Mnogo se raspravlja na temu uticaja drustvenih mreza na mlade (misli se na decu do punoletnosti). Svakojake pojave se tu desavaju, tako da sam razmisljajuci o tom problemu ukacio sledece i tim povodom formiram predlog.
Vecina javnih drustvenih mreza dozvoljava deci od recimo 13 godine pa navise da koriste drustvene mreze (bilo da su web-forum tipa (recimo Facebook) bilo da su neka varijanta chata (viber, tiktok itd).
Moja poenta na ovom nivou je da su sve trenutno postojece drustvene mreze ZA ODRASLE. A da za decu nisu cak ni zamisljene a kamo li napravljene. (mozda bi eventualno ovde trebalo pomenuti google classroom mada je to donekle suzena platforma za odredjenu namenu)
Osim sto te drustvene mreze za odrasle koriste roditelji (znam mnogo ljudi koji su na viber grupama za roditelje cija su njivoa deca u nekom razredu) pa to koriste i nastavnici, ili cak nastavnici prave grupe za obavestavanje - to dakle i dalje zasniva drustvenim mrezama ZA ODRASLE.
Kao neko ko se bavi informacionom tehnologijom, jasno mi je da neki sistem ZA DECU treba da se osmisli po potrebama pre svega dece pa onda potrebama nastavnika i naravno po potrebama roditelja, ali sustinski jasno je da je MOGUCE NAPRAVITI drustvenu mrezu za decu, sa namenama i sadrzajima napravljenim za decu pre svega.
Ja to zamisljam kao otvoreni sistem (ne kao produkt neke kompanije, ili nedajboze onaj propali policijski sistem zamene OS-a na tabletima). Dakle skolski sistem, koji bi se doradjivao, prekrajao i sirio prema potrebama i sposobnoscu (omogucio bih deci, pa i nastavnicima i roditeljima da 'dorade' sistem) sto bi sa druge strane omogucilo deci da shvate mehanizme kako nesto radi i da nauce da sami prave nove stvari.
Ovo zahteva odgovarajuci tim ljudi, strucnjaka iz vise oblasti - iz samog obrazovanja, pedagogije, psihologije, ali i IT strucnjaka, skolskih uprava i administracije, do predstavnika iz drzavnog aparata koji bi trebalo da propisu generalne smernice.
Ovo je zaista ukratko. Voleo bih da cujem vasa misljenja pogotovo onih direktno iz prosvete.