дефинише шта су црногорски језички стандард и црногорска књижевност, а ту јасних дефиниција још нема. За сада црногорска књижевност не постоји, постоје само црногорски писци као део српске.

Био је у исто време верски, државни и просветни поглавар, и још као такав, писац највишег квалитета, српски Шекспир. Мало ли је?

Ја се, на пример, црногорском историјом бавим из хобија и заиста не знам за већег и значајнијег лика у њој од Петра II Петровића Његоша. То не значи да су остали безначајни, али су он и Краљ Никола остали као најупамћенији.

Ne razumijem, zašto? Ako ima jugoslovenske književnosti, zašto ne može biti i crnogorske?

Crnogorska književnost je tematika koja je mnogo izučavana, nema smisla izdvajati je. Lingvisti i književni istoričari su ovo već vrlo dobro razjasnili.

Meni jedna stvar nije jasna...
Zasto SPC cuti i ne pokrene po koji postupak zbog krsenja ljudskih prava u CG...

Djukanovic i vlast u CG uopste ne kriju zalaganje za ukidanje SPC u CG i osnivanje jedne jedine pravoslavne crkve....

Ko jos sme da zabrani bilo kome da ide u crkvu u koju on zeli, ili veruje u sta vec zeli da veruje?

Pa u Srbiji bez problema funkcionisu mnoge pravoslavne crkve (rumunska, ruska...). Kakve su to gluposti o zabrani slusanja liturgije (nadam da sam ubo termin) na maternjem jeziku?

SPC ima osnova i moze da tuzi CG u Strazburu i vrlo verovatno bi dobila taj postupak...

P.S. Moguce da je neki postupak vec pokrenut, a da ja nisam obavesten... Ako je tako, ignorisite moj post... :)

Još jednom - gdje, kada, kako, što? :rtfm:

Zar ne misliš zike da si me pobrkao sa negim dugim forumašem? Postovi često prepliću, a um ne može uvijek upamtiti sve.

Kakve to ima veze sa tvojim optužbama protiv mene?

Pa jesi li, ne znam dal je u pitanju ova tema ili neka druga, govorio o Gorskom vijencu kao istorijskom izvoru. Znači, najsubjektivnija epoha u književnosti, romantizam, i ti te subjektivne pisanije smatraš istorijskim izvorom? Nema, jak si mi ti istoričar.

Meni jedna stvar nije jasna...
Zasto SPC cuti i ne pokrene po koji postupak zbog krsenja ljudskih prava u CG...

Djukanovic i vlast u CG uopste ne kriju zalaganje za ukidanje SPC u CG i osnivanje jedne jedine pravoslavne crkve....

Ko jos sme da zabrani bilo kome da ide u crkvu u koju on zeli, ili veruje u sta vec zeli da veruje?

Pa u Srbiji bez problema funkcionisu mnoge pravoslavne crkve (rumunska, ruska...). Kakve su to gluposti o zabrani slusanja liturgije (nadam da sam ubo termin) na maternjem jeziku?

SPC ima osnova i moze da tuzi CG u Strazburu i vrlo verovatno bi dobila taj postupak...

P.S. Moguce da je neki postupak vec pokrenut, a da ja nisam obavesten... Ako je tako, ignorisite moj post... :)

Bila ti je skoro tema o tome kako će SPC da tuži Crnu Goru, pronađi ako te interesuje da saznaš više, ne bi trebalo da je teško pronaći pošto je skoro bila ;)

Dakle, za jedno 50-tak godina ćete i Hari Potera da uzimate kao istorijski izvor? :roll:

Razumijem ja NAUKU, s druge strane, istoriju slabo.

Да разумеш науку, схватао би да и Хари Потер може бити користан као историсјки извор. Рецимо на тему: "Дечија епска фантастика на почетку 21. века", или "Велике британске списатељице модерног доба", "Перцепција магије у доба скептицизма" итд. итд.
Исто тако и Горски вијенац може да се користи као историјски извор - за време у којем је настао, у проучавању Његошеве мисли и томе слично.

Да разумеш науку, схватао би да и Хари Потер може бити користан као историсјки извор. Рецимо на тему: "Дечија епска фантастика на почетку 21. века", или "Велике британске списатељице модерног доба", "Перцепција магије у доба скептицизма" итд. итд.
Исто тако и Горски вијенац може да се користи као историјски извор - за време у којем је настао, у проучавању Његошеве мисли и томе слично.

Istina, može, ali takođe može da se koristi kao "Fantastika u Crnogororaca" ili nešto tome slično, nikako ovako kako ga većina vas koristi :lol:

Što ti je intelekt.

Čemu ova uvreda?

