Preliminarni rezultati popisa U CG

Ма да, босански Херцеговци, па зато Босанци.

5c481272-1.jpg

Griješiš prijatelju, barem za ovo naše područje... Pa Nikšić ti je cijeli Hercegovački, preko 60% su ti Crnogorci

Ma znam ja za to... ali vidjećemo sad na popisu... :)... uostalom za mene je svejedno da li se neko izjašnjava Srbinom ili Crnogorcem, ja ga smatram pripadnikom mog naroda...
I reci mi ti kakva je razlika između Crnogorca iz Nikšića i Srbina iz Bileće?
Da je 1878. Nikšić ostao u sastavu Bosne svi bi bili Srbi... isto tako da su Bileća i Gacko ušli u CG tada (a željeli su to) danas bi vjerovatno i tamo bio veliki procenat Crnogoraca...

Ma znam ja za to... ali vidjećemo sad na popisu... :)... uostalom za mene je svejedno da li se neko izjašnjava Srbinom ili Crnogorcem, ja ga smatram pripadnikom mog naroda...
I reci mi ti kakva je razlika između Crnogorca iz Nikšića i Srbina iz Bileće?
Da je 1878. Nikšić ostao u sastavu Bosne svi bi bili Srbi... isto tako da su Bileća i Gacko ušli u CG tada (a željeli su to) danas bi vjerovatno i tamo bio veliki procenat Crnogoraca...

Iskreno da ti kažem, ja uopšte ne gledam šta je ko po nacionalnosti... Imam i Srba, i Hrvata i Albanaca i Muslimana na koje gledam mnogo bliže nego na neke pripadnike mojeg naroda.
Postoje razlike, ali su manje nego recimo razlika između Srbina iz Bileće i Srbina iz Pirota.
Sad već ulazimo u sferu nagađanja kada govorimo o tome

Iskreno da ti kažem, ja uopšte ne gledam šta je ko po nacionalnosti... Imam i Srba, i Hrvata i Albanaca i Muslimana na koje gledam mnogo bliže nego na neke pripadnike mojeg naroda.
Postoje razlike, ali su manje nego recimo razlika između Srbina iz Bileće i Srbina iz Pirota.
Sad već ulazimo u sferu nagađanja kada govorimo o tome

Između Nikšićana i Bilećana nikakve razlike nema, vjeruj mi, čak većina ljudi ima i glas sličan... ne znam kako to da objasnim ali mislim da ima neke veze sa podnebljem, klimom...

Каква шпрдња. Мислиш да ако си се учипио код Мила и самим тим постао Црногорац да имаш право да говориш Србима ко су и чији су ?

Очигледно да је ментални склоп људи оваквог профила веома слаб, пошто мисле да ако је једна народна ношња црвена а друга зелена да је реч о два народа. Даље да ако овај говори екавски а овај јекавски да су то два различита народа и низ других ствари. То би било као да француз са Коризике и онај из Бретање нису део истог народа.

Црногорац није националност већ регионална и државна припадност и тако је вазда било. Што ће рећи, када краљ Никола каже у говору Црногорци! он се не обраћа некаквој нацији црногораца или било чему сличном. већ делу српског народа који себе назива Црногорцима што и јесу.

Црна Гора је као држава основана као српска (друга) држава и након тога се тежило српском уједињењу. Мање ДПС-а више историје.

Poslednja izmena:
Каква шпрдња. Мислиш да ако си се учипио код Мила и самим тим постао Црногорац да имаш право да говориш Србима ко су и чији су ?

Очигледно да је ментални склоп људи оваквог профила веома слаб, пошто мисле да ако је једна народна ношња црвена а друга зелена да је реч о два народа. Даље да ако овај говори екавски а овај јекавски да су то два различита народа и низ других ствари. То би било као да француз са Коризике и онај из Бретање нису део истог народа.

Црногорац није националност већ регионална и државна припадност. И Црна Гора је као држава и основана као српска (друга) држава и након тога се тежило српском уједињењу. Мање ДПС-а више историје.

DPS je budućnost, istorija prošlost, s tim što je to što si ti rekao izuzetno diskutabilno i nepouzdano, da ne kažem netačno

То би било као да француз са Коризике и онај из Бретање нису део истог народа.

Е нашао си најгори могући пример! Француз са Корзике је практично Италијан, а онај из Бретање - Келт, Бретонац :)
Али да су узео било које друге две области из Француске, поређење би било на мсету :)

poznata je izreka .Stvorili smo Italiju,sad treba stvoriti Italijansku naciju!!!I
I uspeli su u tome,a od jedne nacije na Balkanu nastalo je nekoliko,koje se medjusobno razumeju jer govore istim jezikom,ali novonastale nacije odbijaju to da priznaju..poistovećujući državnost sa nacijom....:dontunderstand:

Пропада полако али сигурно комунистички пројекат "Црногорске нације".Све више људи се враћа српству јер њему и припада.Већ сада велики дио "Црногорске нације" чине муслимани, тзв.бошњаци,шиптари и цигани.Вријеме српства у Црној Гори се враћа...

Е нашао си најгори могући пример! Француз са Корзике је практично Италијан, а онај из Бретање - Келт, Бретонац :)
Али да су узео било које друге две области из Француске, поређење би било на мсету :)

Па баш и не. Узео сам та два примера баш због географске и културне супротности и удаљености (иако није исти случај у нас и Црне Горе).

Тачно је да обе покрајине желе независност, или барем добар део становништва, али и није тачно да становници тих покрајина нису Французи, већ је тачно да су доста удаљени и другачији од осталих Француза. Италијански односно келтски утицај је свакако несумњив у оба примера.

У сваком случају порука је јасна.

Bajo Pivljanin je poginuo u čuvenoj bici na Vrtijeljci. Zar ne znate čuveni Njegošev stih iz Gorskoh Vijenca koji kaže.

soko Bajo su tridest zmajevah
mrijet nece dok svijeta traje.
Docekase Sendjera vezira
uvrh ravne gore Vrtijeljke
i klase se ljetnji dan do podne.
Ne kce Srbin izdati Srbina
da ga svijet mori prijekorom,
trag da mu se po prstu kazuje
kâ nevjernoj kuci Brankovica;
no svi pali jedan kod drugoga,
pjevajuci i Turke bijuci,
a trojica samo pretekose