Koje gluposti ti valjaš. Odlučio napisat srbsku poeziju? Ova rečenica je sama za sebe neviđena budalija, te dalje nema smisla ni pisat. Ali, ipak ću dodat: Taj veliki "ljubitelj" Srbije nigda nogom nije kročio na srbsku zemlju, a obiša je dobar dio Evrope.

Kako nije kročio na srpsku zemlju, kada je u njoj upravo i stolovao? Pešjo, do sadašnjeg ministra prosvjete u Vladi Crne Gore niko nije iznio tezu da se jezik treba zvati po državi, te da smo ovdje mi pričali osmanskim, habsburškim i austro-ugarskim jezicima kroz poduže periode naše povijesti (namjerno upotrebljena posljednja riječ, u kontekstu).

Uzgred, zar nije Njegoš bio ljubitelj Srbadije? Do Njegoša je vladao kult Rusije, koji je rodonačelnik Danilo ustanovio, a od Njegoša Crna Gora biva spoljno-politički vezana za Šumadiju.

Spomenuo sam podjele, ali ne i Srbe (toga malo ima u Crnu Goru), ne i "govornike srpskog jezika" jer toga ni to malo nema u Crnu Goru.

Popis stanovništva ukazuje na drukčije informacije. U slučaju da zaista misliš da su se stvari toliko mnogo promijenile, baci pogled na rezultate upravo sprovedenog popisa (kada izađu, naravno).

Bošnjaci i Crna Gora? To ti je ista bajka ka i Srbi i Crna Gora.

A koga onda priznaješ da postoji, osim Crnogoraca? :dontunderstand:

Dosta toga necrnogorskoga provlači se kroz ovi sadašnji standard našega jezika, a čak i tekstovi koji afirmišu crnogorski jezik nijesu pisani na crnogorskome.

Ne izvlači se, već preciziraj. Kako to da se niko živi na cijelome svijetu ne slaže sa tobom? :think: Ako se Vojislav P. Nikčević stvarno zalagao za riječ 'tačnopis', u šta sumnjam, zašto je onda napisao Pravopis crnogorskog jezika? Ne mislim na Pravopis crnogorskoga jezika Adnana Čirgića iz 2009. godine, koji afirmiše crnogorski jezik, već na Nikčevićevu studiju, koju je Crnogorski PEN centar štampao 1997. godine finansiranjem iz nevladinog sektora.

Dalje, zašto je pravopis 'necrnogorska' riječ? Što je tako kvalifikuje?

Godinama uvježbavana jezička autocenzura još se ne predaje.
Ne bih sad iztraživa ko je još zborio "povijest", a zborili su. Ali, evo, i ja zborim. "Uzgred", riječi imaju značenje koje im jezik kojemu pripadaju određuje. Tvoja tvrdnja čista je bezsmislica.

'Bezsmislica' je da je hrvatski jezik jedini slovenski jezik koji istoriju naziva poviješću? :eek: Reci mi molim te, koji još jezik koristi tu riječ u tom smislu?

Povijest se na slovenačkom jeziku kaže 'povest', evo približno tačne njihove definicije - http://sl.wikipedia.org/wiki/Povest

Kako se kaže povijest na hrvatskom jeziku, ako se poviješću naziva - istorija, postavlja se sada pitanje? :think:

Nemam pojma. Što ti misliš?

Mislim da si opet u krivu.

Ja jesam, nebrojeno puta. Istina, ovi mlađi i ovi snobovi što reču "nisam" umjesto "nijesam", vjerovatno nemaju petlju izreć nešto tako "jeretičko". Spala bi im pozlata sa s mukom stečenoga image-a obrazovane persone.

A što ih čini snobovima?

Молим? Имала 620.145 на последњем попису 2003., а сада има 626.000, дакле 6.000 више него пре 8 година, и више него икад у својој историји.

Хм, можда мислиш на недорађене податке из 2003. који дају цифру од око 670.000, али она је надувана јер су додатном обрадом података избрисани сви они који заправо не живе више у Црног Гори него у иностранству (око 25.000 Албанаца, 15.000 Бошњака, и по 3.000 Срба и Црногораца).

..i Muslimana..

Pa jesi li, ne znam dal je u pitanju ova tema ili neka druga, govorio o Gorskom vijencu kao istorijskom izvoru. Znači, najsubjektivnija epoha u književnosti, romantizam, i ti te subjektivne pisanije smatraš istorijskim izvorom? Nema, jak si mi ti istoričar.

Ne, u pitanju je Mrdaywalker. Mrdaywalker je citirao Njegoša, iznoseći tvrdnju da su Bošnjaci bili priznata manjina u Crnoj Gori još i u prvoj polovini XIX stoljeća, te je isticao Gorski vijenac kao tobožnji izvor. Ja sam mu rekao da je to nekritički pristup tok književnom djelu, te da se objektivnom kritikom izvora ne može doći do takvog zaključka, odnosno Gorski vijenac ne može biti dokaz o postojanju Bošnjaka u Crnoj Gori u vrijeme 1840-ih godina, iako se konkretno riječ 'Bošnjaci' nalazi u njemu.

Vidiš šta se događa kada ne čitaš...nije ti ovo prvi put...

..i Muslimana..

Ne, u pitanju je Mrdaywalker. Mrdaywalker je citirao Njegoša, iznoseći tvrdnju da su Bošnjaci bili priznata manjina u Crnoj Gori još i u prvoj polovini XIX stoljeća, te je isticao Gorski vijenac kao tobožnji izvor. Ja sam mu rekao da je to nekritički pristup tok književnom djelu, te da se objektivnom kritikom izvora ne može doći do takvog zaključka, odnosno Gorski vijenac ne može biti dokaz o postojanju Bošnjaka u Crnoj Gori u vrijeme 1840-ih godina, iako se konkretno riječ 'Bošnjaci' nalazi u njemu.

Vidiš šta se događa kada ne čitaš...nije ti ovo prvi put...

I poslije toga mu takođe odgovorio citatom iz Gorskog vijenca.

I poslije toga mu takođe odgovorio citatom iz Gorskog vijenca.

J'ope, da nastavimo sa zabludom, ni to nije tačno. Prikazao sam da je Mrdaywalkeru zabluda totalna, što znači da ne samo što ima pogrešni pristup, već se pogrešnom interpretacijom, zasniva na netačnim informacijama; čak i primjenjujuć Mrdaywalkerovu logiku, citirao sam dio iz Ogledala srpskog.

Više pažnje, molim.

..i Muslimana..
Да не гледам сад опет бројке - под Бошњаци нисам мислио Бошњаци+Муслимани, него само Бошњаци, и њих је 15.000 мање у ревизији пописа. Бројка Муслимана се много мање променила у процесу обраде података.

.
Za Slavena je Gorski Vijenac izvanredan kad pominje Srbe, ali ne valja ništa ako taj isti Gorski Vijenac pominje druge narode! :per:

Čemu ova uvreda?
Što mogu: "srbski jezik starocrnogorskog kraja" može smislit samo jedna intelektualna gromada.

Kako nije kročio na srpsku zemlju, kada je u njoj upravo i stolovao?
Stara dobra Srbija do Tokija.
Pešjo, do sadašnjeg ministra prosvjete u Vladi Crne Gore niko nije iznio tezu da se jezik treba zvati po državi, te da smo ovdje mi pričali osmanskim, habsburškim i austro-ugarskim jezicima kroz poduže periode naše povijesti (namjerno upotrebljena posljednja riječ, u kontekstu).
Ministar je samo (bezuspješno) pokuša bit diplomat, ali nije jedini koji povezuje ime našega jezika s imenom države. To su zapravo i smislili neCrnogorci kako bi im lakše bilo svoj jezik nazvat crnogorskijem. Tako su oni i nominalno (su)vlastnici našega jezika (što im niko i ne osporava).

Uzgred, zar nije Njegoš bio ljubitelj Srbadije? Do Njegoša je vladao kult Rusije, koji je rodonačelnik Danilo ustanovio, a od Njegoša Crna Gora biva spoljno-politički vezana za Šumadiju.
Tebe se stalno nešto priviđa. Crna Gora nigda nije bila spoljnopolitički vezana za Srbiju. Nasuprot. Njegoš, zapravo Petar II ili narodski vladika Rade (i drugi Petrovići su Njegoši) srbova je samo u svojijem pjesmama (više srbovanja - manje poezije), a politički je i dalje sasvijem bio vezan za Rusiju

Popis stanovništva ukazuje na drukčije informacije. U slučaju da zaista misliš da su se stvari toliko mnogo promijenile, baci pogled na rezultate upravo sprovedenog popisa (kada izađu, naravno).
Ja znam što pišem, a vi i dalje vjerujte izfrustriranijem čobanima.

A koga onda priznaješ da postoji, osim Crnogoraca?
Ovo je forum, mjesto za relaksiranu priču, a ne za naučne teze te nijesam uvijek precizan. Evo, preciziraću ovi put: U Crnu Goru žive i Srbi (ali ne 32% već 7-8%, kako je i uvijek bilo), Muslimani, Hrvati, Arbanasi. Bošnjaci su politički konstrukt, baš ka i ovi lažni Srbi što bujaju ka kvasac.

Ne izvlači se, već preciziraj. Kako to da se niko živi na cijelome svijetu ne slaže sa tobom? :think: Ako se Vojislav P. Nikčević stvarno zalagao za riječ 'tačnopis', u šta sumnjam, zašto je onda napisao Pravopis crnogorskog jezika? Ne mislim na Pravopis crnogorskoga jezika Adnana Čirgića iz 2009. godine, koji afirmiše crnogorski jezik, već na Nikčevićevu studiju, koju je Crnogorski PEN centar štampao 1997. godine finansiranjem iz nevladinog sektora.

Dalje, zašto je pravopis 'necrnogorska' riječ? Što je tako kvalifikuje?
Ovako: Tačnopis nije dio narodnoga jezika, jer narod se tijem ne bavi, to ga uče u škole. A, u naše škole drže se s/h standarda ka da su naši predci bili mutavi. Rekoh već da su i knjige i tekstovi o crnogorskome jeziku pisani na tuđemu s/h jeziku ili na nekoj stidljivo "pocrnogorčenoj" verziji toga s/h jezika! Podsvijestna autocenzura. Rečenu riječ sreta sam na više mjesta, a ono čega se sad śećam jest jedan spis o jeziku crnogorskoga pisca i publicista Sretena Zekovića, jednoga od ne baš brojnijeh koji i o crnogorskome jeziku pišu crnogorskijem jezikom (toliko da mu zavidim). I to je dovoljno da ta riječ uđe u naš vokabular.
Pravopis, razumije se, poput brojnijeh drugijeh riječi i izraza nije nastala u Crnu Goru već je preuzeta od Hrvata (vjerovatno preko Beograda). Možemo je usvojit ka i ostale što smo, ali očito i ne moramo.

'Bezsmislica' je da je hrvatski jezik jedini slovenski jezik koji istoriju naziva poviješću? :eek: Reci mi molim te, koji još jezik koristi tu riječ u tom smislu?

Povijest se na slovenačkom jeziku kaže 'povest', evo približno tačne njihove definicije - http://sl.wikipedia.org/wiki/Povest

Kako se kaže povijest na hrvatskom jeziku, ako se poviješću naziva - istorija, postavlja se sada pitanje? :think:
Očito se na polju jezika baš ne snalaziš najbolje. Odviše si "formalan". Da je do tebe ne bismo se danas mogli sporazumijevat ili bi to bilo ekstremno komplikovano pošto su za tebe sve riječi davno izmišljene i sve imaju jednom za uvijek dato značenje. Lele i kuku.
Evo ti primjer: prevedi slijedeće riječi ruskoga jezika na tvoj srbski jezik
единнωγ i единственнωγ (nadam se da razumiješ ova surogat slova?).
Inače, pošto bi se reklo da si bježa s nastave (kojega gođ) jezika, jedna riječ može imat više značenja, a i više riječi može imat jedno, isto značenje.

Mislim da si opet u krivu.
Što sad? U krivu sam kad što rečem, a u krivu sam i kad rečem da o tome nemam pojma?

A što ih čini snobovima?
Što žele bit ono te nijesu.

Znas..mozda mi crnogorci nabildujemo svoje ludilo do tih razmera,da proglasimo Crnu Goru nekom zajednicom naseljenu extra pametnim i lepim ljudima,i da smo ovde doputovali
sa neke druge planete,da imamo svoj sprecifican sistem znakova i slova mnogo zayebaniji od kineskog,da nikad u zivotu nismo videli kravu,da nemamo pojma o svom okruzenju..
pointe je u sledecem..mi jesmo i ostacemo serbski narod,iz prostog razloga sto to jesmo,bilo da nam se svidja ili ne..
mozemo izmisliti sistem znakova i slova,sluziti se njime,pisati knjige na njemu,alio kad budemo hteli da nas ljudi razumeju i da razumeju ono o cemu govorimo,
a da pri tom ne budemo smesni,govoricemo serbskim jezikom.
Mi smo narod koji nema neki svoj specifikum..sve sto imamo u svojim obicajima potice iz serbske kulture i mi smo to prirodno i usvojili.
Jedino smo krvnu osvetu uvezli od albanaca.To je ono kad se medjusobno ubijamo ko stoka.
Eto sta je istina o nama.I naravno..ako Evropa nece da nas primi..nacisto je nayebala,jer sa nama nema zezeanja..

srba ko sto vidimo ima vise nego pre. odakle onda ti novi crnogorci nacijom ? siptari , bosnjaci ?

pa da...neko se od njih stavio na stranu da pojača crnogorce...bitno je da srpski živlaj raste...što je fenomenalno...i da srpski jezik ipak ima većinu...po govoru jezika ispada da i neki od onih koji suse izjasnili kao crnogorci ipak priznaju da govore srpskim jezikom...i oni će se ubrzo opametit pa će i nacionalnost izjasniti kao srbin...
dok albanac rvat musliman oni spadaju u one koji govore i govnarskim jezikom samo da se ne izraze srpskim...

Back